Adapter CEE 32A -> 16A - głupi pomysł?

Witam. Natknąłem się ostatnio w Internecie na pewnym portalu aukcyjnym na ofertę takiego oto adaptera

i zastanawiam się, czy coś takiego jest zgodne ze sztuką? Raz, że 2,5mm², a dwa, że gniazdo 32A, zabezpieczone odpowiednio, te 32A spokojnie wytrzyma bez zadziałania zabezpieczenia, ale gniazdo 16A jak i przewód z którego wykonany jest ten adapter chyba nie bardzo…

Z drugiej strony, czy wykonywanie takich adapterów jest sensowne? Czytaj: jeżeli chcieć to zrobić zgodnie ze sztuką, trzeba by puścić przewód 6mm², zrobić na końcu małą rozdzielnicę budowlaną z z wyłącznikami nadprądowymi, i na niej zamontować ew. gniazda 16A, 32A, i np. gniazda jednofazowe 16A, więc taki adapter “wtyczka → gniazdo” nie powinien chyba w ogóle istnieć.

Z góry przepraszam, jeśli się mylę, jak i dziękuję za odpowiedź / dyskusję :slight_smile:

Wtyczka 16A może być wpięta jedynie do gniazda 16A a więc długotrwały prąd nie będzie większy niż 16 (przynajmniej tak być powinno, takie zabezpieczenie powinno być w instalacji). Taka przejściówka z gniazda 16 na 32A z przewodem 2,5mm nie przeczy więc zasadom (nie ma prawa dojść do przeciążenia), służy jedynie dostosowaniu wtyczki urządzenia do zasilenia z istniejącej instalacji. Powstaje tylko pytanie, czy urządzenie z wtyczką 32A nie ma zapotrzebowania na prąd większego niż 16A, bo wtedy i tak cała idea adaptera się wali. Pozostaje jeszcze kwestia dopuszczenia tego produktu do obrotu (certyfikat CE), żeby się nie okazało, że to produkcja garażowa.
Niedopuszczalna byłaby odwrotna konfiguracja tzn: gniazdo 16A i wtyczka 32A.

Ale w sytuacji przeciążenia gniazda 16A na końcu adaptera od strony odbioru, zabezpieczenie 32A nie zadziała, i gniazdo 16A się podtopi i zewrze, bądź też choćby zespawa (widywałem podobne sytuacje, najczęściej gniazdo i wtyczka do wyrzucenia jako nierozłączalny amalgamat :stuck_out_tongue:)

Czy to nie jest wystarczającym powodem by taki wytwór był jednak niezgodny ze sztuką?
W sytuacji gdyby między wtyczką 32A a gniazdem 16A znajdowałaby się puszka zawierająca w sobie zabezpieczenie 16A, okej, nie było problemu. Ale połączenie bezpośrednie?

[quote=“Bednar121, post:3, topic:14804, full:true, full:true”]
Ale w sytuacji przeciążenia gniazda 16A na końcu adaptera od strony odbioru
[/quote] Przecież w przypadku o którym piszesz, na końcu adaptera masz gniazdo 32A a wtyczka 16A wpięta jest do gniazda instalacji też 16A , więc zabezpieczenia nie puszczą więcej niż 16A!

ooo, przepraszam, jest odwrotnie (źle popatrzyłem) , czyli tak jak piszesz - to oczywiście nie dopuszczalne.

Tak też i myślałem. Zastanawiało mnie to, bo jednak sprzedaż podobnych adapterów jest z tego co widzę dość nagminna (na pewnym znanym portalu aukcyjnym jest tego sporo), i jestem ciekaw, czy w ogóle jest to w jakiś sposób regulowane prawnie.

