Witam Kolegę Stacha i wszystkich Kolegów na FORUM.
=== odnośnie typu kabla ===
Powtórzę: Typ kabla w omawianych pomiarach rezystancji izolacji nie ma żadnego znaczenia. Owszem w innych rodzajach pomiarów jest on zalecany a w innych konieczny. Ale o tym będziemy mówić (mam nadzieję) w innych wątkach.
=== symbolu z rysunku ===
Kolego proszę przeczytać wątki:
-
Rezystancja izolacji
http://ise.pl/forum/read.php?f=2&i=399&t=314
-
Ile protokołów
http://ise.pl/forum/read.php?f=2&i=1274&t=1238
-
Czym jest protokół
http://ise.pl/forum/read.php?f=2&i=1107&t=919
po czym samemu zadecydować.
Owszem nie ma takiego nakazu w żadnej normie,
ale ważniejszą dla nas sprawą jest wykonywać roboty
zgodnie z SZTUKĄ I WIEDZĄ.
Może jeden teoretyczny przykład:
Na hali przemysłowej na ścianie w rzeczywistości jest ich 15
ale my widzimy 13 gniazd. Nie wiemy że jest 15 bo nie mamy projektu instalacji. Gdyby taki projekt był to można by go odbić lub ze skanować, nanieść nasze oznaczenia i wykorzystać jako szkic do pomiarów. Ale go nie ma.
Więc wykonujemy pomiary 13 gniazd. Pisząc w protokole gniazda od “lewej do prawej strony” lub opisując je farbą na ścianie lub nalepkami na gniazdkach. Nie wykonany został pomiar dwóch gniazd które były za szafkami ubraniowymi
i narzędziowymi. Skąd mamy o nich wiedzieć. No i niby OK.
Teraz w okresie miedzy pomiarami 1,2 lub 5 lat było malowanie ścian, jakieś tam gniazda wymienili ze starości i jak to często bywa ww. szafki zostały przesunięte to na lewo to na prawo.
No i to co się nie powinno stać!
Poraziło pracownika z nieopisanego gniazda czyli nr ???.
Teraz przychodzi PIP (miejmy nadzieję iż prokuratora nie potrzeba) i my CZYLI POMIAROWIEC musi udowodnić czy mierzył to gniazdo czy nie.
Odpowiedź pozostawiam Koledze. Proszę mnie już nie pytać gdyż wszystko co myślę już napisałem w tym
i ww. poprzednich wątkach.
=== odnośnie szkicu ===
Na szkicu wystarczy narysować symbol gniazd 1 czy 3 fazowe
a urządzenia można narysować jako kółko, kwadrat czy prostokąt. Ważne jest zachowanie proporcji odległości określającej pozycję danego odbiornika. Przy każdym symbolu podajemy tylko numer. Opis odbiornika umieszczamy w protokole dla danego symbolu z rysunku.
Gdy hala jest duża to zawsze można ją podzielić na części
aby rysunek był czytelny na kartkach formatu A4.
=== czas na rysowanie ===
Ok. 20 lat temu wykonywałem pomiary Wydz. Chemii P.K. Budynek VIIp. a na każdym piętrze po kilkanaście laboratoriów w których jest po kilkadziesiąt gniazd i kilkanaście urządzeń. Wówczas licząc na jedną osobę wykonanie szkiców pomieszczeń i tablic (rysowanie ręczne) wyniosło ok. 3 tygodnie.
Ale w latach następnych ksero i poprawki gdzie gniazdo ukradli a gdzie dołożyli trwało 8 godzin. Obecnie nie robię tam pomiarów bo znalazł się tańszy ale za to może wykorzystać moje szkice.
Obecnie szkice wykonujemy własnym programem przystosowanym do tego który bardzo przyspiesza pracę.
=== ułatwienie rysowania ===
W tak dużych obiektach czasami warto poświęcić trochę czasu
i dostać się do podkładów budowlanych. Które skanujemy, skalujemy, dzielimy i na takiej BIT-mapie nanosimy odbiorniki. Błyskawiczna robota. Np.: duża hala: podział podkładów
na 8 kartek A4, ok. 400 odbiorników łącznie z oprawami
czas wykonania szkicu 8 godzin.
A w przyszłym roku 1 godzina.
=== na koniec ===
Jedną z czynności w trakcie wykonywania pomiarów jest porównanie naszych wyników z poprzednimi pomiarami.
Gdybym dostał pomiary obiektu i stwierdził że z poprzednich pomiarów nic nie mogę się doczytać ponieważ np.: brak jasnego szkicu, to moim obowiązkiem jest poinformować inwestora iż nie mogę wykonać ww. porównania. A w protokole z pomiarów napisać “NIE WYKONANO ANALIZY PORÓWNAWCZEJ Z POPRZEDNICH POMIARÓW” W takim przypadku inwestor ma prawo żądać zwrotu kasy od poprzedniego wykonawcy
jak również może skończyć się to w sądzie.
Słyszałem o dwóch takich przypadkach.
=== E N D ===
Myślę że za bardzo wybiegliśmy poza temat tego wątku. Zapraszam do następnego:
" Skąd czerpać wzór?"
http://ise.pl/forum/read.php?f=3&i=345&t=345
Pozdrawiam Krystyn