Mam problem tego typu:
W moim gmach jest podłączony UPS 80 kVA który zabezpiecza tylko sieć wydzieloną ( komputerową). Dotychaczas każdy komputer miał swojego małego UPS’a. I teraz czy te małe mogą zostać czy nie ???Według logiki nie ma potrzeby. Czy małe ups’y nie będą przeszkadzać w pracy centralnego.
Bardzo proszę o pomoc !
POZDR.
Według mnie małe UPS-y niepotrzebnie będą obciążały centralny UPS, który będzie musiał pokryć dodatkowo straty energii w tych urządzeniach.
Witam Kolegę " mirol " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Mogą.
Zawsze jest to dodatkowe zabezpieczenie. Przecież centralny UPS też może paść. Instalacja również. Przypuszczam również że na jednym zabezpieczeniu są podłączone po kilka komputerów.
W tym przypadku nie ma żadnego znaczenia co zasila mały UPS i nie będzie przeszkadzać w pracy centralnego.
Witam Kolegę " THOMAS " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Częściowo to prwada. Nie ma nic za darmo. Poza tym straty energii są znikome i jeszcze mniejsze gdy małe UPS’y mają “bypass”.
Witam Kolegów.
Rozwiązanie z indywidualnymi UPS-ami oraz szeregowo centralnym UPS chyba ma sens tylko do końca żywotności indywidualnych UPS-ów, gdyż koszt utrzymania takiej instalacji (wymana baterii) jest dość wysoki. Chyba że kluczową rolę stanowi tutaj pewność zasilania a nie koszty (a tego nie wiemy).
Bardzo ciekawe swierdzenie - mniejsze straty, gdy UPS ma Bypass?!
I niestety nie jest prawdziwe.
-
Małe UPS to w większości wypadków off-line lub line-interractive pozbawione takich wygód jak Bypass ponieważ same “są jak Bypass” - przekazują to co jest w sieci do odbiorów. Jak napięcie znika lub znacznie się obniża próbują korygowac lub załączają baterie.
-
UPS z Bypass’em generuje większe straty bo… ma wiecej elementów!
Proste ale prawdziwe.
-
UPS’y jak najbardziej mogą pracować w kaskadzie i jest to powszechnie stosowane - oczywiście z pewnymi zastrzeżeniami np. co do stosunku ich mocy. Kaskadowe połączenie może być stosowane np. do:
- zabezpieczenia krytycznego odbioru od awarii wewnątrz sieci wydzielonej zasilanej z dużego UPS
- zapewnienia przedłużonego podtzrymania dla wybranego odbioru
(czas podtrzymania jest suma czasów dużego i małego UPS)…itd.
- W praktycznych zastosowaniach dodatkowe straty mocy małych UPS są pomijalnie małe.
Pozdrawiam
UPS
Witam Kolegę UPS i wszystkich Kolegów na FORUM.
Odnośnie strat mocy to sobie myślę że UPS normalnie pracujący na obejściu pobiera moc będącą sumą:
P_sum = P_odbiorników + P_elektroniki1 + P_doładowania_akumulatorów.
UPS bez obejścia pobiera moc:
P_sum = P_odbiorników + P_elektroniki2 + P_doładowania_akumulatorów + P_falownika.
Myślę że straty na falowniku będą większe niż różnica elektroniki 1 - 2.
UPS jednej firmy będzie miał straty np. 1% a innej np. 3%.
Ale jak napisałem “tak sobie myślę” gdyż Kolega UPS jest bardziej doświadczony w tym temacie niż ja.
Najważniejsze jest to że zarówno ja jak i Kolega piszemy że straty te są znikome czy pomijalnie małe.
zapewnienia przedłużonego podtrzymania dla wybranego odbioru
(czas podtrzymania jest suma czasów dużego i małego UPS)
O tym nie pomyślałem. Jest to kolejna istotna zaleta stosowania UPS’ów kaskadowo tym bardziej jak już są one kupione.
[quote=“KSKRAK_Krystyn, full:true”]Odnośnie strat mocy to sobie myślę że UPS normalnie pracujący na obejściu [/quote]??
UPSy normalnie nie pracują na Bypassie.
