Ja bym w kabinie tego nie zamontował !
Zawsze to lepiej poza kabiną prysznicową. Nawet z powodu zajmowanego miejsca.
Norma dopuszcza montaż nad wanną a nie w kabinie prysznicowej.
Ja bym w kabinie tego nie zamontował !
Zawsze to lepiej poza kabiną prysznicową. Nawet z powodu zajmowanego miejsca.
Norma dopuszcza montaż nad wanną a nie w kabinie prysznicowej.
Witam!
Nie przesadzajmy koledzy. Urzádzenie to jest o wiele mniej niebezpieczne jak bezmyslnie zamontowane gniazdo z przyláczoná pralká ustawioná obok wanny.
http://www.tlc-direct.co.uk/Main_Index/Showers_Index/Pumped_Showers/
P.S.
Sorry za brak polskich znaków.
A jak zamontować takie urządzenie poza kabiną?
http://www.tlc-direct.co.uk/Main_Index/Showers_Index/Pumped_Showers/
Witam
Należy zamontowac tak,jak każdy inny podgrzewacz wody. To znaczy poza kabiną,i podejscie wykonac przewodem hydraulicznym do kabiny.
Witam!
Nie jest problemem umieszczanie odpowiednio wykonanych urządzeń w strefie 0, 1, czy 2. Natomiast ważne jest jakim napięciem i w jaki sposób je zasilić oraz dobór odpowiednich środków ochrony.
Nie ma żadnej róznicy w strefie 1 pomiędzy przestrzenią pod wanną i nad nią.
Jeżeli ktoś obawia się urządzenia przeznaczonego do strefy 1 i odpowiednio zasilonego niech poda konkretne powody a nie ustawia świat według swego ograniczonego widzi mi się.
Ktoś sie obawia,ponieważ ktoś nie wierzy że zasilanie tam ktoś wykonał zgodnie z NORMAMI. Ale jeżeli ktoś uważa że to można zamontowac w kabinie,to widzi mi sie,że ten ktoś nie ma racji,ponieważ w przypadku uszkodzenia izolacji,nie uniknie komplikacji.
Nie wiem,co zaleca norma jestem laikiem.Producent natomiast dopuszcza montaż w kabinie prysznicowej. Informacje na stronie producenta.Ponadto jest tam również deklaracja zgodności.
Ja bym tu wystawił jedynie deklarację zgodnosci z aktem zgonu…
Fakt,że chciałbym,żeby podczas mojej kąpieli piękna i ponętna stała na zewnątrz i regulowała przepływ wody(i jednocześnie temperaturę) ale po zastanowieniu wolałbym,żeby była w środku ![]()
Poważnie,zauważyłeś,że regulacja temp. jest na podgrzewaczu?
To jest odpowiedź fachowca?
O ile mi wiadomo,to regulacja temperatury wody użytkowej nie powinna odbywac sie podczas kąpieli,szukac pokrętła mając twarz w pianie. Do tego służy bateria w której miesza się woda ciepła i zimna. Ja osobiscie uważam,że zamontowanie czegos takiego w kabinie jest nieudolną próbą naprawienia spartolonej roboty.
witam Kolegów ![]()
Mam w domu podobny przypadek. Nie odważyłem się zamontować ogrzewacza w kabinie. Zabudowałem go poza kabiną a CW z niego doprowadziłem rurką PVC do wnętrza kabiny i tam dopiero podłączyłem wąż prysznica.
I jeszcze jedno, też pewnie nie skorzystałbym z prysznica, gdzie wewnątrz byłby zamontowany podgrzewacz tym bardziej nie znając instalacji.
A tak na marginesie, byłem niedawno w Poznaniu. Nocowaliśmy w schronisku młodzieżowym. Nawet ładna i duża łazienka przy pokoju. Na ścianie pod sufitem pojemnościowy podgrzewacz wody. W tracie kąpieli po dotknięciu baterii dało się wyczuć mrowienie. I uwierzcie mi, że zastanawiałem się nad sensem kąpieli ![]()
Inni pewnie tego problemu nie mieli bo z elektryką nie było im po drodze.
Jaka bateria?O czym Ty mówisz?Sądzę,że nie widziałeś nawet tego podgrzewacza!Regulacja temp.wody odbywa się za pomocą dźwigni umieszczonej na obudowie urządzenia.Dalej jest tylko wąż prysznicowy i końcówka prysznicowa. Temperatura zależna jest od natężenia przepływu wody.Chyba mylisz typy podgrzewaczy.
Witam!
