Brak przewodu PE przy oprawach oświetleniowych (TN-S)

Witam

kafel56

Jak by kolega podał od razu źródło to zaoszczędził by złośliwych uwag pod swoim
adresem. O publikacjach tego typu przyjęło się mówić ‘zatruta strawa’.
Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Instalacji i Urządzeń Elektrycznych w Budownictwie
nie ma uprawnień do ogłaszania złagodzenia norm.
W praktyce mówi się o zgodnością z całą normą, albo (jeśli jest to możliwe) o
zgodności z poszczególnym punktem. W przypadku obwodów oświetleniowych
tak postąpić nie można bo norma ich nie rozróżnia.

To co proponują ci panowie to rezygnacja z dodatkowej ochrony, a norma
tego nie dopuszcza.

Witam Kolegę „gruhaa” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Ciągłości PE nigdy nie robiłem więc mogę nie wiedzieć w którym KNR czy innym katalogu jest taka pozycja wymieniona.
Może Kolega mi poda taką pozycję z katalogu z wyjątkiem badania ciągłości kabli ziemnych.

Witam Kolegów na Forum.

Kolego Krystyn

KSNR 5 - tablica 0404 :
W wyszczególnieniu robót :
7. Badanie obwodu.
8. Sporządzenie protokołu z pomiarów

Również tablice 401 , 402 , 405.

Witam Kolegę Pawła (elpapiotrowski) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Do czego służy KSNR, to widzimy na zał. rys. oraz pkt. 7 mówi o badaniu obwodu.
Natomiast badanie obwodów składa się z pozycji wg KNR 508, co widzimy na drugim rys.
Wielokrotnie pisałem na forum oraz napisałem to w naszej książce, że badanie ciągłości to jest fikcja. Jak można coś badać gdy się nie ma odnośnika min. max.?
Żadna norma ani katalog nakładów robocizny nie obejmuje badania SSW z każdej fazy a większość pożarów powstaje z przyczyń złych połączeń w puszkach czy rozdzielnicach.

Witam!

Więc może określij jasno kolego Krystynie o co Ci tym razem chodzi?
Czy o zdezawuowanie KNR, czy o kolejne prace za które nikt nie zapłaci?
Wyjaśnijmy może najpierw sprawę badania ciągłości przewodów ochronnych i rozpocznijmy nowy temat.

Ja czasem odnoszę wrażenie, że celowo przeskakujesz z tematu na temat jeśli odpowiedź może być nie po Twojej myśli.

Witam

Od kiedy KNR decyduje o zakresie prób i pomiarów ?

Witam Kolegę Andrzeja (elservise) i wszystkich Kolegów na FORUM.

Niestety katalogi nakładów robocizny mają dużo do powiedzenia, gdy wykonuje się roboty gdzie rozliczenie robót jest na ich podstawie wyliczane.
Poza tym KNR itp., są integralną częścią aktów prawnych zatwierdzonych przez właściwych ministrów.
A to że KNR’y itp., są nie dopracowane, to wszyscy wiemy i tu trzeba kierować się logiką wiedzy technicznej i negocjacji z inwestorem współczynników korekcyjnych do danych pozycji z KNR’ów.

witam
zaczął kolega tak:

poprzez stwierdzenia:

by w końcu zrekapitulować:

bo tak właśnie jest - kosztorysy nie są żadnym wyznacznikiem dla wiedzy technicznej i poprawności działań - kosztorysy są wtórną sprawą i zawierają tylko niedokładny, zgrubny ślad całej ścieżki wykonawczej.
nie jest to więc żaden argument w tym topiku.

Post wstawimy pomyłkowo.