Robilem zabespieczenie, ESKI. Stare byly porcelanki jednak mial tak pomieszana instalacje (domek), że musialem zastosowac 12 bezpiecznikow, ale tu nie lezy problem.
Otoz bylo wszystko zasilone 3_FAZAMI m.innymi kuchnia elektryczna, podgrzewacz. W trakcie prac to sie zdarza wypuscil jego syn pieska, kiedy opisywalem sobie fazy, zucil sie na mnie, nie bede opisywal szczegolow nic bolesnego na szczescie sie nie stalo.
Stalo się to, że pomylilem kolejnosć, i tu pytanie jak rozróznic stare rst na nowe L1,L2,L3 , oraz miedzy L1L2L3?.. podlaczylem kuchnie, dziala podgrzewacz, co mozna zrobic prosze o rade.
skoro kolejność nieistotna to po co tester kolejności faz???
Bo między innymi wskazuje obecność wszystkich faz.
I jeżeli kolega hodak2 pyta :
i tu pytanie jak rozruznic stare rst na nowe l1,l2,l3 , oraz miedzyl1l2l3?
Ciężko rozróżnić - teraz L1 L2 L3 różni się od R S T napięciem!
Podejrzewam , że kolega hodak2 chciał podłączyć fazy w kolejności 1, 2, 3, :
Gdy podłączy np. L3 , L1 , L2 to dalej będzie to samo.
Witam to ze roznica w napieciu jest to wiem chodzi mi aby bylo po kolei jak bylo rst kiedys to terazl1l2l3 i jak zamienilem l3.l1l2 to czy nic sie nie stanie ??
Witam koleszke hodak2 i pozostałych, wracając do pytania otóż Nic nie powinno sie stać, z drugiej strony jednak zgodnośc faz musi byc-nie wiem gdzie sie kolega pomylił z ta kolejnością , proponuje poprosić o pomoc fachowy personel techniczny
Hodak2. Mam radę. Daj sobie spokój z elektryką. Jest tyle fajnych branż. Zadając takie pytanie dajesz tylko dowód, że elektrycznością zajmują się często przypadkowe osoby. Daj sobie spokój bo zrobisz sobie albo komuś krzywdę.
pod warunkiem, że nie ma silników 3 fazowych lub innych urządzeń, dla których kolejność faz ma znaczenie. To Kolega jest na obiekcie i wie jakie są urządzenia. Czy Kolega jest elektrykiem ??
Witam kolegów ponownie.
Panowie , nie kłóćmy się o szczegóły. Kolega hodak2 zadał pytanie , więc odpowiedziałem
Podejrzewam , że kolega hodak2 chciał podłączyć fazy w kolejności 1, 2, 3, :
Chciał zachować kolejność - tak jak w sieci.
I wypowiedź kol. Piotr.K
mnie do tego wystarczy miernik napięcia.
Mnie też wystarczy.
pod warunkiem, że nie ma silników 3 fazowych lub innych urządzeń, dla których kolejność faz ma znaczenie.
Ktoś to już wcześniej pisał.
A teraz przykład z jednego obiektu , gdzie jest dużo gniazd 3-fazowych :
Maszyny są przestawiane w różne miejsca, i podłączane do najbliższych gniazd. Tester spełnił swoje zadanie - gniazda są podłączone w “jednej kolejności” i nie ma problemu ze zmianami kierunków. przepinaniem przewodów itd.
Witam kolegów na forum.
Wszystko zostało powiedziane już dokładnie tylko
dodam że jeżeli było również wymieniane zab-przedlicznikowe
to kolejność faz gra rolę pomimo braku silników w domu.
Układ pomiarowy będzie pracował wtedy nieprawidłowo
(bieg jałowy)
jeżeli było również wymieniane zab-przedlicznikowe
to kolejność faz gra rolę pomimo braku silników w domu.
Układ pomiarowy będzie pracował wtedy nieprawidłowo
Zamiast próbować podłączyć w tej samej kolejności fazy, proponowałbym rozłożyć w miarę równomiernie obciążenie.
Zakładam, że nie ma silników 3-f i zab. przedlicznikowe pozostało.
Może się kręcić powoli w drugą stronę.
(nie zawsze ale niekiedy tak jest).
Z punktu widzenia spraw finanowych (opłat za energię)
jest to mało istotne ale upierdliwy odbiorca będzie się czepiał.
Może się kręcić powoli w drugą stronę.
(nie zawsze ale niekiedy tak jest).
(To go do legalizacji lub magnesem - pójdzie do przodu , jeżeli nie ma blokady ruchy do przodu) To był żart.
Normalny , sprawny kWh , dobrze podłączony zawsze kręci się prawidłowo i nieważne , w jakiej kolejności są podłączone fazy wejściowe.
Chciałbym tylko dodać, że moim skromnym zdaniem w liczniku musi być zachowana kolenosć faz ,żeby chodził prawidłowo a liczniki nowej genaracji przy złym podłączeniu kolejności faz wchodzą w stan awarii.
Zawsze zwracałem uwagę ,żeby po podłączeniu licznika była kolejność faz zachowana bez wzgledu na rodzaj licznika bo niektóre liczniki były na to czułe. To wnioski z wieloletniej praktyki i niekoniecznie Koledzy muszą sie z tym zgodzić.