Witam,
szukałem i jednoznaczej odpowiedzi nie znalazłem… Mam pytanie dotyczącą modernizacji układów sterowania w układach zasilania 24V ( modernizacja polegająca na dołożeniu dodatkowych np: czujników, wyłaczników krańcowych, kontrolek itp.) Czy w świetle prawa na tego typu prace potrzeba projektu wykonanego przez osobę posiadającą uprawnienia projektowe dot instalacji elektrycznych?
Na grzebanie w autach nie potrzeba żadnych uprawnień. ![]()
Może konkretniej kolega zapyta, czy mamy się domyślać o jakie instalacje chodzi?
Witam,
Kolego “gruhaa” tu chyba chodzi o obwody sterowania, obwody 24V AC/DC np. maszyn, czy urządzeń. Ja osobiście mam pod “opieka” kilka takich systemów na urządzeniach wiertniczych, ale nie spotkałem się z normami, które by to regulowały (nie znaczy ze ich nie ma). Bardzo ważna sprawa kolego “wiesiekchm” to abyś nanosił poprawki na schematach ![]()
Pozdrawiam,
maximaxi
Witam
Grzebanie w układzie sterowania maszyny wiąże się ze zmianą jej warunków pracy. Normy,normami,ale w razie wypadku prokurator napewno zapyta o moderatora…
witam,
doprecyzuję mam np: nowy zbiornik do którgo mam podłączyć czujnik poziomu, elektrozawór itp, i zintegrować to z systemem już istniejącym, w którym jest np 20 podobnych zbiorników (wszystko sterowane przez PLC). Czy mam prawo odmówić wykonania tej pracy swojemu przełożonemu jeżeli nie dał mi projektu (tzn wiem jak i potrafię to zrobić, posiadam kwalifikacje zawodowe E,D i mogę sam stworzyć dokumentację) ale chodzi o zasadę czy wolno mi tego typu przeróbki/modernizacje robić czy za każdym razem musi być projekt stworzony przez osobę z uprawnieniami projektowymi?
Witam
Dołożenie czujnika,lub elektrozaworu,nie jest przerażająco skomplikowane,i zrobic to możesz fizycznie,problem tkwi w tym tylko,ze mogą z tego wyniknąc nieprzewidziane kłopoty (przykładowo) o których nie pomyślałes wykonując to. Nie wiem jak to jest uregulowane w normach,ale jest tu widzę Kolega STANCA,który jest mocny w normach,wiec mysle,że się wypowie…
No to Panowie zapraszam;
Nie ma lekko, chcesz coś zmienić a urządzenie jako całość ma oznaczenie CE to zostajesz wtedy producentem i czeka Cię wykonanie dokumentacji i przeprowdzenie procesu oznaczenia CE.
Badania po wymianie podzespołów, modernizacji urządzenia?
Koszty procedury certyfikacyjnej powinny być uzgodnione na piśmie (tj. w formie potwierdzenia).
“Producentem” w rozumieniu dyrektywy jest każdy kto produkuje, modyfikuje, przekształca lub adaptuje produkt oraz przyjmuje za niego odpowiedzialność.
Odpowiedzialność spoczywa na firmie/osobie, która przyjmuje odpowiedzialność za opracowanie i/lub wyprodukowanie maszyny lub rości sobie prawo do bycia producentem lub jego odpowiedzialność wynika z zawartych kontraktów.
więcej:
http://www.bhp.freehost.pl/dyrektywy_bhp.html
napisałeś zbiornik, to może przydać się;
Wymagania bezpieczeństwa dla urządzeń ciśnieniowych na jednolitym rynku Unii Europejskiej
“Musi więc wydać deklarację zgodności na całe modernizowane urządzenie i ocechować go znakiem CE.”
STANCA
No to wystawi nową deklaracje CE i co to za problem?
Uprawnienia budowlane są nadawane na podstawie ustawy prawo budowlane i tam są wymagane gdzie prawo budowlane to określa. Prawo budowlane nie dotyka budowy maszyn więc maszyny budowlane projektują ludzie którzy się na tym znaja a nie ci którzy mają uprawnienia budowlane. Zaś eksploatacja , modernizacją, utrzymaniem maszyn w tym instalacji w tych maszynach zajmuja się służby eksploatacji i dozoru nad eksploatacja, które to służby z zakresu elektryki muszą posiadać kwalifikację potwierdzone świadectwem E czy D. Więc jeśli madz D i E i jeszcze wiesz jak to zrobić to nikt więcej ci do tego nie jest potrzebny. Można iść dalej tzn do instalacji 24V to nawet żadne ED nie są potrzebne bo takie napięcie uznawane jest za bezpieczne.
Ważne abyś wiedział co robisz bo wiadomoi, że jak coś spieprzysz i ktoś zginie to zadne CE, D, UB cie od pierdla nie uchroni.
Jeżeli te 24 V są zasilane z akumulatora nie widzę problemu z CE, ale jak są uzyskiwane z sieci 230/400V poprzez jakieś zasilacze/przetwornice to wchodzi tu dyrektywa niskonapięciowa i obejmuje całość urządzenia.
http://www.cece-polska.pl/dyrektywa-niskonapieciowa-(lvd).html
2006/95/WE Dyrektywa niskonapięciowa (LVD)
Dyrektywie polegają wszystkie urządzenia elektryczne jeśli napięcie nominalne (na wejściu i wyjściu urządzenia) występuje w przedziałach 50-1000V prądu przemiennego lub 75-1500V prądu stałego. Dyrektywy nie stosuje się jeżeli mamy do czynienia z dyrektywami szczegółowymi.
w/g mojej oceny, ktoś to zaprojektował i ten ktoś powinien projekt uzupełnić o te dodatkowe elementy.
STANCA