Witam wszystkich.
W domu wolnostojącym(układ zasilania TN-C) jest wydzielone pomieszczenie na prysznic.Zamontowałem tam przepływowy ogrzewacz wody.Czy mogę zastosować RCD?Jeżeli tak,to jak powinien wyglądać schemat połączeń?
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Czy ja dobrze rozumiem temat ???
Kolega zamontował podgrzewacz wody w prysznicu ???
A gdzie go miałem zamontować? W kuchni? Jest to urządzenie do prysznica,kupione w sklepie,wyprodukowane w Polsce,marka Biawar-6
Ja tu widzę klasyczny układ TN-C + RURA ![]()
Jako, że napisałeś w dziale Nie jestem elektrykiem, proszę o poradę
proponuję poczytać co Admin napisał:
Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Jedną poradą nie zostaniesz elektrykiem, a możesz sprowadzić zagrożenie dla rodziny i mienia.
Łazienka to najbardziej niebezpieczne miejsce w domu. Instalacje i podłączenie urządzenia powinien wykonać fachowiec.
Nawet po prawidłowym podłączeniu potrzebne są badania czy instalacja nadaje się do pracy.
STANCA
"Dostępne są wersje umywalkowe i prysznicowe oraz jednofazowy ogrzewacz przepływowy ciśnieniowy, który może obsługiwać dwa punkty poboru wody (pod warunkiem, że nie są wykorzystywane jednocześnie obydwa punkty poboru wody i są one wyposażone w odpowiednią armaturę, np. drobnostrumieniowy perlator wylewki czy też drobnostrumieniową rączkę prysznicową). "
Ciąg dalszy na: Podgrzewacz do wody elektryczny, przepływowy | Nibe-BiawarBiawar.com.pl
Tak, tak, mało który przeciętny elektryk wie (dobrzy wiedzą), że są “prysznicowe przepływowe podgrzewacze wody”.
,Nawet po prawidłowym podłączeniu potrzebne są badania czy instalacja nadaje się do pracy.
STANCA[/quote],
A jakie jest prawidłowe podłączenie?
Właśnie
znać fachowca
a według Ciebie można zstosować RCD?ewentualnie inne środki ochrony przeciwporażeniowej?
Witam!
Takie, które nie wprowadzi niebezpieczeństwa dla Ciebie i innych użytkowników. Więc wydzielony obwód zasilający z rozdzielonymi przewodami PE i N i nie prowadzony w obrębie strefy 1, wyłącznik RCD chroniący ten obwód oraz połączenia wyrównawcze i oczywiście urządzenie podłączone na stałe.
Faktycznie,napisałem w dziale “nie jestem elektrykiem” dlatego,że z zawodem wyuczonym i wykonywanym przez 8 lat (elektromechanik) od dłuższego czasu nie mam styczności.Ale podstawy zawodu są mi znajome.Moje pytanie brzmi:
Czy w końcowej instalacji odbiorczej w układzie TN-C można zastosować RCD?
Tak, tak, mało który przeciętny elektryk wie (dobrzy wiedzą), że są “prysznicowe przepływowe podgrzewacze wody”.
Kol. AVK - przyznam się, że nie wiedziałem - teraz już wiem - dzięki tobie - a więc czego się dziś nauczyłem nowego … 
Przy okazji: szczerze, to nie chciałbym w kabinie prysznicowej mieć takiego urządzenia na 230V - a już na pewno nie w TN-C.

Kol. marx_2005
postaraj się przejrzeć link: http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=13484&hilit=rura
jest to nasz dobry temat “TNC+rura” ![]()
Urządzenia ochronne różnicowoprądowe należny stosować we wszystkich układach sieci z wyjątkiem układu TN-C.
Zobacz jeszcze to: “Wyłączniki różnicowoprądowe w układzie TN-C” http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=4337&hilit=rcd+norma+tnc
witam Kolegów ![]()
No to Roberto wysłałeś naszego pytajnika na kilkutygodniowe poszukiwania prawdy.
Wróci pewnie na Sylwestra jak przerobi zadane tematy. ![]()
Witam!
A z tym wątkiem to nie wiadomo czy powróci do Wielkanocy.
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=9124&st=0&sk=t&sd=a
A w nim chyba jest zawarta cała kwintesencja zagadnienia.
![]()
Sprawa jest prosta: jak chce zamontować taki prysznic (o którego istnieniu dowiedziałem się dopiero dziś, dzięki kol. AVK) to musi wymienić instalację na TNS, lub TNC-S.
Inaczej - “sorry Winnetou” i żadne kombinowanie tu nie pomoże - no chyba, że pytajnik chce być dopieszczony ![]()
Osobiście:
Przy okazji: szczerze, to nie chciałbym w kabinie prysznicowej mieć takiego urządzenia na 230V - a już na pewno nie w TN-C.
![]()
Kolego roberto,mysle ze chyba nie wziąłes na poważnie tego, że można zamontowac taki ogrzewacz w kabinie prysznicowej? Autor wątku zle to zapewne napisał. Zajmuję sie również instalacjami sanitarnymi,niejednokrotnie montowałem ogrzewacze do kabiny i umywalki,ale nawet do głowy mi nigdy nie przyszło,że można to zrobic wewnątrz kabiny prysznicowej!!!
