Zmiana układu sieci w mieszkaniu z TN-C na TN-C-S

Witam Kolegów,

Kupiłem niedawno mieszkanie w bloku budowanym w latach 90’tych i ze zdziwieniem stwierdziłem, że cała instalacja elektryczna budynku zrealizowana jest w układzie TN-C, a w pionach użyto nawet okablowania aluminiowego.

Rozdzielnia w mieszkaniu to w zasadzie kilka wyłączników nadprądowych i z oczywistych względów brak różnicówek.
Dla bezpieczeństwa domowników zdecydowanie wolałbym rozwiązanie “cywilizowane” i przynajmniej 2-3 wyłączniki różnicowo-prądowe dla krytycznych obwodów w łazience czy kuchni.
Przed wprowadzeniem się planuję generalny remont w mieszkaniu i wymiana instalacji wewnętrznej na trzy-żyłową nie będzie stanowiła dużego problemu.

Zastanawiam się natomiast czy da się prawidłowo na poziomie mojej rozdzielni mieszkaniowej zmienić układ sieci na TN-C-S?
Czy wystarczy, że rozdzielę w niej PEN na N i PE np. poprzez dodatkowe uziemienie złącza PE do najbliższej rury wodociągowej w pionie budynku (ok. 3 m od rozdzielni)?
W jaki sposób dodatkowo uziemić złącze PE aby mieć pewność, że nastąpiła prawidłowa zamiana układu sieci z TN-C na TN-C-S?

W jaki sposób dokonać pomiarów aby mieć pewność, że prace zostały wykonane prawidłowo? Dysponuję Sonel’em MPI-511.

Pozdrawiam,

Szanowny Panie, problem jest bardziej złożony i niestety trzeba zaprosić elektryka by na miejscu fachowo ocenił co jak da się zrobić. Jedną poradą nie da się rozwiązać, tym bardziej napisał Pan w dziale dla nieelektryków.
Ktoś powinien to fachowo wykonać, pomierzyć i dopuścić do eksploatacji.
To musi działać i być bezpieczne.

Prace elektryczne to odpowiedzialna działalność i winna to wykonywać osoba posiadająca wiedzę i świadectwo kwalifikacyjne.
To jest profesjonalny portal i proszę wybaczyć nie dla tych spod znaku “zrób to sam”.
STANCA

Ja od siebie dodam tylko, że wykorzystanie rur wodociągowych w charakterze uziomu wymaga uzyskania zgody właściciela tej instalacji - w tym przypadku spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty. A zgody raczej bym się nie spodziewał, bo to śliska sprawa - ewentualna awaria instalacji może wówczas przynieść bardzo przykre skutki.

Panowie,
Napisałem w dziale dla “nieelektryków” ponieważ mimo swoich uprawnień SEP i kilkunastu lat w branży, na co dzień zajmuję się głównie teletechniką bardziej niż czystą elektryką, co nie oznacza że sprawy elektryczne są mi obce. Na co dzień realizuję projekty wymagające zasilania 1 i 3-fazowego i umiem czytać ze zrozumieniem projekty elektryczne, a nawet policzyć czy pomierzyć to i owo. Montuję też układy pomiarowe bezpośrednie i pół-pośrednie, tak więc nie jestem laikiem w temacie i ogólnie rozumiem co się do mnie mówi nawet w języku branżowym :slight_smile:
Nie chcę realizować całej przeróbki samodzielnie i oczywiście chcę zlecić to zadanie elektrykowi, jednak moje skromne, kilkunastoletnie doświadczenie uczy mnie, że wersji tego jak należy zrobić to prawidłowo będę miał tyle ilu zaproszę elektryków do mieszkania.
Ja natomiast chciałbym wyrobić sobie własną opinię, tak abym był w stanie w miarę po partnersku rozmawiać z zaproszonym elektrykiem i mieć pewność, że wie on o czym mówi.

Jeśli więc są potrzebne jeszcze jakieś informacje na temat instalacji aby merytorycznie wypowiedzieć się w temacie, bardzo proszę o dopytanie o nie. Na pewno zrozumiem czego pytania będą dotyczyły :slight_smile:

Dziękuję luka2nd za informację o konieczności uzyskania zgody właściciela instalacji. To jest rzeczywiście istotna kwestia, ale raczej do przejścia, ponieważ właścicielem jest wspólnota, czyli m.in. ja też, składająca się raptem z kilkunastu, żyjących w zgodzie mieszkańców, z których większość pewnie także będzie zainteresowana prędzej czy później podobną przeróbką.

Kolego nie pisz bzdur i nie wprowadzaj autora w błąd. Przeczytaj sobie PN-HD 60364-5-54

Nie dziękuj bo nie masz za co, chciał ci chyba mieszkanie kolega luka spalic . Mieszkanie możesz zrobic w systemie TN-CS i to ci wystarczy do czasu przebudowy instalacji wewnętrznej klatki.

Moim postem chciałem przestrzec jedynie przed bezrefleksyjnym podłączaniem się do rury wodociągowej, także nie ma potrzeby się aż tak podniecać, Kolego. Zresztą, w dalszej części mojej wypowiedzi, ktorej Kolega zacytować nie raczył, zwróciłem również uwagę na fakt, że jest to niebezpieczne. Na przyszłość proponuję filiżankę naparu z melisy i chwilę refleksji przed stworzeniem zjadliwej odpowiedzi.

Czy mam rozumieć, że podłączanie się do rury wodociągowej jest z technicznego punktu widzenia złym pomysłem z definicji czy też od czegoś to zależy? Od czego?
Jeśli nie do pionu wodociągowego to jakie jeszcze opcje wchodzą w grę?

Budynek wybudowany jest w technologii kanadyjskiej - konstrukcja nośna z wylewanych słupów żelbetowych i żelbetowych stropów, obudowana z zewnątrz i wewnątrz karton-gipsem. Dostęp do metalowych elementów zbrojenia jest bezproblemowy w odległości ok. 2 m od rozdzielni, ale czy mają one jakiekolwiek galwaniczne połączenie z ziemią trudno mi stwierdzić.
Czy Sonelem MPI-511 da się zmierzyć rezystancję uziemienia tego typu elementów na 1 p. i czy ma to jakiś sens?
Od rozdzielni w mieszkaniu jest ok. 6 m do rozdzielni licznikowej na klatce z głównymi zabezpieczeniami mieszkaniowymi. Nie byłoby problemu z poprowadzeniem dodatkowego kabla pomiędzy rozdzielnią mieszkaniową a rozdzielnią licznikową - jest drożny pion.

To chyba tyle jeśli chodzi o możliwości w tym mieszkaniu.

Czy mogę liczyć na podpowiedzi w jakim kierunku dalej myśleć w tej kwestii?

Wartość rezystancji uziomu można z grubsza określić wykonując pomiar impedancji pętli zwarcia.

Zaś co do rury wodociągowej, w przypadku wystąpienia przerwy w torze PEN prąd będzie płynął rurą, co może powodować “szczypanie” podczas np. mycia rąk. Gorzej będzie, gdy rura straci ciągłość, bo na przykład przyjdzie hydraulik - wtedy ktoś może zginąć.

Pomyśl o uziemieniu dla całego budynku i wprowadzeniu go do RG (nie zapominając o GSW).
Nie wiedząc co masz do dyspozycji trudno nam wróżyć z fusów.
Jak masz jakiś projekt to może uda się dotrzeć do szczegółów i zrobić fundamentowy, jak nie to otokowy , jak nie to szpilkowy .
Podaj więcej szczegółów - czy jest piwnica ?
Jaki kabel zasila ten dom , jaki typ sieci masz w Warunkach z ZE i co tam napisane w kwestii uziemienia

PS
A o rurach zapomnij - tak jak poprzednicy Ci pisali

Pozdr
Wojciech

[quote=“wojciech59, post:9, topic:13412, full:true, full:true”]
Pomyśl o uziemieniu dla całego budynku i wprowadzeniu go do RG (nie zapominając o GSW).

Nie wiedząc co masz do dyspozycji trudno nam wróżyć z fusów.

Jak masz jakiś projekt to może uda się dotrzeć do szczegółów i zrobić fundamentowy, jak nie to otokowy , jak nie to szpilkowy .

Podaj więcej szczegółów - czy jest piwnica ?

Jaki kabel zasila ten dom , jaki typ sieci masz w Warunkach z ZE i co tam napisane w kwestii uziemienia [/quote]

Niestety na jakąkolwiek dokumentację czy warunki z ZE nie ma co liczyć. Można przyjąć, że po 25 latach dokumenty te po prostu zaginęły, a w każdym razie jest nie do ustalenia kto mógłby je posiadać.

Budynek jest 2-piętrowy i składa się z czterech klatek schodowych. Na parterze każdej klatki są rozdzielnie z głównymi zabezpieczeniami i licznikami. Typ i przekrój kabla od WLZ jest mi nieznany, spróbuję to ustalić.

Jak zrozumiałem, żeby przeróbka miała ręce i nogi muszę po prostu wykonać prawidłowy uziom (raczej tylko szpilkowy wchodzi w grę) i doprowadzić go do RG.

Zabieram się za rozeznanie możliwości technicznych jego realizacji.

Drugi się znalazł co doradza głupstwa. Zostaw ten uziom w.spokoju autorze. Szpilkowy uziom wymyśleli nowe cudo. Wy nawet nie wiecie w jakim systemie sieci pracuje ten blok. Na takie przebudowy to projekt potrzeba,a nie być bohaterem w własnym domu.

Autorze, zacznij od początku:

• zdobądź informacje o Twojej instalacji. Albo Ty albo ktoś komu to zlecisz, niech przespaceruje się do ZE o WT (szukaj, dociekaj -wszystko jest do “odtworzenia” tylko trzeba trochę wysiłku i inicjatywy)

Zanim zaczniesz się bawić w cokolwiek dalej - najpierw zdobądź wiedzę niezbędną do podejmowania dalszych decyzji: np. jaki układ sieci, WLZ-y, zabezpieczenia, itp. Następnie zaproś projektanta, on zinwentaryzuje Ci to co masz na podwórku i wykona projekt. Dalej zlecasz wykonawstwo w oparciu o PB…

To nie jest takie proste jak mógłbyś podejrzewać - ale też nie jest niewykonalne.

Podpowiedź nt. stopniowego przechodzenia z TN-C na TN-C-S poniżej:
http://edwardmusial.republika.pl/pliki/nieporozumienia_bledy.pdf

Więcej wiedzy w zakładce “Opracowania autorskie” http://edwardmusial.republika.pl