Zmniejszenie mocy umownej - jakie zabezpieczenia

Witam ! Nie jestem pewien, czy piszę ten post we właściwym miejscu - proszę o wyrozumiałość . Ostatnio uzyskałem zgodę na okresowe zmniejszenie mocy umownej (taryfa C11 - bynajmniej nie prowadzę biznesu, po prostu budynek gospodarczy na wsi) z 15 kW na 5kW - linia trójfazowa. Niebawem pojawi się tam ekipa z zakładu energetycznego, aby zmienić zabezpieczenia przedlicznikowe z 25A na 10A. W związku z tym zachodzi konieczność wymiany zabezpieczeń w budynku na 6A (?) Jaką moc mogę pobrać przy tej welkości bezpieczników ? Co sądzą na ten temat Eksperci tegoż forum - czy nie jest to nadinterpretacja ZE ? Dodam, że w tejże taryfie jeden ze składników stałych jest rzędu 4-5 zł za kw/m-c, a napewno jeszcze wzrośnie.

Ta konieczność jest podyktowana selektywnością - by przy przeciążeniu nie leciały ci wkładki w rozłączniku. Tylko że 6A to bardzo mało. Możesz nawet nie zagotować całego czajnika wody. Może zaproponuj pozostawienie 20A na jednej fazie.

Owszem, proponowałem (nawet 16A na jedną fazę - bez skutku) . To jest podejście zza biurka jak za PRL-u. Po prostu łatwiej jest pobierać opłatę 115 zł przy zużyciu 30kWh, teraz będzie 10kWh na miesiąc. Pociągnę przedłużacz od sąsiada z taryfą G11

Mat, napisałeś “uzyskałem zgodę”. Czy aby sam sobie nie strzeliłeś w kolano?
Z tego wnioskuję że chciałeś zaoszczędzić na opłacie stałej ale zdaje się nie do końca przewidziałeś skutki.
Z mocą umowną Zakłady Energetyczne wiążą wartości zabezpieczeń przedlicznikowych. Dla mieszkania zabezpieczenie poniżej 25A jest ryzykowne, 20A to ostateczna granica. Te wartości decydują o mocy jaką się zamawia a nie rzeczywiste potrzeby (które zwykle są dużo mniejsze).
W Enionie (w innych zakładach zresztą podobnie) przy zasilaniu jednofazowym 20A to 4kW, 25A to 5kW a 32A to 6kW. Przy zasilaniu trójfazowym 20A to minimum 11kW, 25A to minimum 14kW, 32A to minimum 17kW.
Pytanie jest czy potrzebujesz zasilania trójfazowego?

Witam.

Trochę Kolega zaniżył te wartości.

Owszem, “strzeliłem sobie w kolano”, ale podejmując decyzję o wykonaniu przyłącza. Po prostu byłem od początku niedoinformowany - powiedziano mi, że taryfa C11 będzie tylko nieco droższa od tej, którą mam w mieszkaniu w innej miejscowości i na to przystałem. Zasilanie trójfazowe potrzebne jest mi docelowo- w przyszłości, obecnie przyjeżdżam tu jedynie na weekendy i dni wolne. Byłem przekonany, że na "wolnym"rynku i wobec konkurencji rozliczenia z ZE będą oparte na zdrowych zasadach: zużyłem x kWh i za te x płacę. Ogólnie pytanie postawiłem , by się upewnić, czy te 6A bezpieczniki w budynku zagwarantują mi zamówione (i od tej pory opłacane w postaci m.in. opłaty stałej) 5kW mocy umownej

PS Jeszcze nasuwa mi się retoryczne pytanie- jak się ma w niewielkiej miejscowości (kilkadziesiąt mieszkańców) ogólna moc zamówiona przez odbiorców energii z tego transformatora do mocy , jaką maksymalnie można obciążyć to urządzenie z lat 60-tych. Odbiorcy, to : m.in. obora na 150 krów, dwa zakłady rzemieślnicze, kilkadziesiąt domostw.

Witam wszystkich
Kol. mat4x, na temat bezpieczników przedlicznikowych było na forum masa dyskusji. Można skorzystać z “wyszukarki” i znaleźć wszystkie posty np. taki:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=10121&st=0&sk=t&sd=a&hilit=zabezpieczenia+przedlicznikowe&start=10
Jerzy

Dzięki za interesujący link - nie wiem, dlaczego wczoraj wyszukiwarka tego nie wyrzuciła. Najbardziej mi się podobało :"Tak jest kolego czak61. My elektrycy powinniśmy wspierać energetykę polską naszom pracom wiedzom i talentem Wink inteldom". Co prawda nie uzyskałem odpowiedzi , czy jest możliwy pobór mocy 5kW przy selektywnym zabezpieczeniu 6A na fazę, ale po lekturze forum i rozmowie ze specem RE (okazało się - dawnym kolegą ze szkoły!) odpuszczam sobie i - dziękując wszystkim za miłą dyskusję proponuję zamknąć temat. Chciałoby się wyśnić takie czasy, że chmara urzędników z ZE uda się w Polskę jako przedstawiciele handlowi proponujący swym odbiorcom jeszcze korzystniejsze warunki a nie ograniczać pobór zmuszając do wyłączenia niektórych urządzeń. Pozdrawiam Mat4x

Witam.
mat4x napisał:

Chciałoby się wyśnić takie czasy, że chmara urzędników z ZE uda się w Polskę jako przedstawiciele handlowi proponujący swym odbiorcom jeszcze korzystniejsze warunki a nie ograniczać pobór zmuszając do wyłączenia niektórych urządzeń.

Marzenia, marzenia – to nic każdemu wolno marzyć. :smiley: