Mam pytanie dotyczące podłączenia kontrolki faz, np. takiej “Wskaźnik zasilania z zabezpieczeniem bezpiecznikowym 3x230V”.
Ma pokazywać obecność napięcia bezpośrednio za zabezpieczeniem głównym, czyli np. 32A, więc przewód min. 6mm2. A taka kontrolka ma złącza na przewód max. 2,5mm2.
Czyli wychodzi, że albo konieczne dodatkowe zabezpieczenie pomiędzy (wydaje się bez sensu marnować 3 moduły, skoro kontrolka ma własne topiki 6A), albo krótkie połączenie między blokiem rozdzielczym a tą kontrolką, ma przekrój mniejszy niż powinno być wg. zabezpieczenia.
Zapewne chodzi Ci o urządzenie pokroju LKM-09-40 od Zamela. Niżej instruckja:
Nie jest to zwykła kontrolka faz, a aparat “przelotowy” z bezpiecznikami, i lampkami sygnalizującymi jednocześnie obecność fazy i stan wkładki w danym torze. Z wyjścia tego aparatu możesz zasilać obwody sterownicze. Producent zaleca stosowanie wkładek o prądzie znamionowym nie większym niż 6.3A.
Także to nie są typowe kontrolki obecności fazy a aparat o szerszym zastosowaniu.
Jak chcesz zykłą kontrolkę faz to kup zwykłą kontrolkę faz, i dodaj zabezpieczenie do nich odpowiednie do przewodów jakie chcesz podłączyć.
Tak, chodzi mi o coś takiego. Wiem, że jest ‘przelotowa’, dzięki czemu mógłbym podłączyć zabezpieczony przez nią np. trójfazowy wskaźnik napięcia.
Tylko chodzi mi o to, czy przewód 2,5mm2 do tej kontrolki, z bloku rozdzielczego zabezpieczonego przez MCB 32A nie jest problemem (w sensie że miałby mniejszą obciążalność niż zabezpieczenie).
Ale ten element zawiera wskaźnik napięcia.
Może napisz o jakie konkretnie urządzenie Ci chodzi.
Jest problemem.
Chodzi mi o podłączenie np. tak jak w schemacie w którym mi pomogłeś (temat Schematy rozdzielnic w domku z PV - proszę o komentarze ).
Między F1 gG 25A, a przełącznikiem źródeł zasilania chciałbym taką kontrolkę LKM-09 i ewentualnie za nią wskaźnik napięcia WNC-3, i tak samo na wejściu z falownika, za rozłącznikiem Q1. 1 Żeby widzieć czy mam wszystkie fazy z obu źródeł, i ew. jakie są napięcia na fazach. 2 Żeby mieć wyraźne ostrzeżenie, żeby póki coś świeci, to lepiej nie ruszać przełącznika źródeł.
A problem mam taki (zapewne wynikający z niewiedzy), czy jeśli z bloku rozdzielczego zabezpieczonego topikami 25A, lub 32A do LKM-09 puszczę przewody 2.5mm2 (bo grubsze nie wejdą do LKM-09) to jest to OK? Dzięki temu, że na końcu tego 2.5mm2 są od razu topiki 6A w LKM-09, więc nie przeszkadza że topik przed nim ma większą obciążalność niż ten 2,5mm2?
Czy jednak to jest problem i między blok rozdzielczy a kontrolkę muszę dodatkowo dać Skę?
A widzisz, jeżeli zamierzasz użyć bezpieczników topikowych a nie wyłącznika nadprądowego, to zmienia postać rzeczy. W takim wypadku norma PN-HD 60364-4-43 dopuszcza wyjątek jako że obwód kontrolek byłby krótkim (w obrębie rozdzielnicy) obwodem o znanym i stałym obciażeniu (kontrolki LED). W takim razie możesz podłączyć bezpośrednio do wkładem gG25A przewód 2.5mm2, bo spełnić należy tylko warunek zabezpieczenia zwarciowego. Nawet gG 32A byłyby ok.
Ale jeżeli z tej podstawy z lampkami chcesz zasilać coś jeszcze, jakieś obwody sterownicze, to niestety ale osobne dobezpieczenie będzie konieczne.
Kiedyś to analizowałem - generalnie jest to kwestia wytrzymałości zwarciowej przewodu 2,5mm2, gdzieś w mojej templatce wynotowałem sobie coś takiego na bazie całek joule’a zabezpieczeń.
Wkładki 5x20 mają “żaden” prąd zwarciowy. Uważam, że nawet do rozdzielnicy domku w mieście się nie nadają pod względem prądu zwarciowego, żeby traktować je na równi z “eseczką zabezpieczania sterowania”.
Zwarciowa zdolność wyłączania AC (kA): 0.035kA
https://www.etipolam.com.pl/images/product_db/documents/pl-PL/UltraQuick_19.pdf#page=22
Bo patrzysz na wkładki szklane. Bezpieczniki ceramiczne mają spokojnie powyżej 1kA zobacz np tą 520.520 ESKA - Bezpiecznik: topikowy | ceramiczny,cylindryczny; 2A; 250VAC; ZCS-2A | Transfer Multisort Elektronik Polska
Patrzę tylko na cenę z punktu widzenia Inwestora domku jednorodzinnego. I nie zamierzam przepłacać, skoro to to samo: bezpiecznik rurkowy.
Pozdrawiam,
Wasze Trollise.