Czy rozpoczynać działalność związaną z pomiarami?

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Kolego Tomaszu, ogólnie biorąc to Kolegi post jest OK. ale:

Tak było w pewnym okresie i gdy nie było klauzuli odnośnie terminu ważności, to świadectwa kwalifikacyjne były „dożywotnie”.

Zgadzam się z Kolegą, „nieład” to bardzo dobre określenie pracy urzędników państwowych, na które to my, podatnicy wydajmy pieniądze.

Świadectwa kwalifikacyjne wystawione jako bezterminowe, tracą moc prawną w marcu 2010 roku, czyli od daty nowego rozporządzenia.

Witam

Dziękuję wszystkim za cenne informacje i rady. Jesli każda instalacja (odbiór) musi byc potwierdzona przez kogoś z UB to jak ja mógę rozwiazać problem skoro te uprawnienia można uzyskać po udokumentowaniu 5 lat praktyki w budownictwie. Ponad 30 lat pracuję w branży elektroniczno elktrycznej. 25 lat jako konstruktor elektronik , ale oprócz konstrukcji elektronicznej wykonywałem konstrukcje rozdzielni elktrycznych i wszelkich układów zasilania akceleratorów medycznych. Wykonywałem też projekty instalacji elektrycznych w szpitalach gdzie takie akceleratory instalowałem później. Często jadąc na instalację takiego akceleratora wykonywałem i mierzyłem taką instalację. Dodam tylko że taki akcelerator zajmuje dwa duże pomieszczenia i ma mnóstwo połączeń kablowych a napiĘcia dochadza do 50KV. Pod takim akceleratorem leży człowiek dotykając gołym ciałem jego części przewodzących , dlatego odbiur jego trwał nieraz 3 tygodnie a testy akceptacyjne zawierały ponad 50 str. Jako elektryk budowlany pracowałem tylko 7 miesięcy. Obecnie zostałem bezrobotny a kolega który ma firmę budowlaną chce wykonywać budynki kompleksowo razem z instalacją elektryczną i chce mi to zlecać. On posiada uprawnienia budowlane ale nie elektryczne. Czy w takiej sytuacji nie mozna by “połaczyć sił uprawnieniowych” czyli moich elektrycznych a jego budowlanych?

niestety NIE
Stanisław

kol Krystyn napisał:
Świadectwa kwalifikacyjne wystawione jako bezterminowe, tracą moc prawną w marcu 2010 roku, czyli od daty nowego rozporządzenia

Ustawa z dnia 4 marca 2005 r. o zmianie ustawy - Prawo energetyczne oraz ustawy - Prawo ochrony środowiska [Dz.U. Nr 62 z dnia 18 kwietnia 2005 r., poz.552].

Art.16. Świadectwa kwalifikacyjne, o których mowa w art. 54 ustawy wymienionej w art. 1, wydane bezterminowo na podstawie dotychczasowych przepisów zachowują moc przez okres 5 lat od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy t.j. do dnia 3 maja 2010 r.

W związku z tym przedłużam wszystkim ważność do maja
Stanisław

Witam Kolegę Stanisława (STANCA) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Ma Kolega rację, pomylił mi się marzec z majem ale do roku 2010 może nastąpić jeszcze wiele zmian. Kto to wie? Były coroczne, co pięć lat, bezterminowe, znowu co 5 lat i może nowy v-ce premier zaliczy je również jako bezterminowe w drugim życiu.

Dziękujemy Ci Stanisławie :smiley:.