Błąd w sztuce - czy pełny profesjonalizm.

Kilka dni temu mój zaprzyjaźniony kolega z forum na moje stwierdzenie, że zastosowanie zabezpieczeń przedlicznikowych typu S301x3 przy odbiornikach trójfazowych jest błędem w sztuce określił jako" herezje".

Wyjaśnił, że można stosować taki układ bo nie ma żadnego zagrożenia jak jeden z trzech wyłączników nadmiarowo prądowych wyzwoli.

Można powiedzieć, że jest to wygoda(w czasie zwarcia) w przypadku braku odbiorników trójfazowych.

W przypadku jednak zastosowania odbiorników trójfazowych i nieodpowiedniej selektywności zabezpieczeń może dojść do anomalii nieprzewidzianej w skutkach.

Tym bardziej, że na zabezpieczenie przedlicznikowe zastosowano S301B20Ax3
a odbiornikiem był trójfazowy przepływowy ogrzewacz wody.
Zapraszam kolegów do dyskusji.

Kolego rysiu, czy aby nie przekombinowałeś?
Nie wiem jak Ty, ale ja nie widziałem nigdy w ogrzewaczu wody grzałki trójfazowej, tylko kilka jednofazowych przyłączonych do różnych faz.

Jeśli chodzi o silniki, oraz inne trójfazowe urządzenia, to powinny one być zabezpieczane indywidualnie miejscowo.

Nie można ograniczać korzystania z oświetlenia np. jeśli silnik jest uszkodzony.

Podłączonych do rożnych faz czyli połączenie w gwiazdę- czy tak?

Jeżeli nawet silniki są zabezpieczane indywidualnie prawidłowo to co z tego jak zabezpieczenie przedlicznikowe jest nieprawidłowe?

Chodzi mi o spokojne wyjaśnienie sprawy a nie o to czy ktoś ma rację.

Dlatego napisałem;

Jeśli chodzi o silniki, oraz inne trójfazowe urządzenia, to powinny one być zabezpieczane indywidualnie miejscowo.

Nie można ograniczać korzystania z oświetlenia np. jeśli silnik jest uszkodzony.

Dlaczego sądzisz, że jest nieprawidłowe?

Podgrzewacz trójfazowy12KW zabezpieczasz indywidualnie jakim zabezpieczeniem?
A jakie zastosujesz zabezpieczenia na zabezpieczeniu przedlicznikowym?.

20A oczywiście, ale nie rozumiem, co do tego mają przedlicznikowe?

Witam
Swego czasu przygotowałem układ pomiarowy trójfazowy.
Jako zabezpieczenia przed licznikowe wstawiłem S303C 25A zgodnie z warunkami, no może nie do końca zgodnie ponieważ w warunkach technicznych ZE było napisane że mają być 3xS301C 25A
Ale taki miałem i taki zamontowałem licząc na to że pracownik ZE zamontuje licznik, i nie zamontował ponieważ przy montażu licznika musi mieć możliwość wyłączania każdej fazy oddzielnie z powodu bezpieczeństwa, chodzi o przypadkowe zwarcie między fazowe pracownik pojedynczo sprawdza na którym przewodzie ma napięcie od zabezpieczenia.

I tak jak kolega electrics napisał każde urządzenie trójfazowe szczególnie z silnikiem trójfazowym powinno być zabezpieczone indywidualnie np. termikiem lub wyłącznikiem zaniku faz.
Pamiętajmy że jedna faza może zaniknąć nawet przed zespolonym zabezpieczeniem przed licznikowym.
Innym powodem jest ekonomia, jeżeli jeden moduł ulegnie uszkodzeniu to trzeba wymieniać cały potrójny zamiast pojedynczego.

Przedlicznikowe wyłączniki powinny być selektywne w stosunku do wyłączników zastosowanych przy odbiorniku(podgrzewaczu wody i nie tylko).
Jeżeli w przypadku mojego kolegi na zabezpieczeniu przedlicznikowym było zabezpieczenie 3X 20 -czyli zabezpieczenie, które powinno być przed samym odbiornikiem to co tu mówić o prawidłowej selektywności.

Ostatnio na szkoleniu znany naukowiec, mówił, że aby zabezpieczenie spełniało swoją role to powinno być 60 A tak jak to stosują to z powodzeniem w Niemczech.

U nas w kraju stosuje się zabezpieczenie przedlicznikowe selektywne w stosunku do portfela a nie do bezpieczników przy odbiornikach.

Polecam link, szczególnie stronę 12

http://pcpm.pl/pub/download/podstawyprojektowaniainstalacjielektrycznych.pdf

Właśnie dlatego powinny być pojedyncze.

Wrocławska energetyka uważa, że powinny być potrójne -zespolone.

Tak szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze warunków aby na zabezpieczenie przedlicznikowe pozwalali montować pojedyncze zabezpieczenia.
Nawet nie widziałem żadnego projektu z takim rozwiązaniem.

Jak widać jaki “kraj to obyczaj”
Nasza energetyka tłumaczy to tym, że nie powinno być przypadkowej asymetrii jak i tym, że w razie uszkodzenia ma wyłączyć całe zasilanie a nie jego część.

Czytam, że w waszym rejonie warunki tworzyli chyba pod licznikowego.
Nasi monterzy nigdy nie mieli problemów z tym, że mieli przedlicznikowe potrójne.

O jakiej asymetrii Kolega pisze?
Asymetrii faz zasilających boiler z grzałkami?
Wyłączniki zespolone funkcjonują od mniej więcej 20 lat.
Czy to znaczy, że kiedyś na topikowych było źle?

Zastanawiam się, czy ja przypadkiem, żyję w jakimś innym Wrocławiu. Zabezpieczenie przedlicznikowe określa projektant, a nie energetyka. Osiedle ul. Przyjaźni… rozłączniki DO2 3x25A, Lofty… selektywne 3x25A, Maślice S303B25A, Idzikowskiego S303C25A. I w żadnym z tych przypadków ZE nie mają nic do gadania. Jest tylko jedno zastrzeżenie do czasu podpisania umowy przez lokatora musi być możliwość zaplombowania zabezpieczenia.

Jak będę miał czas to zeskanuję koledze warunki przyłączenie gdzie energetyka wyraźnie pisze co zamontować.

W usługach już ostatnio nie pracuję ale jak pracowałem parę lat temu to nie widziałem w warunkach innego zabezpieczenia jak przedlicznikowy zespolony.

Owszem mogłem załatwić zamianę na topikowe zwłoczne ale nie mogłem dać trzech esów pojedynczo.

Trafniej będzie" o jakiej asymetrii mówili w energetyce"

W moim rejonie montują przedlicznikowe 3xWT00C, a za licznikowe rozłącznik lub s-ki. W sumie to nie pamiętam aby mi się kiedyś zdarzyło przed licznikowe zespolone.
Co do silników to mam praktykę z dużego zakładu przemysłowego i trudno by sobie było wyobrazić zespolone zabezpieczenie silnika 55kW. Aczkolwiek przy większym przypływie gotówki robi się rozłącznik np. NZM i falownik jeśli tego wymaga obiekt. Jednak wtedy i tak głównym zabezpieczeniem jest RBK z BM-ami.
Pozdrawiam

Jeszcze mi się przypomniało, w moim rejonie ZE stawia szafki licznikowe zespolone z ZK.

Wewnątrz wstawiają zabezpieczenia typu S selektywne zespolone fot. niżej

W tym wyłączniku każdą fazę wyłączamy oddzielnie, ale nie dawno zauważyłem że już wstawiają selektywne pojedyncze, teraz jak zepsuje się jeden moduł to można wymienić oddzielny a nie całe zabezpieczenie.

Może to nie są wielkie plusy montowania pojedynczych zabezpieczeń ale jakie są plusy montowania zespolonych ?

W moim rejonie z kolei, ZE wymaga jako zabezpieczenie przedlicznikowe zabezpieczenia topikowego o charakterystyce gL/gG… Zdecydowałem się więc na rozłącznik bezpiecznikowy na wkładki D01/D02. Nie ma mowy o żadnych wyłącznikach instalacyjnych, tym bardziej zespolonych.

Gdzie w takim razie jest wyłącznik limitujący moc ?

Rozłącznik z wkładkami D02 gL 35A/400V ogranicza w moim przypadku moc umowną.

No to bardzo wygodne rozwiązanie. Kto w takim razie będzie wymieniał kilka razy dziennie bardzo niepopularne bezpieczniki?
Zakładam , że są oczywiście plombowane .
Chyba się koledze jednak coś pomyliło.