Czy zgłoszenie agregatu w taryfie B jest obowiązkowe?

Witam,
Chciałem się zapytać czy zgłoszenie agregatu do dystrybutora prądu (Tauron) jest wymagane, mianowicie w takim przypadku.
Taryfa B
Moc umowna 300kW
Instalacja PV 50kWp
Pobór prądu na poziomie 150kW
Agregat o mocy maksymalnej 110kW
Agregat nie będzie tam na stałe, tylko w przypadku kiedy może być za mało energii lub będzie trzeba wesprzeć pobór z sieci będzie podłączony i uruchomiony.
Nie zdarzy się również sytuacja, że agregat cokolwiek odda prądu do sieci, natomiast będzie pobierany prąd jednocześnie z agregatu i z sieci sprzężone to będzie synchronizatorem półautomatycznym.

Zależy mi na tym, aby nie trzeba było go zgłaszać. Jeżeli tak można to w jakim przypadku?
Jak potrzeba jeszcze jakieś informację, postaram się ich udzielić.

Dziękuję za pomoc.

[quote=“gadek80, post:1, topic:15245, full:true, full:true”]
Zależy mi na tym, aby nie trzeba było go zgłaszać. Jeżeli tak można to w jakim przypadku?

Jak potrzeba jeszcze jakieś informację, postaram się ich udzielić.
[/quote]
Zgodnie z polskim prawem, masz obowiązek zgłosić każde urządzenie prądotwórcze podłączone do sieci publicznej (z wyjątkiem instalacji PV poniżej 800W). Tutaj nie jest ważne czy agregat może wysyłać prąd do sieci, czy nie może. Jest elektrycznie podłączony więc zgłaszamy.

Byś nie musiał tego zgłaszać, musisz zagwarantować że agregat nigdy nie będzie pracował gdy instalacja jest podłączona do sieci. Nadal będziesz potrzebował projekt i całą potrzebną dokumentację która taką sytuację potwierdzi, ale samo zgłoszenie do ZE nie będzie wymagane.

Przykład:

W przypadku instalacji domowych czasem zdarzało się podłączenie agregatu/kogeneratora do falownika hybrydowego Deye, który gdy wystąpiła taka konieczność odłączał się od sieci (zasilając odbiorniki z PV i magazynu energii), i odpalał agregat przez ATS. Falownik ma niezbędne certyfikaty które gwarantują że generator nie będzie w stanie pracować na sieci. Instalacja odbiorcza zmienia się wtedy w offgrid, i możesz sobie do niej podłączać co chcesz i jak chcesz.

Takie rozwiązanie bym też Tobie proponował. Falownik lub zespół falowników fotowoltaicznych hybrydowych, dokładasz mały magazyn energii by umożliwiał zasilanie instalacji odbiorczej w okresie przełączania z zasilania sieciowego na agregat, i wtedy podłączasz agregat jak chcesz, nikomu nic do tego.

Inna opcja to montaż dużego UPSa oraz przełącznika źródła zasilania ATS, który de facto zrobi dokładnie to samo, czyli UPS zasila instalację odbiorczą w momencie gdy ATS będzie przełączał zasilania z sieci na agregat.

UPS tu się nie przyda, gdyż nie ma takiej możliwości, aby agregat przełączając się zastąpił całkowicie pobór energii gdyż pobór jest na poziomie 150-200kW a agregat ma moc 110kW, więc ma to działać tak, że prąd płynie z sieci, za transformatorem będzie synchronizator sieciowy do którego dopiero w momencie potrzeby zostanie przywieziony agregat i podłączony. W tym momencie prąd na obiekty ma płynąć głównie z agregatu a to co brakuje ma być pobierane z sieci.
Na co dzień agregatu tam nie będzie tylko w sytuacjach kiedy będzie potrzebny.
Czy jeżeli go tam nie będzie, nie jest częścią instalacji lecz będzie spięty chwilowo z siecią w powyższy sposób trzeba zgłaszać? Tak mam to rozumieć?
Żeby nie było w instalacji bezpośredniego połączenia agregatu z siecią można zamontować fizyczny ręczny przełącznik, który odłącza go od sieci.
Ogólnie problem ze zgłoszeniem jest taki, że z tego co słyszałem od 1 lipca 2025 rosną wymagania co do emisji przez agregaty i większość agregatów nie będzie ich spełniać.

