Witam. Mam pytanie bo kupiłem ostatnio żyrandol na 3 żarówki> Tylko że on działa na jeden wyłącznik. Proszę mi wyjaśnić jak by go przerobić żeby przy podwójnym wyłączniku, działał raz jedna żarówka, raz dwie. To znaczy chodzi mi oto żeby np. niezapalć 3 żarowek to jedną albo dwie. Jak mnie zrozumieliście to proszę o odpowiedź.
Po pierwsze to musisz mieć instalację przygotowaną do takiego żyrandola ( z sufitu muszą wychodzić trzy przewody. Jeden zerowy i dwa fazowe.
Po drugie z żyrandola też muszą wychodzić trzy przewody. Jeżeli wychodzą dwa to musisz przerobić żyrandol.
Chyba Ci oto właśnie chodzi
To tak: Z każdej oprawki wychodzą dwa przewody.
Po jednym z każdej oprawki łączymy razem i podłączamy do zerowego z sufitu. Następnie dwa z trzech pozostałych łączymy z jednym z fazowych z sufitu a ostatni z oprawki z ostatnim z sufitu. I to by było na tyle.
Nie wiem jaki to żyrandol ale ale i tak gdzieś w nim łączą sie przewody z wszystkich oprawek i to tam możesz dokonać przeróbki może to łączenie jest nawet pod “kielichem” który zasłania łączenie żyrandola z przewodami z sufitu.
Witam
Jeżeli wychodzą z niego tylko dwa przewody to trzeba przerobić całe oprzewodowanie. Nie ma innej możliwości żeby można było zaświecać raz jedną raz dwie żarówki.
Pozdrawiam
Jerzy
Zaproś jednak elektryka. Elektryk stwierdzi ile masz żył w przewodzie na sufit i jak przerobić. Powinno być 4. Tu zapewne potrzebne jakieś przeróbki. To jest forum profesjonalne i nie wypada nam radzić tym co nie czują zagrożeń ze strony prądu. My coś Tobie doradzimy zaczniesz majsterkować i może zostać wprowadzone niebezpieczeństwo dla całej rodziny.
Cytat z prelekcji Lecha Danielskiego http://www.ptpiree.pl/html/serwis/seminaria_bezpiecznie.htm
Ze statystyk wynika, że porażeniu ulegają najczęściej mężczyźni w przedziale wieku 30-50 lat. Odpowiedź na pytanie „dlaczego właśnie oni?” jest oczywista - są to zwykle osoby, które na własną rękę podejmują się naprawy urządzeń elektrycznych czy przeróbek domowych instalacji. Szacuje się, że 85 proc. śmiertelnych wypadków porażenia prądem to efekt nieudolnej wymiany gniazdka wtykowego na własną rękę - mówił prelegent.
Pozdrowienia
STANCA
Witam Kolegów.Witam Kolegę tito
Tutaj mała uwaga : po jednym z każdej oprawki łączymy … itd.
Tylko że należy zwrócić uwagę , że mają to być przewody podpięte do gwintów oprawek , nie stopek.
Dlaczego ? Elektrycy wiedzą.
Poza tym Kolega tito pisze w tytule Żyrandol na 2 wyłączniki.
Czy mają być dwa wyłączniki czy jeden “świecznikowy” ?
PS. Co to za miejscowość “nieznana” ?
Pytam z ciekawości.
Po kolei:
Potus dzięki za rade, jutro będe “bawił” sie w przeróbki bo już dziś niemiałem czsu. Tak przewody w domu są doprze rozprowadzone( tak że z sufitu wychodzą mi 3 przewody).
Stanca, właśnie pytałem na forum żeby niewzywać elektryka do domu i niepłacić niewiem ile, pozatym może i to forum jest profesjonalne ale napisałem w dziale “Nie jestem elektrykiem, proszę o poradę”. A wiem że jestem w stanie to zrobić dzięki jakiejś radzie.
Elpapiotr to tak wsumie szybko sie rejestrowałem,że niechciałem pisać ale już widziś z kąd ![]()