Do dwóch razy sztuka?

Przesyłam dwa protokoły z badania instalacji zasilania i sterowania zespołem urządzeń wentylacyjnych.

Pierwszy protokół (ten z jedynką) wrócił do wykonawcy instalacji z prośbą o jego poprawienie oraz z zaleceniem podszkolenia osób pod nim podpisanych.

Po dwóch dniach wykonawca dostarczył drugi protokół (ten z dwójką). Protokół na tę samą instalację, na te same przewody, te same urządzenia, podpisany przez te same osoby.

I co zrobić z takim protokołem?
Ukłony, Marcin Burzyński

Witam Kolegę Marcina B. i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolega nazwał “Do dwóch razy sztuka?”
Ja chyba nie dał bym trzeciej szansy temu wykonawcy.

Dlaczego:
=== Ad pierwszego protokołu ===

1. Przeważnie piszę rezyst. izolacji się jednostkach Mega a nie Giga. W tym przypadku wyniki są obcięte to dwóch pozycji.
    Nie jest to problemem ze względu na tolerancję błędu pomiarowego. Ale gdy przy tej metodzie pisania rezystancja pomierzona będzie wynosiła np.: 12 M – to będzie napisane 0,01G a gdy będzie wynosiła 4 M to co napiszemy? 0,00 G ?

2. Patrząc na pomiary w Lp. 1. które wynoszą po kolei 910M, 950M, 940M śmiem przypuszczać że zaciął się miernik (w co nie wierzę) lub…???

3. Lp. 1 kable 7 żyłowy, a pomierzono tylko 4 żyły?

4. Lp. 4 – 8 tego nie rozumie? Czyżby to były urządzenia na 308V bez PE ani N ?

5. Lp. 9,10 to też dla mnie nie jasne? Też na 380V nie ma przewodu N?

=== Ad drugiego protokołu ===
Lp. 1 Poddaje się . Moja wiedza nie sięga tak daleko aby takie krzyżówki rozwiązać.

=== Ad trzeciego protokołu ===
Proponuję aby ten wykonawca napisał go
w jednej pozycji o LICZBIE PORZĄDKOWEJ ZERO

=== podsumowanie ===
Coś mi się wydaje iż jest to centrala klimatyzacji lub podobne urządzenie. Odcinki kabli do presostatów i termostatów są czasami kilku metrów. Wówczas ich rezystancja może wynosić po kilka lub kilkadziesiąt Giga.

=== end ===
Wyniki POMIARÓW WYSSANE Z PALCA.

A gdzie reszta protokołu???
Jeśli to wszystko to …

Pozdrawiam Krystyn

Nic Pan nie zrobisz !
O to już zadbają pracownicy ministerstwa i radcy prawni.
W ramach nowelizacji przepisów proponują aby uprawnienia
SEP-oweskie ( czyli także pomiary ) były nadawane raz i dożywotnio.
A jak ktoś robi takie pomiary jak przesłane na forum to można mu normalnie - zgodnie z felietonem Dudka- możesz Pan pan Majstra w … pocałować ( takie niedomówienie ).
Jak ktoś ma uprawnienia ale pracuje jak partacz to ew. po wieloletnim procesie zabrać je będzie mógł sąd ( ale to trzeba będzie udowodnić że działał ze złej woli a nie omylił się ).

Wyjdzie na to , że tylko Elektrycy na forum znają się na pomiarach . Reszta jest be i nawet o tym nie wie . Co nam to da poza mieszaniem wody. Ale jeśli ktoś przepisał protokół , który jest bez większych błędów napisany a nic nie robił. ?

Witam Kolegę i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego herminator.

Zgadam się z tym. Wg mnie uprawnienia pomiarowe powinny być wystawiane i odbierana tak jak prawo jazdy.
Jak chirurg zostawi nożyczki w brzuchu pacjenta ta na pewno nie działał on w złej wierze lecz tylko się pomylił.
A jednak w takim przypadku często dostaje
dożywotni zakaz wykonywania zawodu.

Kolego Sylwester.

Znam taki przy przypadek. Ok. 4 lata temu firma robiła dość duże pomiary za ładną kasę. Po pół roku inwestor podał sprawę do sądu stwierdzając oszustwo z powodu przepisywania ubiegłorocznych protokołów. Owszem sprawa trwała ponad rok. Uprawnień firmie nie odebrali bo nie ma jak ale firma ta musiała pokryć dość duże koszty sądowe z powodu kilku ekspertyz biegłych oraz zwrócić kasę za pomiary
z odsetkami. Koniec taki że firma splajtowała.
A może dalej wykonuje pomiary pod inną nazwą?

