Instrukcja eksploatacji obiektu

Przy budowie dużego obiektu magazynowo ekspedycyjnego, do odbioru końcowego zażądano “Instrukcji eksploatacji obiektu” w branży elektrycznej.
Nie mam zielonego pojęcia jak coś takiego może wyglądać.
Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Za ewentualną pomoc dziękuję
Z poważaniem Zielak

Witam kolegę na FORUM.

USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane.
Art. 60. Inwestor, oddając do użytkowania obiekt budowlany, przekazuje właścicielowi lub zarządcy obiektu dokumentację budowy i dokumentację powykonawczą. Przekazaniu podlegają również inne dokumenty i decyzje dotyczące obiektu, a także, w razie potrzeby,

INSTRUKCJE OBSŁUGI I EKSPLOATACJI: OBIEKTU, INSTALACJI I URZĄDZEŃ ZWIĄZANYCH Z TYM OBIEKTEM.

Ps.
Na cytat kolegi: “Przy budowie dużego obiektu magazynowo ekspedycyjnego”
zadaje sobie pytanie: “CZY WYKONAWCA ROBÓT MA UPRAWNIENIA BUDOWLANE???”

Pozdrawiam Krystyn

Pytanie: czy obowiązki nałożone przez Prawo Budowlane na Inwestora są automatycznie obowiązkami Wykonawcy?
Zakładam, że odpowiedź na to pytanie jest przecząca i dlatego sądzę, że Panu Romualdowi należy odpowiedzieć:

Prawo Budowlane nakłada obowiązek dostarczenia “Instrukcji eksploatacji obiektu” na Inwestora. Inwestor może sporządzić instrukcję samodzielnie, może zamówić jej sporządzenie u dowolnej osoby albo, jeżeli zapisze takie żądanie w umowie z Wykonawcą, to może ją otrzymać od Wykonawcy. Jeżeli jednak nie ma takiego żądania w umowie to Wykonawca ma święte prawo dostarczyć tylko to czego żąda od niego Prawo Budowlane. A w tymże Prawie (Ustawie z dnia 7 lipca 1994 r.) są następujące zapisy:

Art. 3.
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
(…)
13) dokumentacji budowy - należy przez to rozumieć pozwolenie na budowę wraz z załączonym projektem budowlanym, dziennik budowy, protokoły odbiorów częściowych i końcowych, w miarę potrzeby, rysunki i opisy służące realizacji obiektu, operaty geodezyjne i książkę obmiarów, a w przypadku realizacji obiektów metodą montażu - także dziennik montażu,
14) dokumentacji powykonawczej - należy przez to rozumieć dokumentację budowy z naniesionymi zmianami dokonanymi w toku wykonywania robót oraz geodezyjnymi pomiarami powykonawczymi, (…)
Art. 22.
Do podstawowych obowiązków kierownika budowy należy: (…)
:sunglasses: przygotowanie dokumentacji powykonawczej obiektu budowlanego, (…)
Art. 57.

1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:
  1. oryginał dziennika budowy,
  2. oświadczenie kierownika budowy:
    a) o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę, przepisami i obowiązującymi Polskimi Normami,
    b) o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także - w razie korzystania - ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu,
  3. oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania,
  4. protokoły badań i sprawdzeń,
  5. inwentaryzację geodezyjną powykonawczą.
  1. W razie zmian nie odstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę, dokonanych podczas wykonywania robót, do zawiadomienia, o którym mowa w ust. 1, należy dołączyć kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis. W takim przypadku oświadczenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a), powinno być potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli został ustanowiony. (…)

I jeszcze jedno moje zdanie: “Instrukcja eksploatacji obiektu” nie jest tym samym co “Instrukcja obsługi urządzenia”. Tak samo jak recepta od lekarza nie jest tym samym co instrukcja stosowania leku, a plan trasy wycieczki nie jest tym samym co instrukcja użytkowania i konserwacji butów do turystyki górskiej.

Witam wszystkich kolegów na FORUM.

W tym temacie nasze odpowiedzi są zgodne gdyż PRAWO BUDOWLANE dosyć jasno o tym mówi.
Pragnę tylko dodać zasady z życia.
W przypadku powstania (remontowania) obiektu udział biorą:
WŁAŚCICIEL lub zarządca,
INWESTOR,
wykonawcy robót.

