Witam,
Chciałbym zapytać czy normy regulują do jakiego koloru przewodu, co ma byc podpięte.
Wiem ze jest powiedziane ze brązowy to faza, niebieski zero a żółto- zielony uzieminie, ale chodzi mi o to, czy jeśli elektryk podłączył mi na kablu 3 żyłowym 2 obwody (podwójny wyłącznik) gdzie na brązowym jest faza i na żółto-zielonym, a uziemienia wcale nie ma, to mam podstawy do pretensji.
on mi mówi, że tak się robi, ale wydaje mi się, że coś tu jest nie tak i przepisy jednak to regulują. Czy w takim przypadku nie powinien być zastosowany przewód 4 żyłowy??
proszę o pomoc, bo brak mi argumentów w rozmowie z elektrykiem
pozdrawiam
Witam!
Oczywiście, że w tym przypadku przewód powinien posiadać cztery żyły. Barwa zielono-żółta jest przypisana do konkretnego przewodu. Używanie przewodu o tej barwie do innych celów niż ona wskazuje powinno być karalne. Ponadto żyła ochronna musi znajdować się w każdym obwodzie.
Proponuje postawić na swoim i żądać doprowadzenia instalacji do zgodności ze standartami.
Nawet gdybyś miał gościowi nie zapłacić.
Przecież tak się robi w przypadku spartolonej pracy.
[quote=“kkas12, full:true”]Witam!
Używanie przewodu o tej barwie do innych celów niż ona wskazuje powinno być karalne.
“Powinno być karalne” czyli nie jest? a to oznacza, że nic mu nie mogę zrobić??
Witam!
Możesz mu ten durny łeb rozbić albo uciąć, bo i tak mu niepotrzebny.
Prawo niestety będzie go ścigało jak dojdzie do wypadku z tego powodu.
Jaki był zakres prac elektryka?
Możesz wystąpić do SEP o ekspertyzę wykonanej instalacji (odpłatnie).
Możesz zażądać kompletnych protokołów z badania i oględzin instalacji.
Jeżeli będzie ok wtedy znajdź innego pomiarowca by wykonał następne sprawdzenie, jednak nie informuj o wykonanych badaniach, ale wskaż to co cię boli. Jeżeli będziesz miał dwie różniące się ekspertyzy (jedną rzetelną) wtedy masz gościa w garści.
a są jakieś normy które mówią, że przewód żółto-zielony jest tylko do uziemienia, albo ze jak się robi 2 obwody to trzeba kabel 4 żyłowy??
gdzie tego szukać, by mieć napisane czarno na białym i móc się tym podeprzeć.
Instalacja jest zrobiona w lokalu użytkowym o pow 150m2.
Witam!
Oczywiście, że kwestia oznaczeń barwnych została unormowana.
Kolega STANCA podał kiedyś źródło:
W PN-HD 308 S2 Identyfikacja żył w kablach i przewodach
oraz w przewodach sznurowychpodano następujące kolory zależnie od ilości żył, i tak dla:
Kable i przewody oraz przewody sznurowe z żyłą zielono-żółtą
Liczba żył
Żyła ochronna Żyła robocza (czynna)3 Zielono-żółty - Niebieski - Brązowy
4 Zielono-żółty - Brązowy - Czarny Szary
5 Zielono-żółty - Niebieski - Brązowy Czarny - Szary
Kable i przewody oraz przewody sznurowe bez żyły zielono-żółtej2 Niebieski - Brązowy
3 Brązowy - Czarny Szary
4 Niebieski - Brązowy Czarny Szary
5 Niebieski - Brązowy Czarny Szary Czarny
Jak widać zielono-żółta barwa może oznaczać tylko jedno.
dzięki serdeczne.
wystosowałem do niego odpowiednie pismo powołując się na przesłaną przez ciebie normę.
jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
po załatwieniu sprawy napisze o efektach
(Może) będę adwokatem diabła … normy regulują ale nie są obowiązkowe. W hurtowniach trudno jest kupić odpowiednie przewody (i przypuszczam, że są droższe). W praktyce w obwodach oświetleniowych każdy elektryk praktyk zachowuje dużą ostrożność w stosunku do kolorów i napięć których może się spodziewać. To czy w każdym obwodzie jest obowiązkowe to też bym się sprzeczał. Rozumię, że kupisz “łączniki” z zaciskiem PE (uziemieniem), bo inaczej po co ci drut w powietrzu?
