Jak podłączyć ogrzewacz wody w prysznicu?

Witam!

Tu jest miejsce na takie dywagacje http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=13424

Drodzy Koledzy
Może niezbyt precyzyjnie zadałem pytanie.
Ogrzewacz jest zamontowany od 2 lat.Teraz chciałbym zmodernizować układ zasilania(na razie mogę wydzielić tylko ten jeden obwód),aby był bezpieczniejszy,czyli wykonać część sieci w układzie TN-C-S.PEN ma 4mm2.Mam możliwość wykonania uziemienia PE.Proszę o schemat połączenia i pozdrawiam wszystkich.

PS.Jeżeli ktoś chce mi pomóc,to proszę o rzeczowe wypowiedzi,bez wycieczek osobistych,kłótni na forum i bicia piany,bez dywagacji co wczoraj było dozwolone a dzisiaj nie.Proszę o opinie praktyków.

Człowieku,zrozum wreszcie że to jest niebezpieczne. I chce tu zaznaczyc z całą odpowiedzialnoscią,że norma która to dopuszcza jest g…no warta. Miejsce ogrzewacza jest poza kabiną!!! Hydraulik spartolił robotę i tyle.
P.S.
To jest opinia praktyka,o która prosiłeś.

No w końcu … - dziękuję kol. Zbynio :slight_smile:

no przecież cały czas powtarzam i nie tylko ja:

Witam
Będąc w GB widziałem wiele takich podgrzewaczy umieszczonych w kabinie. Nawet kąpałem się w tych kabinach. Po czytaniu niektórych wypowiedzi, zaczynam myśleć, że igrałem z życiem :slight_smile: . Czyżby więc Brytyjczycy świadomie igrali ze śmiercią? Wątpię. Co do Polskich Norm - to w niektórych przypadkach chyba szczęście, że nie ma nakazu ich stosowania.

Tych “niektórych przypadków” jest jednak sporo i są przywołane w Dz U. nr 75 poz 690 z 2002 roku z p. zmianami w kolejnych edycjach tego rozporządzenia. Pisałem o tym na forum wielokrotnie.

O tym, że "nie ma nakazu " też napisaliśmy już setki postów-poczytaj i zobaczysz jak ta dobrowolność wygląda.

STANCA