Amperomierz prądu stałego do pomiaru zmiennego

Witam !

Jeszcze gorzej, że nie napisałeś o boczniku.
Bez bocznika na wejściu Graetza, to jakaś pomyłka,

wprowadzenie zakłoceń i przerwy w obwodzie.
Co ta “martwa natura przerywająca obwód” pokaże - niewiadomo.
Napewno nie będzie to ameromierz, tylko wskaźnik, czy jakiś
prąd płynie.
.

Graetz z bocznikem na wejsciu pokaże “0”.

Natomiast twoja propzycja z cytatu, to zabawa w malego elektryka w przedszkolu.
Kolega Gość zadaje pytanie, a twoja odpowiedź ( patrz na cytat ),
to niepowazne i bezsensowne propozycje.

To niepoważne wpuszczanie kolegi Gość “w maliny”.
Kpina z jakiejkolwiek weidzy i fachowości.

zmienne mostka będa amperomierzem na prąd zmienny

To koncepcja amperomierza w wkonaniu elektryka.
Zapewniam cie,że napewno "zmiene " nie będą MIERZYĆ, jezeli w ogóle orientujesz się co oznacza słowo mierzyć.
CYRUS.

Cieszę sie Cyrus, że w końcu zrozumiałeś o co chodzi. Szkoda, że trzeba to wyjaśniać tak precyzyjnie, bez używania skrótów myślowych, i najczęściej dwa razy, najlepiej wytłuszczonym drukiem.
Po raz kolejny powtarzam tobie, kolega czajnik (autor wątku) myślę, że już wie - zasilamy z mostka Gretza, dany amperomierz, o danym prądzie pomiarowym. Żeby było łatwiej przyjmijmy zakres amperomierza 5A DC (dla Curusa DC oznacza prąd stały).
Ten amperomierz ma w sobie bocznik (załóżmy) i do niego nie ingerujemy. Dlatego nic nie pisałem o boczniku.
Czy to jest jasne???
Miernik ten zasilamy z mostka gretza o prądzie min. 5A. Dlatego napisałem, że trzeba, cytat "kupić gotowy o o odpowiednim prądzie"
Wystarczająco prosto???
Napisałem że jest to najprostsza metoda zamiany amperomierza a nie najdokładniejsza.
Czy przyjąłeś to do wiadomości???
Napisałem, że nie będzie to za dokładny przyrząd. A ty starasz się udowodnić, że ten przyrząd będzie niedokładny. Wiem o tym i w pierwszym poście to napisałem.
Użyłem sformułowania “zmienne mostka” - tak nazwałem zaciski na mostku do których przyłącza się napięcie zmienne.
Proste???
Czego jeszcze chcesz dowiedzieć? Masz jeszcze jakieś pytania?

PROSZĘ NIE PISZ TEGO CO WIESZ, WIEDZ CO PISZESZ.

Witam !

[quote=“marekb, full:true”]Cieszę sie Cyrus, że w końcu zrozumiałeś o co chodzi. . Żeby było łatwiej przyjmijmy zakres amperomierza 5A DC (dla Curusa DC oznacza prąd stały).
Ten amperomierz ma w sobie bocznik (załóżmy) i do niego nie ingerujemy. Dlatego nic nie pisałem o boczniku.
Czy to jest jasne???
Miernik ten zasilamy z mostka gretza o prądzie min. 5A. Dlatego napisałem, że trzeba, cytat "kupić gotowy o o odpowiednim prądzie"
Wystarczająco prosto???
sformułowania “zmienne mostka” - tak nazwałem zaciski na mostku do których przyłącza się napięcie zmienne.
Proste???

Ja to wszystko wiedziałem od początku.
Wiedzalem też , ze twoja propozycja to nie amperomierz , tylko zabawka małego elektryka w przedszkoli - napewno nie do pomiaru.
Nie mam pytań bo tym postem dowiodleś kolego, że nadal “nic, a nic a nic nie kumasz”, nawet po przeczytaniu mojego obszernego postu
na temat pomiaru prądu.
Dobrze wszystko zrozumialem, ale tu kolego nawet nie jesteś w stanie pojąć w jaki sposób, twój “pseudo apperomierz” wprowadza zakłoćenia w pracy obwodu mierzonego i wprowadza przerwę w obwodzie.

CYRUS.

Cyrus i o to chodziło. Jest to najprostszy sposób.