Czy zgłoszenie agregatu w taryfie B jest obowiązkowe?

[quote=“elmontjs, post:20, topic:15245, full:true, full:true”]
Myślę, że wypowiedziałeś się nie czytając artykułu. Jeżeli chodzi o pracę równoległą agregatu z siecią, to nie ma dyskusji. Ale tu masz odpowiedzi z różnych OSD na rezerwowe zasilanie agregatem z przełącznikiem ręcznym (agregat/ 0 / sieć) lub automatycznym SZR - czyli to, co mogłoby się wydawać, że nie wymaga zgłoszenia (co sam gdzieś wyżej sugerowałeś i ja też, bo u mnie nie wymaga).
[/quote]
Nadal nie rozumiem o co Ci chodzi. “to, co mogłoby się wydawać, że nie wymaga zgłoszenia” - no nie wymaga, i nigdy nie wymagało. Tylko musi być zagwarantowane że nie da się załączyć jednocześnie sieci i agregatu. Także dwa wyłączniki nadprądowe, spośród których UMOWNIE załączamy tylko jeden, nie przejdą. Blokada mechaniczna rozwiąże problem. Są automatyczne porządne przełączniki SZR z mechanicznymi blokadami styków, albo elektroniczną kontrolą styków (kosztujące grube tysiące), są kontrolery SZR do których dokładamy 2 styczniki i uzyskujemy fajny układ w okolicach tysiaka. Natomiast pośród użytkowników falowników hybrydowych królują tanie chińskie przekaźniki udające SZR, będące w rzeczywistości zwykłymi przekaźnikami bez żadnych układów kontroli styków ani blokad mechanicznych - jak się uszkodzi albo się styki skleją to może się to połączyć w dowolny losowy sposób. Jedna faza z agregatu, dwie fazy z sieci…

[quote=“w3501yyyy, post:21, topic:15245, full:true, full:true”]
Nadal nie rozumiem o co Ci chodzi. “to, co mogłoby się wydawać, że nie wymaga zgłoszenia” - no nie wymaga, i nigdy nie wymagało.
[/quote]
Chodzi mi o to :

cyt:

“Enea:

W odpowiedzi na zgłoszenie uprzejmie informujemy, iż zamiar zainstalowania wewnątrz instalacji agregatu prądotwórczego należy zgłosić do ENEA Operator Sp. z o.o. – Zakład Rozwoju i Inwestycji – Wydział Przyłączeń i Rozwoju Sieci ( Poznań, ul. Panny Marii 2 ) podając : adres obiektu, numer PPE i licznika. Nie obowiązuje szablon takiego zgłoszenia, a więc powinno to być pismo, do którego prosimy załączyć aktualny schemat instalacji od miejsca przyłączenia do sieci ENEA do miejsca włączenia agregatu. W odpowiedzi na zgłoszenie otrzymają Państwa wytyczne realizacji i wymagania dla sposobu przyłączenia takiego agregatu. Odbiór techniczny instalacji i próbne uruchomienie należy przeprowadzić przy współudziale przedstawicieli ENEA Operator Sp. z o.o”

Choć przepisy tego nie wymagają, OSD ma prawo mieć swoje wytyczne w tej kwestii i je egzekwować … możesz się z tym nie zgodzić, ale tak jest.

[quote=“elmontjs, post:22, topic:15245, full:true, full:true”]
Chodzi mi o to :

cyt:

“Enea:

W odpowiedzi na zgłoszenie uprzejmie informujemy, iż zamiar zainstalowania wewnątrz instalacji agregatu prądotwórczego należy zgłosić do ENEA Operator Sp. z o.o. – Zakład Rozwoju i Inwestycji – Wydział Przyłączeń i Rozwoju Sieci ( Poznań, ul. Panny Marii 2 ) podając : adres obiektu, numer PPE i licznika. Nie obowiązuje szablon takiego zgłoszenia, a więc powinno to być pismo, do którego prosimy załączyć aktualny schemat instalacji od miejsca przyłączenia do sieci ENEA do miejsca włączenia agregatu. W odpowiedzi na zgłoszenie otrzymają Państwa wytyczne realizacji i wymagania dla sposobu przyłączenia takiego agregatu. Odbiór techniczny instalacji i próbne uruchomienie należy przeprowadzić przy współudziale przedstawicieli ENEA Operator Sp. z o.o”

Choć przepisy tego nie wymagają, OSD ma prawo mieć swoje wytyczne w tej kwestii i je egzekwować … możesz się z tym nie zgodzić, ale tak jest.
[/quote]

Po pierwsze - nie wiemy jakie “redakcja” zadała konkretnie pytanie Enei.

Po drugie - Odpowiedź nie wskazuje na to czy agregat będzie lub nie będzie podłączony do sieci. Możliwe że osoba odpowiadająca założyła, że skoro dostała takie pytanie to znaczy że podłączony do sieci będzie, dlatego odpowiedziała że trzeba to zgłosić. Postępowanie jakie podała idealnie pasuje do sytuacji w której podłączamy agregat pracujący na sieci, w Tauronie jest identycznie.

Po trzecie - pisałem już byś nie sugerował się pseudoartykułami w jakichś internetowych szmatławcach, w których jedyne co można przeczytać to wyjęte z kontekstu odpowiedzi na nieznane pytania.

[quote=“w3501yyyy, post:23, topic:15245, full:true, full:true”]
Po pierwsze - nie wiemy jakie “redakcja” zadała konkretnie pytanie Enei.
[/quote] Proszę przeczytaj … wszystko Dolata opisał.
[quote=“w3501yyyy, post:23, topic:15245, full:true, full:true”]
pisałem już byś nie sugerował się pseudoartykułami w jakichś internetowych szmatławcach, w których jedyne co można przeczytać to wyjęte z kontekstu odpowiedzi na nieznane pytania.
[/quote] Masz pytanie , masz odpowiedzi (3) - zakładam, że nie zmyślone. Redakcji nie oceniam, czy szmatławiec, czy nie ale fakty masz na tacy. Choć wiem, że Pan Dolata zabłysnął już kilkoma “rewelacjami” w necie, to tutaj nie opieram się na jego wiedzy, tylko jego korespondencji z OSD.

Nie bronię tu stanowiska Enei, ale wszyscy dobrze wiemy, że czasem OSD przez urzędniczy upór, jakąś nadgorliwość niczym nie popartą jest swego rodzaju “państwem w państwie”.