Impedancja pętli zwarcia - jak obliczyć

Jaka jest dopuszczalna impedancja pętli zwarcia dla S 313 c32,a dla S90 c32-czy jest wyższa? jakie są wartości …może kjtóryś z kolegów ma takie informacje…(pisasłem do producenta ale mnie zbył :wink: )

Witam,zdolność łączeniowa wyłacznika S313 wynosi 10kA (a dla charakterystyki D 0,63-32A nawet 15kA). Przy napięciu 400V taka impedancja pętli zwarcia nie moze przekroczyć 23,094mΩ. Pozdrawiam.

Witam Kolegę „mareqm” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Przyznam się że nie wiem co ma wspólnego „zdolność łączeniowa” z pomiarem impedancji pętli zwarciowej w przypadku pomiarów SSW.

Pomiar impedancji pętli zwarciowej SSW wykonujemy między przewodem L (fazowym) a PE lub PEN (ziemią) czyli pod uwagę wchodzi Uo = 230V.
Nie wiem również na jakiej podstawie Koledze wyszło 23,094mΩ. Z taką impedancją pętli zwarciowej, to spotkamy się w stacji trafo przy bezpiecznikach zwłocznych 630 A.
Wg naszego i innych programów do pomiarów, dla zabezpieczenia C 32A impedancja pętli zwarcia nie może przekroczyć 0,72 W odpowiedzi na pytanie Kolegi „Bracket”, to nie ma znaczenia czy będzie to S313 czy S90 lecz charakterystyka typu „C”.

S 313 C32 wyłączy w wymaganym czasie przy prądzie 8 X większym od znamionowego (najlepiej sprawdź dla wyrobu danego producenta) czyli 32x8=256A.
R=U/I=230x0,8/256=0,72

mareqm jak to obliczyłeś?

Witam panie Krystynie, sugerowałem sie byc moze za szybko prądem zwarciowym. Przy impedancji jak podałem prąd przy zwarciu wyniesie 10kA…Ipk=c*U/ √ 3 • |Z|, jednak zalozyle zwarcie symetryczne 3fazowe

oki dzięki ja również nie wiem skąd wyszlo koledze 28mΩ ja generalnie liczyłem dla b. krótkiej linii i miałem 170 mΩ ale “dziękuję” za poradę :slight_smile:

aaaaa zapomniałem pytanie- współczynnik dla S313 to 8 -a dla S90??

Witam !
Dlaczego operujecie wyjątkowo nieścisłymi pojeciami, których znaczenia nie rozumiecie.
Jeżeli mówimy o impedancji, przecież dobrze przeczytałem, to dlaczego nie podajecie części rzeczywistej i urojonej.
Z = R +,- j X
Jeżeli to nie to, to mówmy o module impedancji.
Znaczenie jest takie,że z samej impedancji możemy wyciągnąc wnioski
co do stanow nieustalonych, na dodatek wątpliwej wartości, bo czasy narastanie prądu zależa od obciążenia.
Natomiast moduł impesancji, odpowiada za maksymalna wartość prądu,
W przypadku energetylki i linni minimalnie różni sie od wartości rzezywistej samej impedancji. Jest średnią geometryczną składowych.
CYRUS.

Cyrus nie piSZ “doktoratów” na proste sprawy.
W tym wypadku jest wystarczające aby impedancja pętli zwarcie była mniejsza od 0,72 CYRUS NIE PISZ CO WIESZ, WIEDZ CO PISZESZ.

witam kolego Cyrus -b.mądre te wypowiedzi lecz
Z= √ R ²+X² (pierwiastek) nieistotne bardziej mnie interesuje wsp.do obliczenia Izw dla S90,
prosze o dane jesli ktoś posiada..

Witam :slight_smile:

10 odpowiedzi, a ja nadal nie rozumiem pytania (domysły oczywiście swoje mam)?

Powiedzmy, że nie rozumiem o jaką impedancją Koledze chodzi.

1. Minimalną przy jakiej wyłącznik wytrzyma prąd zwarciowy?
  2. Maksymalną przy jakim nastąpi zadziałanie wyłącznika przy zwarciu i w jakim czasie?
  3. Jeśli maksymalną to czy chodzi koledze o ochronę porażeniową czyli SWZ w wymaganym czasie?
  4. Czy może o coś innego?

Uważam, że odpowiedzi nie mają sensu bez sprecyzowania pytania.
A może ja jestem poprostu wyjątkowo niedomyślny?
Ale czy powinienem być?

pytanie z początku dotyczyło warunków samoczynnego wyłączania zasilania przez wyłącznik nadmiarowo-prądowy- Zbyszek to odp.dla Ciebie
ja całyczas poszukuję tego nieszczęsnego wsp.dla zwarciadla S90C32
:slight_smile:

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Nie wiem skąd Kolega znalazł mnożnik 8x?
W zał. rys. z książki „Wytyczne - pomiary w elektroenergetyce…” na którym widzimy, że powinniśmy rozważać mnożnik „x10” a nie „x8”.
Współczynnik korekcyjny (obostrzający) jest zalecany ale nie zawsze musi być stosowany.

