Jak podłączyć ogrzewacz wody w prysznicu?

Witam wszystkich.
W domu wolnostojącym(układ zasilania TN-C) jest wydzielone pomieszczenie na prysznic.Zamontowałem tam przepływowy ogrzewacz wody.Czy mogę zastosować RCD?Jeżeli tak,to jak powinien wyglądać schemat połączeń?
Pozdrawiam i proszę o pomoc

Czy ja dobrze rozumiem temat ???

Kolega zamontował podgrzewacz wody w prysznicu ???

A gdzie go miałem zamontować? W kuchni? Jest to urządzenie do prysznica,kupione w sklepie,wyprodukowane w Polsce,marka Biawar-6

Ja tu widzę klasyczny układ TN-C + RURA :slight_smile:

Jako, że napisałeś w dziale Nie jestem elektrykiem, proszę o poradę
proponuję poczytać co Admin napisał:
Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!

Jedną poradą nie zostaniesz elektrykiem, a możesz sprowadzić zagrożenie dla rodziny i mienia.
Łazienka to najbardziej niebezpieczne miejsce w domu. Instalacje i podłączenie urządzenia powinien wykonać fachowiec.

Nawet po prawidłowym podłączeniu potrzebne są badania czy instalacja nadaje się do pracy.
STANCA

"Dostępne są wersje umywalkowe i prysznicowe oraz jednofazowy ogrzewacz przepływowy ciśnieniowy, który może obsługiwać dwa punkty poboru wody (pod warunkiem, że nie są wykorzystywane jednocześnie obydwa punkty poboru wody i są one wyposażone w odpowiednią armaturę, np. drobnostrumieniowy perlator wylewki czy też drobnostrumieniową rączkę prysznicową). "

Ciąg dalszy na: Podgrzewacz do wody elektryczny, przepływowy | Nibe-BiawarBiawar.com.pl

Tak, tak, mało który przeciętny elektryk wie (dobrzy wiedzą), że są “prysznicowe przepływowe podgrzewacze wody”.

,Nawet po prawidłowym podłączeniu potrzebne są badania czy instalacja nadaje się do pracy.
STANCA[/quote],
A jakie jest prawidłowe podłączenie?

Właśnie
znać fachowca
a według Ciebie można zstosować RCD?ewentualnie inne środki ochrony przeciwporażeniowej?

Witam!

Takie, które nie wprowadzi niebezpieczeństwa dla Ciebie i innych użytkowników. Więc wydzielony obwód zasilający z rozdzielonymi przewodami PE i N i nie prowadzony w obrębie strefy 1, wyłącznik RCD chroniący ten obwód oraz połączenia wyrównawcze i oczywiście urządzenie podłączone na stałe.

Faktycznie,napisałem w dziale “nie jestem elektrykiem” dlatego,że z zawodem wyuczonym i wykonywanym przez 8 lat (elektromechanik) od dłuższego czasu nie mam styczności.Ale podstawy zawodu są mi znajome.Moje pytanie brzmi:
Czy w końcowej instalacji odbiorczej w układzie TN-C można zastosować RCD?

Kol. AVK - przyznam się, że nie wiedziałem - teraz już wiem - dzięki tobie - a więc czego się dziś nauczyłem nowego … :wink:
Przy okazji: szczerze, to nie chciałbym w kabinie prysznicowej mieć takiego urządzenia na 230V - a już na pewno nie w TN-C. :wink: :wink:

Kol. marx_2005

postaraj się przejrzeć link: http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=13484&hilit=rura
jest to nasz dobry temat “TNC+rura” :slight_smile:

Urządzenia ochronne różnicowoprądowe należny stosować we wszystkich układach sieci z wyjątkiem układu TN-C.

Zobacz jeszcze to: “Wyłączniki różnicowoprądowe w układzie TN-C” http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=4337&hilit=rcd+norma+tnc

witam Kolegów :slight_smile:
No to Roberto wysłałeś naszego pytajnika na kilkutygodniowe poszukiwania prawdy.
Wróci pewnie na Sylwestra jak przerobi zadane tematy. :slight_smile:

Witam!

A z tym wątkiem to nie wiadomo czy powróci do Wielkanocy.
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=9124&st=0&sk=t&sd=a
A w nim chyba jest zawarta cała kwintesencja zagadnienia.

:slight_smile:
Sprawa jest prosta: jak chce zamontować taki prysznic (o którego istnieniu dowiedziałem się dopiero dziś, dzięki kol. AVK) to musi wymienić instalację na TNS, lub TNC-S.

Inaczej - “sorry Winnetou” i żadne kombinowanie tu nie pomoże - no chyba, że pytajnik chce być dopieszczony :slight_smile:

Osobiście:

Kolego roberto,mysle ze chyba nie wziąłes na poważnie tego, że można zamontowac taki ogrzewacz w kabinie prysznicowej? Autor wątku zle to zapewne napisał. Zajmuję sie również instalacjami sanitarnymi,niejednokrotnie montowałem ogrzewacze do kabiny i umywalki,ale nawet do głowy mi nigdy nie przyszło,że można to zrobic wewnątrz kabiny prysznicowej!!!

