Witam Szanownych Kolegów,
Pisze, bo po paru godzinach wczytywania sie w posty na forum, mam zamęt ciągle w głowie. Nie znalazłem odpowiedzi na większość pytań jakie mi się nasuwają, choć np. na temat uziomów czytałem całe strony tekstów. Były jednak często dla mnie średnio zrozumiałe i skupiały się tylko na fragmencie, a nie jakoś bardziej kompleksowo i ogólnie.
Dlatego postanowiłem założyć nowy wątek, mam nadzieję że nie naraże się moderatorom, a zaawansowani użytkownicy nie westchną myśląc: “było już 1000 razy”.
Jestem inwestorem prywatnym, nie specjalizuję sie w elektryce, choć elektrotechnikę miałem na studiach. Mam nadzieje ze coś jednak bedę w stanie zrozumieć, jeśli tylko pomagając mi użyjecie prostszego języka w odpowiedziach. W tej chwili wymarzony dom, na który z żoną tyramy parę lat za granicą, jest przykrywany dachówką, za miesiąc/dwa będą wstawiane okna i wtedy wykonywane będą instalacje elektryczne, wodne, wylewki itp. Jest to dom z poddaszem użytkowym, podpiwniczony.
Nadmienię, że jeden z budowniczych jest elektrykiem, z którym wstępnie dogadałem się na wykonawstwo instalacji elektrycznej w całym domu.
Teraz jednak już nie jestem pewien czy to odpowiednia osoba do tego zadania. Dodam, że obecnie pracuję za granicą i w Polsce bywam rzadko, stąd wszelkie uzgodnienia robiłem w pośpiechu albo przez różne pośredniczące osoby, co może powodować błędne oceny, niemożliwość dogadania szczegółów czy wyjaśniania wątpliwości.
Na stronę ISE trafiłem bo w rozmowie telefonicznej z elektrykiem przez przypadek coś tam bąknął, że połączenia przewodów wykonuje “tradycyjnie, skręca i izoluje taśmą”. Poza tym nie byłem pewien czy dobrze sugeruje połączenie ochronnego przewodu uziemiającego do tej samej bendarki okalającej budynek jaką wykorzystuje instalacja odgromowa.
Po przeczytaniu masy postów na forum mam ciągle wątpliwości. Dużo było np. o uziomach fundamentowych. U mnie jest masa stali w ławie i ścianach fundamentowych, wszystko jednak jest tylko wiązane ze sobą i nie ma wyprowadzonego połączenia dla uziomu. Robił to min. ten elektryk.
Znajomi wspominali też żeby nie robić demolki kując pod puszki, tylko aby wycinać to specjalnymi frezami. Dom zbudowany jest z porothermu (pustak ceramiczny) - tu gość powiedzial ze to twardy materiał i ze w nim sie kuje.
Nie wiem tez czy sposób montażu instalacji podtynkowej i puszek za pomoca jakiejs tam masy gipsowej czy klejowej jest właściwy.
Proszę więc Drogich Kolegów o kilka krótkich porad dotyczących powyższych spraw i kilku dodatkowych. Dla ułatwienia zbiorę je w punkty:
-
Czy powinno się teraz odkuć trochę ławy fundamentowej i dospawać wyprowadzenie dla uziemienia?
-
Czy uziemienie fundamentowe powinno być też zespawane z opaską z bednarki okalającą dom?
-
Opaska z bednarki jest jeszcze nie ułożona (ale fundamenty też jeszcze nie zasypane ), projekt przewiduje 1-3m od ścian budynku puscić bednarkę, ale gdzieś na forum przeczytałem, zę ponoć ma być pod ławicą.Jak to jest?
-
Czy instalację odgromową i instalację ochronną łączy się do tych samych uziomów i ewentualnie jak, czy oddzielnie? A może preferowane jest wykonać osobne uziemienia?
5.Instalacja odgromowa na dachu i drut schodzący pionowo będą miedziane. Czy to będzie dobrze funkcjonowało z bednarką-to chyba stal ocynkowana? Wystarczy zabezpieczenie połączenia obu metali, czy może zamiast bednarki mam użyć miedzianej taśmy, tak aby nie było korozji przez powstanie ogniwa elektrochemicznego? Czym ewentualnie takie połączenie się zabezpiecza?