Bypass to dodatek dla stanów awaryjnych (serwis, przegrzanie,
długie przeciążenie itp.)
Są UPS’y, które posiadaja tzw. tryb ECO (lub podobny), polegający na pracy na Bypassie i przełączeniu na falownik przy zakłóceniach ale:
- Praktyczne znaczenie takiego trybu to przede wszystkim modny ekologiczny marketing
- w trybie ECO nawet jeżeli UPS pracuje na Bypass to i tak falownik jest cały czas włączony, aby mógł szybko/natychmiast przejąć obciążenie.
Pozdrawiam
Paweł Kwiatkowski
Witam Kolegę Pawła i wszystkich Kolegów na FORUM.
Rzuciłem okiem na: http://www.ups.pl/ z której przytoczę moje wiadomości.
UPSy normalnie nie pracują na Bypassie. Bypass to dodatek dla stanów awaryjnych (serwis, przegrzanie, długie przeciążenie itp.)
Zgadzam się że funkcja ECO jest instalowana w UPS’ach o większych mocach zapewne i myślę że z powodu dodatkowych kosztów elektroniki które mogą być nieekonomiczne z małych UPS’ach.
- w trybie ECO nawet jeżeli UPS pracuje na Bypass to i tak falownik jest cały czas włączony, aby mógł szybko/natychmiast przejąć obciążenie.
To jest prawda ale mnie chodziło o straty energii przesyłanej przez falownik a nie prąd który pobiera elektronika. Co prawda może niejasno sprecyzowałem pytanie.
Są UPS’y, które posiadaja tzw. tryb ECO (lub podobny), polegający na pracy na Bypassie i przełączeniu na falownik przy zakłóceniach ale:
- Praktyczne znaczenie takiego trybu to przede wszystkim modny ekologiczny marketing
Myślę jednak że nie chodzi o marketing lecz o koszty energii.
Funkcja Efficiency Optimiser
Funkcja ta, aktywowana opcjonalnie podczas instalacji systemu, zwiększa uśrednioną wartość sprawności zasilacza nawet do 99%. Jeżeli jakość napięcia zasilającego jest wysoka, UPS automatycznie przełącza się do trybu by-pass dla zapewnienia większej sprawności; w razie wystąpienia zakłóceń UPS przełącza się w ułamku sekundy do trybu on-line.
Z w/w strony www.
I tam również jest podana różnica w sprawności np.:
- sprawność w trybie ONLINE > 94%,
- sprawność w trybie ECOMODE > 99%.
Myślę że różnica strat 5% szybko się zrekompensuje zwłaszcza przy dużych UPS’ach.
*** Ale powróćmy do początku ******
Według mnie małe UPS-y niepotrzebnie będą obciążały centralny UPS, który będzie musiał pokryć dodatkowo straty energii w tych urządzeniach.
Częściowo to prwada. Nie ma nic za darmo. Poza tym straty energii są znikome
W praktycznych zastosowaniach dodatkowe straty mocy małych UPS są pomijalnie małe.
Tu jest zasadnicze pytanie “kto ma rację”?
- sprawność w online UPS o mocy 700-3000VA > 86%,
- sprawność w online UPS o mocy 5000-6000VA > 90%,
- sprawność w online UPS o mocy 7,5-15 kVA > 94%.
Coś mi się zdaje że Kolega THOMAS był bliżej prawdy.
Ps.
Mam parę instrukcji i gwarancji UPS’ów które kupowałem o mocy 500 i 700 VA gdzie producenci nie pofatygowali się napisać wartość sprawności w procentach. Pytanie - dlaczego?
Kolego KSKRAK_Krystyn
Stwierdziłem, że w małych UPS’ach nie ma Bypass’u, miałem na mysli UPS’y “pod biurkiem” czyli nie On Line. A funkcja EKO to poprostu funkcja software’owa, która umożliwia odpowiednie sterowanie trybami pracy.
Aktualnie coraz więcej małych On-Line ją posiada.
Co do różnicy sprawności (z ekonomicznego punktu widzenia) prawda, może się szybko zwrócić.
Nie można jednak zapominać o Kolegach na forum, dla których praktyczne znaczenie ma pewność działania i w konsekwencji święty spokój - a tego ECO nie zagwarantuje:
- uzyteczny tylko przy stabilnych parametrach zasilania,
- dostępny tylko dla pracy pojedynczej UPS (nie dla równoległej)
- moment przełączenia (jednak) posiada minimalną zwłokę,
- podczas przełączenia duzego obciążenia (bliskiego mocy nominalnej) mogą nastapić wahania napięcia np. przez 20ms…itd.
Przy projektowaniu i realizacji systemów zasilania gwarantowanego radzę jednak zacząć od pewności działania, a zakończyć na potencjalnych oszczędnościach. Kalkulowane zwroty zaoszczędzonej energi mogą się okazać nie wystarczające przy poważniejszej awarii.
“sprawność w online UPS o mocy 700-3000VA > 86%,…
…Coś mi się zdaje że Kolega THOMAS był bliżej prawdy.”
Więc policzmy np. UPS 1kVA dla 100% (1kVAx0.8=800W)
dostajemy straty 112W. Biorąc pod uwagę, realne obciążenie na poziomie 50% dostajemy straty na poziomie ok 55W. Co w zamian omawialiśmy - wybór w zależności od punktu “siedzenia”.
“Mam parę instrukcji i gwarancji UPS’ów które kupowałem o mocy 500 i 700 VA gdzie producenci nie pofatygowali się napisać wartość sprawności w procentach. Pytanie - dlaczego?”
Nie wiem jakie to UPS’y ale po mocach pewnie Off-Line/LineInterractive.
Czyli powinni podać np. ok. 90% (bez ładowania baterii).
Ale dla takiej technologii wykonania jest ona osiągana w warunkach idealnych, gdy napięcie jest stabilne bez zakłóceń a odbiory maja stałą moc i np. rezystancyjną. W praktyce sprawność takich urzadzeń zależy od tak wielu parametrów, że nawet jeżeli ktoś ja podaje nie ma ona praktycznego znaczenia.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
UPS
Moim skromnym zdaniem,cel stosowania UPS = bezpieczne (zachowanie danych ,na kompach!)zamknięcie systemu! = czas np.5min.Chyba że teraz są inne normy,mówiace że U.P.S = zasilanie stałe systemu?.
pozdrawiam!
Kolego petrakwap
W zupełności zgadzam się ze stwierdzeniem, że UPS służy przede wszystkim do zamknięcia systemu na PC.
Problem zaczyna się gdy “system” składa się dłużej lub nie powinien się złożyć np.:
- serwer obsługujący sieć komputerową powinien mieć czas na złożenie, zamknięcie aplikacji, wykonanie kopii zapasowych po zamknięciu PC. Na ww. czynności często potrzeba znacznie dłuższego czasu,
- ośrodki przetwarzania danych - inna bajka - często potrzeba 1-3h na bezpieczne złożenie,
- obsługa usług on-line lub np. niniejszego forum
(ciekawe jak jest zabezpieczony obsługujący nas serwer?)
Wesołych Świąt wszystkim na Forum
UPS
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Odnoście czasu podtrzymania to zgadam się z Kolegą UPS. Niektórzy oszczędzają na kasie i kupują małe czy duże UPS’y twierdząc że czas 5-10 min. jest wystarczający. Tylko nikt nie myśli że na 5 minut można iść zrobić sobie kawę lub skorzystać z toalety. Tak gdzie ja instaluję lub proponuję UPS’y to zakładam czas min. 20 min. oczywiście w prostych układach sieciowych lub dla samodzielnych jednostek końcowych.
(ciekawe jak jest zabezpieczony obsługujący nas serwer?)
To dla nas elektryków jest zasadnicze pytanie.
M.in. w tym temacie utworzyłem wątek “Tu jest chyba wielki błąd.” na:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=6822
W wątku tym dużo się od Kolegów (a zwłaszcza od Kol. UPS) dowiedziałem o UPS’ach za co dziękuję i zmobilizowało mnie to do poszerzenia rozdz. 18.12. w kolejnym wydaniu książki “WYTYCZNE – Pomiary w elektroenergetyce”.
Na koniec podam fajny adresik:
http://www.tbinkow.zee.prz-rzeszow.pl/UEWSK/UPS/budowa.html
Witam,
ISE.pl “kupuje usługę” zarządzania informatycznego, co pozwala nam skupić się na merytorycznej stronie działalności.
Zaspakajam ciekawość na temat obsługi naszych serwerów:
Do utrzymania naszych użytkowników wykorzystujemy klaster złożony z 45 jedno- i dwuprocesorowych platform serwerowych firmy Intel, z procesorami o szybkości do 2.4 GHz z 512 KB cache, pamięcią RAM 1 GB oraz macierzami dyskowymi o pojemności 120 GB.
Serwery są spięte w dwie równoległe sieci Ethernet o przepustowości 1 Gbit/s, obsługiwane przez przełączniki i routery firmy Cisco oraz firewall firmy NetScreen. Ochronę danych zapewniają dwa serwery backupu z macierzą dyskową o pojemności 2 TB, rozmieszczone w dwóch różnych punktach Polski. > Zasilanie awaryjne w postaci 2 ton akumulatorów oraz dwóch systemów UPS podtrzymujących zasilanie conajmniej na 24 godziny zapewnia datacenter i podlega całodobowej ochronie jak i nadzorowi operatorów.
Więcej na stronie naszego partnera
Oczywiście z tego Datacenter korzysta nie tylko ISE.pl ![]()
…
Problem zaczyna się gdy “system” składa się dłużej lub nie powinien się złożyć np.:
- serwer obsługujący sieć komputerową powinien mieć czas na złożenie, zamknięcie aplikacji, wykonanie kopii zapasowych po zamknięciu PC. Na ww. czynności często potrzeba znacznie dłuższego czasu,
…
Administrato da mi.po uszach,że robię reklamę.Ale ja chciałem.Was kochani tylko informować.Była moja Firma miała zamówienia,na “KONCENTRATORY-DANYCH” .To urządzenie ,składało się z płyty z ubożonym PC-em i własnym zasilaniem+U.P.S.Takie urządzenia stosuje się do gromadzenia -DANYCH.Ja tego nie uruchomiałem,
ale myślę,że oprogramowanie-wbudowane w ten,system,może “monitorować”-całą sieć!.Ten główny U.P.S - o którym jest mowa!-własnie coś takiego powinien posiadać..Proszę zauważyć ,że wiekszość systemów(nawet domowych)-ma wbudowane oprogramowanie np.obsługa klawiatury-system -czeka na naciśnięcie klawisza-jeśli przez określony czas-nie ma działań na klawiaturze,i nie jest uruchomiony program np.obsługa (wej-wyj)-system przechodzi w stan czuwania!.I teraz-poprzez szybkie łącze U.S.B (dwukierunkowa transmisja-komunikacja)-Główny U.P.S - mając wbudowany (procesor programowy)może sterować,całym (Systemem Ochrony Danych)-wszyskie kompy.pod kontrolą!.Tak jest ,na Wielkim Necie-ale to,chyba Wiecie?-znacie Państwo “Cokiers!?”-mały programik = info=dla “PORTALU,STRONY,lub indywidualnie=TROjANY!”. Proszę przemyśleć,czy nie można w ten sposób?,wybaczcie porównania,ale chciałem by to co mam na myśli było bardziej czytelne-nawet dla laika!.Mała uwaga do kolegi “Krystyna”-przyjacielu,systemykomputerowe-powinny być “energooszczędne”-UPS-y-wyposażone-w baterię akumulatorów=określony czas"życia"-ładowanie -rozładowanie=każda minuta jest “DROGA!”,to ja bym miał ,tyle od siebie.
Wszystkiego dobrego!,spokojnych świąt ,i dobrych dni życzę-Całemu Forum!
Piotr"petrakwap"
Kolego petrakwap
Czytałem tekst 3x i nic nie rozumiem… być może dlatego, że nie jestem laikiem?! ![]()
O co właściwie chodzi?
UPS
???
Kolego petrakwap
Nie rozumiem:
…może “monitorować”-całą sieć!.Ten główny U.P.S - o którym jest mowa!-własnie coś takiego powinien posiadać.
