Absolutnie nie mam za złe że pisze Pan do mnie Panie Tosiek.
Dyskusja była by niemożliwie nudna, jak wszyscy mieli by to samo zdanie w danym temacie:).
W wolnej chwili przeanalizuję katalog i zobaczymy do jakich wniosków dojdę.
Pozdrawiam.
Jest taki program Moellera pająk . Za pomocą tego programu można wszystko błyskawicznie obliczyć (jest darmowy)
Witam Kolegów
Ciekawy jestem kto był najbliżej w swoich typowaniach.
Przyznam że chwilami graniczy to z absurdem.
Przyjmując warunki wyjściowe dla doboru kabla Iz=80A L=100m wystarczy około 3-5s na sprawdzenie tego w poważnych normach.
BS7671
- Multicore armoured thermosetting insulated cables (copper conductors) Table 4E4A Reference method (D) - direct in ground or in ducting in ground or arround the buildings 25mm - 96A
Table 4H4B - multicore armoured thermoplastic insulated cables (aluminium conductors)
the same reference method 50mm - 91A
Oczywiście jak jeden z kolegów wcześniej zapytał o ilość kabli ułożonych w jednym wykopie należy sprawdzić jak blisko się znajdują i pod jakim obciążeniem pracują.
Jeżeli sąsiadujące kable ulożone są tak że dotykają się współczynnik korekcyjny wynosi 0.75 dla 2 kabli, 0.5 dla 6 i więcej. Gdy kable ułożone są w odstępach większych niż jedna średnica współczynnik wynosi 0.8 dla 2 i 0.55 dla 6. Dla odległości 0.25m mamy 0.9 dla 2 oraz 0.7 dla 6
Do określenia liczby kabli wzajemnie oddziaływujących na siebie bierzemy pod uwagę tylko te, których obciążenie przekracza 30%. Jeżeli jest mniejsze pomijamy takie kable, co poprawia nam współczynnik korekcyjny.
Ciekaw jestem jak szybko pojawi się konstruktywna krytyka mówiąca że w UK prąd podobnie jak ruch kołowy płynie(odbywa się) po lewej stronie i takie przepisy nie mają zastosowania.
Na swoją obronę podam tylko suche fakty
Ohm
Watt oraz inni, którzy odkrywali prawa w elektrotechnice byli obywatelami UK
Pozdrawiam Darek
Jeden przykład korekcji normy już był (rezystancja cieplna gruntu), do tego dochodzi temp otoczenia, czy musi być temp 25 st C ???. Dlaczego ma być kabel na 70st c a nie np na troszkę więcej np 90 st C.
Bogaty niech wciska sobie miedź i kabel 5 żyłowy 50mm2, ekonomicznie jest coś innego 4x aluminium z ulepszoną cieplnie izolacją np YAKXS (bez “żo”)
rezystancja żyły 35mm2 , 0,868oma/km to ok 7V dla 80A i 100m.
Idd dla kabla 4 żyłowego to 137A w ziemi (20st C) 126A w powietrzu 25st C (dane z katalogu).
Zostaje przeliczyć zwarcie, nawet przyjmując, że moc zwarcia jest bardzo duża kabel wytrzymuje 250 st C, trzeba by było go długo grzać na zwarciu. Zwykły bezpiecznik 80 -100A i czas 0.2-0.5 s nie przegrzeje go. To nie jest YAKY i temp zwarcia 160st C.
Dla czasu zwarcia powyżej 1 sek koniecznie dokładnie policzyć stany zwarciowe, a takie mogą wystąpić przy nieodpowiednich nastawach wyłączników nadprądowych zwłocznych, a nawet bezpiecznik 125A i niski cos lub duże silniki, duże napędzane masy bezwładne.