Pozdrawiam Krystyn

Dla tych co nie wiedzą what is what
Presostat jest stosowany przy pomiarach podciśnienia, nadciśnienia i różnicy ciśnień w technice wentylacyjnej, filtracyjnej i klimatyzacyjnej, jest to styk przełączny sterowany membraną , obudowa często wykonana z pliwenglanu.
Termostat - to pewnie wie każdy
Czujnik nawiewu -?
Reasumując pozycja 4 - 8 i 11 to czujniki których elementem
wykonawczym jest styk pytanie i wątpliwości czy pracuje bezpośrenio na napięcie 380/220 czy też na niskim być może stałym wszystko zależy od typu zastosowanego strownika.
Wentylator dachowy - jaki ?
siłownik - jaki ? czemu nie może być na 380 V ale … ?
Jedyne pewne to że błąd jest w opisie typu instalacji
Tak więc kolego Marcin proszę o więcej danych odnośnie aparatów.

Witam Kolegę Stach i wszystkich Kolegów na FORUM.

Wg mnie przeważnie takie sterowanie jest na nap. 220V
ale nie jest to istotne czy 220 czy 380 gdyż w obydwu przypadkach rezystancja wymagana musi być > 0.5 M ohm.
Do wszystkich tych czujników są doprowadzone tylko dwa przewody. Wynika z tego iż wszystkie są II klasy i nie potrzebny jest PE. Lecz przewody te są prowadzone wewnątrz i na zewnątrz głównego urządzenia dlatego należy wykonać pomiary jako pomiary kabla sterowniczego:

• żyła 1 a żyła 2,
  • żyła 1 a PE,
  • żyła 2 a PE.
    Jako PE używamy zacisku PE danego urządzenia sterowniczego.

I tu Kolega trafnie zauważył. Jeden protokół to TN-C drugi TN-S. Dajmy wykonawcy szansę.
W trzecim może napisać TT. Kiedyś się uda.

A co Koledzy powiecie na tak piękne i podobne wyniki pomiarów jak opisałem powyżej.

Poza tym pomijając brak dodatkowych opisów sama tabela zawiera jeszcze kilka błędów. Zapraszam do szukania.

Pozdrawiam Krystyn

Witam kolegów na forum.

Zaczęła się uczta co? W dużym stopniu wyszkolenie pomiarowca zależy od dwu,trzy godzinnego szkolenia i
(" egzaminu" ). Potem wychodzą bzdety i tak do pierwszego nieszczęścia.
Proszę szanownych kolegów Wy też nie zawsze macie rację.
Presostaty i całe sterowanie w układach wentylacyjnych są zasilane w większości z trafka 220/24 czasami 2 żyłowymi przewodami człowiek nie mógł znaleść w swojej mozolnie przygotowanej tabeli takiej pozcji więc wpisał ją w pierwszą lepszą lukę i uznał ocenę pomiaru za w zasadzie nie uznał za pozytywną bo nie ma takiej pozycji w tabeli.
Odnośnie cytuje
“Przeważnie piszę rezyst. izolacji się jednostkach Mega a nie Giga.”
Program Krystyn 2003 ma mozliwość wpisania wyników w giga
-uważam to za nie potrzebną aluzja.
Odnośnie cytuję
"Patrząc na pomiary w Lp. 1. które wynoszą po kolei 910M, 950M, 940M śmiem przypuszczać że zaciął się miernik (w co nie wierzę) lub…???

• co ma wpisać pomiarowiec jak jego miernik mierzy tylko do 1000 Mega a po przekroczeniu tego zakresu wyświetla OFL
    Wpisze 1000 i tak będzie w każdej pozycji jak ma zdrową instalację - co zaciął się miernik?

Ogólnie oba protokoły błędne,mało czytelne nawet dla wytrawnego pomiarowca.

Wesołego ucztowania.

Strona debeściarska.

Witam Kolegę Obrońcę i wszystkich Kolegów na FORUM.

I o takie uwagi chodzi. Co to za FORUM gdy każdy może tylko krytykować a wykonawca nie może się bronić
bo peanie nie wie iż o nim jest to mowa.
Tak więc stanowisko Kolegi jako Obrońca jest bardzo na miejscu. I pomimo to że widzę niezadowolenie Kolegi z tej strony to myślę że wszyscy będą radzi z obrończych Kolegi wypowiedzi.

