Zmiana instalacji z 3faz na 1faz

Witam Wszystkich !

Ostatnio natknołem się na przeróbkę instalacji 3 faz na 1 faz.
Zaciekawił mnie sposób wykonania.
Ktoś po prostu wyciął dwie fazy, pomostkował bezpieczniki a RCD i cała reszta została.
Właściciela mieszkania bardzo zmartwiłem stwierdzeniem, że RCD 3faz nie może działać i chronić instalacji 1faz.
Chciałem się upewnić> Mam rację czy nie?

Witam Kolegę Kosiu i wszystkich Kolegów na FORUM.
Oj chyba nie! I szkoda mi nastraszonego właściciela mieszkania.
Czy RCD 3 f. nie zadziała gdy na jednej fazie powstanie prąd upływności większy od I delta n ?
Chyba na to pytanie Kolega zna odpowiedź.
Jeżeli nie to proponuję poszukać w innych wątkach na forum.

Witam Wszystkich!

Oczywiście że zadziała. Nawet przy moich pomiarach kontrolnych zadziałał. Ale co z przyciskiem TEST. Ten model musi mieć 3 f aby zadziałał. Sprawdzałem przepinając po kolei na rózne zaciski.

Witam Kolegę Kosiu i wszystkich Kolegów na FORUM.

A co to za model???
W zależności o rodzaju RCD należy wykorzystać tory prądowe obejmujące obwód “T”.

Witam!
-Ten temat był już na forum wyjaśniany, ale żeby za wiele nie szukać, powtórzę, co m.in. napisałem.
-W jednej z podanych książek (w pytaniach i odpowiedziach) jest (mniej więcej) takie pytanie:
-Czy można zastosowac RCD 3-faz. w obwodzie 1-faz.?
P.S.
-Kolega Krystyn udzielił już odpowiedzi na to pytanie, poprzez wklejenie rysunków.

Witam Wszystkich!

Wiem, Wiem. Temat był przerabiany. Ale mam zrobić chemat jednokres. i na moje pytanie do ZE czy taki wyłącznik zaakceptują była chwila zastanowienia i… zgoda.
Moje obawy budziła ta chwila zastanowienia pracowników ZE więc poszedłem po najniższej lini oporu i zapytałem na forum.
Bardzo za to przepraszam ale dzień miałem “pieski”.