[quote=“BartekXXX, post:20, topic:14633, full:true, full:true”]
Ostatnio lobby teletechników uzurpuje sobie wyłączne prawo do projektowania kanału technologicznego.[/quote]
Można poznać propozycję, jakie rozwiązanie takiego rzekomego problemu kolega widzi?
od siebie dodam że ostatnio widziałem projekty kanałów technologicznych popełnione przez projektantów drogowych - można na nie natknąć się w przetargach publicznie ogłaszanych.
Jako ciekawostka fragment z takiego projektu: - " kanał zaprojektowano z rury fi 200.."
Profile kanału technologicznego są podane w Rozporządzeniu. Istnieją też poradniki dla projektantów w tym temacie. Jak już wcześniej napisałem, projektant ponosi odpowiedzialność zawodową za przekraczanie uprawnień. Ostatnio słyszałem opinię, że jak w kanalizacji nie ma kabli, są tylko same rury, to kanalizację może projektować drogowiec. Efekt jest potem taki, że kanalizacja ma takie promienie gięcia, że nie nadaje się do układania w niej kabli. Jaki kolega widzi problem, żeby kanał technologiczny projektował elektryk?
Jakby Kolega poczytał ostatnio na szkoleniu opinie pisane przez teletechników do elektryków nt. co i kto powinien projektować, to by zrozumiał co mam na myśli przez lobby teletechników. Dowiedziałem się np. z nich, że wszystkie instalacje nazwijmy to niskoprądowe np. ppoż, domofony powinien projektować tylko i wyłącznie teletechnik.
[quote=“BartekXXX, post:24, topic:14633, full:true, full:true”]
Jakby Kolega poczytał ostatnio na szkoleniu opinie pisane przez teletechników do elektryków
[/quote]
Czy można poprosić o namiary na te materiały, jakiś przykład?
Kolega przytoczył linki do oficjalnych serwisów rządowych z domeny gov.pl
a ja pytałem o te wspomniane "opinie pisane przez teletechników do elektryków"
widziane na szkoleniu, czy można o nie poprosić? Jakieś szczegóły?
Opinie były wymieniane w trakcie szkolenie on-line na czacie. Jeżeli Kolega jest członkiem PIIB i ma czas, może zalogować się na swoim koncie i sprawdzić sobie czy coś jest w archiwum szkoleń.
P.S.
Temat ze swojej strony uważam za wyczerpany.
Oczywiście chodziło mi o człowieka mającego uprawnienia w specjalności telekomunikacyjnej, tak jak beton - specjalność budowlana i sanitarusz - wiadomo jaka
Co do kanału technologicznego to chyba napiszę do lOIB ale np. opinii LEX-a wynika że z przepisów nic nie wynika i decyduje o tym urząd wydający decyzję, czyli jak wyda mozwolenie to znaczy że ten co projektował to może i już. Co do SN w kanale technolowicznym to wcale nie jest to bez sensu, bo minimalny przekrój KT to jedna rura 110 + 4x40. Ta 110 jest do energetyki - i włąściwie na kable światłowodowe nie ma wpływu. Zaś Dopuszcza sie też np. puszczenie wodociągu - tak więc ten KT to istny galimatias. Z tego wzglęgu było moje pytanie - gdyż na dzień dzisiejszy projektują go elektrycy , drogowcy i telekomutanci - i to pół biedy. Starostwo klepnie i mamy pozwolenie , ale później kto ma się klepać w dzienniku budowy ??? Jak widze to dalej nie zgłębiony problem szczególnie w dobie zmieniających się przepisów.