Instalacja elektryczna w domu o konstrukcji drewnianej

Instalacja elektryczna w domu o konstrukcji drewnianej (kanadyjczyk)
Czy YDYp 450/750V można mocować na ''blachę aluminiową ''bezpośredno do konstrukcji drewnianej.

Witam!
Nie będę się silił na podawaniew Koledze stosownych paragrafow bo ich nie znam/wydaje mi sie,że zależy to od prądu obciążenia obwodu i amperażu zabezpieczenia/.Osobiście nigdy takich pomysłów nie wcielałem w życie-przy takim wyborze rur instalacyjnych,listew,korytek i innych rozwiązań mocowanie blaszką uważam za świętokradztwo.
takie jest moje zdanie i nie musi Kolega się z nim zgadzać.Roman

Witam Szanownych Kolegów na Forum

Instalacje elektyczne w domach o konstrukcji drewnianej były wykonywane bodajże w początkach elektryfikacji. Póżniej takie domy były budowane sporadycznie. Pamiętam,że osprzęt był mocowany na podkładce blaszanej a nie bezpośredni na ścianach.
Teraz są inne materiały, drewno jak przypuszczam jest odpowiednio impregnowane jakimiś środkami utrudniającymi zapalenie.

Jednak nie spotkałem jakichś aktualnych przepisów czy wytycznych odnośnie instalacji układanych bezpośrednio na konstrukcji drewnianej. Pomijam tu, jak już wspomniał Kolega Ronin, wątpliwą estetykę takiego rozwiązania. Wydaje mi się iż w sprawach pożaowych powinien się tu wypowiedzieć strażak.

To co znajdowało się w dotychczasowych w starych i obecnie formalnie nieobowiązujących PBUE a konkretnie w Rozporządzeniu Ministrów Energetyki i Energii Atomowej oraz Administracji, Gospodarki Terenowej i Ochrony Środowiska z dnia 9 kwietnia 1977 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać instalacje elektroenergetyczne i urządzenia oświetlenia elektrycznego (Dz.U. 1977 nr 14, poz 58 ), w załącznku 1 , $ 31, punkt 4 przytaczam::

“Układanie przewodów izolowanych wielożyłowych bez powłok metalowych bezpośrednio na podłożu z drewna lub innych materiałów palnych jest dopuszczalne tylko w odniesieniu do przewodów zabezpieczonych bezpiecznikami o prądzie znamionowym nie większym od 16 A”

Pozdrawiam
Teodor

Dodam jeszcze przepis dotyczacy osprzetu.
Rozporzadzenie MSWiA z 16-03-2003 w sprawie ochrony przeciwpozarowej budynkow (Dz.U 121/03poz1138,rozdzial 2,par.4.9);
“Czynnosci Zabronione” - “instalowanie opraw oswietleniowych oraz osprzetu instalacji elektrycznych,jak wylaczniki,przelaczniki,gniazda wtyczkowe,bezposrednio na podlozu palnym,jezeli ich konstrukcja nie zabezpiecza podloza przed zapaleniem”

witam Kolegów:)
Nie tak dawno rozmawiałem z rzeczoznawcą P-POŻ na temat instalacji w domu z bali. Zasada jest jedna. Wszystkie drewniane elementy powinny/muszą być zabezpieczone środkiem ogniochronnym. Po takim zabezpieczeniu traktowane są jako niepalne.
Instalację wykonałbym kabelkami 750V układanymi w rurkach. Instalację można ułożyć w posadzkach a gniazda nad posadzką. Gorsza sprawa z wyłącznikami.
Instalację należy bezwzględnie wykonać w systemie TN-S OBOWIĄZKOWO z przewodem PE w 100% obwodów. Do tego wyłącznik RCD 300mA jak najdalej od budynku (zależy to od rodzaju przyłącza). Wszystkie obwody zabezpieczone RCD 30mA.
Do tego zalecałbym instalację SAP. Do tego conajmniej w kuchni gaśnicę (tak na marginesie, gaśnica w kuchni powinna być w każdym mieszkaniu).

Witam wszystkich na Forum
Konstrukcja ścian nośnych , słupki drweniane 15x4 cm. rozstawione co 40 cm.
Konstrukcja ścian dziłowych ,słupki 9x 4 cm. rozstaw ten sam .

Bezpośrednio na konstrukcję przykrcana jest płyta gipsowa , osprzęt podtyakowy osadzony w płycie.
Instalacja elektryczna prowadzona pod płytą , przechodząca przez słupki jak i idąca po słupkach.

Łączenie najlepiej od giazda do gniazda i włącznikach.

Montaż w poziomie rurek lub korytek w słupkach co 40cm. pod płytę gipsową i wprowadzenie do osprzętu podtynkowego , dość kłopotliwe.

Proszę oporadę. Może jakiś inny przewód .

Pozdrawiam

Witam
Panowie Elektrycy nie rozumię milczenia na temat sposobu wykonania instalacji w wcześniej opisanej konstrukcji.

Witam Kolegę “2222” (no name) i wszystkich Kolegów na FORUM.

Szanowny Kolego, myślę że moi przedmówcy częściowo wyjaśnili sprawę.
Czyżby Kolega oczekiwał wydania książki w tym temacie?

