Dobór kabla

…witam wszystkich, chciałbym poprosić kogoś kto ,siedzi" w temacie o pomoc w doborze kabla zasilającego - przewidywane zapotrzebowanie na moc 50 kW odległość od głównej rozdzielni do hali w której ma być zainstalowana maszyna wynosi 100m. Na dzień dzisiejszy ma być zasilona jedna maszyna tym kablem maszynę napędzają 3 silniki trójfazowe i jest jeszcze ona wyposażona w grzałki, łączna moc maszyny to ok 20 kW. Moc napisałem 50 kW na wypadek możliwości zainstalowania kolejnej maszyny bądź innych odbiorów. Kabel będzie prowadzony w ziemi, poprosiłbyn o dobór przekroju kabla miedzianego jak i aluminiowego dla tych samych warunków(kabel 4 żyłowy rozdział PENa będzie już w tej hali) - ciekawe jak duża będzie różnica w przekroju a co za tym idzie różnice w cenie kabli, z góry dziękuję za pomoc

Proponuję zlecić projekt.

większość parametrów opisałeś, natomiast jeszcze mógłbyś podać czy na trasie kabla zasilającego biegną inne kable, jaka ilość napięcie etc. oraz jaki jest rodzaj gruntu.
Pozdrawiam

Tak na szybko 50kW to jakieś 80A, zabezpieczenie wkładką topikową 100A, to kabel Cu 70mm2 lub Al 120mm2 wstępnie
A dalej szczegóły i obliczenia :smiley:

Spadek napięcia w liniach zasilających nie może przekroczyć 4% oraz obciążalność długotrwała kabla >80A (dla 50kW przy cosf=0,9). Dla tych warunków minimalny (na styk) przekrój kabla Cu 25mm2, Al 35mm2. Ale dla bezpieczeństwa lepiej dać Cu 50mm2, Al 70mm2 i bezpieczniki 100A np WT-00C gG, wtedy dla Cu pętla zwarcia =0,07 ohma, prąd zwarcia 5714A.

Witam Kolegów :slight_smile:

Kolego, chyba żartujesz pisząc o takich przekrojach. Nie wspomnę już o cenie kabla miedzianego.

A skąd kolega ten prąd zwarcia wycudował ? Może kolega wróżbita ?

Na pewno trzeba dobrać kabel również na warunki zwarciowe i potrzebne do tego są dane zwarciowe rozdzielni zasilajacej. Ja nie potrafie tego przeliczyć - opieram się zawsze na doborze projektanta. W każdym razie kabel dobrany na warunki zwarciowe praktycznie zawsze wychodzi sporo grubszy niż na obciążalność długotrwałą.

Przy pominięciu obliczeń od źródła zasilania i przyjęciu; moc 50 kW,długość trasy 100m ,Cos φ 0,9 ,sposób wykonania D ,wsp.korygujący 1 ,kabel wielo żyłowy 0,6/1kV , Ib-100 A wkładka WTgG , czas wyłączenia 0,2-5 s.
YAKY 4x70mm² YKY 4x50mm²
YAKXS 4x50mm² YKHS 4x35mm²

Witam,

Poniżej mały przykład jak można to policzyć korzystając z telefonu komórkowego.
50kwPozdrawiam,
Jacek.
Pełny opis programu ProtonMobile

Witam wszystkich użytkowników
Mam takie pytanie odnośnie programu ProtonMobile chciał bym go ściągnąć
czy ktoś mógł by podesłać link ?

Witam Kolegów :slight_smile:
Wg starych poczciwych PBUE sytuacja dla kabli w izolacji polwinitowej ułożonych pojedynczo w ziemi (+25 stopni) wyglądała następująco:

• kabel Cu 50mm2 - Idd 210A

• kabel Cu 35mm2 - Idd 175A

• kabel Al 50mm2 - Idd 165A

• kabel Al 35mm2 - Idd 135A

Teraz pytanie, wiecie ile tys. km tak dobranych kabli pracuje do dzisiaj bez żadnych oznak przeciążenia?
PS
Znam przypadek zasilenia w sytuacji awaryjnej jednym kablem YAKY 4x240 kilku bloków 4 piętrowych z kilkoma klatkami schodowymi (od 2 do 6 klatek) przez kilka godzin. Fakt, izolacja w kilku złączach trochę popłynęła ale żyły wytrzymały a ludzie mieli prąd w mieszkaniach.

ProtonMobile jest w Google Play na platformie Android

Co do obliczeń dużo tego we wszelkiej literaturze i wszędzie. Zresztą moi poprzednicy też już o tym pisali.
Chcę jednak zwrócić uwagę, ze w konsekwencji sprowadza się to do znalezienia w tabeli odpowiedniego przekroju kabla dla danego prądu czy to spadku napięcia. I tu okazuje się, że tabela tabeli nie równa.
W literaturze są często jakieś zamierzchłości- co sprowadza się do tego że podawane są mniejsze obciążalności dla danych przekrojów, co z kolei skutkuje doborem grubszego kabelka.
Ja osobiście korzystam od jakiegoś czasu z katalogu telefoniki. Dla poszczególnych przewodów, przekrojów oraz zastosowanej izolacji są tam podane obciążalności prądowe tych, że przewodów.
Wydaje mi się, że zawarte tam informacje dotyczące przewodów i kabli, są bardziej wiarygodne, ponieważ producent wprowadzając taki czy inny przewód musi zbadać ten przewód ( w szczególności izolację). Literatura może nie nadążać za producentem w wydawaniu coraz to nowszych opracowań, a producent ma obowiązek na bieżąco zamieszczać takie informacje.
Stąd moje założenie, że dane takiej telefoniki są bardziej aktualne
Pozdrawiam

Panie Karolu chciałbym pana poinformować .Na podstawie art.5 ust.3 ustawy z 12 września 2002 r. o normalizacji ( Dz. U. z 2012 r. Nr 169, poz. 1386 z póżn. zm.) stosowanie Polskich Norm jest dobrowolne ,natomiast art. 5 ust. 4 w/w ustawy, wskazuje na możliwość powoływania w przepisach prawnych Polskich Norm pod warunkiem ich opublikowania w języku polskim. W związku z tym Polskie Normy lub ich wybrane postanowienia powołane w ustawach, a także poprzez szczegółowe powołania w rozporządzeniach wykonawczych wydanych na ich podstawie, stają się przepisami wymagającymi stosowania w zakresie, w jakim je powołano. Tym samym norma wycofana staje się normą archiwalną dopiero wtedy gdy znikną jakiekolwiek powołania na nią w aktach normatywnych. Należy jednocześnie zwrócić uwagę, iż przepisy rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie ( Dz.U. Nr 75, poz. 690 z póżn. zm.), wydanego na podstawie art.7 ust.2 punkt 1 w/w ustawy, w szerokim zakresie wykorzystują możliwość powołania Polskich Norm przywołanych w odpowiednich paragrafach w/w rozporządzenia. Szczegółowe wskazanie konkretnej normy w w/w rozporządzeniu jest całkowicie jednoznaczne i w żadnym przypadku nie zwalnia projektanta i wykonawcę z obowiązku przestrzegania przywołanych ustaleń norm.

W katalogu jest napisane: " Obciążalność prądowa podana wg PN-IEC 60364-5-523…"
Zgodnie z dziennikiem ustaw nr 239 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 10 grudnia 2010r. norma ta jest obowiązująca. Więc nie do końca rozumiem dlaczego tych danych miał bym nie stosować?

Witam. Spodziewałem się aplikacji kalkulator, albo “wirtualne liczydło”.. Chyba lepiej będzie tak trudne wyzwanie z postu pierwszego zlecić kompetentnym osobom z biura projektowego, byłbym wzruszony mogąc widzieć, jak Kolega Tosiek opiniuje ten projekt.
Pozdrawiam,

Panie Karolu w normie PN-IEC 60364-5-523 obciążalności prądowe dla sposobu D podane są dla rezystywności cieplnej gruntu 2,5 K.m/W, w katalogu wymienionym przez Pana rezystywność cieplna gleby 1,0 K.lnm/W . Stosując współczynnik poprawkowy dla rezystywności cieplnej gruntu innych niż 2,5 K.m/W 1,18 dla obliczenia obciążalności przy rezystywności cieplnej gruntu 1,0 K.m/W mamy wynik ;
Liczba obciążonych żył trzy PVC aluminium 120mm² - 157A
157 x 1,18 = 185,26 A
W katalogu jest 242 A
Proszę się nie gniewać że piszę to do Pana Tosiek

Mam pytanie do 15kVmaciej czy ten program podaje czy jest spełnione samoczynne wyłączenie zasilania

Kolego Tosiek, nie wiem co ten program potrafi i nawet mnie to nie interesuje. Widocznie nie zauważyłeś, że moja wypowiedź była ogólnie sceptyczna i na “nie” co do prostych aplikacji typu podaj długość, obciążenie, itp. Takie coś to nawet w Excel-u się robi..Czyli każdym kalkulatorem takim jak “elektronika B3-38” i nowocześniejszymi. A obliczenia dla Al, to jakaś pomyłka, ktoś jeszcze takie kable kupuje i kładzie w ziemię??