Widać że paulo czuje temat . Tylko w ten sposób możemy sobie poradzić przy przewodzie 2.5mm² i płaskich puszkach
Nie będę pisał elaboratu na temat poruszany jedynie postaram się wyciągnąc wnioski w najbardziej korzystny sposób i dla instalatora i dla użytkownika.
Puszki głębokie umożliwiają monaż osprzętu typu złączki WAGO na jej dnie. Uważam podobnie jak już ktoś wyżej napisał iż poprawbym jest rozprowadzenie głównego toru 3x2,5 mm2 i od złączkie do gniazda już przewodami 1,5 mm2.
Zabezpieczenie standartowo dla obwodów wielu gniazd jak najcześciej proponują projektanci B16A.
Dla obwodów dedykowanych: gdy jest zabezpieczenie jest C16A robimy tylko jedno podejście pod gniazdo - wyjątkiem są gniazda podwójne zespolone czyli takie do jednej puszki.
Najczęściej gniazda maja w opisach prąd obciążenia 10A - chwilowe 16A więc zastosowanie w puszkach 15-20 cm podejścia nie wpłynać na bezpieczeństwo użytkowania instalacji.
Zresztą i tak wielu dostawców osprzętu np AGD daje kable łaczeniowe z wtyczką o przekrojach 3x1,5 mm2 jako linkę lub 2,5 także jako linkę. Uczono mnie iż linka jest w porównaniu z żyłami w postaci drutu gorsza.
Co zaś się tyczy łączenia przedstawionego na załączonych zdjęciach to wg mnie nie zmieniaja one zbyt wiele tego że dany główny tor pomiedzy puszkami jest przecięty co wpływa na obniżenie parametrów toru.
Jeśli już chcielibyście wykonać połaczenie bez przecinania to proszę w miejscach puszek pozostawić tzw petle kabla tak okolo 30-40 cm. W czasie montażu puszki czyli tzw poziomowania mozna obrać żyły bez przecinania z pierwszej izolacji. Następnie zagiąć mocno przewody i obrać po około 1-1,2 cm na zgięciach. Uzyskamy nie przeciety tor główny: zasilanie i odpływ do 2 puszki.
Musimy niestety wybrać większę kostki zaciskowe gdyż zagięcie zajmuje troche miejsca. Odpływ w puszce jak robimy zgodnie ze sztuka czyli jak wiekszość uważa może być 1,5 ale także jak ktoś ma czas i serce z 2,5 mm2
Moje się kraje gdy męcze sie podłaczaniem na siłe a i tak po montażu juz i wypozycjonowaniu nie mam pewności czy nie popuściły z zacisków.
Przydatne byłyby dawne rozetki porcelanowe które pozwalały łączyć bez przecinania. Obecnie są takie które po odkręceniu i odgięciu metalowej podkładki pozwalaja także na instalacje bez przecięcia lecz duzo miejsca zajmują.
Ja powiem tak. Według tabeli przewód 1.5mm2 ma maksymalną obciążalność 13A. Np w Austrii bardzo czesto sie robi wspólny obwód gniazd i oświetlania np jednego pokoju zabezpieczonym bezpiecznikiem 13A. Jest to dozwolone według przepisów. Zrobiłem już dużo takich instalacji i muszę powiedzieć że jeszcze nie spotkałem się z tym że, 2800w jest za mało na pokój czy tam salon czy łazienkę.
[quote=“mafialoso, post:44, topic:10476, full:true, full:true”]
Ja powiem tak. Według tabeli przewód 1.5mm2 ma maksymalną obciążalność 13A. Np w Austrii bardzo czesto sie robi wspólny obwód gniazd i oświetlania np jednego pokoju zabezpieczonym bezpiecznikiem 13A. Jest to dozwolone według przepisów. Zrobiłem już dużo takich instalacji i muszę powiedzieć że jeszcze nie spotkałem się z tym że, 2800w jest za mało na pokój czy tam salon czy łazienkę.
[/quote]
Jakie 13A na oświetlenie?! Ile jest napisane na włączniku od światła? 13A? Czy może 10?