Instalacje elektryczne, instalowane na podłożu drewnianym są szczególnie niebezpieczne ze wzglądów p.pożarowych.
W temacie tym zależne jest stosowanie odpowiedniego zabezpieczenia instalacji, odpowiedniego osprzętu, uwzględnienia odległości instalacji od podłoża drewnianego, uwzględnienie palności drewna i dziesiątki innych czynników.
Moim skromnym zdaniem, czy to będzie instalacja w zabytkowym kościele, czy tzw. kurniku, to proponowałbym zasięgnąć porady projektanta.

Witam kolegów na forum.

Proponuję koledze układać przewody w niepalnych rurkach ,peszla,
puszki pod osprzęt też z materiału niepalnego. Na runku jest dużo dostępnych materiałów aby dobrze i bezpiecznie wykonać tę instalację,
Życzę powodzenia.

Pozdrawiam Marek

Widziałem często instalację w domkach letniskowych drewnianych. Instalacja wykonana jest kablem płaskim przymocowanym do ściany za pomocą blaszek. Pod gniazda i włączniki mocowana jest blaszana podkładka. Swoją drogą to nie wiem czy któryś z was chciałby mieć na ścianach drewnianych kable w peszlu, lub jakieś korytka. A nie wyobrażam sobie wpuszczania kabli np. w bale.

Witam!

-To stara szkoła z tymi blaszkami do mocowania przewodów i blaszanymi podkładkami. -Teraz się jednak stosuje osprzęt z materiału samogasnącego i nie podkłada blachy.

Witam
-To stara szkoła z tymi blaszkami do mocowania przewodów i blaszanymi podkładkami. -Teraz się jednak stosuje osprzęt z materiału samogasnącego i nie podkłada blachy.[/quote]
No rozumiem, że pod puszki, gniazda i włączniki nie montuje się blachy. A jak jest rozwiązana sprawa przymocowania przewodu do ściany? Czy robi się to za pomocą uchwytów z tworzywa przybijanych gwoździem? I w takiem razie czy można to zrobić za pomocą aluminiowych pasków?

Witam :slight_smile:

Bo domy z bali wewnątrz wykańcza się płytami kartonowo-gipsowymi. Przecież trzeba gdzieś schować całą instalację wodną i kanalizacyjną, która to jest robiona z rur o

Nie wiem czy kolega był kiedykolwiek w domu z bali. Wewnątrz nie wykańcza się niczym. A instalacje sanitarne idą pod podłogą. Położenie śmiecia jakim jest płyta kartonowo-gipsowa w salonie w domu drewnianym jest bez sensu. Instalacja elektryczna idzie bezpośrednio po ścianie.

Witam!

-Aluminiowe blaszki wyparły właśnie te uchwyty z tworzywa.
P.S.
-Już pokazywałem na Forum wiele typów takich uchwytów.

http://www.makrplast.pl/udo.htm
Może także warto poczytać strony przez google:

Panowie. Podsumowując: można położyć instalację bezpośrednio na drewnie, przymocowując kabel za pomocą uchwytów z tworzywa (aczkolwiek można zastosować wypierane już blaszki). Puszki, gniazda, wyłączniki w wykonaniu bezpiecznym na drewno. Oczywiście jeżeli kabel idzie w ścianie drewnianej (czyli w przestrzeni między dwoma deskami) lub pod karton-gipsem i boazerią to kładziemy go w peszlu.
Pozdrawiam
Konel

Witam!
Napisałem:

-Dobrze, że Autor tematu zrozumiał o co mi chodziło, bo powinno być:
-Aluminiowe blaszki zostały wyparte, (zastąpione), przez te uchwyty z tworzywa.
P.S.
-Gdzieś czytałem, że tych blaszanych uchwytów już nie należy stosować, jak znajdę lekturę, to podam.
[-A może już nie wolno, bo nowe przewody nie są przystosowane.]

w prównaniu z tą wypowiedzią:

widać, że Kolega nie był w takim domu. Raz się nie zgadzasz, a później piszesz, że się zgadzasz.
Jak Kolega nie ma możliwości poodlądac taki dom w trakcie budowy, to proszę chociaż poszukać w internecie projekty takich domów, które to są różne.
Może Kolega przy okazji zapozna sie z technologią ścian 1W, 2W, 3W i wtedy powie, którędy mam pociągnąć pion kanalizacyjny z

witam Kolegów:)
Kolego Gruhaa, sie ścina drzewo w lesie, sie rżnie, sie drąży otwór w pniaku, się wkłada PVC φ 110 i po problemie. mamy pion obudowany.
A poważnie, dom z bali tak ale węzły sanitarne wykonuje się z płyt GK lub obudowuje drewnem izolując wcześniej akustycznie.
Podejścia do gniazd w posadzca, do opraw w suficie.
Przy odrobinie dobrej woli i chęciach wszystko można zrobić tak, że nie będzie żadnych przewodów układanych po wierzchu. O przewodach, zabezpieczeniach i ochronie pisałem wcześniej.

Sie o tym wie Kolego Jacku :wink: , ale nie do mnie ta treść, gdzyż to nie ja twierdzę że:

Wewnątrz nie wykańcza się niczym.