Często kompromisowym rozwiązaniem jest oznakowanie żył w odpowiednie kolory za pomocą koszulek termokurczliwych. Jeśli koszt usługi jest wysoki (co jest pojęciem względnym) to możesz żądać odpowiednich kolorów. Natomiast jeśli jest tanio i problem ktory poruszyles jest jedynym w tej instalacji to powinieneś sie cieszyc. Czy przypadkiem nie chcesz po prostu elektrykowi zapłacić za usługę? Może znajdziesz tutaj elektrykow którzy w tej cenie(jaka?) zrobią/poprawią tą wadliwą(?) instalację?
Tytuł tematu jest naciągany. Wg tego co piszesz wcale nie wynika, że elektryk podłączył fazę do uziemienia !
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
(Dz. U. Nr 75, poz. 690 z póź. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.)oddzielny przewód ochronny > i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych,
w pokojach > > powinna umożliwiać > załączanie źródeł światła za pomocą łączników wieloobwodowych.
Aby tak się stało musi iść 4 żyły do żyrandola.
A jeżeli nie jest to pokój, to rację może mieć elektryk, który np.wykonał wypust do jednego obwodu, a teraz inwestor wymyślił sobie drugi obwód.
Z przykrością muszę się z kolegą zgodzić. Ale tylko co do pierwszej części stwierdzenia. Nie ma przewodów w hurtowniach? Kolega próbował kupić takie w Czechach, Słowacji lub w Niemczech? Ta Polska to dziwny kraj. Nic nie można zrobić porządnie, ino trzeba końbinować
.
Witam
Ja niestety nie mogę się zgodzic z tym co napisał adzik. Do wykonywania wypustów oświetlenia głównego w pomieszczeniu zawsze wyprowadzam przewód co najmniej czterożyłowy,pięciożyłowy (czasami przydaje się do czujki nad sufitem podwieszonym) i stosuje oczywiscie łączenie pod osprzętem,innego nie uznaję,ponieważ z poziomu podłogi,bez kombinacji mogę zmienic konfigurację oswietlenia. Jestem też zwolennikiem przewodu ochronnego w każdym wypuscie.
o ile zrozumiałem chodzi o “(podwójny wyłącznik)” czyli wyłącznik świecznikowy
i o połączenie kabla na wyłączniku
więc po co “PE” w wyłaczniku a połączenie jest poprawne jeżeli przyjąć
brązowy zasila wyłącznik
“klapka” 1 załącza fazę na niebieski i przez puszkę zasila lampe
“klapka” 2 załącza fazę na zółto zielony i przez puszkę zasila lampe
od puszki do lampy musi być już przewód 4 żyłowy (2xfaza + N + PE)
cóż nie jestem ekspertem od Norm ale w praktyce niestety jest taki standard jeżeli instalacja wykonywana jest przewodami w podwójnej izolacji.
może powinno stosować się do wyłączników przewody wyłącznie w fazowych kolorach (nie spotkałem takich w standardzie) albo peshel i Dy w fazowych kolorach albo przynajmniej (końcówki kabla oznaczyć taśma w takim przypadku)
Ale na pewno nie ma potrzeby prowadzenia do wyłącznika przewodu PE ani 4 żył w takim wypadku
Tak więc człowieku z twojego pytania nic nie wynika i nie można ci pomóc bo to że masz lapę i wyłącznik o niczym nie świadczy - takie podłączenie lampy można zrobić na kilka sposobów a jasnowidzem nikt nie jest żeby zgadywać co tam masz zrobione.
