Potrzebuję zasięgnąć Państwa opinii lub rady, w sprawie badań eksploatacyjnych,
narzędzi ręcznych o napędzie elektrycznym.
W firmie, gdzie jestem zatrudniony, mam wykonywać taką pracę i napisać
„sobie” do tego procedurę.
Z tego co mi wiadomo, norma PN-88/E-08400/10 została wycofana, bez zastąpienia.
Moje pytanie dotyczy tematu sprawdzania rezystancji obwodu ochronnego (elektronarzędzia).
Z książki „Badania i pomiary elektroenergetyczne dla praktyków”, wyczytałem,
że pomiar należy dokonywać prądem przemiennym o wartości NIE MNIEJSZEJ niż 25 A.
Czy w świetle tego, że w/w norma jest wycofana bez zastąpienia, to wymaganie stało się nieobowiązujące i mogę, bez obaw, do tego badania używać przyrząd, wykonujący pomiar rezystancji prądem o wartości 10 A lub mniejszym ?
Z moich poszukiwań przyrządu, do takiego sprawdzania wynika, że na rynku dostępne są testery o maksymalnym prądzie pomiarowym 10 A , oraz mniejszych wartościach np. 200 mA.
Czy mogą Państwo polecić jakiś niezbyt drogi, sprawdzony w praktyce, przyrząd do badania rezystancji obwodu ochronnego ?
( p-d do pomiaru rezystancji izolacji posiadam )
Nie pomogę koledze w zakresie wyboru miernika.
Obecnie nie obowiązuje rzadna norma która mówi o pomiarach okresowych elektronarzędzi. Norma PN-EN 60745-1 zajmuje się wymogami, które muszą spełnić nowe elektronarzędzia. Szkoda bo na zachodzie jest trochę inaczej. Rozumiem, że to producent określa w DTR sposób kontroli okresowej elektronarzędzia a także użytkownik. Ja wykorzystałem do tego celu kartę pracy z ISO. Instrukcja oraz SOP powinien załatwić sprawę. Co do samych pomiarów to uważam że dobrze się stało że norma nie obowiązuje, mam nowy sprzęt pomiarowy Charnoux i z instrukcji można wyczytać że powinno sie zadbać o pomiar napięcia szczątkowego czy czas rozładowania a nie tylko rozkręcać elektronarzedzia. Może kiedyś bez takiej ilości elektroniki było to dobre.
Czekam na dyskusje na ten temat.
Pozdrawiam forumowiczów.
Kolego poszukaj w moich postach tam się rozpisałem na temat elektronarzędzi i ich pomiarów.
Tu masz kolego protokół do pomiarów można go sobie dopasować do swych potrzeb.Może się komuś przyda.
Witam
Takich przypadków ustawodawcy i normalizatorzy fundują nam sporo!
Dz.U. 2003 nr 47 poz. 401 Status aktu prawnego: obowiązujący
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych
Cytuję:
**** Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym należy kontrolować zgodnie z instrukcją producenta. Wyniki kontroli powinny być odnotowywane i przechowywane przez osobę, o której mowa w (Dz. U. Nr 169, poz. 1650)
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
urządzenia elektryczne powinny być tak wykonane i eksploatowane, aby nie narażały pracowników na porażenie prądem elektrycznym, przepięcia atmosferyczne, szkodliwe oddziaływanie pól elektromagnetycznych oraz nie stanowiły zagrożenia pożarowego, wybuchowego i nie powodowały innych szkodliwych skutków.
Pracodawca jest obowiązany zapewnić systematyczne kontrole stanu bezpieczeństwa i higieny pracy ze szczególnym uwzględnieniem organizacji procesów pracy, stanu technicznego maszyn i innych urządzeń technicznych oraz ustalić sposoby rejestracji nieprawidłowości i metody ich usuwania.
W razie stwierdzenia bezpośredniego zagrożenia dla życia lub zdrowia pracowników, osoba kierująca pracownikami jest obowiązana do niezwłocznego wstrzymania prac i podjęcia działań w celu usunięcia tego zagrożenia.
Czyli od wielu lat nic się nie zmieniło, sprawdzać trzeba!
Norma Numer: PN-E-08400-10:1988 -Tytuł: Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym – Badania kontrolne w czasie eksploatacji
NORMA WYCOFANA BEZ ZASTĄPIENIA Data wycofania: 2000-11-16
więc nie ma się czego chwycić, każdy jak widzimy ma prawie wolną rękę.
Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym jak kolega wyżej wspomniał posiadają elektronikę co wymaga specjalnej troski przy pomiarach.
Nie zawsze zalecenia z wycofanej normy można zastosować.
Tu trzeba jak najbardziej zastosować się do zaleceń producenta urządzenia by wykonując pomiary nie zniszczyć narzędzia.
Zdaję sobie sprawę, że nie zawsze mamy dostęp do takiej instrukcji i tu mogą być kłopoty.
normy PN-EN 60745 wskazują na badania leżące po stronie producenta, jest ich sporo;
Ja najbardziej lubię sprawdzać na tej stronie; http://www.narzedziownie.pl/?t=k&fn=narzędzia%20ręczne%20o%20napędzie%20elektryczny&rodzaj=1
Wyszukano pozycji: 51
Wynik wyszukiwania przekracza 50 pozycji. Proszę zawęzić warunek szukania
cytat z forum; http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=17&t=7625&p=55105&hilit=narzędzia+ręczne+o+napędzie+elektrycznym#p55105
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Myślę, że obecnie wszystkie normy są do dobrowolnego stosowania oprócz norm przywołanych, które należy stosować obowiązkowo. Nie ma już norm wycofanych ale mogą być zastąpione czyli w tym przypadku powinniśmy stosować nowszą.
Norma 08400 prawdopodobnie została zastąpiona normą PN-EN 60745 z 2003 i 4 r.
Nie mam tych norm więc podam przykład.
Np. jeżeli w 60745 nie ma podanych czasokresów badań, to możemy te dane wziąć z 08400.
nie jest łatwe życie prawdziwego elektryka pomiarowca
STANCA
Na dole strony napisałeś: "Najmniejsza dopuszczalna rezystancja przewodu PE wynosi 1 Największa dopuszczalna rezystancja przewodu PE wynosi 0,1Ω
Pozdrawiam, Wiesław
Witam Szanownych Kolegów !
Bardzo dziękuję za wypowiedzi!
Mnóstwo informacji.Sprawa trudna, ale przynajmniej zyskuję informację
jak poruszać się “w tym temacie”.
Zyczę dobrego dnia!
StefanK