Kol. Zbynio
nawet do głowy mi nigdy nie przyszło,że można to zrobic wewnątrz kabiny prysznicowej!!!
no właśnie - mnie też to nie przychodzi nawet do głowy - z tematu tak wynika, po zadaniu przeze mnie pytania o miejsce instalacji:
A gdzie go miałem zamontować? W kuchni? Jest to urządzenie do prysznica,kupione w sklepie,wyprodukowane w Polsce,marka Biawar-6
Ale wiesz - pomysły niektórych są różne - przypomina mi się wątek z “puszką wewnątrz brodzika” ![]()
Choć ja nie mam doświadczenia z instalacjami sanitarnymi - to jednak uczono mnie, o strefach ochronnych w łazienkach i pamiętam, m.in., że
- “instalowanie puszek, rozgałęźników i odgałęźników oraz urządzeń rozdzielczych i sprzętu łączeniowego poza strfami 0,1,2”
- “instalowanie w strefie 1 jedynie elektrycznych podgrzewaczy wody, a w strefie 2 jedynie opraw oświetleniowych w 2 klasie ochronności oraz elektrycznych podgrzewczy wody”
A odnośnie RCD:
Urządzenia ochronne różnicowoprądowe należny stosować we wszystkich układach sieci z wyjątkiem układu TN-C.
Pamiętam też, że TT i TNC - ze wzg. na podwójne zwarcie NIE MOŻE ISTNIEĆ RAZEM
No cóż teoria - teorią - a życie, jak widzimy dostarcza nam różnych niespodzianek ![]()
witam Kolegów ![]()
Ale cały wic polega na tym, że producent na swojej stronie pisze:
Instant 6 P - Vortex (moc 5 kW)
Ogrzewacz przeznaczony jest do instalowania w łazienkach nad wanną lub w kabinach prysznicowych. Pierścienie rozpryskowe w końcówce prysznica odgrywają ważną rolę w dobrym działaniu natrysku, pozwalają na najoszczędniejsze i najefektywniejsze wykorzystanie dostępnej gorącej wody. Gładki pierścień może być wykorzystany w okresie zimowym w celu obniżenia ilości otworów w końcówce prysznica dla utrzymania efektywnego rozprysku przy obniżonej ilości wody.
Nie przeczytałem do końca zaleceń montażu ale w zakładce “Materiały do pobrania” i dalej “Instrukcja obsługi - Vortex” piszą:
- Podłączenie elektryczne
a) Instalacja elektryczna powinna być wykonana zgodnie z aktualnymi przepisami i
normami.
b) Ogrzewacz powinien być podłączony na stałe do instalacji elektrycznej w układzie
sieciowym TN-S lub TN-C-S wg PN-IEC 60364-3:2000.
c) Podłączenie wykonać przewodem miedzianym o długości max. 17m, min. przekroju:
1,5 mm2 z zabezpieczeniem 16A dla mocy 3 kW lub 2,5 mm2 z zabezpieczeniem 25A dla
mocy 5 kW. Pamiętać o zwiększeniu przekroju przewodów ułoŜonych w izolacji
termicznej.
d) Ogrzewacz powinien być podłączony na stałe do instalacji elektrycznej. Wskazane jest
zainstalowanie, w miejscu wygodnym do uŜycia, łącznika instalacyjnego o min.
obciąŜeniu: 16A dla ogrzewacza o mocy 3 kW lub 25A dla ogrzewacza o mocy 5 kW.
Ogrzewacz podłączać bezpośrednio do wyłącznika bez stosowania np. wtyczki i gniazdka.
e) Schemat elektryczny ogrzewacza podaje rys. 5.
UWAGA! URZĄDZENIE MUSI BYĆ PODŁĄCZONE DO OBWODU
OCHRONNEGO.
Zacisk ochronny ogrzewacza musi być podłączony z przewodem ochronnym instalacji a
połączenie to musi być sprawdzone.
Słowa nie ma o RCD.
Więcej na http://www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewacze-wody/vortex/menu-id-110.html
to może dla autora wątku podajmy jeszcze opis stref (PN-IEC 60364-7-701:1999) oraz rysunek : Nissan Cube od 69 900 zł - Fachowy Elektryk
Witam!
Jednak jest wzmianka o RCD, wprawdzie bez użycia tej nazwy, ale jest.
a) Instalacja elektryczna powinna być wykonana zgodnie z aktualnymi przepisami i normami.
Czyli urządzenie przyłączone na stałe do obwodu z żyłami PE i N zabezpieczonego wyłącznikiem różnicowoprądowym. I reszta wymagań jakie kryją się pod określeniem “aktualne przepisy i normy”.
Moje zdanie , ale tylko moje jest takie. Niestety norma dopuszcza instalowanie ogrzewaczy wody w strefie 1. Lecz muszą być spełnione wszystkie warunki
-układ TN-S
-wydzielony obwód (urządzenie zainstalowane na stałe)
-stopień ochrony min IPX5
-trasy przewodów zgodnie z normą
- o wyłączniku różn-prąd. chyba nie trzeba wspominać
-Bardzo solidny montaż !!
Ja bym w kabinie tego nie zamontował !