Elektryk podłączył do uziemienia faze i twierdzi ze jest ok!

Oj, kepsko to widzę kolego Zbynio. Wszak są obwody, gdzie nie ma przewodu ochronnego, nawet tam go nie powinno być, bo miast pomagać może zaszkodzić. Są obwody, gdzie taki przewód występuje, lecz nie ma nic wspólnego z ziemią.

Kolega poda swoją interpretację słowa “obwód”, byśmy wiedzieli o czym dyskutujemy, bo mam przeczucie, że jeden o chlebie, a drugi o niebie.

Kolego gruhaa nie wchodzmy juz w takie szczegóły,bo wiadomo o czym mowa w temacie wątku,a Kolega sie czepia o głupoty.

Tak, tak, umiejętność czytania ze zrozumieniem ginie w narodzie - przykłady powyżej.

Ja nie pytałem, czy mogą być obwody bez przewodu ochronnego, neutralnego, bez fazowego, bez izolacji i czy bez sensu, tylko pytałem, gdzie w cytowanym fragmencie Rozporządzeniu jest mowa, że w każdym obwodzie MUSI być przewód i ochronny i neutralny? Nie ma tam o tym mowy. Jako że nie mam mózgu zlasowanego, wyobrażam sobie obwody i takie bez neutralnego i takie bez ochronnego.

Koniec.

Chciałem tylko niesmiało zauważyc,ze temat wątku nie jest o obwodach wogóle,tylko o obwodach w szczególe,więc wyrazanie filozoficznych poglądów,jest tu troche jakby nie na miejscu.

Witam!

Kolego AWK przekombinowałeś. Nie dość, że po raz drugi zadajesz identyczne pytanie, które w ogóle nie dotyczy tematu i zanim powielisz je po raz kolejny i kolejny, to może prościej będzie udzielić nam wskazówek w kontekście uparcie powtarzanego pytania.

Natomiast sensem wątku jest fakt podanie fazy na przewód o barwie zielono-żółtej. A więc barwie przypisanej tylko dla przewody ochronnego.

Uff.

Elektryk podłączył do uziemienia faze i twierdzi ze jest ok!
Wątek się rozmył - nie wiem czy chodzi o wykorzystanie żyły PE do włącznika (dość powszechna praktyka - była zresztą o tym kiedyś dysputa, szukanie przewodow w hurtowniach itp - wątek 1) czy też wykorzystanie żyły PE w wypuscie oswietleniowym, wątek 2.
Nie chciałbym się domyslać o co chodzi - bo jeśli o brak PE we włącznikach (tylko wątek 1) to może chodzi o pieniądze…
Głupio byłoby mi gdyby po wczorajszym podlączeniu lampek LKZ w rozdzielni u klienta, on poszedłby po rozum do głowy i zarzucił mi partacwo… że niby faza na żółto-zielonym.
A niby jak? Skoro … zresztą patrzcie

HI hi. Jak wstawić obrazek?

Przeczytałem cały wątek i wynika z niego że elektryk zrobił źle dając fazę na żółto-zielony. Ale wynika też że do wyłącznika dwuklawiszowego od zasilania trzeba ułożyć kabelek 5 żyłowy !! No bo niebieski i żółto-zielony są zarezerwowane dla N i PE więc dopływ fazy jedna żyła i dwie żyły odpływ. Piszę tu o wykonaniu instalacji z puszkami łączeniowymi przy suficie.

I co wy wszyscy z tymi projektami ?? Jak facet ma pokój z kuchnią i mówi że chce tu jedno gniazdko tam drugie do TV i trzecie do lampki na nocnym stoliku no i pstryczek do żyrandola to klientowi mówicie o projekcie ?? To teraz już wiem dlaczego pan Jasiu murarz robi instalacje. Bo jemu nie potrzebny projekt i w gniazdku połączy zero z bolcem bo u niego na wsi tak jest w oborze i jest ok. Klientowi telewizor działa jak działał lampka świeci jak świeciła i zrobił bez projektu i jeszcze flaszke wypili.

Koledzy fachowcy :frowning:
Widzę, że nikt się walki nie podjął :slight_smile:
Na dobicie: Jakim kablem podłączyć wyłącznik krzyżowy ( przewody łączone w puszce pod sufitem). Cztery żyły brązowe i jedna żółto zielona. Proszę o namiar na taki kabel.
A na poważnie:
Może kw końcu uznacie oznaczanie końców kabla koszulką termoizolacyjną w brązowym kolorze lub taśmą izolacyjną?

