Cześć , mam pytanie o przepisy usytuowania/modernizowania starych złączy kablowych z lat 80.
Mam złącze kablowe obejmujące zasilenie naszego domu oraz kolejnych ZK (moje BM 3 fazy 40A, BM 200A 3 fazy plus jedno wolne 3 fazy ). Złącze jest przyklejone do naszego budynku jak to było robione w latach 80.
Chciałbym aby złącze było jak to buduje się teraz przy granicy działki a nie w moim budynku.
Co sądzicie o takim przeniesieniu z pozycji Tauron? Nie oficjalnie w Tauron usłyszałem że jest z ich strony nie do zaakceptowania, koszty na 99% po mojej stronie itp. Dla mnie to jest niebezpieczne i chciałbym się tego „ reliktu” pozbyć.
Całe koszty przebudowy po Twojej stronie.
Dlaczego ja i wszyscy czytający mamy dopłacać do Twoich chęci?
Koszt zaspokojenia Twoich chęci będzie w moim rachunku w postaci opłat przesyłowych, jakościowych, utrzymaniowych, klientowo-życzeniowych.
A teraz wyobraź sobie, że pracujesz w Tauronie i przychodzi do Ciebie taki ktoś, co się mu przestało podobać. Wyjmujesz pieniądze niczyje, państwowe, nie swoje, i robisz jak sobie klient życzy.
Dlatego wykonujesz na swój koszt.
Pozdrawiam.
Cóż, Tauron podejście ma jako tako zdroworozsądkowe - rób co chcesz, byle by to było wykonane poprawnie, było właściwie zgłoszone, oraz na Twój koszt. Wysyłasz im pismo, dostajesz instrukcję co i jak po kolei zrobić oraz w jaki sposób. To nie jest trudne, wbrew pozorom nie jest też kosztowne. Kable YAKXS są tanie, jeżeli pod złączem leżą zapasy i nie będziesz musiał robić muf to sporo roboty mniej, ZK nowego raczej kupować nie będziesz musiał bo wklepią Ci przeniesienie obecnego. Główny koszt to kopanie oraz nieco papierologii. No i czas - kilka tygodni lekko minie zanim dostaniesz pozwolenie na wbicie łopaty.
Najpierw zajrzałbym do geoportalu, żeby zobaczyć jak wygląda infrastruktura i jak to ułożone jest do granicy działki. Wtedy będzie wiadomo czy koszty będą duże czy mniejsze. Na pewno w grę wchodzi nowe złącze i kabel na WLZ. A reszta zależna jest od tego jak ułożone są kable. Wystąpić trzeba do operatora o usunięcie kolizji i oni opiszą zakres robót.
[quote=“Fabianb, post:1, topic:15224, full:true, full:true”]
Cześć , mam pytanie o przepisy usytuowania/modernizowania starych złączy kablowych z lat 80.
Mam złącze kablowe obejmujące zasilenie naszego domu oraz kolejnych ZK (moje BM 3 fazy 40A, BM 200A 3 fazy plus jedno wolne 3 fazy ). Złącze jest przyklejone do naszego budynku jak to było robione w latach 80.
Chciałbym aby złącze było jak to buduje się teraz przy granicy działki a nie w moim budynku.
Co sądzicie o takim przeniesieniu z pozycji Tauron? Nie oficjalnie w Tauron usłyszałem że jest z ich strony nie do zaakceptowania, koszty na 99% po mojej stronie itp. Dla mnie to jest niebezpieczne i chciałbym się tego „ reliktu” pozbyć.
[/quote]
Mogę pomóc w takim temacie, TD pewnie będzie żądał na to projektu.
TD samo z siebie Panu tego nie przeniesie.