[quote=“gadek80, post:3, topic:15245, full:true, full:true”] Czy jeżeli go tam nie będzie, nie jest częścią instalacji lecz będzie spięty chwilowo z siecią w powyższy sposób trzeba zgłaszać? Tak mam to rozumieć?[/quote]
OSD nie interesuje czy ten agregat tam stoi ciągle, czy jest przywożony. Ich interesuje tylko to że masz obowiązek zgłaszania każdego źródła wytwórczego przyłączonego do sieci energetycznej. Dokładnie na tej samej podstawie działa obowiązek zgłaszania mikroinstalacji PV (z tą różnicą że falowniki PV mają gotowe certyfikaty i nie trzeba się bawić w projekty, jest wydany NC RFG to podłączamy i działa).
[quote=“gadek80, post:3, topic:15245, full:true, full:true”] Żeby nie było w instalacji bezpośredniego połączenia agregatu z siecią można zamontować fizyczny ręczny przełącznik, który odłącza go od sieci.[/quote]
Zdajesz sobie sprawę, że jeżeli jest wymóg iż agregat nie może pracować na sieci (jeżeli nie chcesz go zgłaszać), to nie ma fizycznej możliwości być zasilał instalację odbiorczą jednocześnie z sieci i agregatu?
[quote=“gadek80, post:3, topic:15245, full:true, full:true”] Ogólnie problem ze zgłoszeniem jest taki, że z tego co słyszałem od 1 lipca 2025 rosną wymagania co do emisji przez agregaty i większość agregatów nie będzie ich spełniać.
[/quote]
Mnie wymysły ekologów niebardzo interesują, ale na pewno będzie się to dało obejść. Musisz porozmawiać z projektantem który będzie Ci tę instalację projektował, by zrobił to tak że agregatu nie będzie w planie. Będzie “obce źródło wytwórcze” które może być dołączone do sieci, i na planie instalacja będzie się kończyła złączem Powerlock. Normalnie zwykłe złacze trójfazowe CEE 125A raczej nie pozwoli przesłać 110kW chyba że zapewnisz cosfi około 1, więc w praktyce zamontowałbym właśnie jakiś większy Powerlock. Wtedy Ty nie będziesz miał na terenie zakładu agregatu niespełniającego norm emisji, a w OSD będzie zgłoszone że taki agregat możesz podłączyć. Kwestia wykonania papierologii odpowiedniej.
[quote=“gadek80, post:3, topic:15245, full:true, full:true”]
UPS tu się nie przyda, gdyż nie ma takiej możliwości, aby agregat przełączając się zastąpił całkowicie pobór energii gdyż pobór jest na poziomie 150-200kW a agregat ma moc 110kW, więc ma to działać tak, że prąd płynie z sieci, za transformatorem będzie synchronizator sieciowy do którego dopiero w momencie potrzeby zostanie przywieziony agregat i podłączony. W tym momencie prąd na obiekty ma płynąć głównie z agregatu a to co brakuje ma być pobierane z sieci.

Na co dzień agregatu tam nie będzie tylko w sytuacjach kiedy będzie potrzebny.
[/quote]
Nie do końca to rozumiem. Normalnie takie agregaty używa się jako zasilanie awaryjne, gdy wystąpi zanik napięcia sieciowego. Tymczasem ty planujesz go używać razem z siecią. Czemu?

[quote=“w3501yyyy, post:4, topic:15245, full:true, full:true”]
planujesz go używać razem z siecią. Czemu?
[/quote] Domyślam się tylko, że autor chce “dostrzyknąć” moc podczasz jakiegoś konkretnego procecu technologicznego, bo pewnie sieć jest za słaba.

