Z wypowiedzi kolegi dreed wynika, żę odbiorca poniósł koszty za moc 19kW (zabezpieczenie w ZK 32A) a faktycznie otrzymuje 15kW (zabezpieczenie zalicznikowe C25A). Chyba coś kolega pomieszał.
W moim rejonie stosuje się w ZK zabezpieczenie o stopień wyższe jak wynika z zamówionej mocy, natomiast faktyczne zabezpieczenie przedlicznikowe znajduje się w części pomiarowej słupka złączowo-pomiarowego i obecnie jest to rozłącznik typu np R304 (oczywiście zaplombowany).
Natomiast za pomiarem stosuje się rozłącznik FR w min. w celu umożliwienia wykonania pomiaru WLZ-u (bez potrzeby rozplombowywania licznika) w jego późniejszej eksploatacji.
Pewnie trzeba (tylko kto ma to robić), ale bez rozplombowania licznika nie da rady. Jeszcze nie spotkałem się z takim żądaniem w trakcie wykonywania pomiarów okresowych.
Witam
chciałem tylko zwrócić uwagę na to ,że przy podłączenu licznika izolacja
na skutek działania różnych narzędzi nie wygląda pięknie, a często jest
to już odcinek instalacji odbiorcy
A może by przenieść C25 z szafki licznikowej do tablicy głównej i wstawić je jako zabezpieczenie główne dla tejże tablicy ( teoretycznie dalej będzie to zabezpiecznie zalicznikowe ), a w szafce licznikowj zamontować zamiast C25 wyłącznik typu FR.
Pozdrawiam
Witam
Każdą prace należy wykonywać zgodnie z zasadami sztuki . ZE nie zabrania stosowania wyłączników selektywnych . Jeśli ich nie stosujemy popełniamy błąd w sztuce . Po to są żeby je stosować . Ich cena jest śmieszna jeśli bierzemy pod uwagę całą inwestycję . Samochód jest droższy a jednak go się kupuje . Uczciwość nakazuje poinformować o skutkach zastosowania nieselektywnego wyłącznika . Potem można tylko współczuć . Wszystko co można zrobić gdy nie stosujemy selektywnego to wyłącznik typu D czasami zapewnia selektywność .
Witam Kolegę “dreed” i wszystkich Kolegów na FORUM.
A może to zastosowanie pomoże?
Dane z katalogu nr 7 ETI -POLAM Gniazda bezpiecznikowe PP D02.
Trzy S’ki mają szer. ok. 55 mm a trzy PP D02 mają szer. ok. 80 mm czyli powinny się spokojnie zmieścić.
Witam
Jeśli w warunkach technicznych jest wyłącznik nadmiarowoprądowy limitujący moc ( plombowany ) To można go wymienić tylko na inny wyłącznik nadmiarowy o innej charakterystyce o tym samym amperarzu . Pisanie o bezpiecznikach czy rozłącznikach jest w tym przypadku pisaniem nie na temat .
witam kolegow
rozumujac pana dreed to wywala mu bezpiecznik B 20 w rozdzielni w domu i rownoczesnie bezpiecznik w pomiarze energii C 25 przy zwarciu w galezi 16A typu B. wiec w tym przpadku ja proponuje zastosowac dwa bezpiecznik “wkrecane” jeden przy pomiarze energii 25 A a drugi w rozdzielni 20 A ( oczywiscie w praktyce beda to po 3 bezpieczniki - 3 fazy ) reszta bezpiecznikow to “esy” - takie rozwiazanie bedzie skuteczne bez wymiany tablicy na XXXL. lecz w tym przpadku nalezy wystapic do ZE o zmiane warunkow przylaczenia bo wyraznie okreslili C 25A ( wynika z opisu ) a nie wkladka topikowa typu Gl lub Gg.
prosze o wypowiedz pracownika ZE ( inspektora do spraw odbioru nowych instalacji )
pozdrawiam
Bezpieczniki topilowe swoim czasem zadziałania mieszczą się jeszcze w tym temacie.
Zasugerowałem tą metodę gdyż jak zauważyłem podniecanie się tylko i wyłącznie nowinkami technicznymi (odstawiając w niepamięć stare dobre metody) czasami jest zwyczajnym błędem.
Przy takich problemach jak tutaj piszemy bez doktoratu można zastąpiś ostatnie zabezpieczenia topikami. Nie jest to już tak estetyczne jak niektórzy uważają ale na pewno nie będzie trzeba gonić już po wszystkich zabezpieczeniach i po kolei je włączać.
Myślę, że metody naszych dziadków czasami jeszcze mogą być z powodzeniem stosowane w dzisiejszych instalacjach.
Witam!
Będąc w ZE, zadałem pytanie: Dlaczego wymagają montowania wyłączników nadprądowych, jako dodatkowe zabezpieczenia przedlicznikowe?
W odpowiedzi usłyszałem, że dla wygody odbiorców energii, by nie musieli wzywać pogotowia energetycznego, jak w przypadku plombowanych bezpieczników.
witam
Kolego dreed…zdziwiło mnie że zabezpieczenie limitujące pobieraną energię (C25) jest za licznikiem.
Jeżeli w rozdzielnicy jest głowny FR to sobiście “wyrzucił bym” zabezpieczenie główne C20 w rozdzielnicy - jaką spełnia rolę??? jeżeli wyłacznika głownego to wymienić na FR .
A co do sedena pytania …nie ma rozwiazania bez wymiany zabezpieczenia C25 na selektywny lub topiki.
Pozdrawiam
Witam
Tu chodzi nie o bezpieczniki czy wyłączniki nadmiarowo prądowe . Tu chodzi o warunki techniczne i limit mocy . Zmieniać sobie można za licznikiem i wyłącznikiem limitującym moc . Wyłącznik nadmiarowoprądowy limitujący moc nie jest z technicznego punktu widzenia do niczego potrzebny . On nie pozwala tylko pobrać więcej mocy niż za nią zapłaciliśmy i nie jest możliwe żeby zamienić go na bezpiecznik bo takie są reguły ustalone przez ZE . Musi być wyłącznikiem bo jak by nie był to użytkownik płacił by nie tylko za wymianę bezpiecznika w złączu ale też za przekroczenie limitu mocy .
Oczywiście zgadzam się, że wygoda ZE jest bardzo ważna.
Ale mi chodziło o ostatnie zabezp. za licznikiem.
Nawet bez selektywnosci walnie najpierw topik i już. W mieszkaniu można sobie podejść i samemu wymienić. Reszta to niech sobie już będzie jak jest.
witam Kolegów:)
Ostatnio miałem do adaptacji kilka typowych projektów. W wielu z nich było właśnie tak, że w ZK bezpieczniki mocy 40A, następnie wlz wprowadzony był na licznik, za licznikiem w zestawie pomiarowym wyłaczniki S 303 B25A !!
Dalej kabel to tablicy głównej w mieszkaniu, na niej jeden RCD i s-ki B10 oraz B16 na obwodach.
Z całą pewnością bezpiecznikiem do umowy przyłączeniowej jest wył. S303 B25A dla którego Pp=15 kW a Pu=6kW.
Jednakże w takiej sytuacji przy zwarciu polecą wszystkie S-ki co jest moim zdaniem błędem projektanta.
Energetyka nie wyraża zgody na zabudowanie jako PRZEDLICZNIKOWYCH bezpieczników topikowych. Pozostają S-ki. Jeżeli one to selektywne. Trudno, coś za coś. Nikt nie zwolnił projektanta ani wykonawcy z obowiązku stosowania zabezpieczeń umożliwiających wybiorcze ich działanie.