Czytałem wasze wypowiedzi ale nie bardzo kumam, z katalogu legranda tez nie rozumiem.
Mam zabezpieczenie zalicznikowe 25 A topiki -w domu chcem za tym pozakladac s b 16A ale wiem ze w takim ukladzie nie ma selektywnosci jakie mam zastosowac sy o jakiej charakterystyce normalny s 16a zwłoke ma bardzo duzą wiec na pewno wywali mi topik niż s -co proponujecie lekture jakaś proszę o podpowiedzi a na tym sie ma wisiec płyta gżewcza 4 kv/220v,na drugim sie wisi zmywarka 2,5 kv/220 pzdrv
bezpiecznik 25A i eska 16A to masz selektywność jak marzenie. Nie wiem czego jeszcze chcesz. Normalny es przy zwarciu ma zwłokę około 0,1s czy to taska duża zwłoka?Pozdrawaiam marcin714
Witam. Byłbym ostrożny z tym entuzjazmem dla selektywnośći przy podanych zabezpieczeniach tj. bezpiecznik 25A i S301B16. Trzeba policzyć pętlę zwarcia. Nie wiem nic o sieci zasilającej.
Poniżej przykład; od stacji trafo (pomijam w tej chwili dla uproszczenia rezystancję i impedancję trafo) 50m linii napowietrznej 4 x AL50 od tego 20m AsXS 4x16 i załóżmy 10m inst. odbiorczej o przekroju 2,5 mm2.
Pętla zwarcia około 0,27 oma. przy zwarciu jednofazowym daje nam prąd około 850A, a przy 3f Izw=1,4kA.
Zgodnie z katalogiem Legranda selektywność przy takich zabezpieczeniach jast zapewniona dla prądów poniżej 0,6kA.
Popatrzymy inaczej (dla zw. 1f) S301 na pewno zadziała poniżej 0,1s (z niedokładnych charakterystyk Legranda wynika, że około 0,02) z charakterystyk pasmowych kat. Polam Pułtusk wynika, iż Bi-Wts zadziała na pewno w czasie poniżej 0,01s.
Można a właściwe należałoby zbadać całkę Jouela dla tych dwóch zabezpieczeń - z kat. Polam dla bezp. 25A wynosi ona 2600 z katalogu Legranda dla S301B16w okolicach 2300-2500 (mało dokładne charakterystyki)
Dlatego byłbym ostrożny przy tak krotkich czasach ze stwierdzeniem iż mam super selektywność.
Dużo zależy od pętli zwarcia… Czy nikt nie używa (na świecie) dodatkowej impedancji wtrąceniowej o wartości np. 0,5oma by ograniczyć b.duży prąd zwarciowy?
Widzę, że selektywność panstwu obca jest. Podajecie jakieś charakterystyki, których chyba sami państwo nie rozumiecie.
Polecam lekturę E.Musiała “Koordynacja zabezpieczeń nadproądowych, wybiorczość i dobezpieczanie” .. zanim sobie albo komuś zrobicie krzywdę instalując wyłącznik.
Tak się nie sprawdza selektywności w układzie bezpiecznik → wyłącznik, bo dla prądów zwarciowych czas zwarcia wyłącznika jest niemal stały niezależny od prądu - rośnie całka Joula wraz ze wzrostem prądu .. a dla bezpiecznika - odwrotnie. Kilka takich prób i topik może być już nadpalony .. następne zwarcie i selektywność może został nie zachowana.. a chyba nie o to nam chodzi.
Trzeba porównać charakterystyki I^2*t = f(I), czyli całki Joula (Bezp.: przedłukowa, wył. - wyłączania). Dla bezpiecznika bedzie oczywiscie krzywa opadać, dla wyłącznika - wzrastać. Miejsce przecięcia będzie wyznaczało granice selektywności - dla większego prądu zwarciowego selektywność nie będzie zachowana.
Polecam lekturę E.Musiała “Koordynacja zabezpieczeń nadproądowych, wybiorczość i dobezpieczanie”
Mialem przyjemnosc miec projekt instalacji elektrycznej z ww dr Musiałem i taki wlasnie przypadek wystepowal w rozpatrywanym mieszkaniu.
Dr ewidentnie powiedzial ze przy koniecznosci zastosowania wkladki bezpiecznikowej 25A nie ma mozliwosci zachowania prawidlowej selektywnosci w instalacji w mieszkaniu.
Nie wchodzac w szczegóły nie ma mozliwosci zachowania selektywnosci.
jesli ktos sie z tym nie zgadza proponuje napisac do dr-a. www.edwardmusial.info/
witam.
kolego cepter, oprócz tego, że napisałeś prawdę, nic nowego nie wniosłeś do tematu. również kol. DetiXX zaczął od połajanek, ale powtórzył prawdy oczywiste.
tylko jego uwaga
jest nie do przyjęcia - selektywność nie wpływa na bezpieczeństwo w tym przypadku - wywali więcej niż powinno i już.
Zachowanie selektywności w oparciu o charakterystyki czasowo – prądowe elementów zabezpieczających w przypadku występowania dużych wartości prądów zwarciowych jest w tym przypadku niewykonalne, a jedynym sposobem na spełnienie warunku wybiórczości pozostaje chyba tylko zastosowanie wyłącznika selektywnego S90. Ale co na to ZE?.
Witam kolegów .
Czy jakaś indukcja stosowane w ochronie przeciwprzepięciowej ( w celu uzyskania selektywności pomiędzy stopniami) wystarczyła by do zachowania selektywności w tym przypadku ?