Często przedsiębiorcy korzystają z podobnego rozwiązania, bo np raz w tygodniu na kilka godzin trzeba odpalić jakiś duży piec a zapotrzebowanie mocy z OSD nie wystarcza. W mojej okolicy pracują co najmnie 2 takie układy (o których wiem), tyle, że agregaty nie są spięte z siecią a pracują tylko na potrzeby konkretnego odbioru (np pieca)…można powiedzić, taka praca wyspowa. Jeżeli odgadłem intencje autora, to polecam własnie takie rozwiązanie … moze lepiej czasem kupić wiekszy agregat, niż ponieść koszty spełnienia warunków pracy równoległej.

Do wspólpracy z siecią oprócz całej otoczki o której napisał kol. w3501yyy musi być konkretna automatyka do synchronizacji i (tego pewien nie jestem) generator raczej synchroniczny.

Dotąd widziałem w zakładach tylko 2 generatory mogące pracować z siecią i były to właśnie synchrony (oba w rafineriach).

[quote=“elmontjs, post:5, topic:15245, full:true, full:true”]
Domyślam się tylko, że autor chce “dostrzyknąć” moc podczasz jakiegoś konkretnego procecu technologicznego, bo pewnie sieć jest za słaba.[/quote]
No jak? Pobór mocy około 150kW, umowna 300 czyli mamy 150 w zapasie, a on będzie agregat 110kW zamawiał? Mimo wszystko jeżeli tak jest to proponowałbym raczej zmianę mocy umownej, albo modernizację maszyny by ciągnęła mniejszą moc. Bo jak rozumiem informacja o tym że będzie trzeba ją uruchomić pojawia się na tyle wcześnie, że jest czas zamówić agregat, więc powiedzmy dwukrotnie wolniejsze nagrzewanie nie jest problemem.
[quote=“elmontjs, post:5, topic:15245, full:true, full:true”] Często przedsiębiorcy korzystają z podobnego rozwiązania, bo np raz w tygodniu na kilka godzin trzeba odpalić jakiś duży piec a zapotrzebowanie mocy z OSD nie wystarcza. W mojej okolicy pracują co najmnie 2 takie układy (o których wiem), tyle, że agregaty nie są spięte z siecią a pracują tylko na potrzeby konkretnego odbioru (np pieca)…można powiedzić, taka praca wyspowa. Jeżeli odgadłem intencje autora, to polecam własnie takie rozwiązanie … moze lepiej czasem kupić wiekszy agregat, niż ponieść koszty spełnienia warunków pracy równoległej.[/quote]
O i to byłoby dużo prostsze. Odpowiedni przełącznik by przełączyć zasilanie pieca na agregat i tyle. Mimo wszystko 110kW z agregatu zamiast 150kW z sieci?
[quote=“elmontjs, post:5, topic:15245, full:true, full:true”] Do wspólpracy z siecią oprócz całej otoczki o której napisał kol. w3501yyy musi być konkretna automatyka do synchronizacji [/quote] To Autor już o czymś takim wspominał. [quote=“elmontjs, post:5, topic:15245, full:true, full:true”] i (tego pewien nie jestem) generator raczej synchroniczny. [/quote]
Oj… nie jestem pewien ale asynchron też dałby myślę spokojnie radę, jednakże to nie może być przypadek że asynchronów już się w zasadzie nie buduje.
[quote=“elmontjs, post:5, topic:15245, full:true, full:true”] Dotąd widziałem w zakładach tylko 2 generatory mogące pracować z siecią i były to właśnie synchrony (oba w rafineriach).
[/quote] Ja widziałem kilka zakładów w których stały agregaty 1MW sztuka na silnikach Caterpilara. Byłem przy ich teście działania, to słup spalin było widać pewnie z kilku kilometrów. Ale polecam, jednak jak odpala się wielki silnik to mordka się sama uśmiecha :smiley:

[quote=“w3501yyyy, post:6, topic:15245, full:true, full:true”]
No jak? Pobór mocy około 150kW, umowna 300 czyli mamy 150 w zapasie, a on będzie agregat 110kW zamawiał?
[/quote] No widzisz :wink: , jednak coś jeszt na rzeczy:
Agregat nie będzie tam na stałe, tylko w przypadku kiedy może być za mało energii lub będzie trzeba wesprzeć pobór z sieci będzie podłączony i uruchomiony
[/quote]

jednakże to nie może być przypadek że asynchronów już się w zasadzie nie buduje.
[/quote] …e tam, buduje się, ale działają głównie jako zasilania awaryjne

[quote=“elmontjs, post:7, topic:15245, full:true, full:true”]
Prędzej strzelałem że kolega chce agregatem zasilać jak będzie miał prąd darmowy - rozliczanie 15-minutowe się zbliża. Ze 2 lata temu tak było, że prąd z agregatu wychodził taniej niż z sieci, a jeżeli jeszcze agregat zastąpimy kogeneratorem to mamy ciepło za darmo.

