Jak się do siebie zwracać na Forum?

Zupelnie sie nie zgadzam, ale szanuje Twoje zdanie :slight_smile:
Ja wyobrazeniu o czlowieku nabieram obcujac z nim na codzien w zwyklych i trudnych sytuacjach :slight_smile:

Zwolenikiem moze nie, ale wypowiadal sie, ze jest to niegrozny zargon internetowy ktory raczej nie przeniesie sie do zycia realnego - choc przyznam, ze widzialem reklame bodajze stacji samochodowej w ktorej nazwie i zachecie bylo wiecej bledow ortograficznych niz samych liter :wink: Ofkoz dla przyciagniecia oka :slight_smile:

Pozdrawiam

Generalnie chyba wiekszosc czyta te forum przez www czyli ustawienie kodowania ustawia sie bezposrednio w naszej przegladarce lecz spotkalem sie na tym forum z wypowiedzia, ze sa tacy co czytaja przez program pocztowy jako grupe dyskusyjna (nawet nie wiem czy tak mozna) → wtedy moga wystepowac krzaczki zamiast polskich znakow. Ja pisze ogonki tylko w ostatecznosci kiedy dany wyraz nabiera zupelnie innego znaczenie kiedy nie ma ogonka :sunglasses:

Hmmm to dosc ciekawe :wink: Jeszcze kilka chwil temu byla dyskusja o slowie PAN przed xywa, a prosze popatrzec na wynik glosowania :sunglasses:

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Moje zdanie w tym temacie jest następujące:
Każdy niech pisze jak chce wg własnego uznania i własnej kultury.
Jeden mówi do własnej matki: “Mamo zrób mi śniadanie” a inny “Ej ty zrób mi śniadanie”.
Nie jeden ojciec dałby synkowi w twarz za taką odzywkę do Matki.
FORUM to jest forum koleżeńskim dlatego uważam iż używanie słowa “kolega” jest dyplomatyczne. Super byłaby dyskusja, gdy osoba mająca 60 lat pisze na PAN do osoby mającej 16 lat, a on pisze na TY.
Dawno temu byli PANY. Następnie TOWARZYSZE wybili PANÓW. Teraz PANY wybili TOWARZYSZY, ale słowo KOLEGA jest nie do wybicia.
Jeśli chodzi o mnie, to proszę pisać jak kto woli. Wiele osób szybko poznaje z kim rozmawia na forum po jego treści i odnoszenia się do innych.
Ps.
Z całym szacunkiem do Pana Edie, czy nie mógłby Pan zamiast trzech postów napisać go w jednym? Oraz nie powtarzać wielokrotnie cytatów Gombrowicza.
Odnoście głosowania. Na ok. 200 zalogowanych kolegów głosowało tylko 15-tu. Bez komentarza.

Ja rozwniez z calym szacunkiem, ale przywroccie mozliwosc edycji swojego posta - ja pisze na 8smiu takich forach i czesto szybko, bo nie ma czasu - czasami brak wątka na szybkie rozwiniecie sentencji :unamused:

To na dole to jest podpis ktory edytuje sie we wlasnym profilu. Troche Panowie musicie jeszcze zapoznac sie z tym forum :wink:

Dyskusja na począdku dotyczyła słowa “wirt”
W większości zgadzamy się że jest o słowo, przywitanie nie do przyjęcia.
Zwracanie sie do siebie przez TY niweluje granice między ludzmi, w szczególności, że niewiemy czy rozmawiamy z osobą 60 czy 19 letnią

W internecie nie wiemy z kim rozmawiamy. Za nikiem może kryć się dowolna osoba. Jak już pisałem słowo PAN nie jest wyznacznikiem szacunku

Bez komentarza

Znaczy sie wiecie wszystko ? :sunglasses:

Kolego Edie.
Coś dla żartu.
Temat wątku: Jak się do siebie zwracać na Forum?
Cytat: Znaczy się wiecie wszystko? Coś brakuje.
A może: Znaczy się towarzysze wiecie wszystko?

