Zwarciowa moc normalna i prąd zwarcia doziemego

Witam

Jestem samoukiem ale nie mogę sobie z czymś poradzić: jak należy rozumieć pojęcie “normalna moc zwarciowa” (gdzie tu minimalna/maksymalna?) na szynach w GPZ (tras. 110kV - 15kV) oraz jak do obliczeń prądów zwarciowych w fragmencie sieci SN 15kV podpiętej do do takiego GPZ-ta (mam tylko moc transformatora WN-SN: 10Mva, oraz właśnie zwarciową moc normalną) wykorzystać informację o wartości prądu zwarcia doziemnego (sieć kompensowana) 25A. Proszę o informacje lub literaturę dla “nie elektryka” :slight_smile:

Witam
Nie wiem czy będę umiał pomóc ale spróbuję.
Moc zwarciowa jest mocą obliczoną dla danej rozdzielni WN, SN (np. szynach 110 kV GPZ) i jest wykorzystywana przy obliczeniach parametrów obwodów zasilanych z tej rozdzielni. Może ona być różna w zależności od konfiguracji zasilania do tej rozdzielni. Jeśli na odpływie jest transformator to przy obliczeniach wykorzystuje się napięcie zwarcia tego transformatora. Prąd zwarcia doziemnego rzędu 25A może dotyczyć strony SN (sieci SN) bo tylko takie sieci pracują z punktem neutralnym izolowanym lub uziemnionym przez rezystancję lub reaktancję. Prąd zwarcia doziemnego zależy od pojemności linii i zazwyczaj jest trudny do obliczenia. Można go mierzyć dla danej sieci ale nie jest to całkiem proste.
Czego konkretnie dotyczy problem?