[quote=“elmontjs, post:7, topic:15245, full:true, full:true”] …e tam, buduje się, ale działają głównie jako zasilania awaryjne
[/quote]
Właśnie, odnośnie asynchrona - nie wiem czy z kimś rozmawiałem tu na forum, czy u siebie, ale u pewnej osoby taki generator asynchroniczny klatkowy o mocy rzędu 4kW, dawał radę rozpocząć pracę samowzbudnie z magnetyzmu szczątkowego. Jeżeli tak jest to mocno upraszcza nam to rozruch.

Ja na razie wszystkie generatory średnie i dużej mocy widziałem jako synchroniczne obcowzbudne. Szczególnie o mocach idących w setki i tysiące kilowatów.

Był jeden szpital pod Stutgartem, gdzie generator stał w piwnicy. Jak go testowali to aż mi się płakać chciało, bo on od decyzji o uruchomieniu do pełnej mocy miał bodajże max 30 sekund. W praktyce automatyka go odpalała, przez 10s chodził na jałowo, potem szybki skok prędkości silnika do 3000 rpm (na oko, generalnie mocno obroty mu rosły), i po kilku sekundach załączenie generatora i moc natychmiast do znamionowej. Na zimnym silniku który został odpalony po kilku tygodniach stania. Żeby jeszcze miał grzałki w bloku zamontowane jak w przypadku silników centrali instalacji tryskaczowej, gdzie tamte silniki zwykle elektrycznie są podgrzewane ciągle. Ten był całkiem zimny.

Postaram się to dokładnie opisać teraz.
Taryfa B. Do transformatora jest podpiętych kilka podmiotów, sklep, pizzeria, stacja, sklep, myjnia itp. Wszyscy razem pobierają średnio koło 150kW.
Właściciel transformatora ma możliwość skorzystania z rynku mocy w którym za oddanie mocy na przywołanie otrzymuje roczne wynagrodzenie. Czyli kiedy elektrownie nie wydalają z produkcją takie firmy zmniejszają swoje zużycie na poczet domów i innych mniejszych firm. Niektóre firmy korzystające z tego po prostu na czas przywołania mocy (obniżenie poboru z sieci) wyłączają maszyny i pobór z sieci spada.
Obniżenie mocy musi być tak duże jak zapisane w umowie w tym przypadku 100kw, więc dlatego agregat o mocy 100kW i maksymalnej 110kW.
Nie ma możliwości aby dane podmioty się wyłączyły, bo muszą dalej działać stąd rozwiązanie, że agregat połączony przez synchronizator z siecią swoją produkcją zmniejszy pobór z sieci właśnie o 100kW, więc jeżeli o danej godzinie będzie pobór 150kW, włączy się agregat i z sieci będzie pobierane tylko 50kW.
Wszystko by było OK, nawet nie byłoby problemu ze zgłoszeniem agregatu, tylko jeśli on będzie zgłoszony trzeba podać jego normy emisyjne, które od 1 lipca będą wysokie i tego wymaga oferent który płaci klientowi za oddanie mocy na żądanie.
Natomiast jeśli nie jest zgłoszony nie musi podawać jego parametrów. Takie obniżenie mocy będzie potrzebne tylko w momencie przywołania mocy, w tamtym roku było raz i wcześniej chyba przez 4 lata tego nie było, oraz maksymalnie 4 razy w roku testowe obniżenie mocy na jedną godzinę.

Więc głównym problemem są normy które trzeba podać przy zgłoszonym agregacie a te na pewno nie będą spełnione a w przypadku niezgłoszenia problemem będzie to że jednak będzie działał wspólnie z siecią mimo, że na pewno nic nie odda wtedy prądu do sieci.