Poważniej.
Wszystko wie ten który już leży 200 lat w najmniejszym domku jednorodzinnym.
Jeśli chodzi o podpis to na pewno wielu kolegów wie o co chodzi.
A jeżeli kolega mógłby się z nami podzielić innymi nowościami, to na pewno wszyscy będą wdzięczni.

A kto to Ci towarzysze ?

Skoro wiesz co to jest podpis to troche sie wyglupiasz mowiac mi o cytowaniu Gombrowicza :?

Jakimi nowosciami ? Nie bardzo rozumiem :? Jak czegos nie wiem to czytam manuala albo sie nie zabieram za cos na czym sie nie znam :?

Witam!
-Nigdy nie uważałem, że zwrot grzecznościowy jest formą podziału ludzi, czy wręcz nie demokratyczny.
-Gdyby nie było na Forum: Anonimów, Wirtualnych Postaci, a tylko Osoby podpisujące się swoim imieniem (-np. Edward W.) i posiadający jakieś Logo Firmy czy inny Identyfikator, nie było by tego tematu.
-Pragnę brać udział na Forum Ludzi Kulturalnych.
-Czy to tak wiele?
-Pozdrawiam!
-Edward W.
PS.
-Edward W.(EDI) -To było dobre i wystarczające określenie mojej osoby.

Właśnie że nie, nick w internecie zastępuje imię, nie jest się żadną wirtyalnę postacią szanuje się nick-a jak własne imię gdyż tesz może zostać szargane, a niekóre osoby znają osobiście postać kryjącą się za nickiem

A nie uważasz że właśnie w takim bieżesz

Witam Kolegę mazurkiewicz i wszystkich Kolegów na FORUM.
Podpisuję się pod Kolegi wypowiedzią !!!

Witam!
-Mnie chodzi o to, że nawet nick powinien sie podpisać jakimś wymyślonym imieniem, a nie dla przykładu: abcdefgh.
O Forum w nowej wersji mam pozytywne zdanie.
-Nie zmienia to mojego zdania, że na Forum lepszą formą zwracania się do siebie jest forma bezosobowa niż na TY.
-Lepiej używać zwrotu grzecznościowego np.: Kolega Edward W. napisał…, niż : EDI napisal.
-To tylko moje zdanie.
-Pozdrawiam!
-Edward W.

Witam.
Uważam że powinny być używane po prostu zwroty grzecznościowe, ogólnie przyjęte w j. polskim. Na pewno nie powinno się kopiować zwyczajów z innych forum gdzie często używane zwroty są denerwujące czy wręcz obraźliwe. Osobiście nie jestem zwolennikiem form nowatorskich czy obcojęzycznych.
Pozdrawiam.
Andrzej.

…ale dyskusja … i to na taki temat? Drodzy Forumowicze! Opanujcie się!
szacunek dla kogoś możemy wyrazić jakością wypowiedzi, a nie tytułem!
Stosowanie jakichkolwiek form grzecznościowych w połączeniu z nickiem wydaje mi się pomysłem mocno sztucznym i nietrafionym. Nick załatwia identyfikację, a jeżeli ktoś ma taką wolę, to przecież nikt mu nie zabrania podpisywania postów pełnymi personaliami… nawet z danymi teleadresowymi.
Pozdrawiam:)
Krzysztof

Paranoja ludzie ja mam na imie Jacek i ni emam z tego powodu kompleksow

Proponuję aby do autora tej ankiety (EDI) zwracać się ze szczególnym szacunkiem i umiłowaniem i odrazu zamieszczać swój życiorys zawodowy aby Pan EDI mógł zdecydować czy odpowiedzieć merytorycznia, czy odesłać pytającego do “Wielkiego Uprawnionego Elektryka” :stuck_out_tongue:

Witam Kolegę Lema i wszystkich na forum.
Może życiorys nie potrzebny, ale mógłby Kolega wypełnić chociaż pozycję miasto w swoim profilu, zgodnie z regulaminem ISE.