Koszt wykonania instalacji elektrycznej

Witam wszystkich
Mam pytanie odnośnie wykonania nowej instalacji elektrycznej. Ze względu na to ze pogubiłem sie już w określeniu cena za punkt elektryczny(bo niby obecnie tego sie już nie robi)to chciałbym sie dowiedzieć o koszt wykonania następującej instalacji elektrycznej(koszt samej robocizny bez materiałów):
-Budynek około 100m2 parter plus poddasze użytkowe , ułożenie przewodów (w większości pomiędzy płytami karton gips)
-ilość gniazd sieciowych 230V- 36szt
-ilośc gniazd TV-2 szt.

• ilość punktów oświetleniowych- 10 szt.
    -ilość punktów oświetleniowych schodowych- 2 szt.
    -ilość urządzeń 3 fazowych- 2 szt.
    -ilość punktów ogrzewania podłogowego(wraz z termostatem)- 3 szt.
  • dzwonek wraz z przyciskiem otwierania elektrozamka-1 szt.
    Skrzynka z zabespieczeniami:
  • 12x S301
  • 1x ^I
  • 3x S303
    Chciałbym sie dowiedzieć jaki byłby koszt wykonania takiej instalacji samej robocizny bez przyłącza głównego bez materiałów. Z góry dziękuje za odpowiedz.

jakieś 2500zł sama robocizna bez mat. z materiałami około 5500zł. Ja tak biore :slight_smile:

Pozdrawiam!
Filip

Witam

To bierz tak dalej a bedziesz bogaty. U nas nikt by za taką kasę nie robił.

Przecież facet nie napisał o domofonie, telefonach i wielu innych instalacjach nowoczesnego budynku.

STANCA

Mi wyszło ok 3000 PLN za robociznę. Ale ja liczę elektrykę i inst. TV od “punktu” tak jest lepiej i prościej.

Witam

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=11162&st=0&sk=t&sd=a&hilit=ile+za+punkt

Tu na tym forum już był temat co to jest punkt. Nikt nie odpowiedział, może teraz sie dowiem.

STANCA

“punkt” liczę jako max. 10 metrowy odcinek YDYp 3x2,5 + puszka w przypadku gniazda lub zestaw wypust oświetleniowy + przewód do wyłącznika+ odcinek przewodu zasilającego z poprzedniej puszki lub z tablicy też max 10 mb. Jeżeli długośc przewodu przekracza znacząco 10 m to nasępny 10-cio metrowy odcinek położonego przewodu liczę jako następny punkt. Sposób prosty i jasny dla inwestora jak i dla wykonawcy. Jakby co to robi się obmiar i wszystko jasne. Nie ma problemów z rozliczaniem zmian w trakcie montożu instalacji, klient od razu na miejscu ma świadomośc ile zapłaci za doróbki.

Witam
poczytaj kolego też tu:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7366&postdays=0&postorder=asc&start=0
co napisałem, może mi odpowiesz.

STANCA

Witam co do ceny za pkt. jeżeli inwestorowi wytłumaczymy jak liczymy pkt. i co mamy na myśli to naprawdę nie będzie problemu z rozliczeniem za wykonaną prace ani dla inwestora ,ani dla wykonawcy. W szczególności dotyczy to domków jednorodzinnych. W przypadku większych inwestycji faktycznie lepiej wykonać kosztorys i na jego podstawie wykonywać instalacje . (a cena za pkt. zależy od rejonu i i oczekiwań inwestora ,od ilości pkt.( im więcej tym cena może być niższa)z poważaniem Jacek :slight_smile:

Liczenie z punktu stosuję jedynie w przypadku prostych instalacji w domkach jednorodzinnych. Inwestor kupując projekt domu typowego zwykle dostaje też projekt instalacji elektrycznej, który modyfikuje do swoich potrzeb wtedy najłatwiej policzyc zmiany z punktu. Co do instalacji alarmowej, CCTV, i innej automatyki w tym EIB stosuję kosztorysy. Wyliczenie z punktu instalacji oświetlenia schodowego też nie nastręcza trudności. Pierwszy zestaw wypust oświetleniowy wyłącznik traktuje jako punkt, każdy następny wypust lub wyłącznik czy to krzyżowy czy schodowy liczę jako osobne punkty. Więc instalacja składająca się z 2 schodówek, 2# i 5 wypustów to 8 punktów.

Ja bym wziął 20 tyś zł a co! :slight_smile:

Witam

jak widzimy każdy inaczej nazywa i liczy ten z sufitu pobrany punkt. Czekam na odpowiedzi na moje pytania jw.

STANCA

Kolego kosior proponuję szukać - do skutku - wykonawcy który posiłkuje się przy obliczeniu robocizny Katalogiem Nakładów Rzeczowych i Katalogiem Nakładów Pomiarowych. Natomiast z “magików” określających zakres prac na podstawie :slight_smile: “punktu” zrezygnuj najlepiej od razu. Dlaczego?- bo wbrew pozorom posługiwanie się KNR i KNP nie jest czymś trudnym, ale dowodzi że TEN wykonawca zna dobrze swój zawód i szanuje inwestora.
Ponadto masz wszystko “na papierze” i zawsze można się tym posiłkować w przypadku niejasności, co przy uzgadnianiu “od :slight_smile: punktu :slight_smile: na gębę” jest niemożliwe i stresujące.Co prawda instalacja ma być wykonana w małym domku ale nakłady poniesione na wykonanie kosztorysu zwrócą się Tobie już na poziomie zakupu materiałów - nawet w przypadku jeżeli zrezygnujesz z wykonawcy który sporządzi kosztorys i będziesz musiał pokryć ten wydatek.Pozdrawiam

Przykładowe cenny za prace

L.P. CENA JEDN.
1 Punkt oświetlenia górnego 40.00 zł szt.
2 Punkt gniazda siłowego 50.00 zł szt.
3 Punkt elektryczny zewnętrzny 40.00 zł szt.
4 Punkt gniazda elektrycznego 35.00 zł szt.
5 Punkt gniazda telewizyjnego 50.00 zł szt.
6 Punkt gniazda telefonicznego 45.00 zł szt.
7 Punkt gniazda komputerowego 55.00 zł szt
8 Punkt gniazda kina domowego 45.00 zł szt
9 Punkt systemu alarmowego 45.00 zł szt
10 Punkt kamery 70.00 zł szt
11 Punkt rolet zasilanych 60.00 zł szt.
12 Punkt domofonu 80.00 zł szt.
13 Punkt video fonu 100.00 zł szt.
14 Montaż gniazda elektrycznego 8.00 zł szt
15 Montaż gniazda TV -SAT 15.00 zł szt
16 Montaż wentylatorów 50.00 zł szt.
17 Montaż włączników 6.00 zł szt.
18 Montaż opraw ogrodowych 50.00 zł szt.
19 Montaż gniazd siłowych 400V 55.00 zł szt.
20 Montaż domofonu i video fonu 200.00 zł szt.
21 Montaż rozdzielni TG w tynku bez obróbki od 150.00 zł szt.
22 Montaż osprzętu rozdzielni do 12 modułów 100.00 zł szt.
23 Montaż osprzętu rozdzielni do 24 modułów 200.00 zł szt.
24 Montaż osprzętu rozdzielni do 36 modułów 300.00 zł szt.
25 Montaż osprzętu rozdzielni do 48 modułów 400.00 zł szt
26 Montaż ogrzewaczy przepływowych 100.00 zł szt.
27 Wykucie bruzdy pod kabel (cegła) 10,00 zł mb.
28 Wyprowadzenie obwodu elektrycznego z rozdzielnicy 20,00 złszt
29 Wykucie bruzdy pod kabel (beton) 15,00 zł mb.
30 Wykucie gniazda pod puszkę (beton) 15.00 zł szt
31 Wykucie gniazda po puszkę (cegła) 13.00 zł szt
32 Awaria elektryczna: - - WLZ przed licznikiem od 130.00 zł
33 Awaria elektryczna: - - WLZ za licznikiem od 80.00 zł
34 Załatwienie spraw w ZAKŁADZIE ENERGETYCZNYM 200.00 zł
35 Montaż gniazda centralnego odkurzacza 1 punkt z materiałem własnym 250,00 zł
36 Montaż szyny ekwipotencjalnej GSU. // GSW. 50,00 zł
37 Montaż osprzętu oświetleniowego górnego 20,00 zł szt
38 Montaż osprzętu oświetleniowego kinkietów 20,00 zł szt
38 Montaż osprzętu oświetleniowego kinkietów-na płytkach od 35,00 zł szt

Wszystkie podane ceny, są cenami brutto bez materiału. Instalacje wykonujemy z materiałów nam powierzonych, które to spełniają Normy i wymogi Ceny ułożenia kabla w ziemi nie zawierają w sobie kosztu rozebrania oraz odtworzenia warstwy chodnika, asfaltu, trawnika itp.

Witam
i czekam na odpowiedź

STANCA

W okresie 10 lat wykonywałem instalacje w wielu domkach jednorodzinnych. Sposób rozliczenia wyglądał jak w większości instalacji za tzw „punkt’.
Za domek jednorodzinny najwięcej zarobiłem 7500 na ręką( tylko za instalacje elektryczne).
W międzyczasie robiłem w pewnej firmie lokal o powierzchni średniego domu jednorodzinnego wg kosztorysu. Jakie było moje zdziwienie jak za całą instalację tylko elektryczną miałem zarobić na czysto16000 zł .
Za samo ułożenie przewodów wychodziło mało bo tylko 1200zł lecz za same pomiary zarobiłem tyle samo .Klient oszczędził na profilach bo kupił bez otworów na przewody a ja doliczałem każde wycięcie w profilu.
W domkach jednorodzinnych wycena usług za tzw. punkt jest zaniżona około 50%.
Jakość usług na budowach przemysłowym jest niższa niż w domkach jednorodzinnych a mimo wszystko robimy domki za pół darmo.
Kiedyś jak trzaskało się tzw. „wilijki” instalacje były proste na jednym bezpieczniku było nawet kilkanaście gniazd. Wszelkie usługi elektryczne za tzw. punkt to oszukiwanie wykonawcy- czyli samego siebie.
Koledze Stanisławowi nikt nie odpowiedział co to jest punkt a mnie nikt nie potrafił wytłumaczyć na forum jak wykonać kosztorys w/g KRN żeby tzw. punkt przeszedł do historii.

Nie jestem wykonawcą, ale wyraże swoje zdanei w tym temacie.
Jeśli jest dobrze projekt zrobiony i nie ma od niego odstępstw to nie ma problemu.
Cena konkretna za wykonianie całości prac. A jak sobie to wykonawca wyliczy to już jego sprawa. Czy to będzie “punkt” który wie co oznacza tylko wykonawca, czy to bębą KNR które dla Inwestora (jeśli mowa o domku też są czarną magią) nie ma najmniejszego znaczenia. Inwestora powinna interesować cena koncowa. Jeżeli są odstępstwa od projektu to inwestor mówi gdzie i a wykonawca wycenia. A jeśli chodzi o wykonastwo na materiałach inwestora do lepiej się zapoznać co to mają być za materiały. Jak byłem ze znajomym na białym montarzu (troszkę dorobić, on prędzej wykonywał instalację) to cena wzrosła po zobaczeniu osprzętu )inny niż się umawiali). I tyle w temacie :slight_smile:
Pozdrawiam

Witam

Tak jak w każdych usługach są 2 strony ci, co płacą --inwestorzy i ci, co biorą --wykonawcy.Kazda ze stron chce być zadowolona i jeżeli wykonawca przed wykonaniem pracy wytłumaczy, za co ma potem zapłacić inwestor to myślę ze nie ma problemu z koncowym rozliczeniem.
Na punkt gniazdowy składa się
Puszka łączeniowa 70 lub 80 gdzie się łączy WLZet i puszka 60 końcowa gdzie będzie gn-230V są to 2 rzeczy jako 1 punkt.
Na punkt świetlny
Puszka 70 lub 80 wypust na sufit lub na sciane jako kinkiet puszka 60 na scianie koncowa w przyszłosci do załozenia wyłącznika lub przełącznika .Tak ze są to 3 rzeczy jako 1 punkt.
I to cała prawda

Problem w tym, że w domkach inwestor najczęściej nie wie co potrzebuje, po prostu chce tanio mieć zrobioną instalację, najczęściej bez projektu. Jednym słowem wykonawca musi o wszystkim pomyśleć i zaplanować, czy inwestor chce za to zapłacić?

Witam

Ja wiem że NIE. Tak samo nie chce płacić za wszelkie zmiany, które często z marszu wymyśla. Spotkałem takich, którzy za wszysko zapłaciłi.
Jest też problem jaki wykonawca o wszystkim wie. Technologie sie zmieniają. Ktoś zrobi instalację TV myśląc że jest OK, a do TV “N” potrzeba 2 przewody np. czy obok gniazdo teleinformatyczne. Poziom wykonawstwa zależy na kogo się trafi. Jak wymyśla “wszystko” tylko elektryk może coś przeoczyć.
Teraz często w domu więcej metrów przewodów sygnałowych jak elektrycznych, a wszystko ze soba połączone.

Punkt dalej bedzie dobry dla prymitywnych klientów i wykonawców takich instalacji. Żarówka, wyłącznik, gniazdo.

STANCA

Jest też problem jaki wykonawca o wszystkim wie. Technologie sie zmieniają. Ktoś zrobi instalację TV myśląc że jest OK, a do TV “N” potrzeba 2 przewody np. czy obok gniazdo teleinformatyczne.

Teraz jest mowa o instalacji teletechnicznej. A przedtem była mowa o instalacjie elektrycznej. Czy przypadkiem wykonanie takiej instalacji przez elektryka nie jest grzechem o tak czesto opisywanym (na tym forum nazwany ładnie “rodzina zastępcza”)?
Niech elektryk zajmuje się elektryką a instalacjami teletechicznymi osoba z odpowiednią wiedzą i wyszkałcemien teletechnicznym.