Rozmowy toczą się pomiędzy WŁAŚCICIELEM a INWESTOREM.
Jeżeli INWESTOR wykonuje wszystkie roboty sowimi ekipami to nie ma tematu WYKONAWCA, co jasno zamyka ten wątek.

Lecz często INWESTOR wykonuje roboty przy pomocy pod WYKONAWCÓW.
W tym przypadku wykonanie INSTRUKCJI OBSŁUGI I EKSPLOATACJI INSTALACJI I URZĄDZEŃ ZWIĄZANYCH ZWIĄZANEJ Z BRANŻĄ WYKONAWCY, INWESTOR często ceduje na WYKONAWCĘ.
Nie wynika to z przepisów lecz z UMOWY danego zadania.

Pozdrawiam Krystyn

Inwestor zgodnie z ustawą o zamówieniach publicznych, związany jest umową jak i finansowo z jednym wykonawcą, od strony papierkowo-finansowej, inwestor nie może zawżeć 2-giej umowy na dodatkowe opracowanie instrukcji obsługi w ramach tego samego zadania inwestycyjnego. Stąd najczęściej w umowie między inwestorem a wykonawcą sporządzenie instrukcji obsługi obiektu leży po stronie wykonawcy. Tutaj jest typowa niespójność przepisów między Ustawą Prawa Budowlanego, a Ustawą o Zamówieniach Publicznych.
A w tym przypadku Wykonawca Obiektu, odbił piłeczkę na podwykonawcę prac elektrycznych t.j Pana Romualda (zawsze na budowie musi ktoś zostać kozłem ofiarnym- najcześciej ten najsłabszy podwykonawca)

Pozdrawiam

nie do końca prawda z zadaniem inwestycyjnym - Inwestor np. w ramach 1 zadania zleca projekt budowlany 1 firmie, potem 2 firma wykonuje (buduje).
jeszcze jedna rzecz - to Inwestor wie, jaki będzie miał program pracy obiektu, a nie wykonawca.

Na projekt budowlany ogłaszany jest przetarg ograniczony lub nieograniczony, a następnie 2 przetarg na roboty budowlane. Od strony finansowej są to zadania realizowane z różnych kont. Jeżeli wykonawca prowadzi rozruch technologiczny obiektu, a tak najczęściej jest, ponieważ inwestor związany jest tylko 1 umową, a opracowanie instrukcji ujęte jest w dokumentacji rozruchu i preliminarzu kosztów. I jeszcze jedno, DTR urządzeń przekazywane są wykonawcy robót. Wykonawca natomiast po zakończeniu robót przekazuje DTR łącznie z instrukcją inwestorowi. Czyli bardziej zorientowany w programie pracy pracy obiektu, jest wykonawca od inwestora. Nie wspominam tu o obowiązku szkolenia pracowników przyszłego użytkownika na stanowisku pracy.

Pozdrawiam

Serdecznie dziękuję za wszystkie uwagi
Romuald

Koledzy zapomnieli o bezwzględnym obowiązku posiadania instrukcji eksploatacji obiektu, który wynika z Rozp. Min. Gospodarki z 09-2000r. w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci elektrycznej ( Dz. U. 85/2000 ). Obejmuje dla odbiorców zaliczanych do I – IV oraz VI grupy przyłączeniowej ( tzn. oprócz grupy V obejmującej odbiorców o mocy przyłączeniowej nie większej niż 40 kW i prądzie znamionowym zabezpieczenia przedlicznikowego nie większym niż 63A ).
Praktycznie wynika z powyższego że Zakład Energetyczny każe sobie taką instrukcję pokazać przy podłączeniu do sieci.

Czy ktoś spotkał się z takim żądaniem Zakładu Energetycznego? Ja spotykałem się tylko z koniecznością, myślę, że uzasadnioną, spoządzenia instrukcji dla abonenckich stacji trafo.

Zakład Energetyczny, nie jest zainteresowany “Instrukcją Eksploatacji Obiektu”, natomiast dla dużych odbiorców energii gr I-IV, żada opracowanej " Instrukcji współpracy miedzy Dyspozycją Mocy ZE a służbami energetycznymi odbiorcy w zakresie ruchu sieciowego"

Pozdrawiam

Drodzy Koledzy!
Są tacy Koledzy którym się wydaje że wszystko wiedzą, ale palcem nie będę pokazywał.
W nawiązaniu do Przedmówcy zacytuję konkretny artykuł Rozporządzenia:

Drogi kolego elek

Wspaniele zacytował Pan artykuł z Rozporządzenia Min. Gosp., ale uczestnicy forum będą bardziej usatysfakcjonowani jeżeli zasięgnie Pan w ZE niezbędnych informacji w temacie instrukcji, zaspokoi Pan swoją ciekawość i podzieli się wiadomościami z kolegami na forum.

Pozdrawiam kolegów z forum

Drogi kolego Czesław
W temacie instrukcji myślę że nie tylko ja jeden będę zainteresowany, dlatego słucham wszystkich głosów oprócz przemądrzałków.

Panowie, nie chodzi chyba o to na tym forum, aby cytować strony Dzienników Ustaw, ani (tym bardziej) kierować wątek na tory zupełnie nie związane z pytaniem.
Albo sobie pomagamy, albo nie.
Pan Romuald zadał krótkie proste pytanie: jak powinna wyglądać instrukcja eksploatacji obiektu (a nie kto powinien ją opracować).

Instrukcja powinna zawierać wytyczne umożliwiające administratorowi budynku utrzymanie go w stanie spełniającym wymogi ustawy o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki (Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690).
Moim zdaniem:
Należy umieścić tam informacje dotyczące wykonywania oględzin, przeglądów (np. sprawdzania stanu akumulatorów w oprawach awaryjnych), pomiarów jak również zasady korzystania z np. instalacji elektrycznych (czyt. nie ciągnąć za kabel podczas wyjmowania wtyczki z gniazdka) i konserwacji (np. częstość czyszczenia kloszy opraw oświetleniowych).
Można również zamieścić listę części zapasowych i eksploatacyjnych

Witam Kolegę “vogel” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego “vogel”, widząc duże chęci pomocy w m.in. tym wątku to zgadzam się iż wszyscy sobie powinniśmy pomagać.

Ale są ustawy i ustawy, są normy i normy, z których wiele osób wyciąga własną interpretację. Na nasze nieszczęście wiele z nich jest konfliktowych i czasami nic z tego nie wiemy.

Cytat Kolegi: “…nie chodzi chyba o to … aby cytować strony Dzienników Ustaw…”
po czym następny cytat Kolegi: “…powinny odpowiadać budynki (Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690)”.

Na cytat Kolegi: “Albo sobie pomagamy, albo nie.”,
zadam analogiczne pytanie: “Albo cytujemy Dz.U, albo nie.”???

Odpowiem na ww. pytanie. Każdy może mieć swoje zdanie (nie zawsze zgodne z przepisami) ale przytoczenie dokładnego DZ.U. lub Normy i pozycji, wszystkim nam bardzo pomoże.
Każda interpretacja danego tematu jest dla nas pouczająca.

Na cytat Kolegi: “Należy umieścić tam… … …” odpowiem - jest to całkowita prawda.

Ale do tego jeszcze można dodać ok. 100 czynników zależnych od obiektu, które można stwierdzić po dokonaniu oględzin i badań. Kolega wspomniał co m.in. należy napisać ale również należy określić terminy kolejnych przeglądów i pomiarów. A tu wchodzą takie czynniki, jak określenie stanu instalacji, klasyfikacja obiektu, stan zagrożenia p.poż., ilość osób na kondygnacji, ilość wyjść ewakuacyjnych i jeszcze 99 innych.

Osobiście nie podejmę się wykonania takiej instrukcji i kilku moich kolegów też nie.
Powodem tego jest m.in.: brak dokumentacji obiektów, brak aktualnych pomiarów itd.
A ile to może kosztować? Administrator nie ma kasy!!!

Reasumując.

Moi poprzednicy swoimi wypowiedziami na pewno dużo wkładają inicjatywy.
Ja również czasami coś napiszę.

A Koledze “Romuald Zieliński” zalecam konsultację np. w SEP-ie,
jak również mogę pomóc, ale tylko telefonicznie po Nowym Roku.

Pozdrawiam Krystyn

1. Nie stosowałem cytatów - przywołałem konkretny akt prawny. To zdecydowana różnica
  2. “100 innych czynników” również można zamieścić w instrukcji eksploatacji - nikt nie obiecywał, że będzie łatwo
  3. Terminy kolejnych przeglądów i pomiarów należy umieszczać w książce obiektu budowlanego, nie w instrukcji
  4. Dlaczego powodem nie wykonania instrukcji ma być brak aktualnych wyników pomiarów?
  5. Administrator za nic nie płaci - on ma otrzymać kompletną dokumentację.

Pozdrawiam serdecznie
Vogel

Może za krótko się rozpisuje i dlatego trochę nasze wypowiedzi się różnią.
I znowu krótko spróbuję wyjaśnić o co mi chodzi:
Ad. 1.
Podanie dokładnej pozycji Dz.U. lub Normy jest bardzo pomocne, ale jeśli jest dany temat prosty można w dwóch zdaniach napisać o co chodzi.
Przykład: kolega X pyta, kolega Y odpowiada: na podst. PN-xx w której pisze to, to i to coś już wiemy. Następnie kolega Z pisze: nie zgadzam się z tym, zobacz PN-xy i tyle. Kolega X akurat nie ma PN-xy i co wie – NIC NIE WIE.
Poza tym jak wspomniałem wcześniej różnie każdy z nas może interpretować tą samą PN-xx.
Gdyby normy były jasne dla wszystkich – to nie byłoby tego FORUM.
Ad. 2.
W tym przypadku jesteśmy zgodni. Lecz nie możemy nic konkretnie sprecyzować nie będąc na obiekcie.
Ad. 3.
Tu już nic nie rozumiem.
Cytaty Kolegi:
A. " Terminy kolejnych przeglądów i pomiarów należy umieszczać w książce obiektu budowlanego, nie w instrukcji"
B. " Instrukcja powinna zawierać… Moim zdaniem: Należy umieścić tam informacje dotyczące wykonywania oględzin, przeglądów…(np. częstość czyszczenia kloszy …"
Wypowiedź A koliduje z B.
Czyżby “częstość czyszczenia kloszy” była ważniejsza od częstotliwości pomiarów ochronnych?
Wg mnie w INSTRUKCJI określamy terminy, a w KSIĄŻCE mamy spis z dołączonymi kolejnymi protokołami.
Ad. 4.
Tak samo jak mamy projekt wstępny, wykonawczy i na koniec powykonawczy, to tak samo INSTRUKCJĘ piszemy przed lub w trakcie budowy ale ostateczne jej zatwierdzenie może nastąpić po zakończeniu wszystkich robót w których skład wchodzą protokoły pomiarów.
Takim samym zagadnieniem jest wykonanie INSTRUKCJI w już istniejących obiektach, czy można ją napisać bez pomiarów instalacji gazowej czy elektrycznej?
Ad. 5.
Kolega wcześniej użył słowa “administrator”. Jeżeli jest mowa kto za to płaci to sprecyzujmy to iż jest mowa o “Właściciel lub zarządca obiektu”. Czy za to ma płacić administrator czy właściciel to jest ich sprawa zależna od ich umowy.
Cytaty Kolegi:“…nic nie płaci - on ma otrzymać kompletną dokumentację.”
Nigdzie już nie ma nic za darmo. Kto taką INSTRUKCJĘ zrobi za darmo.
W przypadku nowej inwestycji na pewno wykonawca przewidział to w swoim kosztorysie.
W przypadku opracowania INSTRUKCJI dla istniejącego obiektu właściciel, zarządca lub administrator obiektu musi otworzyć portfel.

Wszystkim Kolegom życzymy pełnych miłości i spokoju Świat Bożego Narodzenia.
Niech Nowy Rok 2003 przyniesie dużo szczęścia, zdrowia i zadowolenia z pracy.

Pozdrawiam Krystyn

Witam,

Na początek jeszcze raz o stosowania cytatów.
Czyż napisałem, że nie należy ich zamieszczać w wypowiedzi? Nie. Wyraziłem opinię o stosowaniu nadmiernie obszernych cytatów (na nieszczęście nie mających związku z tematem).

\

1. “Osobiście nie podejmę się wykonania takiej instrukcji i kilku moich kolegów też nie.
    Powodem tego jest m.in.: brak dokumentacji obiektów, brak aktualnych pomiarów itd. ile to może kosztować? Administrator nie ma kasy!!!”
    Ponowię pytanie: czemu brak aktualnych wyników pomiarów może stanowić przeszkodę w wykonaniu instrukcji eksploatacji?
    Wyniki pomiarów mogą stanowić jedynie podstawę do określenia planu remontów obiektu (a to już raczej dotyczy książki obiektu).
    Zgodzę się natomiast z pozostałą częścią wypowiedzi, iż ogólny i powszechny (niestety) brak dokumentaji stanowi poważne utrudnienie.

2. Wcześniej napisałem:
    “Należy umieścić tam informacje dotyczące wykonywania oględzin, przeglądów (…), pomiarów (…) i konserwacji (np. częstość czyszczenia kloszy opraw oświetleniowych).”
    Nie widzę tu żadnej kolizji ze stwierdzeniem, że terminy pomiarów podaje się w książce obiektu.
    Jest zdecydowana różnica pomiędzy słowami “informacje” i “częstość” a “termin”. Wytłumaczę “łopatologicznie”:
    A. w instrukcji obsługi napiszemy np.: “pomiary X powinny być wykonywane co 12 miesięcy”
    B. w książce obiektu natomiast: “termin następnego pomiaru X 10.01.2003”

3. “Czyżby “częstość czyszczenia kloszy” była ważniejsza od częstotliwości pomiarów ochronnych?”
    Tego nie twierdzę. Twierdzę natomiast, że podany przeze mnie przykład ma duże znaczenie w przypadku niektórych obiektów przemysłowych dla utrzymania żądanego natężenia oświetlenia.

4. Jest również różnica pomiędzy pojęciem “administrator” a “właściciel” obiektu. Z tej właśnie różnicy wynika to, kto “otworzy portfel”.
    Jeżeli jescze zadamy sobie pytanie, skąd administrator czerpie środki na utrzymanie obiektu, sprawa stanie się zupełnie jasna.

Przyłączając się do świątecznych życzeń
pozdrawiam serdecznie
Vogel

Szanowny Kolego, zauważyłem iż mówimy to samo lecz drobne sprawy są tematem naszej dyskusji.
Ale o to chodzi – dzielmy się naszymi poglądami.

Ad.1 " …czemu brak aktualnych wyników pomiarów może stanowić przeszkodę w wykonaniu instrukcji eksploatacji?"

• ponownie odpowiem:
    Jak można napisać instrukcję eksploatacji obiektu bez sprawdzenia pomiarów. Powyżej napisałem dlaczego.
    Może odpowiedzią będą wypowiedzi innych Kolegów z FORUM,
    którzy odpowiedzą na to pytanie:
    CZY KTOŚ WYKONAŁ INSTRUKCJIE EKSPLOATACJI BEZ SPRAWDZENIA POMIARÓW???
    mówimy o instrukcji powykonawczej dla nowego obiektu
    lub instrukcji dla już istniejącego.

Ad.2
W instrukcji eksploatacji obiektu podajemy terminy oględzin, przeglądów i pomiarów.
W przypadku gdy pomiarowiec (budowlany, gazowniczy, kominiarz czy elektryk) stwierdzi iż czasookres pomiarów należy zmniejszyć to wówczas należy zmienić instrukcje eksploatacji.

Ad.3
Z tym się całkowicie zgadzam. Tylko brak etatów. Sekretarka sprząta biurka, sprzątaczka – podłogi. A lampa się naprawi sama, gdy spadnie pod ciężarem kurzu.

Ad.4
Kto jest “administrator” a “właściciel” obiektu
– to wiedzą Ci, którzy mają tyle kasy i nie mają czasu na tym FORUM się wypowiadać.
“…sprawa stanie się zupełnie jasna.” – JASNE.

Szczęśliwego Nowego Roku życzy Krystyn