Są w hurtowniach, owszem, YDYo 3x 1,5 żyły szara/ brąz/ czarna lub dwie brąz/ czarna.
ALe jak zamówisz u producenta 10 km. Bo, tak od ręki 100 m to zapomnij.
Drążyłem kiedyś ten temat, w hurtowniach, tak samo jak walczyłem, żeby były różne kolory Lgy. Patrzyli na mnie jak na głupka.
Pozdrawiam.
Witam!
Pełen podziwu jestem dla racjonalizatorskiego pomysłu tak dogłębnie wyjaśnionego
więc po co “PE” w wyłaczniku a połączenie jest poprawne jeżeli przyjąć
brązowy zasila wyłącznik
“klapka” 1 załącza fazę na niebieski i przez puszkę zasila lampe
“klapka” 2 załącza fazę na zółto zielony i przez puszkę zasila lampe
Nie szanowny racjonalizatorze takiego rozwiązania nie można przyjąć za poprawne jak optymistycznie zakładasz.
A ci durni elektrycy z wysp z uporem maniaka przewód ochronny doprowadzają do każdego wyłącznika kolego KAKUSGH.

No, ale czego można się spodziewać po ludziach jeżdżących lewą stroną i nie mówiących po ludzku?
Może i durni… PE doprowadzaja do łączników, ale już lampy, trafa czy inne obciążenia mają tylko w IIkl.ochronności ???
Zapytam jeszcze autora wątku czy elektryk wykonywał pracę na podstawie projektu?
nie widzę potrzeby doprowadzania PE do wyłączników w II klasie ochronności (nie pamiętam żebym spotkał inne) - nie jestem specjalistą jak o to chodzi
co do kolorów to nie jest dobrze ale nie niestety takie jest życie - chociaż można w takim wypadku ukryć kolory żył pod taśmą izolacyjną
ale najbardziej istotne jest to że pytający sam nie rozumie o co właściwie pyta,
jedni rozumieją że o lampę inni że o wyłącznik taki opis nie pozwala określić o co właściwie chodzi
NIE JESTEŚ ELEKTRYKIEM TO POPROŚ ELEKTRYKA ABY ZADAŁ PYTANIE WTEDY BĘDZIE MOŻNA ODPOWIEDZIEĆ JAK NIE TO SZUKAJ JASNOWIDZA KTÓRY ZGADNIE CO TAM JEST ZROBIONE
A TEN WĄTEK ZACZYNA JUŻ BYĆ KLASYCZNYM PRZYPADKIEM GDZIE PIERWSZE PYTANIE ZESZŁO NA DRUGI PLAN A KILKU PAJACY (W TYM JA) PRÓBUJE SOBIE UDOWODNIĆ KTÓRY MĄDRZEJSZY
Są w sprzedaży wyłączniki w metalowej obudowie, do których trzeba podłączyć PE.
Firma EMC.
pozdrawiam
Witam!
Widzisz kolego Ty to wiesz, ja to wiem i inni to wiedzą. Ale jest grupa ludzi, gdzie przyjęte jest dzielenie włosa na czworo. Dla nich zapis o obowiązkowej obecności żyły ochronnej w każdym obwodzie jest poddawany w wątpliwość, ponieważ według nich połączenie pomiędzy puszką a wyłącznikiem nie jest częścią obwodu.
“§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:
(…)
2) oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych,” - zacytował ktoś wcześniej Rozporządzenie.
Pytam: - Gdzie w tym zdaniu jest mowa, że w każdym obwodzie musi być przewód i ochronny i neutralny? Jeśli ktoś powie, że tak tu jest napisane, to składam mu z góry wyrazy współczucia!
No to mnie możesz je złożyc,ponieważ nie wyobrażam sobie obwodu bez przewodu ochronnego. Oprócz PN istnieje jeszcze cos takiego jak WIEDZA TECHNICZNA!!! (ot takie sobie pojęcie…)