Amperomierz prądu stałego do pomiaru zmiennego

Witam! Mam amperomierz prądu stałego i chcę go używać do prądu przemiennego.Możecie mi powiedzieć jak to dokładnie zorobić?Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam:)

Nie będzie to za dokładny przyrząd - tak a propo do czego ma służyć i jakie prądy mierzyć - ale można go spróbować zasilić z mostka Gretza.
Najprościej, jak nie masz dużego doświadczenia, kupić gotowy o odpowiednim prądzie i podłączyć:
plus mostka do plusa amperomierza
minus mostka do minusa amperomierza
zmienne mostka będą amperomierzem na prąd zmienny.
Powodzenia

Nie jesteś elektrykiem dlatego AmperomierzDC nie bedzie AmperomierzemAC

A_DC mierzy wartość srednią
Po zastosowaniu mostka Gretza też bedzie mierzył wartość średnią

Potrzebny Ci jest amperomierz AC który mierzy wartość skuteczną.

Jako, że nie jesteś elektrykiem, zobacz w starych podręcznikach fizyki
definicje :

• wartść srednia
  • wartość skuteczna

Jak chcesz mieć tylko wskaźnik to podłącz mostek i będziesz wiedział czy prąd płynie, ale pamiętaj po zwarciu diod w mostku nie będziesz miał informacji o wartości pradu. Amperomierz bedzie wskazywał “zero” a prąd bedzie płynął.

Nie wiem jaki problem chcesz rozwiazać ale poszukaj znajomego , kolegę elektryka, tak będzie bezpieczniej.
Możesz zrobić “ałaaaaaaaa” sobie, bliskim, sąsiadom.

pozdrawiam

Ała to sobie i innym nie zorobie:PJescze(!)elektrykiem nie jestem (dopiero pierwsza klasa).Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam:)

Witam !
Kolego Gość , dotknąłeś wyjątkowo trudnego zagadnienia.
Do pomiaru prądu stałego wykorzystujemy mikroampromierze magnetoelektryczne, natomiast pąd zmiemmy mierzą mierniki elektromagnetyczne, działające na zasadzie prądów wirowych.
Nic nie zrobisz, daruj sobie próby z mostkami, bo to bzdura.
Kup amperomierz prądu zmiennego.
Amperomierze elektromagnetyczne, to historia, maja słabą dokładność pomiarów.

Pomiar prądu zmiennego to trudny problem, obecnie wykorzystuje się
układy przetwarzające prąd zmienny na napiecie stałe zbudowane na wzmacniaczach operacyjnych.
Nie da rady inaczej !
Amperomierz taki, musi posiadać zewnętrzne zasilanie, w postaci baterii.
technika poszla tak do prprziodu, wziąłem z pólki do ręki właśnie REWELACYJNY amperomierz CONRADA nr 131555.
Bardzo mały, zasilanie 3V DC, mierzy cyfrowo prąd zmienny od 1uA
do 400mA z doładnością 3 1/2 cyfry i automatycznie sam przełącza zakresy. Zasilanie, 1,5 mA.
Kosztuje ok. 100 zł, co na taka klasę przyrządu to niewiele.
Jest specjalnie zbudowany jako panel pomiarowy, wymiary
33x70x70 mm.
CYRUS.

Witam !
Kolego Enea, powiem szczerze,że amperomierz z mostkiem niczego nie zmierzy, ani pradu stalego, ani pradu zmiennego.

Kolego Enea, jeżeli nasz kolega Gośc jest poczatkujący, to należy mu udzielać rad rzetelnych , a nie niezgodnych z prawdą.
**Rady maja mu pomóc, a nie moga wprowadzać w ewidentny błąd.

Po pierwsze - po zastosowaniu mostka Graetza amperomierz nie zmierzy żadnej wartóści, pokaże po prostu zero. Może cokolwiek się “bujnie” przypadkowo.
Pytanie , kto naprawdę powinien sięgnąć do ksiażek z fizyki i poczytać !

Natomiast w kwestii wartości średniej i skutecznej, widać , że też mówisz nieprawdę, bo wszystkie popularne woltomierze i amperomierze AC pokazuja wartość średnią, a wyskalowane są w skutecznej.
W tym wypadku wystarczy tylko wiedzieć o korekcj odczytu.( 0707, 0,66 )
a i bez korekcji błąd byłby niewielki.
Należaloby wam trzem zrobić mały wykład z miernictwa, zaczynając od tego, jakie warunki w obwodzie musi spełnić amperomierz, aby mierzył prąd.
Czy wiesz jak dziala dioda krzemowa ? W Graetzu są aż cztery.
CYRUS.

Tylko mierniki elektromagnetyczne mierzą wartość skuteczną. Z innych mierników , wartość skuteszną mierzą amperomierze z cyfrowym przetwornikiem mikroprocesorowym.
Stary V-543 ma analogowy przetwornik na 4-rech operacyjnych
zaledwie poprawiający dokładność przetwarzania przy przebiegach odkształconych. Jeżeli mierzymy prąd czysto -sinusoidalny, wystarczy wartóść średnia i przetwarzanie nie jest potrzebne.**

Witam !
Kolego Gość ! Nie ukrywaj się ,podaj adres, który za 2 miesiące możesz skasować. podając dowolny adres, będziesz nadal INCOGNITO,
a można ci przekazać trochę więcej wiedzy.
Po to jest forum. Jak widzisz z powyższych postów, wiedzę trudno zdobyć nawet od elektryków.
Ja piszę na forum po to, aby mlodzież wiedziala jak działa Graetz, ale nie jest to bezpośrednim przedmiotem forum.
CYRUS.

Cytaty
“Tylko mierniki elektromagnetyczne mierzą wartość skuteczną”

“Amperomierze elektromagnetyczne, to historia, maja słabą dokładność pomiarów”

Panie CYRUS czytaj dokladnie posty i czy wg Ciebie mierniki
typu EL20 kl 0,02 mają małą dokładność.

pozdrawiam

Witam
Kolega Cyrus pisząc w pośpiechu jak zwykle nie źle namieszał.

Po pierwsze - > po zastosowaniu mostka Graetza amperomierz nie zmierzy żadnej wartości, pokaże po prostu zero. Może cokolwiek się “bujnie” przypadkowo

Po zastosowaniu mostka Graetza miernik magnetoelektryczny jak najbardziej będzie mierzył prąd przemienny. Trzeba go tylko odpowiednio wyskalować. Proste analogowe mierniki uniwersalne obecnie wypierane przez mierniki cyfrowe, mają ustrój magnetoelektryczny. Mierzą one zarówno napięcie jak i prąd przemienny, dzięki zastosowaniu mostka Graetza. Mierzona jest wartość średnia, ale wyskalowany jest na wartość skuteczną. Tanie mierniki cyfrowe również mierzą wartość średnią, a wskazują wartość skuteczną. Dokładność jest wystarczająca jeżeli prąd lub napięcie mają częstotliwość pomiędzy 40 Hz a 60 Hz i sinusoida nie jest zniekształcona. W przypadku prądów odkształconych mierniki te będą zaniżać wartości. Dla prądów odkształconych, aby zachować dokładność pomiarów należy zastosować np. miernik elektromagnetyczny lub cyfrowy z funkcją TRUE RMS.

pozdrawiam
MAG

No to rozumiem.Miałem ostatnio coś na pomiarach elektrycznych i była tam mowa właśnie o tym tylko że chyba to był przyrząd “na prąd przemienny” a jak nim zmierzyć prąd stały (albo odwrotnie).No i właśnie o mostek wtedy chodziło.No namieszałem jak zwykle.Dziękuję za odpowiedzi wszystkim:)Pozdrawiam!(no i teraz będę pisać na tym nicku po co sie ukrywać;)

Chciałem pomóc koledze, na bardzo ogólne pytanie udzieliłem w miarę dokładnej odpowiedzi. Napisałem, że nie będzie to za dokładny przyrząd po zastosowaniu mostka graetza - no i od razu “doświadczeni” piszą doktoraty o dokładności, o zasadzie działania, o działaniu lub nie, o wartościach skutacznych i średnich.
Pytanie zadał uczeń 1 klasy liceum i trzeba zejść do jego poziomu.
Cytat kolegi CYRYS:
“Kolego Enea, powiem szczerze,że amperomierz z mostkiem niczego nie zmierzy, ani pradu stalego, ani pradu zmiennego.” Na jakiej prawdzie opierasz tą tezę? Odpowiedz albo zamilknij.
Cytat kolegi CYRUS:
Rady maja mu pomóc, a nie moga wprowadzać w ewidentny błąd. - To popieram!!!
Pozdrawiam

Witam

To dziwne bo do dziś są produkowane mierniki laboratoryjne z takim ustrojem pomiarowym.

Czy nie jest to fragment numeru do pogotowia seksualnego ?

Nie tylko. Proponuję poczytać podręczniki pana Stefana Lebsona.

Nadworny wykładowco Forum ISE. CYRUS’ie.
Co są warte wykłady osoby, która nie zna zasady działania podstawowych ustrojów pomiarowych
stosowanych w miernikach.
To mierniki indukcyjne działają na zasadzie prądów wirowych.
Mierniki elektromagnetyczne działają na zasadzie elektromagnesu i mierzą również prąd stały.

Ile są warte rady takiego nauczyciela.

Zacznij od nauczenia siebie, a potem nauczaj innych. Nie trzymaj tych kartek na wiedzę
w szufladzie tylko je zrealizuj.

witam !
Szanowny kolego Marekb ! To banał,nie potrzeba do tego tezy.
Układ prostowniczy Graertza poisiada 4 diody, po dwie pracują naprzemian.

Dioda krzemowa ma napiecie przewodzenia 0,6V z ostrym progiem wejścia w przewodzenie.
Dwie diody, to próg 1,2 V , przy napieciu zasilającym mostek o wartości poniżej 1,2V na wyjciu Graetza napięcie będzie “0”.

Należy znać różnice pomiedzy amperomierzem a woltomierzem.
Rw amperomierza to w najgorszym przypadku 1 om, i calkowicie można wybić sobie z głowy stosowanie Graetza.

Nawet w przypadku woltomierza AC, to jest to bład w sztuce, bo lepiej zastosowac tylko 1 diodę, uchyb napiecia progowego będzie
wynosil 0,6V , a nie 1,2V, a mikroampromierz i tak scałkuje sygnał.

W przypadku woltomierza na napiecie 230V uchyb jest znikomy, ale amperomierz o spadku napięcia max. 1V na boczniku to bzdura.

Na drugi raz “zamilknę”, zamiast “użerać” się z niektórymi elektrykami, którzy nawet nie wiedzą co to jest dioda krzemowa, a diodę i Graetza widzieli w książce na obrazku.
To odpowiedź na twoje NIESTOSOWNE insynuacje. Gdybyś zapytał, normalnie , po ludzku, to ostatniego akapitu by nie było.
CYRUS.

A póżniej gadka,że teoria nie zgadza sie z praktyką - zgadza się idealnie.

Chyba tylko dla Ciebie.
Spakuj tornister i jazda do szkoły.

Kolego CYRUS napisałeś że:
“Kolego Enea, powiem szczerze,że amperomierz z mostkiem niczego nie zmierzy, ani pradu stalego, ani pradu zmiennego.” - odpowiedz czy zmierzy, czy nie.
W moim pierwszym poście napisałem, że będzie to miernik nie dokładny ale działał będzie w zależności do czego Kolega czajnik go chce użyć.
Czy masz do tego jakieś zastrzeżenia? Odpowiedz tak lub nie.
Czy ty piszesz żeby pisać?
Raz piszesz, że nie będzie działał w następnym poście piszesz, że będzie miał duże uchyby. Jedno wyklucza drugie. Określ się.
Napisałeś ponadto:
"ale amperomierz o spadku napięcia max. 1V na boczniku to bzdura".
Gdzie ja coś napisałem o boczniku? Napisałem o najprostszej metodzie zamiany amperomierza DC na AC.
Umieć czytać to nie tylko umieć składać litery.

p.s. parę diód krzemowych i germanowych widziałem, miałem je nawet okazję trzymać w ręku. Uwierz mi na słowo. Więc nie tylko ty wiesz jak wyglądają.

Witam !
Kolego MarekB !
Nie zamierzam brać nadal udziału w dyskusji na poziomie przedzkola.
Kolego MarekB, niczego więcej nie napiszę ,znajdź sobie lepszych dyskutantów na piziomie nauki składania liter.

Na forum i tak w poprzednim poście powiedzialem “grubo” za dużo.
Na prawdę, nie zależy mi na tym, aby ciebie NA SIŁĘ czegoś nauczyć ,czego nie wyniosłeś ze szkoły. I jeszcze jesteś złośliwy.

Potrzymanie w ręku diod krzemowych nie wniosło wiedzy na temat ich działania. Nawet , jak wyjaśniłem dokładnie na forum o co chodzi,
Bez komentarza.

Jestem przeciwako “wciskaniu ciemnoty” młodemu koledze Gość, bo pźniej powie, że teoria nie zajmuje sie realnością obwodów , jak utrzymuje kolega elserwice. A kolega elserwice, jak coś wie, to niech napisze coś konkretnego na temat

jak narazie post kolegi elserwice to"bełkot" nie wnoszacy nic do tematu, poza agencją towarzyską. to prymitywne

Nie uważam tego za obraźliwe wstosunku do elserwice, ponieważ sam używał identycznych określeń pod moim adresem.
Wyłączam się z tematu.
CYRUS.

grucchajace gołębie ignoruje, nawet jak pomaga im synogarlica.
Jak pgruchają to może im ulży.

Przepraszam, ale nie odpowiedziałeś Szanowny CYRUSie na zadane przeze mnie pytania.
Zauważyłem dziś wielką potęgę twojego pisania:
Wszyscy czytający wątki z twoim udziałem poznają podstawy elektrotechniki i elektroenergetyki. Tobie trzeba tłumaczyć wszystko od podstaw.
Szkoda, że jesteś taki zarozumiały.

Witam !
Nie wypieram się i odpowiem.
Pomiar zarówno napiecia jak i prądu, polega na odpowiedzi na pytanie, jaki prąd płynie ,lub jakie jest napiecie w obwodzie gdy nie ma włączonego miernika. Woltomierz (cyfrowy)posiada rezystncję wenetrzną 1Mom (czesto 10Mom ) na wszystkich zakresach.

Natomiast rezystancja wewnętrzna amperomierza powinna być mała.
Rezystancja powinna być mniejsza od 1 oma, to jest jakaś przyzwoita wartość , dla pradów ok .1A, czsami jest za duża.
Czsto boczniki mają 100momów i jeszcze mniej w zalezności od potrzeb.

Pomiar prądu zarówno zmiennego jak i stałego, polega na pomiarze spadku napięcia na boczmiku. Przyrząd jest wyskalowany odpowiednio w amperach, ale system pomiarowy mierzy w rzeczywistósci nie prąd ale napięcie.
W sposob bezpośredni, prąd mierzy się, mierząc siłę oddziaływania przwodnika z prądem na pole madnetyczne. Dlatego siłę, poniewąż siła w polu magnetycznym jest wielkościa fizyczną propoprcjonalną do prądu, Siłę w polu magnetycznym porównuje się z siłą wywieraną przez kalibrowaną sprężynę, przymocowana do wskazówki.