Agregat nie będzie w tym miejscu na stałe. Będzie włączany wyłącznie ręcznie i nie musi być w stanie gotowości.
Wiem, że są firmy, które agregatu w ogóle nie zgłaszały, mimo że go mają, leczy być może jest ale działa tylko w momencie kiedy nie ma prądu z sieci.

Klient ma zgłoszoną fotowotaikę 50kWp.

[quote=“gadek80, post:9, topic:15245, full:true, full:true”]
stąd rozwiązanie, że agregat połączony przez synchronizator z siecią swoją produkcją zmniejszy pobór z sieci właśnie o 100kW, więc jeżeli o danej godzinie będzie pobór 150kW, włączy się agregat i z sieci będzie pobierane tylko 50kW.
[/quote] To wcale nie takie oczywiste a wręcz Twój rachunek jest małoprawdopodobny! Może się okazać, że będziecie produkować więcej mocy biernej a czynna będzie tylko ułamkiem tego, co założyłeś.

Natomiast jeśli nie jest zgłoszony nie musi podawać jego parametrów
[/quote] Trochę to ryzykowne. Podczas pracy agregatu mogą wydarzyć się na sieci różne rzeczy i taki niezgłoszony agregat może stać się zagrożeniem - nie boicie się tego? … oby nie było drożej.

Do transformatora jest podpiętych kilka podmiotów, sklep, pizzeria, stacja, sklep, myjnia itp. Wszyscy razem pobierają średnio koło 150kW.
[/quote] Dlaczego nie chcecie zasilić cząść tych odbiorów w sposób wyspowy z agregatu? (tak , jak pisałem wyżej). Oczywiście nie da się zrobić przełączenia bezprzerwowo, ale też nie są to nizapowiedziane przerwy - można się do nich przygotować i …znikają wam wszystkie problemy ze zmniejszeniem mocy i zgłoszeniem agregatu.

Nie może być wyspowo, gdyż musi być to dokładnie 100kW mniej +/- 5% a nie da się wyliczyć czy i ile dokładnie wyspa by pobierała w danym momencie rozrzut poboru energii jest od 120 do 200kW w tej samej godzinie różnego dnia.
Czemu by miała powstać moc bierna, przecież agregaty kogeneracyjne normalnie pracują w połączeniu z synchronizatorami sieciowymi?

[quote=“elmontjs, post:10, topic:15245, full:true, full:true”]
Trochę to ryzykowne. Podczas pracy agregatu mogą wydarzyć się na sieci różne rzeczy i taki niezgłoszony agregat może stać się zagrożeniem - nie boicie się tego? … oby nie było drożej.
[/quote]
Nie nie, żeby była jasność - nie namawiam do podłączania agregatu do sieci bez ego zgłoszenia. Wręcz to odradzam. Jedynie wyszczególniłem przypadki w których agregatu zgłaszać nie trzeba - nie trzeba zgłaszać agregatu podłączonego do sieci, jeżeli on nie jest podłączony do sieci, tylko pracuje wyspowo.
[quote=“elmontjs, post:10, topic:15245, full:true, full:true”]
Nie może być wyspowo, gdyż musi być to dokładnie 100kW mniej +/- 5% a nie da się wyliczyć czy i ile dokładnie wyspa by pobierała w danym momencie rozrzut poboru energii jest od 120 do 200kW w tej samej godzinie różnego dnia.

Czemu by miała powstać moc bierna, przecież agregaty kogeneracyjne normalnie pracują w połączeniu z synchronizatorami sieciowymi?
[/quote]
Jak nie może być wyspowo to masz obowiązek go zgłosić. I tu w zasadzie dyskusje na temat zgłaszania agregatu moglibyśmy zakończyć.

Moc bierna nie powstanie, ona ciągle tam jest. To jest dokładnie ten sam przypadek z którym borykają się niektórzy użytkownicy fotowoltaiki. Pobierali moc czynna plus bierna z sieci i było ok - współczynnik mocy był w dopuszczalnym zakresie. Włączyli PV, czynna leci z PV a bierna dalej ciągną z sieci. Współczynnik mocy kosmicznie przekroczony i płacą ogromne kary.

[quote=“w3501yyyy, post:12, topic:15245, full:true, full:true”]
Moc bierna nie powstanie, ona ciągle tam jest.
[/quote] No jest, bo “powstaje”. dla agregatu będzie zgadzać się moc pozorna a ta, jak wiadomo, to pierwiastek sumy kwadratów P i Q. Wiec jak bedzie mniejsze P, to automatycznie rośnie Q.

[quote=“w3501yyyy, post:12, topic:15245, full:true, full:true”]
gdyż musi być to dokładnie 100kW mniej +/- 5%
[/quote] Ja zapytam, jak chcesz “zmusić prąd” w odbiornikach, żeby one pobierały całe 100kW tylko z agregatu a nic z sieci? … jeżeli sieć i agregat są połaczone równolegle.

[quote=“elmontjs, post:13, topic:15245, full:true, full:true”]
No jest, bo “powstaje”. dla agregatu będzie zgadzać się moc pozorna a ta, jak wiadomo, to pierwiastek sumy kwadratów P i Q. Wiec jak bedzie mniejsze P, to automatycznie rośnie Q.
[/quote]
Bardziej mi chodziło o to, ze jak bez agregatu ciągną 150kW i 50kVar (czyli tg(fi) w okolicach 0.33), to po podłączeniu agregatu na 100kW parametry mocy podstacji zmienia się na 50+50, tg(fi) około 1 i mimo mniejszej mocy czynnej kupowanej, będą płacili więcej ogromnych kar za przekroczenie współczynnika mocy.

Moc bierna nie powstanie, ona ciągle tam jest.
[/quote] No jest, bo “powstaje”. dla agregatu będzie zgadzać się moc pozorna a ta, jak wiadomo, to pierwiastek sumy kwadratów P i Q. Wiec jak bedzie mniejsze P, to automatycznie rośnie Q.

gdyż musi być to dokładnie 100kW mniej +/- 5%
[/quote] Ja zapytam, jak chcesz “zmusić prąd” w odbiornikach, żeby one pobierały całe 100kW tylko z agregatu a nic z sieci? … jeżeli sieć i agregat są połaczone równolegle.
[/quote]

Na agregacie pewnie da się wymusić, żeby chodził na pełnych obrotach, tak zakładam.

Pewnie gdyby normlanie działał na regulatorze to pewnie chodziłby na wolnych obrotach, gdyż nie odczuwałby, że prąd jest potrzebny skoro z sieci dalej normalnie płynie prąd, lecz jeżeli będzie synchronizator sieciowy i agregat ustawiony na maksymalne 100kW to przecież nie zostanie pobrane z sieci więcej niż potrzebne?

Nie znam się na elektryce dlatego też pytam.

Wiem, że agregaty biogazowe z kogeneracją tak właśnie działają a nawet jak mogą jeszcze oddają prąd do sieci. Również posiadają sybchronizatory sieciowe.

Kolejny klient z którym rozmawiam o takim rozwiązaniu powiedział mi że tak mają.

Posiadają agregat kogeneracyjny z synchronizatorem sieciowym i agregaty dieslowskie, które jeszcze synchronizatora nie mają.

[quote=“gadek80, post:15, topic:15245, full:true, full:true”]
Na agregacie pewnie da się wymusić, żeby chodził na pełnych obrotach, tak zakładam
[/quote] …aaa, czyli chciałbyś, żebyśmy pomogli Ci w kombinatorstwie ? To podpowiem jedynie tyle… tak masz obowiązek zgłosić możliwość przyłączenia agregatu do sieci i od Z.Energetycznego dostaniesz wytyczne/warunki, jak to wykonać i co musisz spełnić.