ZBYNIO to forum ma tytuł ISE (te litery coś znaczą) a nie Świat według Zbynia.
Skoro wiesz co jest nieudolne w takim umiejscowieniu urządzenia to podziel się wiedzą, ale najpierw zapoznaj się z normą.
W strefie 1, > tylko zamocowane i podłączone na stałe > wyposażenie może być zainstalowane.
Wyposażenie powinno być odpowiednie do zainstalowania w strefie 1 odpowiednio do instrukcji producenta zamontowane i użytkowane.
Takie wyposażenie to:
– zestawy do masażu wodnego;
– pompy prysznica;
– wyposażenie ochronione przez SELV albo PELV o znamionowym napięciu nie przewyższającym 25 V.a.c., 60 V d. c., np. oświetlenie > (nie wszędzie w EU PELV jest dozwolony)
– wyposażenie wentylacji;
– suszarki ręcznika;
– > urządzenia ogrzewania wody> ;
– oświetlenie.
Jest to moja próba (być może nieudolna, ponieważ trochę mechaniczna tłumaczenia oryginału).
Kolego marx_2005 nie dyskutuj. ZBYNIO wie, tylko nie musi nic udowadniać, ponieważ dla niego rzeczowa dyskusja to dyshonor. A może obawa, iż okaże się że Król jest …
Moja dyskusja jest rzeczowa i jak najbardziej na miejscu,ponieważ piszę o przedmiocie zagadnienia,a nie przytaczam na ślepo normy. Przypomnij sobie Krzysiu,jak niedawno krytykowałeś montowanie gniazd w łazience pomimo tego że norma (czyli świętośc dla Ciebie) na to zezwala.
Jeśli zaś chodzi o to co napisał Kolega marx_2005,to pisząc o baterii miałem na mysli właśnie jej brak,tam gdzie powinna sie znalezc. Nie wyobrażam sobie zamontowania kabiny prysznicowej bez przyłącza ciepłej wody. Zero logiki,a potem próbuje sie to naprawic na siłe. Producent wyczuł potrzebe rynku,i cos takiego wyprodukował.
Gdyby było przyłącze ciepłej wody,to nie kupowałbym przepływowego ogrzewacza do k… nędzy!“Producent wyczuł potrzebe rynku,i cos takiego wyprodukował”! I ma na to certyfikat zgodności!!!
Jak ktoś nie ma wyobraźni, to potem pisze jak pisze “ZBYNIO”.
Bardzo często jest tak, że ze względu na odległość od żródła CWU zaleca się stosowanie punktowych podgrzewaczy wody w miejscu poboru, zapotrzebowania na ciepłą wodę, doprowadzając tam tylko zimną i prąd. Jeśli producent “coś takiego wyprodukował”, to znaczy, że wolno tak montować i używać. Proste? No, nie dla wszystkich.
Witam!
Czekałem na te gniazda, do których ty przyłaczałeś beztrosko pralkę.
Ja miałem argumenty pisząc o bezmyślnie i bezsensownie zamontowanych gniazdach tylko dlatego, że można.
Tu o żadym gnieździe nie ma mowy, chociaż Ty nie tak dawno nie widziałeś przeszkód by umieścić je pod wanną
Strefy,strefy,strefy,ble ble ble,jakis debil tez to wymyslił. A co komu przeszkadza wetknąc wtyczke do gniazdka pod wanną? Dziurawa jest,czy co? Woda ma sie tam lac po scianie? Różnicówke dali,więc trzeba sprawdzic czy działa i używac kąpieli
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=13484&p=108094#p108094
Skąd taka nagła zmiana?
Czy może jak zawsze
…ble ble ble…
czyli wydaje mi się bez żadnych konkretów?
Dobrze piszesz. Wydaje Ci sie. Tobie wiele rzeczy sie wydaje. Ty masz swój świat.
Tak więc montujcie ten podgrzewacz,jesli producent kazał. Ja bym tego nawet nie dotknął. Uważam to za zupełny badziew,i mimo że mogę się mylic,to zdania nie zmienie!!!
ZBYNIO
Masz poważny problem
jak brakuje Ci argumentów(mam nadzieję,że nie wiedzy)to obrażasz się i zbierasz swoje zabawki z piaskownicy i idziesz do domu. To jest opinia elektryka ze stażem ?“Uważam to za zupełny badziew,i mimo że mogę się mylic,to zdania nie zmienię”. “Tak więc montujcie ten podgrzewacz,jesli producent kazał”.Dziecinne.Zgodnie z zasadą"nie bo nie"