Zmiany w zasadach dostępu do forów tematycznych

Czy fora tematyczne powinny być widoczne tylko dla Elektryków

• Tak
  • Nie
0 głosujących

Witam,

Porządkujemy zasady dostępu do forów tematycznych.

Ponieważ wiele osób nie mających nic wspólnego z naszą branżą “zaśmieca” fora tematyczne pytaniami, które przy odrobinie dobrej woli można nazwać trywialnymi, pisanie w tych działach zostało zablokowane dla użytkowników zarejestrowanych.

Aby można było tam zabierać głos należy dołączyć do grupy specjalnie przygotowanej grupy. Dopisanie się do grupy nie jest niczym ograniczone i jest formą deklaracji. Rozwiązanie to zastępuje dotychczasową deklarację zrealizowaną na dodatkowym polu w profilu. Teraz jednak bez przystąpienia do grupy nie będzie można pisać na forach tematycznych.

Przyłączenie do grupy następuje w profilu użytkownika, na zakładce grupy. Należy wybrać opcję przy grupie i następnie kliknąć “Wyślij” opcję “Dołącz zaznaczone” u dołu strony.
Link bezpośredni…

Jeżeli dodatkowo, ustawisz tę grupę jako domyślną to przy Twoich postach będzie wyświetlany avatar/logo grupy.

Pozdrawiam,
Jacek.

PS: Dotychczasowa grupa o nazwie “Elektrycy” uprawniająca do udziału w forach ukrytych posiada nazwę “Aktywni” - zasady nie uległy zmianie.

Ale to nic nie zmienia. Dalej będą się pojawiać trywialne pytania, bo młody elektryk może taki temat zawsze napisać.
Czy nie lepiej ograniczyć dostęp do pewnych forów tematycznych na zasadzie udzielania się na naszym forum . Udzielasz się twoje pisanie ma sens i wartość dostajesz od moderatora dostęp do odpowiednich forów tematycznych. Druga sprawa taki przykład. Ja nie jestem projektantem, a wiele tematów projektowych zahacza o wiedzę którą posiadam. Nie mogę odpowiadać w tematyce projektowej bo nie mam uprawnień takowych.
Pozdrawiam.

Witam,

Zamiarem nie jest całkowite zamknięcie dostępu do forów, ale bardziej pokazanie innym użytkownikom, że dana osoba prawdopodobnie nie posiada wystarczającej wiedzy technicznej, a co gorsza nie dąży do jej zgłębienia. Dzięki takiej informacji łatwiej będzie też przesuwać tematy trywialne do odpowiedniego działu.

Rozumiem, że Kolega jest za ukryciem forów tematycznych przed dostępem dla wszystkich.
Myślę, że jest to temat do przemyśleń, moja główna obawa to zmniejszenie zainteresowania, ale może jestem w błędzie. Może to byłby przyczynek do większej aktywności.

Pozdrawiam,
Jacek

Kolego Jacku, masz narzędzia, masz dostęp do mechanizmu forum, poświęć więc chwilę i zrób sobie kilka zestawień.
Najciekawsze może być zestawienie osób piszących i rejestrujących się.
Aktywnie piszących jest około 20. Przez ostatni miesiąc zarejestrowało się około 120 użytkowników, którzy w znakomitej większości nie napisali żadnego posta.
Co do piszących aktywnie, generalizując oczywiście, większość postów służy do udowodnienia adwersarzowi, że jest nieukiem, idiotą, czy innym upośledzonym.
Wartościowych wątków jest może kilkadziesiąt i są raczej dość stare.
Tematy skomplikowane poruszane są rzadko i zazwyczaj nie cieszą się popularnością.
Tematy oklepane przewijają się non stop.
Można by pisać i pisać, ale forum popadło w stagnację. Z resztą jak ktoś pracuje zawodowo to kiedy ma pisać? Napiszesz wątek wieczorem, a następnego wieczoru ma 3 podstrony o niczym.

Ja wyrażę troszkę inną opinię niż koledzy… nie bardzo rozumiem czemu mamy zamykać się w jakimś tajemnym kręgu wiedzy . Forum jest dla wszystkich , również dla młodych adeptów zawodu , oni nie wiele mają jeszcze do powiedzenia , więc zostaną zignorowani i wyrzuceni z możliwości korzystania z doświadczeń starszych kolegów tutaj. Laicy w dyskusjach fachowych udziału nie wezmą , bo nie wiedzą o czym piszemy, jedynie czasem niedorzeczne pytania o porady “jak to zrobić”, ale i one szybko znajdują swój finał z poradą wezwania fachowej pomocy.
Byłbym jednak za tym by ograniczać głos takim użytkownikom:

Ale przecież trudno wymagać żeby administratorzy forum filtrowali intencje każdego użytkownika -więc obecna forma jest , moim zdaniem, całkiem pozytywna.

Ależ ja nie postuluję zamykania czy ograniczania czegokolwiek.
Zwracam tylko uwagę na fakt, że stoimy w miejscu od czasu do czasu wykonując niewielki ruch w kierunku otchłani.
Fora internetowe, tak jak kiedyś grupy dyskusyjne powoli wyczerpują swoją formułę. Nie znikną z sieci, ale też nie ma co liczyć na to, że nagle zrobi się tutaj głośno jak w ulu.

Lubie sobie od czasu do czasu forum poczytać, od czasu do czasu sobie też coś napiszę, ale raczej niezobowiązująco. Im starszy jestem tym mniej mam ochotę udowadniać cokolwiek w internecie - szkoda mi czasu :slight_smile:

Witam
Chyba nie o to mi chodziło. Mój wniosek był taki:
przy rejestracji nowego użytkownika powinno się pojawić pytanie, jestem elektrykiem / nie jestem elektrykiem. W przypadku kliknięcia nie jestem elektrykiem następuje przekierowanie do działu “nie jestem elektrykiem proszę o pomoc”.

Teraz sam nie wiem co się tu dzieje!!!

STANCA

Proste rozwiązanie , a w miarę nie szczerej odpowiedzi admin poprawi rangę autora.
A teraz wspaniałomyślnie odcięto mnie od części forum.
O to chodziło?

Witam,

Każda zmiana wprowadza trochę zamieszania. Teraz już powinno być dobrze. Wystąpił mały problem techniczny, że po zalogowaniu grupa “Dyskusji tematycznych” nie tylko była niedostępna do pisania, ale również do czytania dla osób, który nie przystąpiły do grupy. Przepraszam z błąd.

Teraz jest tak z dostępem do forów w grupie “Dyskusje tematyczne”:

• każdy niezalogowany użytkownik może czytać posty
  • każdy zalogowany użytkownik może również tylko czytać posty
  • zalogowany użytkownik, który zadeklarował, że jest elektrykiem może również dodawać nowe wątki i pisać w aktualnych tematach.

Przyłączenie do grupy Elektrycy należy wykonać samodzielnie w profilu, zakładka grupy. W opisie forów jest to wyraźnie napisane i jest również link bezpośredni.
Przy postach członków tej grupy wyświetlany jest awatar grupy.

Pozdrawiam,
Jacek.