A w jakim celu UPS ma monitorować komputery? Dla celów szpiegowskich? ![]()
UPS to część sieci zasilającej jak np. trafostacja - może tu też zamontować coś do monitorowania i wyłączać odbiory marnujące energię?
.Proszę zauważyć ,że wiekszość systemów(nawet domowych)… Główny U.P.S - mając wbudowany (procesor programowy)może sterować,całym (Systemem Ochrony Danych)-wszyskie kompy.pod kontrolą!.
Owszem UPS ma mikrokontroler a czasami dwa ale bez monitorowania PC, drukarem maja one co robić!
Monitorują siec zasilającą, punkt przejścia przez zero, obciążenie, kształt sinusoidy, prąd ładowania, napięcia pośredniczące w przemianach, temperature podzespołów, baterii, obsługę panela kontrolnego, klawiatury, rejestru zdarzeń… I JEST TO ICH ZASADNICZA ROLA Za komunikację odpowiadają inne drobniejsze układy - i dobrze, bo nie wyobrazam sobie, żeby mikrokontroler monitorujący tysiące odbiorników zaniedbał np. kształt sinusoidy.
…uwaga do kolegi “Krystyna”-przyjacielu,systemykomputerowe-powinny być “energooszczędne”-UPS-y-wyposażone-w baterię akumulatorów=określony czas"życia"-ładowanie -rozładowanie=każda minuta jest “DROGA!”,
Zgadzam się przyjacielu - systemy komputerowe powinny być energooszczędne - TYLKO ŻE NIE SĄ!
Moce odbiorników komputerowych rosną!!!
Wydaje się, że to paradoksalne “jakto teraz, gdy mamy takie nowoczesne komputery…?” Tak. Moce PC rosną - jedynym wyjątkiem są te wyposażone w LCD. Moce serwerów rosną i to dużo szybciej.
Pozdrawiam
UPS
… zmobilizowało mnie to do poszerzenia rozdz. 18.12. w kolejnym wydaniu książki “WYTYCZNE – Pomiary w elektroenergetyce”.
Na koniec podam fajny adresik:
http://www.tbinkow.zee.prz-rzeszow.pl/UEWSK/UPS/budowa.html
Kolego KSKRAK_Krystyn
Bardzo sobie cenię “WYTYCZNE…” i podziwiam włożoną pracę w wydanie pozycji. Uzupełnienie jej na pewno podniesie jej atrakcyjność ale proszę nie uzupełniac jej o rysunki zawarte na ww. stronie. O ile zasada działania i opisy są OK to jednak rysunki, mimo że ładnie wyglądają - nie odzwierciedlają opisu, są błędne!!!
I tu się objawia siła marketingu. Prosze zwrócić uwagę, na wszystkich rysunkach jest ten sam układ: “prostownik - baterie - falownik”
A powinno być odpowiednio:
off-line: “ładowarka baterii - baterie - falownik” (ładowarka czyli z ang. Charger)
line-interactive: (na rysunku szczególny przypadek tzw. deltaconversion):
“falownik - baterie - falownik” (tak! 2x falownik)
on-line: “prostownik - baterie - falownik” (prostownik czyli z ang. Rectifier)
A różnica miedzy ładowarką a prostownikiem jest prosta.
Ładowarka jest w stanie ładowac baterie ale nie może zasilac falownika - jest za słaba.
Prostownik może zasilać falownik i przy okazji ładować baterie.
Podobnie z przebiegami napięć: jak odróżnic off-line od on-line? Po uszkodzonej baterii ![]()
Czy ja aby kolegów nie zanudzam? Jesli tak to przepraszam, ale czasami jak słysze jakie sa wyobrażenia o UPS, jego budowie itd… to nie moge sie powstrzymać
Pozdrawiam
UPS
witam.
Czy ja aby kolegów nie zanudzam? Jesli tak to przepraszam, ale czasami jak słysze jakie sa wyobrażenia o UPS, jego budowie itd… to nie moge sie powstrzymać
z ciekawością czytam posty kolegi - widać w nich znajomość tematu. szalona różnica z niektórymi wypowiedziami nieznających się a piszących o wszystkim.
pozdrawiam.