IPZ L-N >> L-PE

Proszę o wyjaśnienie dlaczego Impedancja Pętli Zwarcia mierzona pomiędzy L-N jest kilkukrotnie wyższa niż mierzona pomiędzy L-PE.

Sieć TN, rozdział PEN w małej rozdzielnicy na wejściu do budynku (wewnątrz budynku znajduje się duża, „właściwa” rozdzielnica), uziom fundamentowy.

Pomiary dla L-PE oscylują w granicach 0.15-0.25 Ohm.
Pomiary dla L-N oscylują w granicach 1.0-1.5 Ohm

Miernik Uni-T UT595

Ponieważ albo masz gdzieś luźne połączenie na przewodzie neutralnym, albo przewód PE w wewnętrznej rozdzielnicy jest dodatkowo uziemiony, znaczy podłączony grubą bednarką do uziomu lub szyny wyrównawczej.

[quote=“Pe.te, post:1, topic:15288, full:true, full:true”]
Pomiary dla L-PE oscylują w granicach 0.15-0.25 Ohm.

Pomiary dla L-N oscylują w granicach 1.0-1.5 Ohm

Miernik Uni-T UT595
[/quote] Na początek proponuje, zmierz to jeszcze raz jakimś wiarygodniejszym miernikiem. Różnica w pomiarze L-N i L-PE zawsze będzie w każdym przyrządzie ponieważ na tych zakresach zastosowane są różne rezystory do “sztucznego zwarcia”, ale nie powinno być takiej dysproporcji oraz wynik powinien być niższy dla pomiaru L-N.

Chcesz to wiarygodnie sprawdzić, to zastosuj jakiś wzorcowany przyrząd i zmierz obie pętle na takim samym zakresie: L-PE z zastosowaniem sond szpilkowych -powinien wyjść bardzo zbliżony wynik.

Jeżeli dalej stwierdzisz taką nieprawidłowość wyników tzn masz problem w instalacji i trzeba go czym prędzej odszukać i usunąć.

[quote=“w3501yyyy, post:2, topic:15288, full:true, full:true”]
Ponieważ albo masz gdzieś luźne połączenie na przewodzie neutralnym, albo przewód PE w wewnętrznej „dużej” rozdzielnicy jest dodatkowo uziemiony, znaczy podłączony grubą bednarką do uziomu lub szyny wyrównawczej.
[/quote]

Przewód PE jest połączony z uziomem fundamentowym w kilku miejscach - zarówno w małej rozdzielnicy na wejściu do budynku jak i w wewnętrznej rozdzielnicy. Jeszcze w garażu jest dodatkowa szyna wyrównawcza podłączona do uziomu.

Połączenia są zrobione w ten sposób, że do uziomu fundamentowego jest dospawana bednarka, która „wychodzi” we wszystkich ww. miejscach. Rozdzielnice są doń podłączone przewodem 16mm2 o długości mniejszej niż 1m w każdym wypadku.

A ja mam jeszcze jedno pytanie: jak daleko od miejsca pomiarów masz transformator?

Odległość to ok. 450m.
Budynek jest na końcu linii pamiętającej Gierka (co przekłada się na regularne problemy z PV - permanentne przekroczenia 253V, czasem na wszystkich 3 fazach).

Mimo wszystko te pomiary wyszły mocno dziwnie.
Zakładając że pomiar L-PE jest sporo niższy ponieważ prąd płynie nie tylko przez przewód PE ale też fundament do złącza, i dalej do transformatora, gdzie przy pomiarze L-N masz tylko przewód N, to różnica ponad 1 ohma na pomiarze L-N jasno wskazuje że coś z tą Nką jest nie tak.

[quote=“Pe.te, post:6, topic:15288, full:true, full:true”]
Odległość to ok. 450m. …
[/quote] A więc z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością (ponieważ nie znam warunków Twojego przyłacza, przekroi it’d ) mogę Ci powiedzieć że wynik impedancji pętli zwarcia między 0,15 a 0,25 om jest nierealny.

Zrobiłem inny test - na wejściu linii do rozdzielnicy głównej (tej wewnętrznej).
Wyniki są takie:

Faza L1
L-PE: 0.30 Ohm
L-N: 0.65 Ohm

Faza L2
L-PE: 0.38 Ohm
L-N: 0.73 Ohm

Faza L3
L-PE: 0.5 Ohm
L-N: 0.65 Ohm

To już bardziej wiarygodne wyniki, ale dalej bym im nie ufał. Sugeruje użyć lepszego miernika. W tych nowych wynikach niepokoi również asymetria, jest duża.
Porównaj też wyniki w fazach L1 i L3 - są niespójne a nie powinny się różnić

I jeszcze jeden pomiar - w rozdzielnicy na wejściu do budynku.
W tej rozdzielnicy są dwa aparaty:

• ochronnik T1 (Phoenix FlashTrab FLT 35 CTRL-0.9) na każdej fazie
  • RCD typ A selektywny 300mA (ABB F204 A-S 0.3A)

Faza L1
L-PE: 0.21 Ohm
L-N: 0.61 Ohm

Faza L2
L-PE: 0.25 Ohm
L-N: 0.63 Ohm

Faza L3
L-PE: 0.22 Ohm
L-N: 0.61 Ohm

Czyli pomiary w rozdzielnicy na wejściu są na „czystej” linii na wejściu do budynku (robiłem je przed RCD), a w rozdzielnicy głównej są robione już za tym RCD z rozdzielnicy na wejściu (A S 300mA)

No więc robi się klarowniej. Wykonaj jeszcze raz tę pomiary na tej samej pozycji przełacznika w przyrządzie (np L-Pe), mostkując sondy niebieską i zieloną. Wyniki powinny być takie same (bardzo zbliżone).

