Zniesienie pozwoleń na budowę i zgłoszenia instalacji elektr

Witam kolegów.
Mam pytanie, czy koledzy są zaznajomieni z najnowszą poprawką do prawa budowlanego, która została uchwalona 15.01.2015r.? Wynika z niej ze zniesiona została konieczność uzyskania pozwolenia na budowę dla instalacji elektroenergetycznych oraz innych z branży sanitarnej. Jednocześnie nie ma zapisu o konieczności uzyskania zgłoszenia robót z tego zakresu.
Czyżby to był zamach na projektantów? Jakie są Wasze komentarze na ten temat?
Pozdrawiam

Chyba nie jest tak , zapewne chodzi zniesienie obowiązku dołączania oświadczeń o: zapewnieniu dostaw mediów, odbioru ścieków oraz o warunkach przyłączenia obiektu do sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, cieplnych, gazowych, elektroenergetycznych, telekomunikacyjnych. Więc to dotyczy gmin i miast ,ale zobaczymy niech kolega podeśle ten fragment .

To o czym kolega pisze również jest zawarte w nowelizacji.
Prosze jednak samemu zerknąć i wyrazić swoją opinię:

http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=2710 - link do całego procesu legislacyjnego z którego wynika że przyjęto poprawkę która znosi pozwolenie na budowę instalacji elektroenergetycznych oraz kolejna poprawka, która zmienia zakres robót, które wymagają zgłoszenia jednak bez uwzględnienia tychże instalacji. Co za tym idzie ani pozwolenie na budowe ani zgłoszenie nie będzie konieczne. Przynajmniej wg mnie. Mam nadzieje ze się mylę.

http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/0/0CB62CC3F56C1641C1257DCE00484F62/%24File/3024-A.pdf - punkty 5 i 9

Jeszcze nic nie uchwalili przekazano do senatu.
Potrwa jeszcze.

Czyli budowa, przebudowa samej instalacji wewnątrz budynku będzie na zgłoszenie - jeżeli urząd nie zażąda to nawet projektu nie będzie trzeba robić.

Ciekawie jak teraz będą Inwestorzy kombinować jak będą realizowali nowy budynek.
Ekstremalnie:
Architektura + konstrukcja na pozwolenie, a instalacje osobno na zgłoszenie bez projektu - jeżeli urząd nie będzie wymagał - i będzie oszczędność.

W czerwcu ma wejść w życie. Wiec juz nie długo. Chodzi o to czy ktoś to rozumie w ten sam sposób co ja, tzn czy funkcja projektanta w branży elektrycznej zostanie ograniczona do minimum?

Trochę nie odpowiadałem bo trawiłem materiał a trochę tego jest . Wydaje mi się po tym materiale że aż tak czarno nie będzie . Takie mam wrażenie bo mecenasem prawa nie jestem że intuicją poprawek do nowego prawa było by zmniejszyć ilość papierów i skrócić czas rozpoczęcia realizacji budowy czy inwestycji. Czytając powyższe rozwiązania dochodzę do wniosku że inwestor na zakończenie budowy i tak musi donieść stosowne dokumenty ; projekt , uzgodnienia , odbiory etc. Jest tam jeszcze jedna przesłanka, to ograniczenie stosowania tak zwanych gotowców projektowych co by sugerowało że nie zaniknie zawód projektanta. Martwi mnie tylko w tym projekcie a zapewne i ustawie że nie należy się liczyć z sąsiadem podczas budowy . Wielokrotnie ta sprawa jest podnoszona w opiniach do projektu a za każdym razem zbywana , komuś na tym przeforsowaniu zależy by budować byle gdzie nie zważając na środowisko ani na mieszkańców. To takie moje prywatne uwagi.

15 stycznia br., w trzecim dniu 84. posiedzenia Sejmu, posłowie przyjęli nowelizację ustawy – Prawo budowlane. Nowe przepisy mają uprościć i przyspieszyć proces budowlany. Nowelizacja m.in. znosi wymóg uzyskiwania pozwolenia na budowę lub przebudowę wolnostojącego domu jednorodzinnego, o ile inwestycja nie będzie oddziaływać na sąsiednią nieruchomość.
Dla powyższych przypadków nowelizacja przewiduje zgłoszenie budowy wraz m.in. z projektem budowlanym. Starosta będzie miał 30 dni na ewentualne wniesienie sprzeciwu do zgłoszenia. Ustawa jednocześnie pozostawia inwestorowi możliwość budowy lub przebudowy wolnostojącego domu jednorodzinnego w trybie pozwolenia na budowę, jeśli uzna on, że jest to dla niego korzystniejsze. Do projektu budowlanego nie będzie już trzeba dołączać oświadczeń o zapewnieniu dostaw energii, wody, ciepła, gazu, odbioru ścieków oraz o warunkach przyłączenia obiektu do sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, cieplnych, gazowych, elektroenergetycznych i telekomunikacyjnych. Zgłoszenie będzie wystarczające także w przypadku takich inwestycji jak np. garaże wolnostojące i ganki do 35 m2, parterowe domki letniskowe i budynki handlowe lub usługowe do 35 m2, szamba do 10 m3, baseny i oczka wodne do 50 m2. Zgłoszenie ma w określonych przypadkach zastąpić nie tylko dotychczasowe pozwolenie na budowę, ale też pozwolenie na użytkowanie.
Opracowanie: Maria Pietkiewicz
Źródło: > www.sejm.gov.pl> , stan z dnia 19 stycznia 2015 r.

Projekt będzie wymagany ale na zgłoszenie więc na pewno nie powstanie sytuacja że będzie można coś budować bez projektu.

Wygląda na to,że odpadnie niewielka część pracy projektanta (i tak często wykonywana schematycznie metodą ctrl C, ctrl V). Ale najważniejszy człon pracy projektowej, czyli hale, zakłady, obiekty użyteczności publicznej, linie zasilające zostają na desce.
To efekt promocji domów oszczędnych, inteligentnych, samowystarczalnych którymi wszyscy się ekscytujemy. Taki dom nie musi korzystać z sieci energetycznej do zasilania - może mieć własne “zielone” źródło energii (nawet kilka). Ale ciekawi mnie fakt jak zsynchronizować inteligentną pracę instalacji w budynku bez projektu ???