Synchronizator to jedynie urządzenie pozwalające w miarę łagodnie połączyć ze sobą dwa źródła napięcia przemiennego. Odpowiada za pomiar przesunięcia fazowego między obydwoma źródłami i zamyka styczniki gdy te przesunięcie zbliży się do 0. Natomiast za balansowanie obciążeniem poszczególnych źródeł odpowiadają układy, w tym przypadku, sterujące pracą generatora. W generatorze asynchronicznym obciążenie zależy od prędkości obrotowej, a w synchronicznym od prądu wzbudzenia. Oczywiście w uproszczeniu bo wiele wartości fizycznych i parametrów jest ze sobą powiązanych.
Jak wspominałem wcześniej - jeżeli zamierzasz w jakikolwiek sposób podłączać obce źródło wytwórcze (nieważne czy to generator, falownik czy wróżka), masz obowiązek to zgłosić. Takie działania wymagają zgody OSD która określa wymagania i wytyczne dla prac, na ich podstawie opracowywany jest projekt który ponownie OSD musi zaakceptować, po wykonaniu prac zgodnie z projektem następuje odbiór przez pracownika OSD.
W przypadku gdy nie chcesz zgłaszać jakiegokolwiek agregatu do OSD masz obowiązek zapewnić że nie ma fizycznej możliwości by Twój generator pracował na sieci, oczywiście wymagany jest do tego projekt który jako dupochron składasz u OSD, ponownie informując ich że generator posiadasz, ale nie jest on podłączany do sieci. Czy możesz tego nie składać? Oczywiście że możesz ale w razie kontroli będzie trzeba się tłumaczyć i tak czy tak się dowiedzą.
Jeżeli chcesz by generator pracował równolegle z siecią, MUSISZ GO GŁOSIĆ, NIE MA INNEJ OPCJI. Natomiast wiem że da się zgłosić możliwość podłączenia generatora, bez fizycznego urządzenia zainstalowanego na obiekcie. Wtedy powinny ominąć cię problemy wynikające z wymysłów pseudoekologicznych, jednocześnie będziesz technicznie i biurokratycznie czysty. Zapytaj kolego @MEGAVOLTA, robi dla Taurona i jest szansa że zna konkrety przy wykonywaniu takich instalacji.

[quote=“w3501yyyy, post:17, topic:15245, full:true, full:true”]
W przypadku gdy nie chcesz zgłaszać jakiegokolwiek agregatu do OSD masz obowiązek zapewnić że nie ma fizycznej możliwości by Twój generator pracował na siec
[/quote] Zobacz, to też zależy od operatora : <LINK_TEXT text=“https://blog.maciejdolata.com/instalacj … etycznego/”>Agregat prądotwórczy w domu, a zgłoszenie do Zakładu Energetycznego - Maciej Dolata: Elektrotechnika praktyczna</LINK_TEXT>

[quote=“elmontjs, post:18, topic:15245, full:true, full:true”]
Zobacz, to też zależy od operatora : <LINK_TEXT text=“https://blog.maciejdolata.com/instalacj … etycznego/”>Agregat prądotwórczy w domu, a zgłoszenie do Zakładu Energetycznego - Maciej Dolata: Elektrotechnika praktyczna</LINK_TEXT>
[/quote]
Nie zależy. Obowiązek zgłaszania obcych źródeł wytwórczych jest podany w prawie energetycznym. Nie opieraj swoich działań o losowe pisemka wysyłane w odpowiedzi na pytanie, bo są warte mniej niż papier na którym zostały wysłane. Każdy OSD ma dokładnie takie same obowiązki i obowiązuje go to samo prawo.

Nie masz obowiązku jako takiego informowania OSD że masz agregat pracujący poza siecią, ale w razie wątpliwości będziesz musiał udowodnić że pracuje on poza siecią.

[quote=“w3501yyyy, post:19, topic:15245, full:true, full:true”]
Nie zależy. Obowiązek zgłaszania obcych źródeł wytwórczych jest podany w prawie energetycznym. Nie opieraj swoich działań o losowe pisemka wysyłane w odpowiedzi na pytanie, bo są warte mniej niż papier na którym zostały wysłane
[/quote] Myślę, że wypowiedziałeś się nie czytając artykułu. Jeżeli chodzi o pracę równoległą agregatu z siecią, to nie ma dyskusji. Ale tu masz odpowiedzi z różnych OSD na rezerwowe zasilanie agregatem z przełącznikiem ręcznym (agregat/ 0 / sieć) lub automatycznym SZR - czyli to, co mogłoby się wydawać, że nie wymaga zgłoszenia (co sam gdzieś wyżej sugerowałeś i ja też, bo u mnie nie wymaga).