Po to aby wprowadzić wyrób na rynek UE, producent (dystrybutor) musi wydać certyfikat CE potwierdzający zgodność z zasadniczymi wymaganiami odnośnych dyrektyw. Jeśli certyfikatu nie ma - zgłosić do organów nadzoru rynku. Tyle o wymaganiach prawnych. Jeśli chodzi o sam wyrób, wydaje się być całkiem sensowny. Proszę sobie wyobrazić konieczność użycia betoniarki 1,5 kW, 400 V w pobliżu której jest tylko gniazdo 32A. Roboty z użyciem betoniarki wykonuje firma budowlana na zlecenie właściciela hali z gniazdem. Roboty potrwają tydzień a betoniarka będzie używaba przez 3 dni. Czy Panów zdaniem Roboty należy poprzedzić przeróbką instalacji hali i dobudowaniem gniazda 16A wraz z zabezpieczeniami? Kto to ma zrobić? Właściciel hali czy firma budowlana?
Ten element nie jest stałym elementem instalacji i zapewne nie stałe elementy instalacji będzie zasilał. Nie różni się funkcjonalnie od przedłużacza. Czy będziecie Panowie rozważać potrzebę zabudowy skrzynki z zabezpieczeniem przed każdym przedłużaczem wykonanym przewodem o przekroju mniejszym niż 2,5mm2? Przedłużacze ogrodowe często mają 1 mm2.
Pozdrawiam.

[quote=“DesignMaintenance, post:7, topic:14804, full:true, full:true”]
Jeśli chodzi o sam wyrób, wydaje się być całkiem sensowny. Proszę sobie wyobrazić konieczność użycia betoniarki 1,5 kW, 400 V w pobliżu której jest tylko gniazdo 32A. Roboty z użyciem betoniarki wykonuje firma budowlana na zlecenie właściciela hali z gniazdem. Roboty potrwają tydzień a betoniarka będzie używaba przez 3 dni. Czy Panów zdaniem Roboty należy poprzedzić przeróbką instalacji hali i dobudowaniem gniazda 16A wraz z zabezpieczeniami? Kto to ma zrobić? Właściciel hali czy firma budowlana?
[/quote] W kolegi oczach to “sensowne rozwiązanie”, ja nazwałbym to bardziej po imieniu: “partyzantka na budowie” ! Jeżeli firma budowlana przyjeżdża z betoniarką zasiloną kablem z wtyczką 16A a w obiekcie jest tylko gniazdo 32A, to rozwiązanie nasuwa się samo … rozdzielnia budowlana! Więc jeżeli firma zajmuje się budowlanką, to na stanie oprócz betoniarki, myślę, że obowiązkowo powinna mieć najprostszą rozdzielnię budowlaną.

To nie koniec rewelacji które znalazł kol Bednar121. Przeglądając (chyba ten sam) portal aukcyjny, natknąłem się na jeszcze lepszy kwiatek … spójrzcie :

Nie zapomnij nakleić:
allegro.pl
/oferta/naklejka-ce-hologramy-etykiety-oznaczenia-pro-100x-10438505437

Ale to CE to od China Export? :wink:

Panowie mylicie produkt z jego zastosowaniem. To warunki zastosowania produktu będą decydowały o tym czy spełnione będą wymagania prawne i techniczne jego zastosowania. Jeżeli omawiany adapter będzie służył jedynie zasilaniu wspomnianej przykładowej betoniarki fabrycznie wyposażonej we wtyczkę 16 A to nie widzę przepisu lub zasady technicznej które zostałyby złamane. Jeśli na dodatek jest jedynym trójfazowym urządzeniem wykorzystanym do prac to nikt nie będzie do tego budował rozdzielnicy budowlanej.
Powtórzę: funkcjonalnie to nic innego jak przedłużacz lubadapter gniazdo angielskie - gniazdo kontynentalne czy odwrotnie. Też mają różne typowe prądy znamionowe.
Partyzantka będzie jeśli - z braku innych możliwości - po to aby podłączyć tą betoniarkę panowie wezmą wtykę 32A, gniazdo 16A i połączą to wetkniętymi w peszla żyłami wyprutymi z przewodu 3x2,5mm2 którego kawałek leżał w magazynku.
Proszę oceniać instalację z takim adapterem a nie próbować zgilotynować sam produkt na siłę poszukując zasad które on łamie.

