Witam
Mam pytanie odnośnie wyłączników instalacyjnych - parametru, który określany jest jako znamionowa zdolność łączeniowa.
Przykładowo w wyłączniku Moellera typ CLS - podana jest wartość 6kA i powołuja się na normę EN/IEC 60898-1, a przy FAZ - 16kA i norma IEC/EN 60947. WIem, że pierwsza norma jest bardziej restrykcyjna, jednak jej nie posiadam. Natomiast poczytałem troche te druga - PN-EN 60947 i nie znalazłem tam takiego parametru jak: znamionowa zdolność łączeniowa. Natomiast występują parametry: znamionowy prąd załączalny i prądy wyłączalne eksploatacyjny i graniczny.
Parametr podawany przez moellera - do którego parametru z normy należy go przyrównać, Icu czy Ics. A może w tym przypadku Ics=Icu?
Witam,
dwa lata temu, musiałem się zapoznać z tymi wyłącznikami, norma 60947 jest wieloczęściowa z tego co pamiętam w części 2 jest informacja na temat wymogów zdolności łączeniowej.
Zajrzę jutro i postaram się ją odszukać, część 60947-6 jest dla mnie chlebem codziennym, i znam ją chyba na pamięć… horror !
Pozdrawiam
Witam
Też kiedyś się nad tym zastanawiałem. Po długich poszukiwaniach znalazłem, że to co podaje Moeller w opisie to Icu. Popatrz do cennika Moellera. Tam w opisie jest to napisane.