Postaram się podważyć słowa obrony:
Dla skrócenia tekstu zastosuję:
[Kolegi wypowiedź]

• moje skromne zdanie

[…wyszkolenie pomiarowca zależy od dwu,trzy godzinnego szkolenia…tak do pierwszego nieszczęścia.]

I może dzięki takim wątkom na FORUM tych nieszczęść będzie mniej.

[…Wy też nie zawsze macie rację]

Od najmłodszych elektryków poprzez super fachowców, autorów wielu wydawnictw, urzędów pracujących nad normami i normami z zachodu, które są od wielu lat niby doskonałe,
to wiem że wszyscy popełniają błędy.
BŁĘDÓW NIE POPEŁNIA TYLKO TEN KTÓRY NIC NIE MÓWI.

[…całe sterowanie w układach …z trafka 220/24…]

Taka możliwość też jest. Jak widać układ ten posiada
sterownik (prawdo podobnie elektroniczny)
i czujniki są sterowane napięciem 24V.

W TYM PRZYPADKU GRATULUJĘ WYKONAWCY WYKONANIA POMIARÓW NAPIĘCIEM 500V.
Przypuszczam że to był ostatni pomiar gdyż teraz sterownik trzeba odesłać do naprawy. O gwarancji nie wspominam.

[…w zasadzie nie uznał za pozytywną bo nie ma takiej pozycji w tabeli.]

I tu Kolega dobrze zauważył.
Każda tabela musi zawierać
“wartość wymaganą” oraz “ocenę TAK/NIE”.

[…jednostkach Mega a nie Giga."]

Jak Kolega poda mi jakikolwiek przykład publikacji
w której jest wzór protokołu dla TN-S
gdzie będzie podana jednostka Giga to gratuluję.

[Program Krystyn 2003 ma możliwość wpisania wyników w Giga]

Zgadza się ta zmiana wymagała bardzo dużo pracy.
Związane było to z powstaniem mierników o zakresach
ponad Tera Ohm.
Dlatego program posiada opcję pisania standardowego protokoły z jednostką Mega lub z zastosowaniem mnożnika.

Proszę zwrócić na uwagą iż w sieci TN-S wykonujemy 10 pomiarów. Do tego w jednej linii musie się zmieścić lp., symbol
z rys., nazwa obwodu, wartość wymagana oraz ocena.
Tak więc robi się ciasno aby to napisać na formacie A4.
Poza tym jak wyżej wspomniałem jak napisać w tabeli dla
Giga ohm;

1. miernik MIC wskazuje wartość 4,715 M ,
  2. miernik MIC wskazuje wartość 168,2 G.
    Wpis do protokołu:
    Ad 1 0,005 G - wpis bez sensu, jaka tolerancja błędu?
    Ad 2 168,2 G - wypis OK

[…pomiary …które wynoszą po kolei 910M, 950M, 940M]

Jestem pewny że każdy mądry inspektor
na pewno stwierdzi że takie wyniki są z powietrza.

[…co ma wpisać …jak miernik mierzy tylko do 1000 M]

Nie ma rezystancji ZERO i również nie napiszemy NIE SKOŃCZONA. Podczas pomiarów należy wpisać pomiar który jest wskazany przez miernik lub jego maksymalny zakres pomiarowy. Gdy będziemy to wykonywać typowym induktorem gdzie jego ostatni zapis na skali wynosi 50M to do protokoły wpisujemy 50M. W przypadku mierników elektronicznych przy wskazaniu OFL (przekroczony zakres pomiarowy) wpisujemy jego końcowy zakres w tym przypadku 1000M.

Zapraszam do dalszej obrony innych protokołów.

Pozdrawiam Krystyn

Witam

Nie bardzo rozumiem co mają pomiary izolacji i napięcie probiercze do sterownika?
Chyba jestem nie na bierząco…

Nie myli się tylko ten, kto nic nie robi, pomyłki tych którzy tylko mówia są chyba mało szkodliwe…

Adam

Witam ciepło.

Dla Tych co nie wiedzą co oznacza w sloganie małolatów słowo
“strona debeściarska” - tłumaczę zajeb… lub grzeczniej-bardzo fajna.
Nasza pierwsza ofiara w pozycji “presostat” nie podaje ,że mierzy sterownik elektroniczny tylko przewód YDY 2 x 1 zasilający ów presostat , myślę że taki przewód nie boi sie napięcia 500 V. z miernika MIC-1.
Presostat to konstrukcja wynaleziona w czasach wynalezienia pierwszej diody więc daleko jej do elektroniki.

Oglądając protokoły innych pomiarowców możemy sobie jasno określić w jakim miejscu jesteśmy my sami .Czy czerwienimy się , czy wypinamy pierś.

Zdarzają się protokoły rzetelne , wyssane z palca , przepisane , lub śmieszne, ale zdarzają się też rysunki i schematy z których można boki zrwać.
Lecz jest to w dużej mierze brak na rynku w miarę taniego prostego programu dla schematów sytuacyjnych tak zwanych podkładek do protokołów.

Autocady są drogie i do tych celów za bardo rozbudowane .

W listopadzie zeszłego roku miałem zapewnienia od Firmy KKRAK , że pracują nad tym i na początku roku coś się wykluje,więc cierpliwie czekam.

Ps.
Z tymi giga omami przyznaję Panu rację.

Pozdrówka.

Witam wszystkich

Nie zgadzam się z Kolegą Krystynem ponieważ MIC-1 mierzy w Giga a tym bardziej, że sam przełącza zakres pomiarowy to jak w końcu pisać 1000 M czy 29,9 Giga?

Pozdrawiam Grandor

Witam Kolegę Grandor i wszystkich Kolegów na FORUM.

Ja również z tym bym się nie zgodził. Ale Kolega źle zrozumiał moją wypowiedź ponieważ nie przeczytał dokładnie całego wątku z którego wynika:
Na pytanie Kolegi Obrońcy:
“- co ma wpisać pomiarowiec jak jego miernik mierzy
tylko do 1000 Mega a po przekroczeniu tego zakresu
wyświetla OFL wpisze 1000”
odpowiedziałem:
" W przypadku mierników elektronicznych przy wskazaniu
OFL (przekroczony zakres pomiarowy) wpisujemy jego końcowy zakres w tym przypadku 1000M.

Nie wypowiadałem się na temat MIC-1 gdyż już ich nie mamy
od ponad dwóch lat i nawet nie pamiętam jego końcowego zakresu.

=== Dodam jeszcze ===
Wszystkie mierniki pomiarowe (oprócz laboratoryjnych) mają przeważnie wyświetlacz 4 cyfrowy. Miernik taki mierzy np.:
od 1 ohm do 1.1 T ohm ( czyli od 1 – 1100000000000 )
tak więc musi posiadać wskaźnik mnożnika ( k, M, G, T).
Jak powyżej napisałem w protokołach również występuje problem ilości cyfr dla danego wyniku.

=== porównanie zmiennych ===
W każdym równaniu matematycznych podczas porównywania liczb zalecane jest aby strona lewa i prawa równania była
w tej samej jednostce.
Gdy ktoś napisze np.: 0,07 G > 500 M to niektórzy potrzebują dobrych parę sekund aby stwierdzić FAŁSZ. Ale gdy to samo napiszemy: 70 M > 500 M to dziecko z podstawówki odpowie
w ciągu sekundy lub szybciej.

Dlatego w przypadku pomiarów w wszystkich przykładach protokołów zobaczymy:
Rezystancja wymagana 0,5M, a nie, co by ładniej wyglądało 500k.

=== jaka jednostka w tabeli? ===
Wykonując pomiary spotykamy:

1. szynoprzewody (np.: R= 123,4G),
  2. krótkie i nowe odcinki instalacji (np.: R= 12.34G),
  3. długie i stare (n: R= 1,234M).

Jednostka w 4 cyfrowej tabeli “Mega”
Ad 1. 123400 – potrzeba 6 cyfr
Ad 2. 12340 – potrzeba 5 cyfr
Ad 3. 1,234

Jednostka w 4 cyfrowej tabeli “Giga”
Ad 1. 123,4
Ad 2. 12,34
Ad 3. 0,001 – wynik nie do przyjęcia błąd 100%

Tak więc wykonując pomiary miernikami elektronicznymi powyżej 1000 M nie obejdzie się bez zastosowania
w tabeli pozycji zmienno przecinkowej pomiarów.