Oczywiście że możesz pociągnąć obwody gniazd przewodem 1.5mm2. Nie możesz ich jednak wtedy zabezpieczyć wyłącznikiem 16A. Max to 13A. Ale w Polsce raz że obwody oświetleniowe muszą być odseparowane od gniazdowych, a dwa że osprzęt łączeniowy do oświetlenia ma prąd ciągły znamionowy równy 10A, także takie maksymalne zabezpieczenie możesz na nie zastosować.
Tak masz racje. Styki wyłącznika można maksymalnie obciążyć 10A. Nie spotkalem sie jeszcze żeby lampa miała więcej niż 500w w pokoju. W Austrii to normalne i tak się robi. Ludzie żyją i nic sie nie pali. Odbiory są. Muszę doczytać normę czy faktycznie jest przymus rozdzielania obwodów oświetleniowych z gniazdkami.
Łączniki oświetlenia bez problemu dostaniesz nawet na 16A, gorzej z oprawami oświetleniowymi, ale nie jest to niemożliwe.
Co do samego 1.5mm2 zabezpieczonego B13, użytego wyłącznie, jako obwód gniazdowy, jest jak najbardziej dopuszczalne.
W Austrii, podobnie jak w Niemczech, biorą dosłownie zasadę, że zabezpieczasz obwód, a nie urządzenie ale to już też się zmienia. Trzeba też rozróżnić, to co mówią/robią ich elektrycy, a to co wymagają przepisy. Ostatnio spotkałem u nich gniazdo 3f 32A zabezpieczone trzema pojedynczymi “esami” i elektryk twierdził, że jest dobrze, niestety się mylił.
[quote=“mafialoso, post:46, topic:10476, full:true, full:true”]
Muszę doczytać normę czy faktycznie jest przymus rozdzielania obwodów oświetleniowych z gniazdkami.
[/quote]
W Polsce tak. To było w którymś Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury.
[quote=“mafialoso, post:46, topic:10476, full:true, full:true”]
Łączniki oświetlenia bez problemu dostaniesz nawet na 16A, gorzej z oprawami oświetleniowymi, ale nie jest to niemożliwe.
Co do samego 1.5mm2 zabezpieczonego B13, użytego wyłącznie, jako obwód gniazdowy, jest jak najbardziej dopuszczalne.
W Austrii, podobnie jak w Niemczech, biorą dosłownie zasadę, że zabezpieczasz obwód, a nie urządzenie ale to już też się zmienia. Trzeba też rozróżnić, to co mówią/robią ich elektrycy, a to co wymagają przepisy. Ostatnio spotkałem u nich gniazdo 3f 32A zabezpieczone trzema pojedynczymi “esami” i elektryk twierdził, że jest dobrze, niestety się mylił.
[/quote]
Ale w Polsce jest identyczna zasada - zawsze zabezpieczasz obwód a nie urządzenie. Żeby uchronić instalację przez skutkami zwarć (nie mylić ze zwarciami) i przeciążeń. Masz tak dobrać zabezpieczenia nadprądowe że w razie przeciążenia lub zwarcia nie dojdzie do pożaru instalacji.
E sumie stosując elektroniczny bistabilny przekaźnik impulsowy, włącznik 10A może być użyty przy zabezpieczeniu 13B. Włącznik załancza tylko przekaźniki. Przekaźnik są do 16A.
Ah te przepisy. Są i trzeba je stosować. Widzę że tematów tego typu jest wiecej. Ludzie naprzywozili materiału z zagranicy i chcą zrobić taniej i dlatego pytają o takie sprawy. Niestety nie zawsze przepisy na to pozwalają. W Austrii jeden obwód na jeden pokój 13B gniazda plus oświetlenie to standard i jak wybija w pokoju to normalne że gaśnie wszystko. Idzie czlowiek i wlancza, są do tego przyzwyczajeni. Jak by czlowiek miał taką instalacje duzo taniej zrobioną to też by się przyzwyczaił;)
Dziękuję wszystkim za udział w rozmowie
Wydaję mi się że temat juz wyczerpany i do zamknięcia?
[quote=“mafialoso, post:50, topic:10476, full:true, full:true”]
Dziękuję wszystkim za udział w rozmowie
Wydaję mi się że temat juz wyczerpany i do zamknięcia?
[/quote]
Dołączyłeś się do cudzego wątku, leżącego odłogiem 12 lat, dałeś odpowiedź na którą czekał cały świat, i już chcesz go zamykać?
A nie wydaje ci się, że to autor może o to wnioskować?