[quote=“DesignMaintenance, post:12, topic:14804, full:true, full:true”]
Panowie mylicie produkt z jego zastosowaniem. To warunki zastosowania produktu będą decydowały o tym czy spełnione będą wymagania prawne i techniczne jego zastosowania. Jeżeli omawiany adapter będzie służył jedynie zasilaniu wspomnianej przykładowej betoniarki fabrycznie wyposażonej we wtyczkę 16 A to nie widzę przepisu lub zasady technicznej które zostałyby złamane. Jeśli na dodatek jest jedynym trójfazowym urządzeniem wykorzystanym do prac to nikt nie będzie do tego budował rozdzielnicy budowlanej.

Powtórzę: funkcjonalnie to nic innego jak przedłużacz lubadapter gniazdo angielskie - gniazdo kontynentalne czy odwrotnie. Też mają różne typowe prądy znamionowe.

Partyzantka będzie jeśli - z braku innych możliwości - po to aby podłączyć tą betoniarkę panowie wezmą wtykę 32A, gniazdo 16A i połączą to wetkniętymi w peszla żyłami wyprutymi z przewodu 3x2,5mm2 którego kawałek leżał w magazynku.

Proszę oceniać instalację z takim adapterem a nie próbować zgilotynować sam produkt na siłę poszukując zasad które on łamie.
[/quote]

Aż mi się wierzyć nie chce, że kol. z taką wiedzą pisze takie rzeczy:
[quote=“DesignMaintenance, post:12, topic:14804, full:true, full:true”]
To warunki zastosowania produktu będą decydowały o tym czy spełnione będą wymagania prawne i techniczne jego zastosowania. Jeżeli omawiany adapter będzie służył jedynie zasilaniu wspomnianej przykładowej betoniarki fabrycznie wyposażonej we wtyczkę 16 A to nie widzę przepisu lub zasady technicznej które zostałyby złamane
[/quote] … czy sądzisz, że ten adapter na gnieździe a betoniarka na wtyczce jest jakoś kluczowana?, czy choćby znajdzie się etykieta: “stosować tylko do betoniarki 1,5kW” ? … zapewniam, że nie a “budowlaniec” mając takie rozwiązanie na tacy wepnie w ten adapter wszystko co ma wtyczkę 16A . Można się spodziewać, że w zależności od potrzeb adapter bedzie zasilał betoniarkę, spawarkę itp i nikt “budowlańcowi” nie zabroni zasilić przez niego np rozdzielni budowlanej, bo ta ma wtyczkę 16A.

A jak trafi się “inteligentniejszy budowlaniec”, który stroni od druciarstwa i będzie miał na wyposażeniu rozdzielacz ze zdjęcia (niżej), zechce go podpiąć do przedmiotowego adaptera i zasilać więcej urządzeń - dalej kolego sądzisz, że jest w porządku ?

[quote=“elmontjs, post:14, topic:14804, full:true, full:true”]
… czy sądzisz, że ten adapter na gnieździe a betoniarka na wtyczce jest jakoś kluczowana?,
[/quote]
Tak, zabezpieczeniem prawidłowo dobranym, czyli 16A.

A też budowlańcowi odpowiem po budowlanemu:

Na gniastku je łesecka sesnastka i spodo od betonki. A czydzieścidwie jusz nie spadnom.

Za organizację pracy, dobór właściwych i sprawnych urządzeń w tym właściwe przyłączenie do wskazanego punktu zasilania odpowiada osoba dozoru wykonawcy. Przy większych budowach zasilanie przyłącza budowlanego to odrębny projekt/część projektu.
Walka z mogącą wystąpić ludzką głupotą i niekompetencją poprzez eliminowanie z rynku produktów które mogą zostać nieprawidłowo wykorzystane jest nieporozumieniem.

