Mocy transformatora nie jestem w stanie stwierdzić bo nie ma na nim zadnej blaszki, czy też naklejki znamieniowej, jest poprostu goły, choć nie powinien, ale jest.
Moc “koguta” to chyba jest tak, żaróweczka ma 21W a silniczek, wydaje mi sie ze ma ok 0,33W tak wynika z tabeli (no chyba ze źle patrze - też możliwe) silniczek tam zamontowany to RF-500TB - dokładna specyfikacja na stronie poniżej http://www.mabuchi-motor.co.jp/cgi-bin/catalog/e_catalog.cgi?CAT_ID=rf_500tb
Dziwi mnie tylko fakt ze zamontowali tam silniczek na 5-6V , czemu taki nie wiem. no ale jest i się kręci
Czyli cała moc “koguta” to ok 22W.
Co do ingerencji w “koguta” to nie ma najmniejszego problemu, jak trzeba mozna je połączyć szeregowo. I jak dobrze rozumien wykorzystać 19V transwormatora, czyli te dwa czerwone kable, czarny zostawiamy w spokoju, tak:?:
Podłączenie na na 9V też można spróbować, czy tak czy tak, i tak muszę zbudować mostek
Wracając do mostka, jaki mostek mam zastosować do jakich napięć
Rozumien ze do 19V zastosować tylko dwie diody, a do 9V
Z góry przepraszam ze jestem taki upierdliwy, ale z transwormatorami to sie jeszcze nie bawiłem i wolę popytać fachowców, niż mam coś poknocić.
Reasumując. Nie wiedziałem nawet że podłączenia “koguta” pod 220V to taki problem jest
To nie do konca jest tak. Jesli podlaczysz dwa odbiorniki w szereg, a te maja dosc znacznie rozniace sie rezystancje (zarowka male R - silniczek duze R) to w takim ukladzie bedzie sie tylko i wylacznie (w szeregu) dzialac silniczek - zarowka nawet sie nie zażarzy :?
Ja juz pomiajm fakt ze ten silniczek skoro jest na 5V co wynika z tabeli musi miec jakis dzielnik rezystancyjny lub jakikolwiek element obnizajacy napiecie z 12V na 5V Wiez zupelnie nie mozesz podlaczyc odbiornika 12V (zarowka) z odbiornikiem 5V (silniczek) w szereg
Podaj rozmiar rdzenia tego trafo - mozna mniej wiecej okreslic jego moc
Trafo 20W (bo takie w tym przypadku jest potrzebne) ma rozmiar okolo 4cm x 4cm - nie zmiesci sie w samym kogucie ?
Bo nie potrzeba wiekszego Prawdopodobnie i tak jest przekladnia - w/g Twojej specyfikacji silniczek kreci sie z 2500rps - wyobrazasz sobie takie obroty koguta ?
Zrob tak : zmierz ile jest V~ miedzy przewodami :
czerwony1 - czerwony2
czerwony1 - czarny
czerwony2 - czarny
Jak to podasz damy Ci dalsze rozwiazanie
Przewody do diód to Twoje czerwone zaś środkowy odczep to przewod czarny. W ten sposob prawdopodobnie uzyskasz okolo 12V. Kondensator jak najwiekszy sie zmiesci.
Dziękuję Kolegom za wsparcie moich wywodów ładnymi rysunkami.
Ja skłaniałbym się do rozwiązania z dwoma diodami - jest tańsze i lepiej wykorzysta transformator. Diody prostownicze (z tego co pamiętam) są na napięcia od 50V w górę, więc wystarczą ten na 50V. Przy mocy ponad 20W należey założyć prąd około 2A, więc bezpiecznie będzie dać diody na trochę większy prąd (3A lub więcej). Pewnie te na 2A też ruszą, ale nie ma pewności, czy wytrzymają. A wtedy ryzykujesz spalenie “koguta” (będziesz miał pieczeń ).
Jeżeli chodzi o kondensator, to powinien wystarczyć na 16V. Można wziąść też na 25V lub wiekszy, ale przy dużych pojemnościach wielkość kondensatora rośnie wraz ze wrostem napięcia - lepiej więc niższe napięcie i większa pojemność.
Kondensator zastosuj 16V - to napiecie to wartosc maxymalna elementu takze 16V w tym przypadku jest wystarczajace.
Pojemnosc najwieksza jaka sie da - gabarytowo zmiesci sie do owego koguta
Niestety wraz z napieciem i pojemnoscia rosna rozmiary elektrolita
2200uF / 16 V bedzie wystarczajacy - bedzie mniejszy tez bedzie dobrze
Zrób najpierw “pajączka” i sprawdź, czy jest różnica w pracy “koguta” bez kondensatora w zasilaczu i z kondensatorem. Może kondensator nie będzie potrzebny.
Jak dasz kondensator 470 uF to powinno być OK. Możesz dać o większej pojemności, wszystko zależy od ilości miejsca.
Prawdopodobnie bedzie zadna roznica te 3-4V roznicy miedzy napieciem tętniącym (bez elko) a wygladzonym nie bedzie zauwazalne w obrotach samego koguta… no moze zauwazysz jasnosc swiecenia zaroweczki
BTW sorka, ze pytam, ale po co kogut na 220V ? bedziesz mogl go tylko odpalac w domu …
Potrzebuje go do domu, a właściwie do bramy
Chce zrobić takiego koguta jak będzie mi się brama otwierała.
Mam taki siłownik do bramy, ze ma wyjście na 220V na drugi, dodatkowy siłownik, ja mam tylko jeden więc chciałem wykożystać te wyjście
Dobra ja mam jeszcze jedno pytanie, woli wyjaśnienia
Co znaczy ten skrót BTW - rozumiem ze nie ma to nis wspólnego z elektroniką
Ale dręczy mnie to od jakiegoś czasu
No i podłączyłem według schematu na dwie diody i co się dzieje.
Napięcie mam ok 9V zasłabe na ten silniczek, a moze moc za kiepska tego transformatoea ?
Ale jak działał w jamniku to czemu nie poktęci takim śliniczniem,
I co teraz. Bo żarówka się kręci a silnik ledwo co.