W czyjej gestii leży projektowanie kanału technologicznego, bo widzę że podpisują się elektrycy , drogowcy i co mi się wydaje najsensowniejsze telekomutanci .
Moim zdaniem też inspektor nadzoru powinien być z branży telekomunikacyjnej.
I na koniec jak rozumiem - kanał powinien zgłosić zarządca drogi do UKE - ale zrozumiem że po wybudowaniu, czy też na etapie projektowania należało by zgłosić zamiar- a wtedy to kto?
Witam,
Pomimo iż nie zajmuję się takimi sprawami na co dzień z kontekstu wyczytałem, że autorowi zapewne chodzi kanał technologiczny drogowy.
Skoro autor porzucił chwilowo rozpoczęty temat, to może już zna odpowiedź i się podzieli z nami lub wykorzystał informację z podanego powyżej linka i skorzystał ze zmian w prawie polegających na możliwości zwolnienia z obowiązku budowy “kanału technologicznego”?
Pozdrawiam,
Jacek
Admin napisał już odpowiedź. Ja pozwolę sobie zamieścić fragment opisu do projektu:
Kanał Technologiczny
Projekt obejmuje wykonania:
-kanału technologicznego KTu1 - wykonanego z jednej rury osłonowej oraz trzech rur światłowodowych i jednej prefabrykowanej wiązki mikrorur o długości …
-kanału technologicznego KTp1 - wykonanego z jednej rury osłonowej oraz trzech rur światłowodowych i jednej prefabrykowanej wiązki mikrorur umieszczonych w rurze
osłonowej o długościach …m jako przejścia przez ulicę …
Studnie SKR-1 (łącznie szt. 7) zaprojektowano jako przelotowe i SKR-2 (szt. 11) jako rozgałęźne i końcowe.
Kanał KTu1 składał się będzie z:
-1x RO – rura osłonowa szczelna np DVK-T 110 kolor czarny
-3xRS – rura światłowodowa HDPE 40/3,7mm. Rura przeznaczona do instalacji kabli światłowodowych lub wiązek mikrorur.
-1x WMR – prefabrykowane wiązki mikrorur WMR o średnicy zewnętrznej rury 40mm, wykonanej z polietylenu wysokiej gęstości HDPE, wypełnionej wiązką luźną mikrorur cienkościennych o średnicy 10/8mm (śr. zewn./śr.wewn.) w ilości mikrorur -7 szt.
[quote=“domsat, post:3, topic:14633, full:true, full:true”]
Autor tematu już cały tydzień zastanawia się jak zdefiniować pojęcie “kanał technologiczny”
[/quote]
Sądzę, że autor tematu został porażony skalą zainteresowania swoim tematem, szybkością i ilością odpowiedzi.
[quote=“witek17, post:6, topic:14633, full:true, full:true”] Sądzę, że autor tematu został porażony skalą zainteresowania swoim tematem, szybkością i ilością odpowiedzi.
[/quote]Jeżeli ktoś zadaje pytanie, to warto pamiętać, że jest ono śledzone również przez innych Elektryków. Odpowiedź nie jest kierowana tylko do autora, odpowiedź pozwala na uporządkowanie informację i wiedzę pozostałym czytelnikom.
Autor nie porzucił tematu tylko z początku nie było wypowiedzi. Oczywiście że chodzi o kanał technologiczny drogowy - wydawało mi się to jak mawia klasyk oczywistą oczywistością. I nie chodzi mi o to jak się go buduje bo rozporządzenie jasno to definiuje, ani nie chodzi o odstępstwo tylko o to jakiej specjalizacji ma być autor tego projektu. Bo z powstaniem obowiązku oczywiście koledzy drogowcy powiedzieli że w związku z tym że tam mają jakieś “kabelki lecieć” to niech elektryk za to odpowiada. Mnie się wydaje że powinien odpowiadać człowiek o specjalności telekomunikacyjnej, a trafiają do mnie projekty z zaprojektowanym kanałem przez elektryków, drogowców i telekomutantów I stąd moje pytanie jakie macie doświadczenia w tym temacie - również w zakresie prowadzenia dziennika budowy dziennika budowy.
Dodatkowy temat to czy ktoś zgłaszał do Minstra taki kanał i na jakim etapie.
[quote=“PGR Mąkowarsko, post:9, topic:14633, full:true, full:true”]
Dobrze widzę czy zginął mój wcześniejszy post? I to bez powiadomienia o powodach! Jest to już nie pierwszy raz.[/quote]Witam,
[quote=“Konowal, post:11, topic:14633, full:true, full:true”]
ponawiam pytanie jak już wiadomo o jaki kanał chodzi - kto wg was ma na to “papiery”
[/quote]
Skoro w definicji mamy, że kanał technologiczny
“…służących umieszczeniu lub eksploatacji urządzeń infrastruktury technicznej lub linii telekomunikacyjnych wraz z zasilaniem oraz linii elektroenergetycznych.”
to jak dla mnie mamy dwie prawidłowe odpowiedzi:
osoba posiadająca uprawnienia budowlane projektowe w specjalności telekomunikacyjnej
osoba posiadająca uprawnienia budowlane projektowe w specjalności elektroenergetycznej.
w Lex-sie znalazłem taką odpowiedź (choć tam się pytali o drogowców czy mogą projektować KT) że nie jest to do końca unormowane i właściwie decyzję podejmuje organ wydający decyzję pozwolenia na budowę. Chyba do GUNB trzeba by zadać pytanie .