Kol. Zbynio

no właśnie - mnie też to nie przychodzi nawet do głowy - z tematu tak wynika, po zadaniu przeze mnie pytania o miejsce instalacji:

Ale wiesz - pomysły niektórych są różne - przypomina mi się wątek z “puszką wewnątrz brodzika” :wink:

Choć ja nie mam doświadczenia z instalacjami sanitarnymi - to jednak uczono mnie, o strefach ochronnych w łazienkach i pamiętam, m.in., że

• “instalowanie puszek, rozgałęźników i odgałęźników oraz urządzeń rozdzielczych i sprzętu łączeniowego poza strfami 0,1,2”
  • “instalowanie w strefie 1 jedynie elektrycznych podgrzewaczy wody, a w strefie 2 jedynie opraw oświetleniowych w 2 klasie ochronności oraz elektrycznych podgrzewczy wody”

A odnośnie RCD:

Pamiętam też, że TT i TNC - ze wzg. na podwójne zwarcie NIE MOŻE ISTNIEĆ RAZEM

No cóż teoria - teorią - a życie, jak widzimy dostarcza nam różnych niespodzianek :wink:

witam Kolegów :slight_smile:
Ale cały wic polega na tym, że producent na swojej stronie pisze:

Instant 6 P - Vortex (moc 5 kW)

Ogrzewacz przeznaczony jest do instalowania w łazienkach nad wanną lub w kabinach prysznicowych. Pierścienie rozpryskowe w końcówce prysznica odgrywają ważną rolę w dobrym działaniu natrysku, pozwalają na najoszczędniejsze i najefektywniejsze wykorzystanie dostępnej gorącej wody. Gładki pierścień może być wykorzystany w okresie zimowym w celu obniżenia ilości otworów w końcówce prysznica dla utrzymania efektywnego rozprysku przy obniżonej ilości wody.

Nie przeczytałem do końca zaleceń montażu ale w zakładce “Materiały do pobrania” i dalej “Instrukcja obsługi - Vortex” piszą:

1. Podłączenie elektryczne
    a) Instalacja elektryczna powinna być wykonana zgodnie z aktualnymi przepisami i
    normami.
    b) Ogrzewacz powinien być podłączony na stałe do instalacji elektrycznej w układzie
    sieciowym TN-S lub TN-C-S wg PN-IEC 60364-3:2000.
    c) Podłączenie wykonać przewodem miedzianym o długości max. 17m, min. przekroju:
    1,5 mm2 z zabezpieczeniem 16A dla mocy 3 kW lub 2,5 mm2 z zabezpieczeniem 25A dla
    mocy 5 kW. Pamiętać o zwiększeniu przekroju przewodów ułoŜonych w izolacji
    termicznej.
    d) Ogrzewacz powinien być podłączony na stałe do instalacji elektrycznej. Wskazane jest
    zainstalowanie, w miejscu wygodnym do uŜycia, łącznika instalacyjnego o min.
    obciąŜeniu: 16A dla ogrzewacza o mocy 3 kW lub 25A dla ogrzewacza o mocy 5 kW.
    Ogrzewacz podłączać bezpośrednio do wyłącznika bez stosowania np. wtyczki i gniazdka.
    e) Schemat elektryczny ogrzewacza podaje rys. 5.
    UWAGA! URZĄDZENIE MUSI BYĆ PODŁĄCZONE DO OBWODU
    OCHRONNEGO.
    Zacisk ochronny ogrzewacza musi być podłączony z przewodem ochronnym instalacji a
    połączenie to musi być sprawdzone.

Słowa nie ma o RCD.
Więcej na http://www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewacze-wody/vortex/menu-id-110.html

to może dla autora wątku podajmy jeszcze opis stref (PN-IEC 60364-7-701:1999) oraz rysunek : Nissan Cube od 69 900 zł - Fachowy Elektryk

Witam!

Jednak jest wzmianka o RCD, wprawdzie bez użycia tej nazwy, ale jest.

a) Instalacja elektryczna powinna być wykonana zgodnie z aktualnymi przepisami i normami.

Czyli urządzenie przyłączone na stałe do obwodu z żyłami PE i N zabezpieczonego wyłącznikiem różnicowoprądowym. I reszta wymagań jakie kryją się pod określeniem “aktualne przepisy i normy”.

Moje zdanie , ale tylko moje jest takie. Niestety norma dopuszcza instalowanie ogrzewaczy wody w strefie 1. Lecz muszą być spełnione wszystkie warunki

-układ TN-S
-wydzielony obwód (urządzenie zainstalowane na stałe)
-stopień ochrony min IPX5
-trasy przewodów zgodnie z normą

• o wyłączniku różn-prąd. chyba nie trzeba wspominać
    -Bardzo solidny montaż !!

Ja bym w kabinie tego nie zamontował !