-
W projekcie nic nie wymiarują jeśli chodzi o prowadzenie instalacji odgromowej po dachu, choć na rysunku podglądowym wygląda jakby było to blisko krawędzi, po kalenicy i prostopadle dzieląc na ćwiartki powierzchnię dachu. Z tego co zaczęli mi układać uchwyty mocujące widać ,że drut będzie szedł jakieś 80cm od krańców dachu, a nie po obrzeżach, mniej więcej tak jak ściany zewnętrzne domu pod dachem. Czy to jest OK, czy coś kombinują budowlańcy?
-
Jaki sposób łączenia/rozdzielania przewodów w instalacji jest preferowany. Z tego co mi się wydaje to skręcanie i izolowanie jak sugeruje obecny elektryk chyba nie jest najlepsze?
-
Czytając posty spotykam się z Główną Szyną Wyrównawczą. Gdzie ta szyna ma się znajdować, jak jest dokładnie połączona i w którym miejscu?
-
Jak to jest z łazienkami(parter i piętro). Planuję instalacje C.O. z miedzi a wodę i kanalizację PCV. Dodatkowo matę grzejną elektryczną pod posadzką. Czy OK jest podłączać te np miedziane rurki grzejnika do “bolca” w gniazdku w łazience? Co jeszcze podłączyć?
-
W kuchni będą min płyta ceramiczna 3 faz, czajnik, zmywarka, piekarnik elektryczny, lodówka, mikrofala. Czy oprócz rozdzielenia tych obwodów pod osobne bezpieczniki coś jeszcze się robi?
-
Może właśnie zmywarka czy pralka, albo gniazdka w kuchni i łazienkach powinny mieć drugi wyłącznik różnicowo-prądowy? Od tak na wszelki wypadek?Może jakieś czulsze a tylko ograniczone do tych podobwodów, np osobno na każdy?Jeśli byłby z tego jakikolwiek zysk to zainwestuję.
12.Elektryk zapewniał że instalację oddaje ze wszystkimi wymaganymi protokołami itp. Czy to wymaga jakiś pomiarów, np uziemienia, odgromu, instalacji wewnętrznej, czy po prostu wystarczy że ma uprawnienia i pisze “wszystko jest super”, albo wstawia jakieś tam pomiary “z sufitu” bo np nawet nie ma odpowiedniego sprzętu i to przechodzi?
- Interesuje mnie również dokumentacja wykonanej instalacji. Projekt ogólnie pokazuje rozmieszczenie gniazdek, kontaktów itp. Jak zapytałem o dokumentacje powiedział żeby przed tynkowaniem porobić zdjęcia. Inna sprawa to jakieś opisy na kablach, w puszkach itp. jak się to robi w tego typu instalacjach? czy powinno się oznaczać każdy kabel? ten pomysł też raczej nie wzbudził entuzjazmu elektryka, powiedział że kable które zostawi gdzieś w puszkach, gdy jest tam np kilka obwodów obok siebie (np przygotowane pod silniki bramy garażowej, bramy wjazdowej, oświetlenia ogrodu wszystkie puszki będą obok siebie) pooznacza pisząc markerem na taśmie izolacyjnej. czy to normalna praktyka czy powinienem zostawić ładnie oznaczony każdy jeden kabel z obu stron?
14.Czy w ceramicznym pustaku faktycznie się kuje otwory pod puszki czy wycina frezami? Jak to jest z bruzdami pod kable, majzlik czy jakaś kątówka ze specjalną tarczą?
-
Czy montaż kabli i puszek na zaprawie to dobre rozwiązanie?
-
Czy oba uziemienia pokazane na załączonym schemacie to to samo uziemienie, czy jakieś osobne: jedno moje a drugie energetyki?
Zdaję sobie sprawę że jest to mnóstwo pytań i że na każde można by się zacząć rozpisywać. Proszę jednak tylko o jednozdaniowe wskazówki tak abym wiedział co dobre a co złe, a co ewentualnie jest akceptowalne.
Dla dopełnienia dołączę schemat framgementu rozdzielni, może to pomoże w wyjaśnieniu.
Dziękuję z góry za wszelką pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
epsonix