[quote=“Konowal, post:13, topic:14633, full:true, full:true”]
w Lex-sie znalazłem taką odpowiedź (choć tam się pytali o drogowców czy mogą projektować KT) że nie jest to do końca unormowane i właściwie decyzję podejmuje organ wydający decyzję pozwolenia na budowę. Chyba do GUNB trzeba by zadać pytanie .
[/quote]
Opinia GUNB może i tak, ale …
Ogólnie zgodnie z PB mamy:
Art. 35 [Sprawdzanie rozwiązań projektowych]
Przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę lub odrębnej decyzji o zatwierdzeniu projektu zagospodarowania działki lub terenu oraz projektu architektoniczno-budowlanego organ administracji architektoniczno-budowlanej sprawdza:
4) posiadanie przez projektanta i projektanta sprawdzającego odpowiednich uprawnień budowlanych oraz aktualność zaświadczenia, o którym mowa w art. 12 ust. 7.
czyli wracamy na sam początek - skąd organ ma wiedzieć jakie uprawnienia są odpowiednie?
Trzeba sobie zadać pytanie - jakiego rodzaju siecią jest kanał technologiczny.
Bo co do tego że jest to sieć uzbrojenia terenu tez są wątpliwości, niestety.
Czyżby kolega ze Świdnika reprezentował lobby teletechniczne? (kto to jest telekomutant?)
Na ostatnim szkoleniu organizowanym przez PIIB prowadząca sugerowała, że osobą projektującą kanał technologiczny powinien być teletechnik lub elektryk, ponieważ takie jest jego przeznaczenie. Ja wychodzę z założenia, że ostatecznie za projekt odpowiada projektant. Jeżeli projektując przekracza posiadane uprawnienia, podlega odpowiedzialności zawodowej. Zawsze możesz zadać pytanie do Lubelskiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa odnośnie specjalności. Z tego co ktoś kiedyś mi pisał, takie kanały może projektować elektryk lub teletechnik, taką uzyskał odpowiedź z LIIB
Hasło telekomutacja jest mi znane i domyślałem się, że ten dziwny twór pochodzi od niego. Kolego PGR, nie ładnie jest się wywyższać. Mam skończone technikum o kierunku elektronik/automatyk i wcale nie czuję się kimś lepszym od elektryka.
Witam,
[quote=“PGR Mąkowarsko, post:17, topic:14633, full:true, full:true”] Elektronika, telekomunikacja to są dziedziny o wiele wyżej posadowione w hierarchii nauk technicznych niż elektryka.[/quote]
My, Elektrycy z ISE.pl uważamy inaczej. Po pierwsze nigdy nie umniejszamy znaczenia innych specjalizacji. To kwestia tego jak kto rozumie słowo Elektryk. Osobiście zawsze piszę go z dużej litery aby podkreślić jego szersze znaczenie. Nie istnieje coś takiego jak hierarchia nauk technicznych. Jak podaje przytoczona wyżej wikipedia: Nauki techniczne w Polsce dzielą się na dyscypliny i jest ona płaską listą.
W czasach kiedy do realizacji zabezpieczenia nadprądowego szyn stosuje się przekładniki bazujące na światłowodach, transmitujące (z wykorzystaniem protokołu komunikacyjnego) poprzez sieć ethernet sygnały pomiarowe wartości prądu elektrycznego, tak aby w algorytmach przetwarzanych przez komputery wypracować sygnał wyłączający wyłącznik, osoba która ogarnia całość dla nas nazywa się Elektrykiem.
Jest dokładnie jest tak jak pisze Kolega Admin. Czy to, że kończyłem elektronikę/automatykę a potem elektrotechnikę oznacza, że spadłem na dół w hierarchii technicznej? Nie, to daje mi szersze spektrum możliwości w mojej pracy zawodowej. Tyle tyle i aż tyle. Teraz, żeby nie było off topic: Ostatnio lobby teletechników uzurpuje sobie wyłączne prawo do projektowania kanału technologicznego. W praktyce te kanały są przeznaczone dla kabli tt i elektroenergetycznych. W obecnych czasach kable tt to głównie światłowody, które są dielektryczne i pole od kabli elektroenergetycznych nie ma na nie wpływu. Nie będę dyskutował na temat wymaganych odległości między tymi dwoma typami kabli, w przypadku zbliżeń i kolizji, zawartych w warunkach technicznych i normach. Ustawodawca zadecydował, że takie będzie przeznaczenie tej infrastruktury i jest jak jest… Jako zasłyszaną gdzieś ciekawostkę napiszę Wam, że w jednej z miejscowości w Polsce, ktoś ułożył w kanale technologicznym kabel SN