Witam
I powtarzam odpowiedź na pytanie i do Kol. STANCA
Na początek odniosę się do Pana wstępu na temat mojego geniuszu. Chciałbyś abym stwierdził, że jestem głąb Polak, ale nie mogę. Skoro jestem geniuszem jak sam twierdzisz to bądź leszym, staraj się. Owszem czasami ludzie którzy widzą swoją głupotę, trafia szlak.
A tak merytorycznie, to Pan bardzo chaotycznie przedstawia co to jest prawo a co normą? Prawa musisz przestrzegać np Prawo Budowlane a normy możesz stosować ale przy projektowaniu masz wybór, które zastosujesz. Bez względu czy normy stosowałeś czy swoją wiedzę, odpowiedziałność ponosisz TY za swoje czyny i żaden papier Ciebie nie usprawiedliwia.
Normy są bezwzględnie dobrowolne i to nie podlega dyskusji. Żadna norma nie może być przedmiotem regulacji prawnych i kto tak robi to łamie cywilizowane prawo. Dotyczy to szczególnie norm europejskich wpisanych do katalogu norm poskich. Polski Komitet Normalizacji wystąpił z ogromną krytyką poczynań niekompetentnego Ministra RP wsprawie norm EN i IEC.
W tym momencie PKN jest instytucją niezawisłą od Polskiego Rządu i faktycznie walczy z głupotą i ciemnotą w RP. Nie trzeba być geniuszem żeby zrozumieć, że zamiana norm na przepisy prawa to stagnacja postępu technicznego w RP.
Z PKN uzyskałem informacje, że wszystkie ustawy, które z norm tworzą przymus prawny ustawodawczy są z mocy prawa uchylone patrz też Dyektywa nr.6.
Od kilku lat staram się pokazać nowoczesną technikę ochrony odgromowej bo zdawałem sobie sprawę jak daleko zostaliśmy w tyle.
Zacząłem od wprowadzenia nazewnictwa: AKTYWNA OCHRONA ODGROMOWA, PASYWNA OCHRONA ODGROMOWA, OSTRZE AKTYWNE , PASYWNE znane było pojęcie zjawiska wczesna emisja stramerów, moja modyfikacja praktyczna:
OSTRZE Z WCZESNĄ EMISJĄ … i CIĄGŁĄ EMISJĄ STRAMERÓW.
Przy SEP działąją kołą regionalne i PKOO koło branżowe ogólnopolskie zrzeszające sprzedawców, handlowców ochronników i odgromików głównie producentów niemieckich. To przeze mnie Profesor PKOO dostał histerii gdy dowiedział się o “udziwionych nazwach” IMPAKT + i IMPAKT minus, co było wynikiem skróconego tłumaczenia impakt positiv i negativ, czyli dodatni i ujemny. Pan Profesor PKOO, w 2001 roku, nie wiedział, że są wyładowania z chmury i o przeciwnej polaryzacji z ziemii i to jest skandal dla Waszych autorytetów.
Dziękuję, że tytuł tej strony: AKTYWNA OCHRONA … to mi pochlebia.
Kolega EDI zamieścił linka do strony Prof, który pisze o NOWYCH TRENDACH (!!!) ochrony, którą ja stosuję od kilku lat. Profesor prezentuje aktywne ostrze odgromowe firmy, która eksperymentuje w tej dziedzinie tzn DEHN und Sone.
Tam dopiero znależć moża poszukiwany przez niektórych BEŁKOT. Moje opracowania, przecie po polsku, już dawno pokazywały zależność promiena ochrony od wysokości, a to co pokazuje Profesor jest już przestarzałe. Jeżeli cokolwiek pokazuję z nowoczesnej technologi to natychmiast jest reakcja wielu kolegów, którym jest to absolutnie zbędne.
Moim zdaniem ostrze aktywne DEHN jest rowiązaniem bardzo słabym i rozśmieszajcym, co nie zawsze jest ważne dla naszych elektryków projektantów.
Chyba wyczerpałem temat, a w sprawie norm, to PKN potwierdzi, a opis skandalu z Ministrem znajdzie Pan w miesięczniku NORMALIZACJA.
Do RYSIU 71
Małe obiekty, które zmieszczą się w kwadracie 12/12 m najlepiej chronić w systemie ostrza Franklina / ostrze pasywne do komina+ przewód odprowadzający z komina do ziemii+ uziemienie odgromowe np. 3 sondy/
Razem 1000zł, montaż zrobisz sam. Ochronę przepięciową zastosuj wbrew normom, a opisaną w www.megatech.com.pl i dalej PUBLIKACJE i pobierz Ochrona w systemie MEGATECH B-C. To jest art z Elektoinstalatora.
Pozrawiam
Krzysztof