Poprzednio napisałem:

Ja wiem o co Koledze chodziło z czym się zgadzam ale takie prądy zwarciowe mogą występować bardzo blisko stacji transformatorowych. Producenci wyłączników piszą że prąd zwarciowy może wynieść 10 kA. Nie chciałbym doświadczyć załączenia takiego wyłącznika w stacji trafo (np. do oświetlenia) gdy w obwodzie tym będzie zwarcie.

Skąd wychodzi 72m

Witam !
Dzięki za rzeczowa ocenę. Postawiłem robny problem, poniewaz te pojecia to nie do końca jedni i to samo, i jest pytenie o co naprawdę chodzi.

W szkole wyższej włożono mi do głowy jaka jest różnica, i zastanawim sie tylko, czy mieszanie pojęć jest przypadkowe, czy jest jakiś argument techniczny kórego nie znam.
Powiem humor, w Dreźnie Polacy nauczyli Niemców 2 zdań po polsku,
i bardzo cieszyli sie jak Niemcy niświadomie powtarzali:
wszystko jedno zupa …
A jak ci bardzo zależy, to może ,jak masz sprzęt ,zbduj układ pomiarowy
i zmierz . 250A, da sie uzyskać, nie musi być wysokie napięcie.
Wystarczy trafo ochronne ze 160W, autotrafo 2,5 kW.bocznik i woltomierz cyfrowy.
Wtedy będziesz znał rzetelna prawdę, a do stwierdzenia, czy mnożnik wynosi “8” czy '10" nie potrzebna jest wysoka dokładność pomiarów.
Ja to nieraz robiłem. Bo jestem dociekliwy, nie wierze, jak nie zmierzę.
Na to potrzeba 2-3 godziny, moze nawet znacznie mniej.
CYRUS.

Witam Kolegę „mareqm” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Nie wiem do kogo jest skierowane to pytanie, gdyż nie widzę aby ktoś podał taką wartość impedancji.

Jest taki prosty programik /darmowa aplikacja do komórek/ opisywany na forum w dziale oprogramowanie “Proton Mobile”/poszukaj jest opis instalacji/ pozwoli Ci bez problemów i szybko obliczyć wymagane wartości impedancji z uwzględnieniem typu zabezpieczenia oraz wymaganego czasu wyłączenia. Wartość impedancji zależy od typu i wartości układu /wkładki/ zabezpieczenia by w określonym czasie zadziałał a nie od modelu obudowy bezpiecznika.
Pozdrawiam

Panowie dopuszczalna impedancja petli zwarcia dla SSW napiecia zalezy tez od rodzaju ukladu sieciowego. Dla ukladow TN tak jak pisali koledzy wczesniej wynosi to R=230V/kI gdzie k-wspolczynnik zapewniajacy SSW a I znamionowy prad zabezpieczenia. Wszystko podane jest w charakterystykach. Generalnie podczas pomiarow dla zabezpieczen typu B przyjmuje k=5, dla C k=10, dla D k=20 dla czasu wylaczenia 0,4s. W przypaqdku placowek gdzie moga przebywac dzieci czas wylaczenia skracam do 0,2s. Gdy uklad sieciowy to TT wowczas R=U/kI gdzie U to bezpieczne napiecie dotykowe (normalnmie 50V a w warunkach szczegolnych 25V) k,I dokladnie tak samo jak wyzej. Niebardzo wiem skad bierzecie wspolczyniik 0,8… Ostatnio ktos kwestionowal moje pomiary bo niby inspektor nadzoru stwierdzil ze wszystko jest OK, uklad sieciowy TT a zastosoano jako ochrone PEN (zerowanie). W projekcie rowniez znalazlem ten wspolczynnik 0,8 ale nikt z ZE nie byl mi w stanie tego wyjasnic.

Witam
Współczynnik 0,8 stosuje się przy obliczeniach pętli zwarcia, ponieważ nie znamy rezystancji wszystkich połączeń a mogą być zasniedziałe, skorodowane lub słabo dokręcone. Jest to taka rezerwa przy obliczeniach żeby późniejsze pomiary dały rezultat zapewniający o skutecznej ochronie przeciwporażeniowej. Przy pomiarach tego współczynnika nie stosujemy bo to co pokaże miernik to jest stan faktyczny.
Pozdrawiam
Jerzy