Witam, czy istniejąca linia kablowa, podłączona do linii napowietrznej nN, powinna posiadać przy wspomnianym zejściu ograniczniki przepięć klasa A ??
Sprawa ma się tak, że przyłącze kablowe, podpięte do linii napowietrznej, zasila pompę głębinową oddaloną o 150 m, wszystko znajduję się na obszarze wiejskim, gdzie w pobliżu nie ma żadnych wyższych obiektów. Wiem, że najlepiej było by zastosować stopniowe zabezpieczanie tego odbioru, a więc na linii napowietrznej klasa A i później B, C i ewentualnie D, tylko jest pewien problem, a mianowicie słup przy którym następuje zejście do linii kablowej ułożony jest na gruncie na którym znajdują się betonowe płyty, co uniemożliwia wykonanie uziemienia R<10 Ohm, lub było by bardzo kosztowne. Dodam, że na terenie tym znajdują się już takie zejścia nie zabezpieczone ogranicznikami. Czy są jakieś inne sposoby, w tym przypadku, zabezpieczenia odbioru przed przepięciami atmosferycznymi. Dodam, że inwestor niechętnie patrzy na zabezpieczanie tego odbioru przed przepięciami.
I jeszcze jedno pytanie, czemu przyłącza do domków jednorodzinnych nie są zabezpieczane ogranicznikami klasy A??
Bardzo często w starych i nowych instalacjach napowietrznych przy zejściu do kabla widzę, że są klasy A na linii.
Nie jest to zasadą jak widać.
STANCA
witam Kolegów ![]()
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ogólne pytanie Kolegi Tomka zadane na końcu.
Otóż, zejście kablowe z linii napowietrznej należy chronić ogranicznikami przepięć. Tym samym masz więc kolego odpowiedź na pierwsze pytanie.
A przyłącze wykonane przewodem izolowanym np AsXS ??
Nie wymaga.
Witam!
Wtedy ochrona przeciwprzepięciowa jest na głowie właściciela domku… ![]()
pozdrawiam:
Grom