Masz na myśli powtórzenie pomiaru w tej małej rozdzielnicy na wejściu?
Nie wiem czy zmostkowanie sond coś zmieni, bo:

• rozdział PEN jest zrealizowany właśnie w tej rozdzielnicy (więc PE i N są zwarte na szynie w rozdzielnicy)
  • miernik nie ma oddzielnego położenia dla pomiaru L-PE i L-N, ma tylko położenie No-trip i Hi (jak rozumiem dla instalacji bez RCD).
    Ja mierzę na No-trip i ten miernik robi oba pomiary równocześnie (pokazuje oba pomiary)

Szczerze, to wciąż wątpię w te wartości Z<0,25.
Chodzi mi o pomiar przed RCD, zrób go więc na pozycji HI. Tylko przykładając sondy niebieską i zieloną (obie) najpierw do N a drugi pomiar do …obie do PE. Te pętle powinny być prawie identyczne.

No cóż, jak się okazuje ten miernik w trybie Hi wykonuje tylko pomiar L-PE

Przed RCD (w rozdzielnicy na wejściu) są takie
L1: 0.51 Ohm
L2: 0.58 Ohm
L3: 0.53 Ohm

No , to jakiś sensowny wynik w końcu . I ten pomiar musi być powtarzalny dla każdej fazy mierzonej do N i do PE.
Sam widzisz jaki rozstrzał wyników robi Twój miernik, dlatego mam o nim swoją opinię :smiley: …nie polegałbym na takich pomiarach.

No tak, nie dziwię się Twojej opinii… inna sprawa, że na własny użytek Sonel’a kupować nie będę :confused:
Tego Uni-T kupiłem za niewiele ponad 1000 zł (czyli tyle ile w mojej okolicy kosztuje wykonanie kompletu pomiarów dla całego domu) i myślałem, że raz w roku będę sobie mógł kontrolne pomiary wykonywać… Ale jeśli on ma taki rozstrzał, to takie pomiary są nic nie warte…

Jeśli chodzi o pomiar każdej fazy do N i do PE - to w tej rozdzielnicy wejściowej chyba nie ma sensu tego wykonywać? Z uwagi na zwarcie PE z N (rozdział PEN)…?

[quote=“Pe.te, post:18, topic:15288, full:true, full:true”]
Jeśli chodzi o pomiar każdej fazy do N i do PE - to w tej rozdzielnicy wejściowej chyba nie ma sensu tego wykonywać? Z uwagi na zwarcie PE z N (rozdział PEN)…?
[/quote] …chodzi bardziej o wykluczenie niestabilnego połączenia mostka między N a PE.

[quote=“elmontjs, post:19, topic:15288, full:true, full:true”]
…chodzi bardziej o wykluczenie niestabilnego połączenia mostka między N a PE.
[/quote]
Nie. Pozostałe 2L nie N.
Chodzi mi o pomiar przed RCD, zrób go więc na pozycji HI. Tylko przykładając sondy niebieską i zieloną (obie) najpierw do N a drugi pomiar do …obie do PE. Te pętle powinny być prawie identyczne.[/quote]
Kiedyś uczono co i jak miernik mierzy. I był pomiarowiec. Dzisiaj się uczy się obsługi miernika. Produktem jest operator miernika, a nie pomiarowiec.
[quote=“elmontjs, post:19, topic:15288, full:true, full:true”] To już bardziej wiarygodne wyniki, ale dalej bym im nie ufał. Sugeruje użyć lepszego miernika.[/quote]
Według mnie nie ma sensu, jeżeli robisz dla siebie i sprawdzenia, niż do protokołu, dla papierka.

Jeżeli robisz dla siebie, to niestety musisz umieć wynik zinterpretować. I możesz robić nawet czajnikiem.
Tego Uni-T kupiłem za niewiele ponad 1000 zł (czyli tyle ile w mojej okolicy kosztuje wykonanie kompletu pomiarów dla całego domu) i myślałem, że raz w roku będę sobie mógł kontrolne pomiary wykonywać… Ale jeśli on ma taki rozstrzał, to takie pomiary są nic nie warte…[/quote]
Nie. Protokoły powstają z takich unitów, “bo mają kalibrację”. Sprzęt zwraca się po jednym zleceniu, a “uprawnienia do miernika” zwracają się po pół zlecenia.

Pomiarki możesz wykonać sąsiadom - zobacz, ile kasy leży wokół Ciebie. Każdy domek to tysiak.

Pozdrawiam