Ustroje pomiarowe i systemu pomiarowe maja rezystancję znacznie większą od 1 oma.
Dlatego mostek musi być pdlączony równolegle do bocznika, napięcie progowe 1,2V powoduje,ze ponizej 1,2A (zakładając ,że bocznik ma R=1om) spowoduje brak wskazń, pomimo przepływu pradu poprzez bocznik.
Włączenie Graetza szeregowo w obwód, a ustroju na wyjściu Graetza,
zwłaszcza przy przie zmiennym w ogole nie wchodzi w gre.
Miernik, zbudowany jak wyżej,poniżej napięcia progowego realizowałby przerwę w obwodzie, miernik oprócz pomiaru wprowadzałby zakłócenia wynikające z przelacznia diod. Na oscyloskopie schodki 200Hz. hz)) dlatego,ze mamy 2 przełączenai ,jedno na poczaku półokresu, drugie na końcu półokresu.
Jak ktoś narawde chce używć diod, to już napewno nie mostek Graetza, ale należy zastosować jedną diodę Schotky 1A, uzyskamy napięcie progowe 0,25V. (dlatego dioda aż 1A , bo mniejsze dody dają 350mV).
Nastepna kwestia zwiazana z pomiarem prądu, to moc na boczniku.
1V x 1A daje, aż 1W na boczniku, a przy 10A to az 10W, czyli elekrrociepłownia
. Z tego powodu często uzywa sie boczników
o spadku napiecia 0,1 V, bo to jest 1W/10A. Nie wspomnę juz
o wiekszych prądach.

Na koniec trochę o bocznikach, Sa wykonywane z drutu manganinowego o zerowym wspólczynniku termicznym.
Jak się ma czym, bocznik można wykonać samemu, ale uwaga !
Przy 100mv bocnik musi posiadać zaciski napięciowe wyznaczające kalibrowaną rezystancjię, do tych zacisków (sensing),
bezpradowych posłącza się układ pomiarowy. Natomiast prąd jest podawany dalej, sposob podlączenia nie wpływa na doklaność pomiaru.
Sa produkowane mierniki elaktromagnetyczne tylko dla prądu zmiemmego, mają małą rezystancje cewki i dlatego nie wymagają boczników.
CYRUS.

Cyrus, gdzie ja napisałem że mostek podłączymy “za bocznikiem”???
To ty ciągle piszesz o boczniku.
Po raz drugi ci uświdamiam, że nic nie pisałem o żadnym boczniku.
Podejrzewam, że nasz młodszy Kolega może nawet nie wiedzieć, że coś takiego istnieje.
Przeczytaj uważnie jeszcze raz mój pierwszy post i nie wmawiaj mi tego, czego nie napisałem.
Podałem w nim “łopatotogicznie” sposób podłączenia amperomierza do mostka. W tym układzie połączeń mostek będzie prostował cały mierzony prąd, a nie tylko prąd ustroju.
Dlatego dołączyłem uwagę na temat umiejętności czytania. Jeżeli mi nie wierzysz to podłącz tak jak napisałem.
Napisałem ponadto, żeby zaopatrzyć się w mostek Gretza o odpowiednim prądzie i poprosiłem o podanie więcej informacji o amperomierzu.
A swoimi “doktoratami z miernictwa” wypłoszyliście autora wątku. Gratuluję. Wylaliście dziecko z kąpielą.
Czy ja muszę udowadniać, że nie jestem wielbłądem???
Powtarzam jeszcze raz: pytanie zadał uczeń 1 klasy liceum, dość lakoniczne pytanie i taka może być odpowiedź.
On nie chce “doktoratów” z miernictwa tylko prostych, zrozumiałych odpowiedzi.
A może udzielisz jeszcze wykładu na temat kompensacji temperaturowej elementów?
Sposobu włączania przełącznika zakresów?
Błędów pomiarowych?
Czy nadal uważasz, że moja propozycja rozwiązania problemu nie zda egzaminu?
Odpowiedz krótko. To co napisałeś powyżej to jeszcze pamiętam z miernictwa. Mnie twoje wykłady nie są potrzebne, a dla autora wątku to trochę za dużo.
PROSZĘ, NIE PISZ TEGO CO WIESZ, WIEDZ CO PISZESZ!!!

Witam

Nie jest to obraźliwe, bo nie oczekuje od nieuka zrozumienia moich tekstów.
Gdyby CYRUS znał podstawy metrologii to nie wypisywał kolejnych niedorzeczności.