Pozdrawiam Krystyn

Nie rozumię problemu 1234 Mohm to 1, 234 Gohm wydaje mi
się że dyskusja zmierza w kieruku “co waży więcej kilogram ołowiu czy kilogram pierza”

Nie rozumię problemu 1234 Mohm to 1, 234 Gohm
Ja też nie widzę w tam żadnego problemu.
Ale ja takiego przykładu nie podawałem

KK

Zakresy pomiarowe uniwersalnego miernika izolacji
typu MIC-1 są następujące:

Rozdzielczość Maksymalne wskazanie
1 K 2,999 M
10 K 29,99 M
100 K 299,9 M
1 M 2,999 G
10 M 29,99 G

Witam
Mam pytanie związane z przewodem sterowniczym 7 x 1,5 mm
lub z innymi przewodami wielożyłowymi.
Jak więc umieścić pomiar takiego przewodu w tabeli takiej jak przedstawiona na początku?
Pozdrawiam Paweł

Witam Szanowne Forum

Z pełnym szacunkiem Kolego Krystyn ale zamieszał mi Pan z tymi przecinkami.
Przecież MIC-1 to produkt Sonela z którym jak sądzę jest Pan związany a ponieważ nie stać mnie na nowości więc korzystam zmiernika ktory jak Pan pisze był produkowany 2 lata temu (i mocno reklamowany) pomiar trwa 60s a miernik jak już pisałem sam przełącza zakresy z Mega na Giga. Max zakres to 29,9 a potem OFL. Nie należy pisać w protokole OFL więc pytam co? Czy 29,9 G, czy przeliczać na Mega? Tu też wyjdzie duża liczba i może się nie zmieścić do małej rubryczki. Przyznam się iż osobiście piszę w Giga.

Grandor

Witam Kolegę Pawła i wszystkich Kolegów na FORUM.

Niestety ta tabela, jak wyżej wspomniałem ma tyle wad że taki protokół nie nadaje się do odbioru.
Jeśli chodzi o kable sterownicze to jest to rzecz złożona i wymaga innej tabeli niż ta. Temat ten był już kilkakrotnie poruszany na tym FORUM.
Przytoczę tylko część mojej wypowiedzi z innego wątku:

Pomiary kabli sterowniczych można wykonać w różne sposoby:

1. Pomiar kabli sterowniczych do masy.
  2. Pomiar kabli sterowniczych dokładny (każda żyła z każdą).
  3. Pomiar kabli sterowniczych sąsiadujących.
    DLACZEGO? Inaczej mierzymy: kable teletechniczne napowietrzne i w budynku, kable sygnalizacji ulicznej, kable na suwnicach, kable z ziemi trakcji kolejowych itd. Każdy pomiar danego kabla jest zależny od jego możliwości uszkodzenia i jakie informacje są nim przesyłane.
    Ps.
    Gdyby był to kabel który „kabluje” to proponuje dokładny pomiar izolacji napięciem 20000V lub młotkiem.

Pozdrawiam Krystyn

Witam Kolegę Grandor i wszystkich Kolegów na FORUM.

Co do miernika MIC-1. Znowu Kolega źle odczytuje wypowiedzi.
Zgadzam się iż raz jako zmiennoprzecinkową użyłem kropki
a raz przecinka, ale poniżej były tak jasne przykłady że trudno to inaczej odczytać.

Teraz Kolega pisze:
“…MIC-1…jak Pan pisze był produkowany 2 lata temu”
a ja pisałem:
“…MIC-1…gdyż już ich nie mamy od ponad dwóch lat”.
Oznacza to że ponad dwa lata temu nasza firma posługuję
się miernikami MIC-1000 i MIC-2500 gdyż posiadają
pamięć z możliwością przesyłania danych do komputera.
Wg mnie MIC-1 można będzie używać jeszcze wiele, wiele lat.

Na pytanie Kolegi:
“Nie należy pisać w protokole OFL więc pytam co?
Czy 29,9 G, czy przeliczać na Mega?”

odpowiem (jak wyżej napisałem):
“Tak więc wykonując pomiary miernikami elektronicznymi powyżej 1000 M nie obejdzie się bez zastosowania
w tabeli pozycji zmienno przecinkowej pomiarów.”

=== Na koniec ===
Nikt nigdy nie powiedział że protokół musi być pisany przy pomocy komputera. Można go również napisać ręcznie na kartce formatu A4 pisząc w układzie poziomym i wówczas unikniemy problemu ilości cyfr w danej kolumnie.

Pozdrawiam Krystyn