Witam!
Dla mnie tytułowe pytanie jest jednoznaczne z pytaniem “czy można stosować RCD w układzie TN-C”.
A dlaczego tak się kojarzy?
Dlatego, że w układzie TN-C nie nie stosujemy wyłączników różnicowoprądowych właśnie dlatego, że nie ma przewodu PE.
Natomiast w sieć TN-S już taki przewód posiada i mamy tu obowiązek takie wyłączniki stosować. Jednak nie wszystkie obwody muszą taką ochronę posiadać, co nie znaczy, że wolno je wykonać przewodem dwużyłowym (bez żyły ochronnej).
Natomiast kolega CYRUS twierdzi:
RCD ma zadziałać przy różnicy prądów w L1 i N.
I nie jest dla RCD istotne skąd pochodzi różnica prądów.
A między L2-N lub L3-N to już nie?
A skąd niby ma się wziąść ta różnica prądów, jeśli w przewodzie (ułożonym na drewnie) o minimalnie uszkodzonej izolacji nie ma żyły ochronnej? A prąd jednak wprawdzie dziś bardzo mały, ale jednak płynie między fazą a żyłą N. Jutro prąd wzrośnie (temperatura też) ponad 30mA. Pojutrze wartość prądu zbliży się do wartości zabezpieczenia nadprądowego a temperatura do temperatury zapłonu podłoża. A RCD czeka na upływ do PE. I doczeka się jak strażacy zwalą więźbę na zlany wodą betonowy strop (ale chyba wcześniej odetną napięcie).
Kolega CYRUS dalej twierdzi:
Przewodu PE wymagaja urządzenia I klasy, gdzie RCD dodatkowo wykrywa uszkodzoną izolację.
Ale w urządzeniach II klasy, które nie posiadają w doprowadzeniu PE,
jak widać obecność PE jest bez znaczenia, bo nie ma PE.
Ale RCD zbezpieczy przed uszkodzeniem sznura sieciowego - porażenie
z uszkodzonego sznura.
Instalacja, a podłączone do niej odbiornik to dwie odrębne sprawy. Instalację należy wykonać w systemie TN-S a więc z rozdzielonymi przewodami N i PE. Natomiast jeśli uszkodzeniu ulegnie przewód zasilający np telewizor stojący w salonie,
to po pierwsze nikt nie nakazuje by ten obwód był chroniony wyłącznikiem różnicowoprądowym (ja akurat na ten temat mam inne zdanie) mimo, że jest podłączony do gniazda z kołkiem ochronnym zasilonym przewodem z żyłą PE,
a po drugie to nawet jeśli na tym obwodzie jest zamontowany RCD to i tak nie wiadomo czy rezystancja podłoża i ciała ludzkiego spowoduje przepływ takiego prądu by wyzwolic wyłącznik.
Natomiast nic takiego w tym temacie nie pisałem:
Nie podzielam natomiast zdania kolegi na temat niecelowego stosowania RCD, ponieważ nie zadziała w przypadku przerwy w PEN.
Jednak jest to logiczne biorąc pod uwagę użytą przez kolegę nazwę “PEN”.
I zarówno Ty kolego jak i kolega EDI nie odkryliście Ameryki stwierdzeniem:
Dalatedo uważam za celowe stosowanie RCD, nawet jako zabezpieczenia dodatkowego, poniewaz ma szansę zapobiec śmiertelnym skutkom porażenia.
Natomiast ja bym napisał jeszcze, że należy go stosować we wszystkich obwodach TN-S (no może w niektórych przypadkach bez oświetlenia) i dodatkowo wszystkie obwody chronić wyłącznikiem niskoczułym (razem z oświetleniem).