Zmiana oprogramowania Forum Elektryka

Czy zmieniać software naszego forum?

• Tak, warto zmienić aby się rozwijać
  • Nie, po co zmieniać coś co działa
  • Nie mam zdania
0 głosujących

Cześć,

W związku z różnymi problemami z administracją forum w oparciu na phpbb rozważamy przejście na nowy software. Po sprawdzeniu co aktualnie ofertuje internet padło na Discourse.

Na razie przyglądam się i uczę - wygląda obiecująco. Więcej można zobaczyć oficjalnej stronie Discourse. Można też zobaczyć kto tego używa: OpenAI, Ubuntu, Mozilla, NVidia, Arduino i wiele innych. Oczywiście jest polska wersja.

Chętnie poczytam opinie.

Pozdrawiam,
Jacek

Cześć.
Nie jestem informatykiem, a z administrowaniem mam tyle wspólnego, że zarządzam kilkoma serwerami Discord. Jeżeli chodzi o forum to Twoją propozycję widzę bardziej od strony możliwości dodania nowych funkcji których mi brakuje. Już Ci to kiedyś pisałem, ale porównaj proszę tradycyjne fora jak ISE, elektroda itp. Zakładasz temat i dodajesz odpowiedzi jednym ciągiem, jedna pod drugą jak na jakimś czacie. To jest dobre gdy rozmawiają 2 osoby, a nie kilkudziesięciu użytkowników na raz.
A teraz spójrz na forum Reddita. To działa bardziej jak facebook. Zakładasz temat, ludzie dodają kilka odpowiedzi, i pod każdą odpowiedzią można stworzyć nowy wątek. Cały temat nie jest prostoliniowy tylko rozrasta się jak drzewo. Nie ma offtopiców, nie ma mieszania wielu wątków w jednym “czacie”. Na współczesnym forum głównie tego mi brakuje.

1 polubienie

Cześć,
[quote=“w3501yyyy, post:2, topic:15311, full:true, full:true”] A teraz spójrz na forum Reddita. To działa bardziej jak facebook. Zakładasz temat, ludzie dodają kilka odpowiedzi, i pod każdą odpowiedzią można stworzyć nowy wątek. Cały temat nie jest prostoliniowy tylko rozrasta się jak drzewo. Nie ma offtopiców, nie ma mieszania wielu wątków w jednym “czacie”. Na współczesnym forum głównie tego mi brakuje.[/quote]
Rozumiem, dzięki za propozycję. Muszę jednak zastosować gotowe rozwiązania a soft reddita nie jest opensource :frowning:

Chętnie posłucham innych opinii na ten temat. Czy taka wielowątkowa organizacja poprawia jakość dyskusji? Idę poczytać reddita, na facebooka nie dam się namówić.

Na razie takie rozwiązanie odbieram jako dobre do zachęcania/trwania dyskusji na dowolny temat poboczny a my, techniczni lubimy rozwiązać konkretny problem. Trzymamy się tematu rozwiązujemy i odhaczamy jako zrobiony :slight_smile:

Jacek

[quote=“EnergoTools, post:3, topic:15311, full:true, full:true”]
Na razie takie rozwiązanie odbieram jako dobre do zachęcania/trwania dyskusji na dowolny temat poboczny a my, techniczni lubimy rozwiązać konkretny problem. Trzymamy się tematu rozwiązujemy i odhaczamy jako zrobiony :slight_smile:

Jacek
[/quote]
Tak, oczywiście. Tylko że spora część problemów technicznych to nie jest prosty problem, pytanie-odpowiedź… tylko trzeba patrzeć na różne aspekty. Tak samo inni odpowiadający mogą mieć inne rozwiązanie problemu. To że ktoś podał swój pomysł jako pierwszy nie znaczy że trzeba traktować go jako jedyny słuszny a inne pomysły pojawiające się później ignorować, tak samo gdy ktoś poda swój pomysł w dalszej części rozmowy nie oznacza że trzeba olać pierwotne rozwiązanie.

A dwa różne pomysły rozpatrywane jednym ciągiem wiadomości to ogromny burdel.