Czy pogrubione słowo znaczy kur..wa??
Jeżeli tak to świat normalnych elektryków nie partaczy NIE UZNA takowych oznaczeń.
Kapujesz??
Krzyżowy to żyły fazowe czyli precz z łapami od niebieskiego i zielono-żółtego.
Tak na marginesie, dwa lata temu miałem nadzór na mieszkaniówce. Intelygentny wykonawca dwa mieszkania okablował mi zwykłymi przewodami. I wiesz co?? Wszystko odkuwał i ściągał.

Sorki za
“Może kw końcu uznacie oznaczanie końców kabla koszulką termoizolacyjną w brązowym kolorze lub taśmą izolacyjną?”
kw- to wypadek przy pracy- literówka. Nie miałem na myśli przekleństw.
Jednak powtarzam pytanie:
Jakim kablem powinno się połączyć wył krzyżowy( z metalową obudową)? Może mi kolega podać link do hurtowni w okolicy Cieszyna?
Pozdrawiam.

Wyłącznik czy raczej łącznik krzyżowy to cztery przewody fazowe czyli kolory z wyłączeniem niebieskiego. Jeżeli obudowa wymaga przewodu PE to żółto-zielony jest wymagany.
I tutaj mamy do czynienia z ciągiem.
Producent nie produkuje bo hurtownie nie zamawiają. Hurtownie nie zamawiają bo wykonawcy również nie zamawiają. I błędne koło się nam zamyka.
Wyjście na dzisiaj, dwa kabelki położone równolegle z pominięciem żyły niebieskiej i jednej PE.

Kolega podał odpowiedź, której się spodziewałem. Mimo to dzięki.
Zastanawia mnie jednak, że jeśli nie można kupić takich przewodów bo się ich nie produkuje to jaki procent elektryków podłącza według opisu kolegi.
Moim zdaniem największą niepisaną normą jest ogół a nie margines. Ale to moje zdanie.

witam.
warto przeczytac wyciągnąć wnioski.http://ise.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=13:jak-podłączyć-łącznik-oświetlenia-w-instalacji-podtynkowej?&Itemid=5

Po przeczytaniu dotychczasowych wypowiedzi wnioskuję że pytanie zadane przez założyciela wątku zatraciło sens. Odpowiadając na jego wątpliwości wydaje mi się że instalacja jest wykonana poprawnie. W życiu nie brakuje ludzi nawiedzonych. Tutaj też się tacy objawili.

To kogo tu nawiedziło?:

Ktoś powiedział … nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu…
Dwa lata temu inspektor nadzoru wstrzymał mi prace z powodu właśnie braku odpowiedniego przewodu ( kolory ) . Brak ich było w hurtowni, nawet u producenta. Dopiero zmiana inspektora/choroba/ pozwoliła ruszyć z pracami. Po prostu był tolerancyjny i pozwolił założyć “koszulki” w odpowiednim kolorze. A gdyby był “nawiedzony” ?..

W końcu ktoś zaczął pisać realnie, a nie filozoficznie. Dzięki takim kompromisom może uda się robić “tanio i dobrze, a dzięki temu więcej ludzi będzie stać na zaproszenie elektryka”.
Wielki szacunek dla tego pana.
Temat dla upartych w swoich filozofiach :slight_smile:
Wykonanie instalacji, której celem jest załączanie jednej lampy pojedynczym łącznikiem - instalacja łączona w puszce (nie pod osprzętem).
Po kolei i po chłopsku:
-Zero z zasilania idzie do puszki i z puszki do lampy (wszystko kolor niebieski). OK
-Faza z zasilania (kolor brązowy) idzie do puszki i z puszki do łącznika (kolor brązowy) z łącznika do puszki (kolor niebieski), z puszki do lampy (kolor brązowy).
-Pominąłem przewód ochronny, bo to inny wątek.
Wszystko jak piszą na forum.
Jednak zastanawia mnie dlaczego od łącznika idzie przewód niebieski jako fazowy? To pytanie właśnie dla filozofów na tym forum. Nie będę wymieniał po nickach, bo szkoda mi klawiatury. Znacie takie pojęcie: PRZEROST FORMY NAD TREŚCIĄ?

:laughing:

Wiesz, jak mi ktoś powie, że w automatyce maszyn zamiast koloru czarnego da niebieski jako fazowy, to dostanie takiego kopa w dupę, że czubek buta ugrzęźnie mu w przełyku. Dlaczego w budowlance rządzi partactwo, olewatorstwo, cwaniactwo? Bo tacy elektrycy robią takie “tanie i dobre” instalacje.

:laughing: