Proponuję wymyślić jakiś nowy, nigdzie nie używany zwrot grzecznośćiowy.
Moja propozycja to słowo Wirt (-po niemiecku oznacza gospodarza, pana domu). Dodatkowo jest skrótem od słowa wirtualny.
Podaje przykład:
Wirt EDI w ostatniej wypowiedzi napisał:“[…].”
Miało by to taki sens: wirtualny gospodarz domu EDI …
-Co Koledzy na to?
-EDI
Nie jestem zwolennikiem dodawanie jakiś słów. Sądzę że sam nick jest wystarczający.
np.
Chris
…
Może bardziej bym się przychylił do tej sugestji gbyby słowo te pochodziło z starej polszczyzny
Witam!
Drogi Wircie Mazurkiewicz przecież to brzmi po staropolsku i dobrze kojarzy się z gospodarzem i komputerem.
-Pozdrawiam!
-EDI
PS.
EDI = Edward lub EDI = Elektryczne Domowe Instalacje
-To daje do myślenia z kim się rozmawia.
[quote=“mazurkiewicz, full:true”]Nie jestem zwolennikiem dodawanie jakiś słów. Sądzę że sam nick jest wystarczający.
np.
Chris
…
Jestem podobnego zdania…zmieniła się oprawa forum może zmienić sie także forma zwracania sie na forum .
Było…Pan
Jest… kolego
Niech będzie… nick…TY.
Myślę że ułatwi to i uprości komunikację.
Tylko czy wszyscy sie do tego przychylą?
Może to ująć w “regulaminie forum”- co na to admin?
Pozdrawiam
Proponuję pozostawić Gościom pełną swobodę w wyborze form grzecznościowych, w tym również tworzenia nowych, lecz kulturalnych wyrażeń. Tak będzie ciekawiej. Może nie wszyscy pamiętają czasy, kiedy obowiązywała formułka “Obywatel”, a w węższym gronie - “Towarzysz”.
To naprawdę było już nudne.
Wolałbym tylko, by nie były to zwroty obcojęzyczne, bo tych też mamy już po uszy dookoła.
Cześć!
Witam!
Wircie WiesS, jak dobrze zrozumiałem, to pomysł popierasz.
Chciałem wyjaśnić w tym miejscu, że nie mam nic z Niemca, bo urodziłem się w Lublinie, gdzie przeżyłem 20 lat. –Pierwszy kontakt z językiem niemieckim miałem w Technikum Elektrycznym. –Nie mam uprzedzeń do innych Nacji.(–Cała Europa posługuje się angielskim). Zwrot: Wircie (XYZ) Niemiec nie zrozumie, bo to nasze nowe słowo oznaczające Wirtuał (-czyli komputerowy stwór).
-Nie jestem zwolennikiem zwracania się na TY, bo to przyszło … z zagranicy.
-Ponieważ wiele osób na Forum nie chce ujawniać nawet swoich prawdziwych imion, z tego względu wymyśliłem Wirt-a .
-Oczekuję dalszych pomysłów.
-Bądźmy oryginalni na Forum!
-Pozdrawiam!
-Wirt EDI, czyli Edward W.
Witam
Mnie osobiście skrót grzecznościowy WIRT, składniowo nie pasuje do zwrotu grzecznościowego.
Proszę porównać zwroty : Witam wirtów ze zwrotem witam kolegów, witam elektryków, witam brać elektryczną.
Ja jestem za używaniem łącznym lub oddzielnym dwóch zwrotów w zależności od kontekstu zdania - kolega i elektryk.
Jak również używania formy bezosobowej.
Przykłady
Moim zdaniem lepiej będzie zostawić piszącym możliwość wyboru. Narzucanie czegokolwiek nie jest chyba przez nikogo mile widziane. A tworzenie nowych słów (powitań, zwrotów) dziwnie kojarzy mi się z róznymi “krzaczkami” z chat’ów, irc’ów itp. Jak zareagujecie na słownictwo typu niom, tesz, 4you, w ogoole, qweta, itp, itd. ?
Witam!
Kolega Czesław napisał: „ Ja jestem za używaniem łącznym lub oddzielnym dwóch zwrotów w zależności od kontekstu zdania - kolega i elektryk.
Jak również używania formy bezosobowej.” (-Koniec cytatu.)
-Całkowicie się z Kol. Czesławem zgadzam. –Nie popieram formy na Ty.
-Zaproponowałem tylko zastąpienie słowa Kolega nowym zwrotem.
Proszę zauważyć tylko, że (np. słowo powszechnie używane) komputer to computer (ang.) po spolszczeniu.
-Pozdrawiam!
-EDI
Oczywiscie szanuje PANA zdanie, ale czy nie wydaje sie PANU, ze w necie stajemy sie rowni i nie ma podzialu na rownych i rowniejszych ? Nie dziela nas tutyly, wyksztalcenie, posiadana wiedza czy tez nawet wiek :? To troche utrudnia dyskusje. Niespotkalem sie jeszcze z forum na ktorym w ten sposob sie tytułuje :shock:
Ale i tak Pozdrawiam
Kolega Gość napisał_: w necie stajemy sie rowni i nie ma podzialu na rownych i rowniejszych ? Nie dziela nas tutyly, wyksztalcenie, posiadana wiedza czy tez nawet wiek To troche utrudnia dyskusje. Niespotkalem sie jeszcze z forum na ktorym w ten sposob sie tytułuje._
Nasze forum w porównaniu do innych różni się tym że prawie w 100 % uczestnikami są elektrycy lub osoby w jakiś sposób związane z elektrycznością. Zwrot grzecznościowy jest wyrazem szacunku dla osób związanych z zawodem elektryka i myślę że w niczym nie utrudnia dyskusji.
To że w necie na innych portalach jakiekolwiek formy grzecznościowe nieobowiązują, uczestnicy forum wzajemnie traktują się jak śmieci :evil: , to należy te wzorce przenosić do naszego forum elektryków ?.
Hmmm… a co to ma do rzeczy kim jestesmy z zawodu ? Jesli ktos nie ma kultury osobistej i lubi sobie pobluzgac to i tak to zrobi.
Na tym forum pare razy tez czytalem niezbyt pochlebne opinie kilku uzytkownikow i nic to nie zmienilo :?
Ja tylko powiedzialem, ze tytulowanie sie przez PAN lub o zgrozo przez jakis Wirt jest normalnie smieszne - to jest moje zdanie i mam do niego prawo
Ano nic. Człowieka najlepiej poznać można po tym, jak posługuje się językiem ojczystym. Takie słowotwory świadczą po prostu o braku dobrego smaku (oraz, być może, o tuszowaniu własnej niewiedzy).
Teraz wiem skąd pomysł zwracania się do siebie per Wirt
To nie jest forum którego tematyką są zasady dobrego wychowania więc lepiej skoncentrować się na zawartosci merytorycznej postów. Dopóki są one pisane zgodnie z zasadami pisowni polskiej i z poszanowaniem podstawowych zasad kultury dopóty czytanie ich stanowi przyjemność. Jeżeli jeszcze wypływa z nich wiedza poparta praktyką to wypada tylko skłonić głowę przed ludźmi którzy dzielą się tą wiedzą. Niezaleznie od tego czy jest to pan, kolega, inżynier, magister, doktor, towarzysz, robotnik etc.
Zdecydowanie popieram Ediego. Bez tytułowania się jest o wiele lepiej. Znikają granice między ludźmi, swobodnie może student wdawać się w polemikę z profesorem, ale nie znaczy to iż nie ma do niego szacunku. Dodanie słowa Pan niejest jednoznaczne z okazaniem komuś szacunku
Hmmm. ja czlowieka poznaje po jego charakterze, a nie o zgrozo po tym jak pisze !! To jest NET i zupelnie, ale to zupelnie nie wiemy kim jest piszacy z drugiej strony. I chocby nie wiadomo jak byl slowo i krasotworczy to jest dla mnie nadal user z netu.
Pozwole sobie na wyjasnienie : takie slowotwory jak nazywasz jest to efekt czesto czybkiego pisania - powstaly glownie na sieci IRC i zadomowily sie bardzo mocno w naszym jakze juz kosmoplitanskim swiecie. I prosze mi uwierzyc nawet prof. Miodek nie jest przeciwny pisaniu “oo” zamiast “ó” Prosze traktowac to z przymruzeniem oka - to nie zagrozi naszemu jezykowi
Przepraszam, ale tu tez nie moge przejsc obojetnie :?
Zgadzam sie ze na forum powinno sie pisac o konretach, ale to nie zaczalem dyskusje
—> Prosze nie stosowac polskich ogonkow dlatego, iz czesc uzytkownikow moze czytac fora programami nie spolszczonymi stad beda mieli krzaczki zamiast polski liter. Niegdys mowila o tym netykieta i np. za pisanie polskich znakow na IRC mozna bylo dostac bana
No właśnie, polskie litery i netykieta. Czy jest uczestnik forum którego komp nie czyta polskich liter??
Zastanawiam się nieraz pisząc polskie litery, czy robię dobrze. Ale do tej pory nikt mi nie zwrócił uwagi więc uznałem, że problemu nie ma.