Czy poprawny schemat połączeń - sieć TN C-S

Witam

W całym domu jest instalacja 2- przewodowa. Chciałbym zastosować wyłącznik różnicowoprądowy jednofazowy do gniazd w łazience i kuchni. Reszte domu ma być rozbita na 4 obwody(prawa strona domu , lewa, środek i strych) na dzień dzisiejszy nie ma możliwości ciągnięcia przewodu PE po reszcie budynku.
Skrzynka wew budynku ma być zrobiona w układzie TN-C-S ( obenie jest TN-C i bezpieczniki topikowe, ma przyjść elektryk z ZE i przerobić na TN-C-S i wyłączniki nadprądowe).

Czy taki schemat połączeń jest poprawny?
R - wyłącznik różnicowy
S - nadprądowy

Z góry dzięki za pomoc

Witam
Oczywiscie,jak najbardziej poprawny,zakładając prawidłowo dobrane przewody i zabezpieczenia.

Żeby cokolwiek móc ocenić trzeba wrysować gdzie jest podłączony przewód zasilający PEN i co z połączeniem szyn N i PE.

Witam
Tak jak pamiętam, to warunkiem przejścia z TN-C, na TN-S, jest m.in. aby przewód N, od strony instalacji TN-C, miał przekrój nie mniej niż 16mm2.
PP

To źle kolego pamietasz. Wymóg odpowiedniego przekroju nie jest wymogiem dla instalacji “po”, lecz “przed”. I w TN-C nie ma przewodu N. A 16mm2 odnosi się do aluminium, bo dla miedzi wymaganie jest inne.

witam
Kolega gruhaa ma całkowita racje .Warto uzupełnić,dla miedzi wymagane jest 10mm2.

Witam Wszystkich!
Pozwólcie, że się pod temat podepnę. Na forum jestem nowy, ale w zawodzie pracuję kilka lat.
Mam do Szanownych Kolegów pytanie- może i banalne, ale nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Ma sie to do układów sieci TN-C-S a mianowicie w miejscu gdzie rozdzielam PEN na PE i N czy ten punkt ma być uziemiony czy nie?
Ostatnio znajomy oddawał do użytku instalację i przyłącze - linia napowietrzna Asx-em 4x 16mm2 układ sieci zasilania z słupa- TN-C a przy złączu jakiś Pan z ZE kazał mu pen-em pojechać do instalacji a bednarkę wpiąć osobno w złączu jako 5 przewód wychodzi na to, że PE.
Ja po burzliwej dyskusji doszedłem do wniosku, że albo się ten z ZE pomylił ,albo znajomy czytając warunki przyłączenia- bo jak nic wyszło mi że to musi być sieć TT. Dzięki za wyrozumiałość jeśli się wtrąciłem w dyskusję.Nie chciałem nowego wątku zaczynać.

Wszystko wyglada Ok.Punkt rozdziału PEN na PE i N musi być uziemiony. Zazwyczaj to bednarka.
Pozdrawiam

Dzięki bardzo. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące układu sieci- Również chodzi o starą instalację gdyż często się z nimi spotykam przy remontach. A ostatnio to mi się bardzo logika pomięszała po rozmowie z dyspozytorem ZE otóż na moje pytanie w jakim układzie sieci pracuje stacja trafo x usłysałem ,że sieć x pracuje w TT. Natomiast przy wejściu do budynku do bednarki przyłączony przewód N z sieci i biegnie to dalej do instalacji w budynku. Czy tak ma być?

W sieciach napowietrznych z uwagi na wyładowania atmosferyczne nawet w TT należy często uziemiać przewód N. Czasami nie jest to uziemienie bezpośrednie lecz przez ochronnik przepięciowy (iskiernik lub warystor).
Są schematy postępowanie kiedy i jak uziemiać N w zależności od potrzeb i rodzaju sieci. Trzeba uwzględnić ekwipotencjalizację, odprowadzenie ładunków, ochronę przepięciową.

Witam.
Bredzi kolega. :slight_smile:

witam.

Może kolega wyjaśnić dlaczego bredzi?? Osobiście nie spotkałem się z punktem rozdziału wykonanym prawidłowo, aby nie był w jakikolwiek sposób uziemiony. No chyba że była to jakaś ,amatorka,.

Witam

Kol mania proszony o przedstawienie stosownego zapisu, że punkt rozdziału PEN na N i PE musi być uziemiony.
Ja nie znam takiego przepisu, może znowu nie byłem na tej lekcji?.

Czekamy
STANCA

Sam sobie kolega odpowiedział na to pytanie. Niestety za bardzo zamotane te zdanie. Można “bezpośrednio”, można i “pośrednio”. Bredzeniem jest nakaz uziemienia bezpośredniego. I wszystko na temat.

Witam.

Nakazu nie ma, bo prawidłowo wykonany rozdział jest uziemiony i po sprawie.
Ale… Mam przed sobą książkę ,Instalacje Elektryczne wraunki techniczne z komentarzami, wymagania odbioru i eksploatacji, przepisy prawne i normy, wydane przez Cobo-Profil.
Cytuję ze strony 92- ,Rozdzielenie funkcji przewodu ochronno-neutralnego PEN na przewód ochronny PE i neutralny N, wprzypadku sieci TN-C-S, powinno następowaćw złączu, W tablicy głównej lub rozdzielnicy głównej budynku, a punkt rozdziału powinien być uziemiony.,

Oczywiście zaraz zacznie się jazgot że cóż to za wydawnictwo!!!
No więc zobaczmy do poradnika elektroinstalatora wydanego przez COSIW SEP.
Otóż tu na stronie 15 mamy schematy poszczególnych układów sieci, i co widzimy?! Błąd autorów?? Układ TN-C-S w punkcie rozdziału uziemiony, Strona 26 to samo.
Kolego Stanisławie

To pytanie nie do mnie, zadaj je proszę projektantom którzy na podstawie swoich projektów zobowiązująnas do takiego wykonawstwa.

Nakazu uziemiania,może i nie ma,ale zakazu też nie ma,więc wolna wola. Ja punkt podziału zawsze,o ile tylko moge,to uziemiam.

Witam :slight_smile:

Więc pozwolę sobie na nie odpowiedzieć.

Przepisy, które znam nakazują uziemienie przewodu PE instalacji. Takie uziemienie można również wykonać w punkcie rozdziału przewodu PEN na N i PE i nie należy z takiego przypadku wyciągać wniosku, że przepisy lub normy nakazują uziemianie punkt rozdziału przewodu PEN na N i PE.

Ze stwierdzenia, że ktoś widział żółtego „malucha” nie wynika, że wszystkie „maluchy” są żółte i tym bardziej nie wynika, że wszystkie żółte samochody to „maluchy”.

P.S.
Jaśniej nie potrafię.

Witam.
Na temat czy ma byc uziemiony punkt rozdziału PEN wypowiedział sie dr inż. Edward Musiał w swoim artykule.

Witam.

,Poradnik Montera Elektryka, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne str.971

, Zaleca się uziemienie:
-punktu, w którym przewód ochronno-neutralny PEN rozdziela się na przewód ochronny PE i neutralny N.
-przewodów ochronnych PE i ochronno neutralnych N w regularnych odstępach.
-przewodów ochronnych PE w miejscu wprowadzenia ich do budynku lub innego obiektu.,

Coś za dużo tych bredzących…

Witam.
Nie zawsze gdy przepis czegoś nie nakazuje wprost łopatologicznie to nie znaczy, że coś a w tym przypadku uziemienie punktu rozdziału jest niedobre czy nie należy go wykonywać. Decyduje jeszcze wiedza techniczna. W uchylonych przepisach i zasadach technicznych - niektórych przytaczanych z resztą powyżej jasno określano i zalecano uziemianie. Bredzeniem jest unikanie uziemiania w sieciach i instalacjach TN. Tego typu bredzenie jasno pokazuje brak jakiegokolwiek pojęcia o pracy sieci TN bredzącego, który z braku własnego pojęcia i wiedzy domaga się prowadzenia za rączkę po przez odpowiedni łopatologiczny przepis. Fakt w praktyce takie przepisy powinny być - na kształt tych przepisów PBiEUE, które liberalizm zlikwidował jako relikt komunizmu a tu ta dyskusja i praktyka pokazuje, że były pożyteczne. Nawiasem mówiąc w np. w liberalnej europie zachodniej przepisy i zasady wymagane od elektryków są bardzo szczegółowe.