A tego samego powodu ja i moi znajomi prywatnie i w pracy konsekwentnie rezygnujemy z grupowych czatów na Whatsapp, Messenger, na rzecz Discorda. Chcesz pogadać na inny temat z węższym gronem osób, a nie chcesz przeszkadzać innym, to rozpoczynasz dyskusję na równoległym kanale. W ten sposób kilka tygodni temu przykładowo na ogólnym kanale trwała organizacja grupowego wyjazdu, i jednocześnie z częścią tych samych osób na kanale obok rozmawialiśmy o spawaniu, a z jeszcze inną częścią na trzecim kanale o budowie dużej cewki Tesli :stuck_out_tongue:

Jak chcesz się pobawić to polecam zajrzeć i na Discorda. To takie forum gdzie nie trzeba być informatykiem żeby założyć własny serwer i wygodnie nim zarządzać. Możesz zrobił mały serwer dla grupki znajomych grających w gry, a możesz założyć serwer na kilkadziesiąt tysięcy osób o integracji falowników PV z Home Assistant :slight_smile:

Witaj ponownie.
Przychodzę z kolejną propozycją. Warto dodać na forum możliwość hostowania obrazków. Obecnie trzeba je hostować z zewnętrznych serwerów obsługujących bbcode, ja wysyłam je na elektrodę. A pisząc dzisiaj wiadomość zauważyłem, że na ISE została usunięta komenda [ img], więc obrazki hostowane z elektrody nie mają miniaturek w postach. To utrudnia prowadzenie konwersacji, niż pomaga.
Ja wiem że obrazki na dysku serwerowym będą zajmowały dużo więcej miejsca niż tekst, ale jednak na technicznym forum możliwość wysyłania zdjęć i schematów jest kluczowa. Załączniki to tylko proteza. Oczywiście dzisiaj gdy każdy ma w kieszeni aparat robiący zdjęcia w 8K HDR zdjęcia wysyłane na serwer mogą być gigantyczne, ale można zaimplementować jakiegoś rodzaju kompresję na serwerze, by zajmowały one mniej miejsca i miały sensowną rozdzielczość. Trzeba iść na kompromisy.

Przepraszam za bałagan ale nie mogę edytować ostatniej wiadomości.
Zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy - na forum jest jakiś dziwny algorytm filtrujący i usuwający z postów linki. Któryś raz dostaję wiadomość z pytaniem o osprzęt elektryczny do którego wysyłane są linki (bo zdjęć nie można :stuck_out_tongue:), i zamiast linków pojawia się napis “Usunięto zabroniony link”. To kolejny problem mocno utrudniający komunikację.

Cześć,

Warto dodać na forum możliwość hostowania obrazków. Obecnie trzeba je hostować z zewnętrznych serwerów

Obrazek można dodać jako załącznik i nie powinno być z tym problemów.

Została usunięta komenda [img]

Komenda img jest i ma się dobrze, nie bardzo rozumiem. Zobaczę na ustawienie uprawnień, może na gdzieś jest to inaczej ustawione.

Załączniki to tylko proteza. Oczywiście dzisiaj gdy każdy ma w kieszeni aparat robiący zdjęcia w 8K HDR zdjęcia wysyłane na serwer mogą być gigantyczne, ale można zaimplementować jakiegoś rodzaju kompresję na serwerze, by zajmowały one mniej miejsca i miały sensowną rozdzielczość.

Dzięki za propozycję.

Jacek

Witam,
Zapraszam do przesyłania uwag dotyczących nowego oprogramowania naszego forum.
Jacek

BBcode w niektórych tematach się wysypuje.

Tak, widzę - pracujemy nad tym jeżeli chodzi o cytaty. Mam nadzieję, że uda się to poprawić na żywym organizmie.

Przyszedłem i się kolorystyka strony wysypała. Cytaty są czarne, tło białe, a napisy szare, ledwo widoczne. Ale to pewnie wiesz. Chyba czeka Cię duuuło pracy :stuck_out_tongue:

Dzięki. To skutek automatycznej zmiany kolorów na jasny/ciemny w zależności od pory dnia. Na razie wyłączyłem tę opcję. Odświeżenie strony powinno pomóc

Bardzo proszę o wszelkie uwagi, może też być mailem na biuro@ise.pl. Zmian jest sporo i stąd mogę być pewne niedogodności. W razie problemu z logowaniem, można wygenerować nowe hasło.

Myślę, że teraz łatwiej działać na urządznaiach mobilnych: telefon, tablet.
Pozdrawiam,
Jacek