[quote=“KonradOW, post:15, topic:14804, full:true, full:true”]
Tak, zabezpieczeniem prawidłowo dobranym, czyli 16A.
[/quote]… no niekoniecznie, bo gniazdo 32A w instalacji może mieć bezpiecznik 32A! Dlatego pisałem o rozdzielni budowlanej (nawet małym gotowcu za 150zl), która bedzie miała już niższe zabezpieczenia na swoich gniazdach.

[quote=“KonradOW, post:15, topic:14804, full:true, full:true”]
Walka z mogącą wystąpić ludzką głupotą i niekompetencją poprzez eliminowanie z rynku produktów które mogą zostać nieprawidłowo wykorzystane jest nieporozumieniem.
[/quote] Ale tu z niczym nie trzeba walczyć tylko nie korzystać z urządzeń nie dopuszczonych do obrotu i tym podobnych samoróbek. Był też taki dział w szkole " dobór urządzeń …" tam było o doborze stykach, gniazdach i innych aparatach. Wg tej wiedzy nie jest dopuszczalne aby za bezpiecznikiem 32A znalazło się gniazdo 16A nawet w adapterze - rodzi to potencjalne niebezpieczeństwo i chyba nikt z tym nie zamierza dyskutować.

Z ciekawości wysłałem zapytanie do sprzedawcy tego badziewia o certyfikat CE …zaczekamy :wink:

Poczekajmy na odpowiedź oferenta. Na razie nie wiadomo czy nie ma na to deklaracji a zatem czy nie jest to dopuszczone do obrotu (samoróbka itp.)
Odnośnie gniazda 16A - jeszcze raz wrócę do przykładu przedłużacza, bo funkcjonalnie ten element jest zbliżony.
Nie będziemy stosować dodatkowego zabezpieczenia przed przedłużaczem 1mm2 włączonym do gniazda 16A czy będziemy? Na dobrą sprawę - idąc torem rozumowania że Polak potrafi - nie da się wykluczyć tego że ktoś takim przedłużaczem spróbuje zasilić pół powiatu.

[quote=“DesignMaintenance, post:18, topic:14804, full:true, full:true”]
Odnośnie gniazda 16A - jeszcze raz wrócę do przykładu przedłużacza, bo funkcjonalnie ten element jest zbliżony.

Nie będziemy stosować dodatkowego zabezpieczenia przed przedłużaczem 1mm2 włączonym do gniazda 16A czy będziemy?
[/quote] Choć wątek nie dotyczy przedłużaczy, ale jak kolega już poruszył ten temat, czemu mam nie odpowiedzieć. Prawidłowo wykonany przedłużacz ma przekrój min 1,5mm, jak jest potrzeba , to ma zabezpieczenie przeciążeniowe (czyli można) i opis na obudowie jak stosować i jak obciążać (zdjęcia).

Wiem, zaraz ktoś przytoczy przykład przedłużacza ogrodowego 2x0,75 (pomarańczowego), ale szczerze powiem, ich CE jest bardzo wątpliwe no i jest ich na rynku coraz mniej, zobaczcie na portal aukcyjny, większość pomarańczowych sznurówek ogrodowych ma już deklarowany przekrój 1,5mm.

[quote=“DesignMaintenance, post:18, topic:14804, full:true, full:true”]
Poczekajmy na odpowiedź oferenta.
[/quote] No to robi się ciekawie :lol: ; otóż sprzedający ze znanego portalu aukcyjnego :wink: , którego poprosiłem o deklaracje zgodności adaptera, który widać na zdjęciu kol Bednar121…owszem przysłał ją mailowo (przedstawiam ją w załączniku jako dwa zdjęcia, bo nie można tu załączyć pliku PDF; po złożeniu dwóch zrzutów ekranu widać całą deklarację a niedowiarkom mogę przesłać oryginał na maila).

Najlepsze jest jednak to, że deklarowany producent w swoim katalogu nie ma adaptera z wtyczką 32A i gniazdem 16A :smiley: (1-sze zdjęcie) . Deklaracja jest z 2017r. a katalog aktualny, więc może się wycofał z takiej samowoli albo może nigdy jej nie robił ? :???: